Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράδειγμα υπολογισμού εισφοράς σε χρήμα


Paris D

Recommended Posts

Καλησπέρα σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας.

Από όσο διάβασα όταν μια περιοχή μπαίνει σε σχέδιο πόλης οι ιδιοκτήτες γης είναι υποχρεωμένοι να εισφέρουν σε γη & χρήμα. Η εισφορά γης είναι ξεκάθαρη και φαίνεται από το σχέδιο πόλης παρόλα αυτά η εισφορά σε χρήμα με μπερδεύει οπότε θα χρειαστώ την βοήθεια σας.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχει μια μονοκατοικία που με ενδιαφέρει να αγοράσω και ενώ έχει δημοσιευτεί το σχέδιο πόλης δεν έχει προχωρήσει η πράξη εφαρμογής του ακόμα. Η μονοκατοικία είναι σε οικόπεδο 800τμ και όπως προκύπτει από το σχέδιο πόλης θα υπάρξει μια ελάχιστη εισφορά σε γη που δεν επηρεάζει την απόφαση μου να το αγοράσω παρόλα αυτά η εισφορά σε χρήμα με προβληματίζει καθώς δεν έχουν αναρτηθεί οι πίνακες και δεν μπορώ να καταλάβω πως υπολογίζεται και τι αναμένεται να πληρώσω.

Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσατε να μου δώσετε ένα αριθμητικό παράδειγμα υπολογισμού της εισφοράς σε χρήμα σπάζοντας το αν είναι δυνατόν στις επιμέρους μεταβλητες; Πχ τετραγωνικά μέτρα οικοπέδου x μεταβλητή Α x ποσοστό Β κτλ;

 

Link to comment
Share on other sites

 Εισφορα σε γη και χρημα οφειλει καθε γηπεδικη εκταση που μπαινει στο σχεδιο.

Αυτη ειναι αναλογη με το εμβαδον, την περιοχη  και το ετος κρισης, ν. 1337/83

[μαλλον μιλας για το 1982, αρα παει με τους παληους πινακες]

Μεχρι να κυρωθει η ΠΕ δεν υπαρχει οικοπεδο.

Σημερα δεν εχεις "οικοπεδο", ακομα.

Οπότε προκυπτει το ερωτημα  "πως χτισθηκε η μονοκατοικια"

Ολα τα παραπανω,  ισχυουν εφοσον μας δοθηκαν τα πραγματικα περιστατικα.

Να μιλησεις με τον μηχανικο σου.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα μου είναι ποιος είναι ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της εισφοράς σε γη και όχι το πως χτίστηκε η μονοκατοικία (η οποία φαντάζομαι χτίστηκε όπως όλες οι υπόλοιπες σε εκτός σχεδίου περιοχές).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Κάθε ιδιοκτησία που μπαίνει στο σχέδιο πόλεως μετά το 1983 έχει θεωρητική εισφορά σε γή, δηλαδή έχει στην διάθεσή του ο μελετητής του σχεδίου πόλεως ένα τμήμα από κάθε ιδιοκτησία ώστε να γίνουν δρόμοι, πλατείες, σχολεία, νοσοκομεία ή για να τακτοποιηθούν όμορα οικόπεδα κ.λ.π.

Για οικόπεδο 800 τμ η θεωρητική εισφορά σε γή είναι ~165 τμ για περιοχή Α κατοικίας (για Β' κατοικίας είναι τα μισά), δηλαδή 165 τμ μπορουν να αποκοπούν από το οικόπεδο αν κρίνει έτσι ο μελετητής.

Αν δεν αποκοπούν (π.χ. δεν ρυμοτομείται το οικόπεδο) ή όσα δεν αποκοπούν μετρατρέπονται σε χρήμα. Αν π.χ. το οικόπεδο 800 τμ λόγω του δρόμου απομείνει 720 τμ τότε τα υπόλοιπα 145τμ της εισφοράς σε γή μετατρέπονται σε χρήμα.

Επιπλέον των παραπάνω υπολογίζεται και εισφορά σε χρήμα με βάση το εμβαδόν του τελικού οικοπέδου που αποδίδεται στον ιδιοκτήτη (μετά από ρυμοτομήσεις, τακτοποιήσεις, απαλλοτριώσεις κ.λ.π.) ώστε να μπορούν να γίνουν τα έργα υποδομής. Αν το τελικό οικόπεδο είναι π.χ. 720 τμ τότε θα οφείλει εισφορά σε χρήμα 85 τμ.

Οπότε το σύνολο της τελικής εισφοράς σε χρήμα υπολογίζεται από το άθροισμα της οφειλής σε γή που δεν αποδόθηκε και της εισφοράς σε χρήμα του τελικού οικοπέδου (π.χ. στο παράδειγμα 145+85= 230τμ).

Η καταβολή της εισφοράς σε χρήμα προκύπτει από την οφειλόμενη επιφάνεια (230 τμ) επί τιμή ζώνης που ορίζεται από δικαστήριο.

Σημ.: Ανάλογα με τις κατηγορίες χρήσεως γής και τις περιπτώσεις ένταξης οι συντελεστές εισφοράς διαφοροποιούνται.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφε.

Πολύ ωραία η επεξήγηση που έδωσες (+1). Θα ήθελα αν μπορείς να εξηγήσεις τα αριθμητικά δεδομένα που δίνεις στο παράδειγμα.

