Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη υγραερίου - προπανίου


Stelios.A

Recommended Posts

Συναδελφοι καλησπέρα.

 

Πρόσφατα κατέθεσα (και πηρε εγκριση) μια συμπληρωματική μελέτη υγραερίου για ένα ψητοπολείο. Αφου λοιπον πέρασαν περίπου 10 ημέρες απο την ημέρα που άρχησε να λειτουργεί το κατάστημα, πέρασα απο εκεί για να δω και στη φάση της λειτουργείας αν πάνε ολα καλά.

 

Στο ενδιάμεσο αυτων των 10 ημερών συνέβη το εξής: Ο ιδιοκτήτης βλέποντας οτι παει καλα το μαγαζί, αναγκάστηκε να αυξησει την ποσότητα των κοτόπουλων που έβαζε τη μερα στην κοτοπουλιέρα. Αυτό είχε άμεση επίπτωση στις ενεργειακές του ανάγκες και χωρίς να με ρωτήσει (no comments) προχώρησε σε αντικατάσταση της υπάρχουσας εγκατάστασης. Δηλαδι ενώ είχε 2 φιάλες υγραερίου των 10 kgr , τωρα εχει 1 φιάλη των 10 krg (υγραέριο) και 1 φιάλη των 25 kgr προπάνιο.

 

Σκέφτεται να βάλει τελικά 2 x 25 kgr προπάνιο. Εγω ρωτώ:

 

1. Τωρα που έβαλε το προπάνιο , πρέπει να αλλάξει κάτι στις σωληνώσεις τροφοδοσίας?

 

2. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος οταν συνυπάρχει 1 φιάλη υγραέριο και 1 φιάλη προπάνιο?

 

3. Απο οτι ειδα τις εφεδρικές φιάλες προπανιου τις εχει διπλα απο κατι σκαλοπάτια αφύλακτες. Δεν πρέπει να υπάρχει ειδικός χώρος αποθήκευσης για αυτές?

 

4. Προφανώς θα καταθέσω καινούργια μελέτη συμπληρωματικής (για το προπάνιο) προς αντικατάσταση της παλιάς, ετσι?

 

5. Η διάταξη που περιέχει τις φιάλες βρίσκονται σε ένα ντουλαπάκι εξωτερικά του καταστήματος. Πριν, ειχαμε τοποθετήσει εναν πυροσβεστήρα 6 kgr ξυράς σκόνεως. Τώρα με τα καινούργια δεδομένα τι αλλάζει εκει?

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Ο ιδιοκτήτης τροποποίησε την εγκατάσταση που μελέτησες χωρίς να σε ενημερώσει. Συνεχίζεις να τον θέλεις για πελάτη σου;

 

Αν όχι, τότε μην διαβάζεις παρακάτω.

Αν ναι, τότε οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου είναι :

1. Η πίεση του προπανίου είναι μεγαλύτερη από αυτήν του μίγματος. Δεν χρειάζεται να αλλάξει σωλήνες τροφοδοσίας. Χρειάζεται όμως ρύθμιση ο καυστήρας που αντί για μίγμα, καίει τώρα προπάνιο.

2. Υποθέτω ότι σε διαφορετικούς καυστήρες πηγαίνει το ένα καύσιμο, και σε διαφορετικούς καυστήρες πηγαίνει το άλλο καύσιμο. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος.

3. Πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρο πάνω από την στάθμη του εδάφους, καλά αεριζόμενο, μακρυά από πιθανές εστίες φωτιάς. Υπάρχει και κάποιο όριο στην επιτρεπόμενη ποσότητα. Ο χώρος της σκάλας δεν είναι κατάλληλος για αποθήκευση φιαλών υγραερίου ή προπανίου, κυρίως διότι έχει τον κίνδυνο πτώσης φιάλης ή ανθρώπου σε κάποιο παραστράτημα.

4. Αν θέλεις να συνεχίσεις να το έχεις πελάτη, ναι

5. Εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Το ντουλαπάκι είναι καλά αεριζόμενο; Θα προτιμούσα ένα απλό στέγαστρο και γύρω-γύρω ανοιχτό με πλέγμα

Link to comment
Share on other sites

Να υποθέσω οτι αυτός που του περασε το προπάνιο, του ρύθμισε και τον καυστήρα? .... Αν καταλήγουν στον ίδιο καυστήρα (το πιθανότερο) τότε υπάρχει κίνδυνος?

 

Το θέμα ειναι οτι εμένα δε με ενδιαφέρει πλέον να τον έχω πελάτη, αλλά ποιά είναι η ευθύνη μου απέναντι στην Πυροσβεστική?

 

Παρεπηπτόντως να σας πω οτι έχω ενημερώσει την Πυροσβεστική ότι ο πελάτης έκανε τροποποιήση. Αυτοί μου είπαν οτι εσυ τυπικά δεν ξέρεις τίποτα. Ωραία τα λένε, στην πράξη όμως έχω ευθήνη?

