Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγγυητικές για ολοκλήρωση έργου


Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Θα ήθελα μια διευκρίνηση αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα..

Σε δημόσιο έργο το οποίο έχει καθυστερήσει αρκετά, ζητείται από τον εργολάβο εγγυητική ισόποση του κόστους των εργασιών που πρόκειται να ολοκληρώσει..

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Η εγγυητική αυτή πρέπει να είναι αποκλειστικά από κάποια τράπεζα ή δύναται να βγεί και από το ΤΣΜΕΔΕ , γιατί υπάρχει κάποια αμφιβολία αν και κατά πόσο είναι πραγματική εγγυητική στην δεύτερη περίπτωση.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Link to comment
Share on other sites

Μου ακούγεται παράλογο να σου ζητάνε τέτοιου είδους εγγυητική, διότι η αγγυητική καλής εκτέλεσης που προσκόμισες για την υπογραφή σύμβασης ισχύει μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου και καλύπτει όλες τις εργασίες. Εκτός αν έχει γίνει συμπληρωματική σύμβαση λόγω υπέρβασης του συμβατικού αντικειμένου.

Εξάλλου, όταν πιστοποιήσεις σε λογαριασό τις εργασίες που απομένουν και δεν έχει υπογραφεί βεβαίωση περαίωσης, θα βγάλεις εγγυητική ανάληψης κρατήσεων.

Επομένως, δε βλέπω το λόγο να σου ζητάνε ξαφνικά και άλλη εγγυητική.

Link to comment
Share on other sites

Εξάλλου, όταν πιστοποιήσεις σε λογαριασό τις εργασίες που απομένουν και δεν έχει υπογραφεί βεβαίωση περαίωσης, θα βγάλεις εγγυητική ανάληψης κρατήσεων. Επομένως, δε βλέπω το λόγο να σου ζητάνε ξαφνικά και άλλη εγγυητική.

 

Λέγεται και Δεκάτων (για να μην τον μπερδέψεις το αναφέρω, αν και ο επίσημος όρος είναι αυτός που ανέφερε ο pap81). Κατά τα άλλα, ολόσωστός. Eγγυητική δίνεις για όλο το έργο. Κατά την προσωρινή παραλαβή και αν όλα έχουν "κλείσει" καλώς (λογαριασμοί) λαμβάνεις το 60% αυτής και το υπόλοιπο 40% με την οριστική. Δεν έχω ακούσει ποτέ να εκδίδουν εγγυητική για τέτοια περίπτωση που αναφέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση, η σύμβαση του δημοσίου έργου πρέπει λογικά να αναφέρει τι είδους εγγυητικές γίνονται δεκτές, μόνο από τράπεζες ή και από ΤΣΜΕΔΕ. Μια από τις διαφορές, είναι ότι στην εγγυητική από τράπεζα αν είναι αορίστου χρόνου, πληρώνεις προμήθεια ανά τρίμηνο, ενώ, αν θυμάμαι καλά, το ΤΣΜΕΔΕ δεν εκδίδει εγγυητικές αορίστου χρόνου (δεν είμαι 100% σίγουρος). Όσον αφορά για το αν και κατά πόσο είναι πραγματική εγγυητική του ΤΣΜΕΔΕ, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγυητικής υπέρ του δημοσίου, πιο πολλές πιθανότητες έχει το δημόσιο να εισπράξει τα χρήματα απότο ΤΣΜΕΔΕ, παρά από ιδιωτική τράπεζα. Η ίδια γραφειοκρατία ισχύει και στις 2 περιπτώσεις, μόνο που το κέρδος της τράπεζας από την προμήθεια της εγγυητικής είναι πολλαπλάσιο από αυτό του ΤΣΜΕΔΕ.

 

Όχι απλώς δεν έχω ακούσει ποτέ να εκδίδουν εγγυητική για τέτοια περίπτωση που αναφέρεις, αλλά είναι και παράνομη απαίτηση από την πλευρά της υπηρεσίας, με βάση τη νομοθεσία δημοσίων έργων (εκτός αν η απαίτηση αυτή υπάρχει σαν όρος μέσα στην υπογεγραμμένη σύμβαση του δημοσίου έργου).

 

Μήπως είναι η περίπτωση που αναφέρει ο @pap81, δηλαδή αν έχει γίνει συμπληρωματική σύμβαση λόγω υπέρβασης του συμβατικού αντικειμένου, δεν έβγαλες την εγγυητική τότε και στη ζητάνε τώρα?

Link to comment
Share on other sites

Μήπως ο λόγος που ζητείται η εγγυητική είναι για να πληρωθεί ο ανα΄δοχος εργασίες που δεν έγιναν, άλλα θα έπρεπε να γίνουν για να μην απενταχθεί το έργο απο κάποιο πρόγραμμα την Ευρωπαϊκής Ένωσης?

 

Σε αυτή την περίπτωση η εγγύηση είναι ένας μεταξύ σας "ανεπίσημος" τρόπος για να μπορέσει ο κύριος του έργου να σε πληρώσει αλλά να "σε κρατάει" και στο χέρι σε περίπτωση που πάρεις τα λεφτά και γίνεις "λαγός"!!! Η συγκεκριμένη εγγυητική δε νομίζω πως μπορεί να βγει από το ΤΣΜΕΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως ο λόγος που ζητείται η εγγυητική είναι για να πληρωθεί ο ανα΄δοχος εργασίες που δεν έγιναν, άλλα θα έπρεπε να γίνουν για να μην απενταχθεί το έργο απο κάποιο πρόγραμμα την Ευρωπαϊκής Ένωσης?

 

Σε αυτή την περίπτωση η εγγύηση είναι ένας μεταξύ σας "ανεπίσημος" τρόπος για να μπορέσει ο κύριος του έργου να σε πληρώσει αλλά να "σε κρατάει" και στο χέρι σε περίπτωση που πάρεις τα λεφτά και γίνεις "λαγό"!!! Η συγκεκριμένη εγγυητική δε νομίζω πως μπορεί να βγει από το ΤΣΜΕΔΕ.

 

Πιθανό κι αυτό, εδώ που φτάσαμε με τα συγχρηματοδοτούμενα. Σε αυτή όμως την περίπτωση, για να έχει ο ανάδοχος (@paryian) καλυμένα τα νώτα και τον κ**ο του, θα πρέπει η έκδοση αυτής της εγγυητικής να ζητηθεί από την υπηρεσία με επίσημο συμβατικό έγγραφο προς τον ανάδοχο και όχι στο "μιλητό" (ιδιαίτερα αν δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο στη σύμβαση). Στο έγγραφο αυτό προφανώς δεν θα δικαιολογείται η απαίτηση έκδοσης της εγγυητικής λόγω των παραπάνω που αναφέρει ο @Αλέξανδρος αλλά με άλλο τρόπο. @paryian κάνε τη σύμβαση "φύλλο και φτερό" και ψάξε να βρεις τι δυνατότητες υπάρχουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Τις εγγυητικές αντικατάστασης κρατήσεων τις παίρνεις πίσω όταν εγκριθούν τα ΠΠΑΕ των εργασιών τις οποίες αφορούν. Μόνο όμως μετά από αίτησή σου και μετά από έγκριση Ειδικού Απολογισμού και έκδοση απόφασης για μείωση εγγυήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Ναι συνάδελφε. Ακριβώς έτσι. Σε αυτήν την περίπτωση όπως είπαν και οι συνάδελφοι δεν απαιτείται η προσκόμιση εγγυητικής δεκάτων/ανάληψης κρατήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.