Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Από την στιγμή που δεν έχεις αυθαίρετη κατασκευή το ακίνητο μπορεί να μεταβιβαστεί με τα ρυμοτομικά του βάρη. Η συντέλεση της απαλλοτρίωσης δεν έχει γίνει και συνεπώς η περιγραφή του ακινήτου σήμερα θα περιλαμβάνει το ολικό, το ρυμοτομούμενο και το απομένον τμήμα. Σημείωσε, ότι το κτίριο δεν έχει εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση, αλλά ως σήμερα τελεί υπό αναστολή κυρώσεων μέχρι να κριθεί οριστικά. Συνήθως, σε κτίσματα τακτοποιημένα με νόμο 720/77 και 1337/83 οι τότε τακτοποιήσεις που έγιναν είναι λανθασμένες και επιλέγουμε, να τα υπάγουμε εκ νέου στο Ν. 4495 εξασφαλίζοντας έτσι σωστά σχέδια και οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ευχαριστώ. συμφωνώ εκτός του ότι στη δική μου περίπτωση υπάρχει και σφραγίδα οριστικής εξαίρεσης, οπότε το θεώρησα πολύ να το ξαναδηλώσω, έκανα απλώς πράξη αποτύπωσης (και τα μέτρα συμβολαίου έπεφταν ακριβώς με της πράξης). ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Μην σε παρασύρει η δεύτερη σφραγίδα της δήλωσης περί οριστικής εξαιρέσεως. Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση. Αυτή θα δινόταν μετά την γ΄φάση του Ν. 1337/83 όταν οι περιοχές έμπαιναν στο σχέδιο πόλης και τα τότε υπαχθέντα αυθαίρετα θα κρίνονταν οριστικά.  Τα τακτοποιημένα με Ν. 720/77 τελούν υπό αναστολή κυρώσεων όπως και αυτά του Ν. 1337/83, ο οποίος έλαβε μέριμνα και για τα ρυθμισμένα με τον τότε Ν. 720 ο οποίος στην συνέχεια κηρύχθηκε αντισυνταγματικός. Η πιο σωστή αντιμετώπιση σε τέτοια ακίνητα είναι η εκ νέου υπαγωγή στο νόμο 4495 για να λάβουν οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση λαμβάνοντας υπόψη το όφελος σε σχέση με το κόστος τακτοποίησης, το οποίο είναι πολύ μικρό λόγω υπαγωγής σε κατηγορία 1 (προ 75) ή 2 (προ 83).

Link to comment
Share on other sites

δλδ εσύ εκτιμάς πως ότι βλέπω με Ν720/77 θέλει δήλωση ξανά ? 

δεν υπάρχει τέτοια τοποθέτηση όμως πουθενά στη νομοθεσία. πχ για το Ν4014/11 ο νομοθέτης ορίζει .. σχεδόν συγκεκριμένα πράγματα.

 Για το Ν720 όμως δεν ισχύει αυτό, στα άρθρα 81 82 κλπ του Ν4495, τα Ν720/77 τα θεωρεί νομίμως υφιστάμενα. Εγώ ξέρω ότι αυτό που περιγράφεις (περί Γ φάσης με την ένταξη στο σχέδιο) ισχύει για τις δηλώσεις του 1337/83, πρώτη φορά ακούω ότι αφορά και στις δηλώσεις του 720/77 (και ότι η σφραγίδα που λέει ΤΙΤΛΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΣ δεν έχει καμία ισχύ). Στα Ν1337/83 στη β φάση άλλωστε δεν έπαιρναν σφραγίδα και όντως τελούσαν και τότε υπό αναστολή.

τωρα είναι αργά φυσικά για την παρούσα υπόθεση, το λέω γενικά.

