Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταβολή ΦΕΜ μετά την πληρωμή και την παρακράτηση


Recommended Posts

Καλησπέρα.. Θα το εκτιμούσα αν άκουγα τη γνώμη σας στο εξής θέμα...

 

Πριν ένα χρόνο έκλεισα μια συμφωνία για μία μελέτη ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για να βγει άδεια εγκατάστασης. Ο εργοδότης ήταν πολύ καλός και με πλήρωσε προκαταβολικά. Έκοψα λοιπόν τότε ένα δελτίο και αυτός παρακράτησε το 20% (φόρος). Δυστυχώς δεν ήμουν ενήμερος για τις διαδικασίες περι ΦΕΜ και αμοιβών σε ειδικούς λογαριασμούς.

 

Δεν θέλω να ξαναενοχλήσω τον εργοδότη άρα θα καλύψω όλα τα έξτρα έξοδα μόνος. Ευτυχώς η αμοιβή μου ήταν αρκέτα μεγαλύτερη απο την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή.

 

Άρα θα καταθέσω την νόμιμη αμοιβή στον λογαριασμό μου στην ΕΤΕ θα γίνουν οι κρατήσεις ΤΕΕ+ΕΜΠ. Το πρόβλημα είναι με το ΦΕΜ. Η παρακράτηση 20% έχει ήδη γίνει πέρσι.

Τώρα πρέπει να κοπεί ξεχωριστό δελτίο? Μπορεί να δικαιολογηθεί η παρακράτηση με το περσινό δελτίο (που δεν ήταν ΦΕΜ 10% αλλά 20%) ? Μπορώ να την γλυτώσω χωρίς να κόψω νέο δελτίο γλυτώνοντας δηλαδή τον έξτρα ΦΠΑ που θα αποδώσω μόνος μου?

 

Θα εκτιμούσα αν μου δίονατε ιδέες για την πιο αναίμακτη λύση..

Link to comment
Share on other sites

kotzer, δεν νομίζω πως πρέπει να κάνεις την διαδικασία που αναφέρεις, εκτός αν η μελέτη που έκανες αφορά οικοδομική άδεια.

Δεν έχεις παρανομήσει.

Πήρες χρήματα.

Εκοψες απόδειξη.

Σου παρακρατήθηκε το 20%.

Απέδωσες ΦΠΑ.

Τώρα έβαλες την βεβαίωση παρακράτησης στην δήλωση σου.

Εγώ πιστεύω πως δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο εκτός αν, επαναλαμβάνω, αν η μελέτη που έκανες αφορά οικοδομική άδεια, όπου η πολεδομία σου ζητάει πλέον το έντυπο κατάθεσης ΦΕΜ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση σου.. Ίσως δε το διευκρίνησα καλά. Η μελέτη αφορά έκδοση άδειας εγκατάστασης για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, όπου η περιφέρεια που θα την εκδόσει ζητά έντυπο κατάθεσης ΦΕΜ μαζί με τα υπόλοιπα σχετικά παράβολα (Καταθετήριο σε λογαριασμό ΕΤΕ, αμοιβές ΤΕΕ ΤΣΜΕΔΕ κλπ).

 

Άρα η διαδικασία πρέπει να γίνει.. Απλά δε ξέρω αν μπορεί να συσχετιστεί με το παλιό δελτίο που είχα κόψει ή πρέπει να ξανακόψω απο την αρχή και να πληρώσω τα έξοδα μόνος...

Link to comment
Share on other sites

Ωπ, δεν το ήξερα πως ζητάνε και άλλες υπηρεσίες κατάθεση στην ΕΤΕ..

Μάθαμε και κάτι σήμερα :)

 

Αν δεν είχε αλλάξει οικονομικό έτος, προσωπικά θα έκανα τον συσχετισμό που λες.

Αλλά επειδή έχει αλλάξει οικονομικό έτος, πως θα εμφανίσεις ΦΕΜ σε περσυνό ΑΠΥ?

Αρα μάλλον είναι μονόδρομος το να κόψεις σήμερα ΑΠΥ και να χρεωθείς τον ΦΠΑ.

 

Ομως περίμενε μήπως κάποιος άλλος έχει άποψη στηριγμένη σε νομοθεσία και όχι σε προσωπική επιλογή, όπως η δική μου. Αλήθεια ο λογιστής σου τι λέει?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ νομίζω οτι καλύτερα να αποδώσεις ΦΕΜ έστω και για περσινό ΑΠΥ. Να συνεννοηθείς με την εφορία. Δεν νομίζω να σου αρνηθούν απόδοση φόρου; Το πολύ πολύ να σου χρεώσουν κάποιο πρόστιμο αλλά μπορεί και να το γλιτώσεις αν εξηγήσεις το μπέρδεμα που έγινε.

Το γεγονός οτι για το ίδιο ποσό έχει γίνει και παρακράτηση, νομίζω πως επειδή ήταν σε βάρος του φορολογούμενου και όχι υπέρ του, μπορεί να ρυθμιστεί. Στο κάτω κάτω είναι σαν να προκατάβαλες φόρο 30% αντί για 10%.

Βέβαια όλα αυτά είναι προσωπικές σκέψεις και μόνο.

Πρέπει να συνεννοηθείς οπωσδήποτε με τη ΔΟΥ σου.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι το παλιό δελτίο είναι σε 5 φορές παραπάνω τιμή απο την νόμιμη αμοιβή..

Άρα αν δηλώσω φόρο για όλη το ποσό που έχει κοπεί ότι κερδίσω απο ΦΠΑ θα το χάσω σε παράβολα και εισφορές...

Συνήθως πως γίνεται ? Έχω ακούσει οτι πάντα οι εισφορές πληρώνονται στην ελάχιστη νόμιμη αμοιβή .. Αυτο γίνεται ανεξάρτητα απο το τι γράφει το δελτίο ή πρέπει το δελτίο να περιέχει ακριβώς το ποσό της νόμιμης αμοιβής? Αν το αναγραφόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο δεν μπορει να θεωρηθεί ότι στην αμοιβή περιέχονται και άλλα έξοδα ?

 

Ο λογιστής λέει ότι μάλλον δε γλιτώνω το κόψιμο άλλου δελτίου....

Link to comment
Share on other sites

Κατα το ελληνικόν, να κάνεις το γερμανό και να κόψεις το ΦΕΜ και αν μυριστεί κανείς τίποτα να το γυρίσεις σε κινέζο δε γίνετε;

Link to comment
Share on other sites

Είχα ενα, ας πούμε, αντίστοιχο πρόβλημα φέτος.

Είχα πάρει κάποια λεφτά πέρυσι από μία Α.Ε. (23/12/2008), η εταιρεία απέδωσε τον προκαταβλητέο και μου έδωσε την βεβαίωση. Αλλά εγώ δεν είχα κόψει παραστατικό, λόγω μπερδέματος!!!

Οταν λοιπόν πήγα τη βεβαίωση φόρου στην εφορία, ο έφορος δεν τη δέχθηκε διότι δεν υπήρχε το αντίστοιχο παραστατικό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.