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά δεν καταλήγουν στον ίδιο καυστήρα. Οι πιέσεις είναι διαφορετικές και έτσι αν τυχόν κατέληγαν σε κοινό σημείο, τότε ουσιαστικά θα κατανάλωωε σχεδόν αποκλειστικά προπάνιο αφού το μίγμα (υγραέριο) θα πιεζόνταν από το προπάνιο. Αλλά κίνδυνος δεν θα προκαλούνταν.

 

 

Κατά τα άλλα, τι να πούμε; Ισχύουν αυτά που λέει η Πυροσβεστική.

Link to comment
Share on other sites

Διευκρινηση :

Εμπορικο βουτανιο = μειγμα βουτανιου - προπανιου (80-20%) με μεγιστη πιεση εως 5 bar

Εμπορικο Προπάνιο = μειγμα προπανιου - βουτανιου (80-20%) με μεγιστη πιεση εως 10 bar

Οι πιεσεις μπορει να αυξηθουν και λιγο παραπανω αναλογως της εκθεσης των φιαλων στον ηλιο

 

Φιαλες εως 10 κιλα εχουν εμπορικο βουτανιο και οι μεγαλυτερες εμπορικο προπανιο.

 

Παραταυτα και στις 2 περιπτωσεις μετα τις φιάλες υπαρχει ρυμθιστης πιεσης (παρ 7.8.1 ΦΕΚ 1257) που δινει στη καταναλωση εως 50 mbar εφοσον η καταναλωση ειναι εντος κτιρίου και δεν ειναι βιομηχανια -οπου μπορεις να μπεις με υψηλη- και δεν αφορα και λεβητοστασιο (εδω παει μεχρι 70 mbar).

 

Και στις 2 περιπτωσεις λοιπον τοσο τα μπεκ αλλα και ολη η υπολοιπη εγκατασταση καύσης ειναι ακριβως μα ακριβως η ιδια.

Η δικτυο προσαγωγης εφοσον ο ρυθμιστης ειναι αμεσως μετα τη συστοιχια φιαλων ειναι παλι το ιδιο (χαμηλης πιεσης) αλλιως προφανως πρεπει να γινει μεταβολη στις σωληνωσεις εαν εχουν χρησιμοποιηθει λαθος σωληνωσεις.

Γενικα να βαζεται χαλυβα ανευ ραφης σε μεση και υψηλη πίεση (δικτυα LPG)

 

Για περισσοτερα διαβαστε το ΦΕΚ 1257 που αφορα LPG (μειγμα,προπανιο, n-βουτανιο)

Link to comment
Share on other sites

Χαιρετω.

 

Πριν απο λιγο καιρο ειχα κανει μια συμπληρωματικη μελετη Υγραεριου για μια μικρη ψησταρια. Ο ιδιοκτητης τελικα αλλαξε τις φιαλες και απο 2 10krg που ειχε υγραεριο εβαλε 2 25kgr προπανιο.

 

Θελω να αλλαξω τη συμπληρωματικη στην πυροσβεστικη. Το έντυπο πιο είναι? Ενα μονο εντυπο βρηκα (οπως το αρχικο που ειχα κανει) και αυτο αναφερει κυριως για υγραεριο.

 

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι το έντυπο , αν το διαβάσεις προσεκτικά θα δεις ότι κάνει αναφορά σε μείγμα ( προπάνιο-βουτάνιο) καισε προπάνιο.Πρέπει όμως να μεριμνήσεις για διαταξεις ασφαλειας π.χ σύστημα ανίχνευσης, ηλεκτροβάννα διακοπής υγραερίου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Στέλιο το έντυπο είναι το ίδιο, αυτό της συμπληρωματικής μελέτης υγραερίου, που χορηγεί η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Απλά έχει τρεις επιλογές στο κάτω μέρος του πίνακα, ήτοι προπάνιο, βουτάνιο και μίγμα. Τσεκάρεις όποιο κάυσιμο υλικό θα χρησιμοποιηθεί από τα τρία.

Θα επανέλθω σε παλαιότερο ερώτημά σου για τον πλάτη σου, ο οποίος τοποθέτησε και φιάλη προπανίου. Κακώς κατ΄ εμέ, διότι όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι έχουμε διαφορετικές πιέσεις αποθήκευσης των υλικών αυτών, και άρα απαιτείται επαναρύθμιση του μειωτή πίεσης.

Τα εξαρτήματα της εγκατάστασης δεν χρειάζεται να αλλάξουν γιατι είναι τα ίδια, για ότι υλικό και αν χρησιμοποιηθεί.

Καλό είναι κατ΄ εμέ να κάνεις δήλωση παραίτησης με αίτηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία διότι στον φάκελλο της μελέτης σου υπάρχει Υπεύθυνη Δήλωσή σου και άρα ευθύνη σου. Κάλιο γαιδουρόδενε παρά γαιδουρογύρευε που λέει η παροιμία. Με τις υπηρεσίες καλό είναι να μην μπλέξεις χωρίς λόγο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.