 

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε αν δεις όλα τα προηγούμενα χρόνια στα αντίστοιχα νήματα Ν. 720 και 1337 για τις τακτοποιήσεις αυτό προτείνουμε. Τα τακτοποιημένα με Ν. 1337 και 720 δεν είναι νομίμως υφιστάμενα. Τελούν υπό αναστολή κυρώσεων. Οι αυθαιρετονόμοι, απλώς σου επιτρέπουν να μεταβιβάσεις ένα ακίνητο που έχει τακτοποιηθεί με αυτούς τους νόμους χωρίς να απαιτείται να προβείς σε εκ νέου τακτοποίηση. Εμείς λέμε ότι υπάρχει όφελος ένα τέτοιο ακίνητο να τακτοποιηθεί διότι έτσι κερδίζει την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση και συμπληρώνω, ότι όταν έχεις ένα ακίνητο με οριστική εξαίρεση μπορείς πάνω σε αυτό να κάνεις πολλά πράγματα όπως πχ να εκδώσεις οικοδομική άδεια.

Link to comment
Share on other sites

καταλαβαίνω ακριβώς τι λες. Ωστόσο όταν υπάρχει τίτλος ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ (και όχι ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ όπως σε πολλές περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεσαι υποθέτω), δε βλέπω το λόγο να βάλω τον πελάτη σε διαδικασία να ξαναπληρώσει μηχανικό και παράβολα κλπ. ευχαριστώ πολύ για τη βοηθεια παντως.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που γράφει η 2η σφραγίδα "περί οριστικής εξαίρεσης" δεν είναι αυτή η οριστική εξαίρεση που εννοούμε και σου ανέλυσα παραπάνω. Είπαμε ότι ένα σωστά ρυθμισμένο με τους τότε νόμους, ακίνητο τελεί υπό αναστολή κυρώσεων και σύμφωνα και με τον 4495/17 μπορεί να μεταβιβαστεί άνευ τακτοποίησης. Αυτο όμως δεν σημαίνει ότι το κτίσμα έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση. Προφανώς, αν έχεις ολοκληρώσει την διαδικασία, δεν θα πας τώρα εκ των υστέρων να το κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα. Σε οικόπεδο εξ ολοκλήρου ρυμοτομούμενο - απαλλοτριούμενο  (μισό σε δρόμο και μισό σε χώρο πρασίνου) υπάρχει οικοδομή που έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια του 1977 πριν την έγκριση του ρυμοτομικού το 1985. Δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση και δεν έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες έχουν παρέλθει 38 χρόνια.

Το κτίσμα δεν έχει υπέρβαση δόμησης ή κάλυψης αλλά μικρές παραβάσεις (μικρή μεταβολή του εξώστη και διαμερισμάτωση). Θεωρώ ότι μπορεί να ενταχθεί στο Ν.4495/17 για ρύθμιση από τη στιγμή που υφίσταται προ της ρυμοτόμησης ωστόσο στην ΗΤΚ τι γίνεται; μπορώ να εκδώσω ΗΤΚ για το οικόπεδο ως έχει στην οικοδομική άδεια και να δωθεί βεβαίωση νομιμότητας; 

Link to comment
Share on other sites

24 λεπτά πριν, mkt said:

;;; Σε οικόπεδο εξ ολοκλήρου ρυμοτομούμενο - απαλλοτριούμενο  (μισό σε δρόμο και μισό σε χώρο πρασίνου);;;

ερώτηση

Οι χάρτες του κτηματολογίου το δείχνουν με ΚΑΕΚ ιδιωτικής έκτασης ή εξ ολοκλήρου όλο Δημόσια/ες έκταση/εις οπότε δεν ανήκει καν στους φερόμενους σήμερα ως ιδιοκτήτες ......

Link to comment
Share on other sites

Το κτηματολόγιο δεν το δείχνει δημόσια έκταση. Οι ιδιοκτήτες έχουν ΚΑΕΚ αλλά με εμβαδόν μικρότερο από το εμβαδόν του τίτλου και του τοπογραφικού της Ο.Α. Έχει ασφαλτοστρωθεί δρόμος που καταλαμβάνει τμήμα του οικοπέδου (πάλι χωρίς καμία αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες) το τμήμα εκείνο εντάσσεται σε ΚΑΕΚ του Δημοσίου.  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.