Με αρχική επιφάνεια οικοπέδου 800 τμ, η  εισφορά σε γη βάσει του Ν. 4315/14 (*) καθορίζεται ως εξής:

για Ε μέχρι 500 τμ 10%

για Ε από 500 μέχρι και 1000 τμ 20%

Αν πάμε κλιμακωτά (ελπίζω έτσι να είναι) τότε για οικόπεδο 800 τμ, η εισφορά ανέρχεται σε 500 Χ 0,1+(800-500)Χ0,2=50+60=110 Τ.Μ. 

Αν μπορείς να επεξηγήσεις τα 165 τμ πως προκύπτουν;

Ευχαριστώ

 

(*) ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ-Α 
ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΕ ΓΗ ΚΑΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΝ-1 
Ιδιοκτησία κατά την πράξη εφαρμογής - υπολογισμός εισφοράς σε γη
1. Το Αρθ-8 του Ν-1337/83, ως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
"ΑΡΘΡΟΝ-8 
1. Οι ιδιοκτησίες: 
α) που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο για πρώτη φορά ή 
β) στις οποίες επεκτείνεται το πολεοδομικό σχέδιο ή γ) που εντάσσονται στο πολεοδομικό σχέδιο και βρίσκονται εκτός των ορίων των οικισμών προ του 1923 ή των οικισμών με πληθυσμό μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά γης στη δημιουργία των απαραίτητων κοινόχρηστων χώρων και γενικά στην ικανοποίηση κοινωφελών χρήσεων και σκοπών κατά τις επόμενες διατάξεις. 
2. Με απόφαση του αρμόδιου για την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου οργάνου, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να υπάγονται στις διατάξεις περί εισφορών γης και χρήματος οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους. 
3. Η εισφορά σε γη κατά την προηγούμενη παράγραφο αποτελείται από ποσοστό επιφάνειας κάθε ιδιοκτησίας πριν από την πολεοδόμησή της, το οποίο υπολογίζεται, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους. 
4. Η εισφορά σε γη υπολογίζεται κατά τον ακόλουθο τρόπο: 
α) Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. ποσοστό 10%. 
β) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ποσοστό 20%. 

γ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. ποσοστό 30%. 
δ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 40%. 
ε) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10.000 τ.μ. ποσοστό 50%. 

 

Link to comment
Share on other sites

σωστα,

με βαση, δε, τον 4314

5. Ως εμβαδά ιδιοκτησιών για τον υπολογισμό της συμμετοχής σε γη λαμβάνονται τα εμβαδά που είχαν οι ιδιοκτησίες στις 28 Μαΐου 2014. Για την εφαρμογή της παραγράφου 4, ως ιδιοκτησία νοείται το γεωτεμάχιο υπό την έννοια της συνεχόμενης έκτασης γης, που αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο και ανήκει σε έναν ή περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου.

{δεν υπαρχει κηρυχθεισα ΠΕ μετα το 2014]

αρα μιλαμε για τις κλιμακες του 1337 οι οποιες εχουν ως εξης

"4. Η Εισφορά σε γη κατά την προηγούμενη παράγραφο αποτελείται από ποσοστό επιφάνειας κάθε ιδιοκτησίας πριν από την πολεοδόμησή της, το οποίο υπολογίζεται κατά τον ακόλουθο τρόπο. α. Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 250 τ.μ. ποσοστό 10%. β. Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 250 τ.μ. μέχρι 500 τ.μ. ποσοστό 20%. γ. Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τ.μ. μέχρι 1000 τ.μ. ποσοστό 30%. δ. Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 1000 τ.μ. μέχρι 2000 τ.μ. ποσοστό 40%. ε. Με την επιφύλαξη της περιπτώσεως (στ), για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2000 τ.μ. ποσοστό 50%. στ. Για αυτοτελείς ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 10.000 τ.μ. που ανήκουν σ`έναν ιδιοκτήτη, για το τμήμα τους πάνω από 10.000 τ.μ. σε ποσοστό 60%.T`ανωτέρω εφαρμόζονται και σε ιδιοκτησίες εξ αδιαιρέτου κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας που αντιστοιχεί σε έκταση γης μεγαλύτερη από 10.000 τ.μ.

Εδω αναφερομαστε σε κατοικια.

δεν λαμβανουμε ιδιαιτερες περιπτωσεις β' κατοικιας ή αλλων "ειδικων περιοχων"

παυλε, καλημερα

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 Έδωσα μία τάξη μεγέθους με τους συντελεστές του Ν-1337/83 στο παράδειγμα.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

25 λεπτά πριν, sdtopo said:

@Pavlos33 Έδωσα μία τάξη μεγέθους με τους συντελεστές του Ν-1337/83 στο παράδειγμα.

Κατανοητό συνάδελφε.

 

56 λεπτά πριν, dimitris GM said:

σωστα,...με βαση, δε, τον 4314 (...)

...{δεν υπαρχει κηρυχθεισα ΠΕ μετα το 2014]: Και όμως υπάρχει. Ανασυνταχθείσα ΠΕ το 2019 περιοχή Δ. Εν Καλαμάτας-ΠΜ Απροχώματος (πολεοδομικά πονεμένη ιστορία) που έγινε με τον 4315/14.

......αρα μιλαμε για τις κλιμακες του 1337 οι οποιες εχουν ως εξης (Αν μιλάμε με βάση το Ν. 1337/83 (προ ν. 4315) τότε η θεωρητική εισφορά σε γη στο παράδειγμα του συναδέλφου είναι σωστά υπολογισμένη)

 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.