Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τακτοποίηση εξ αδιαίρετου αυθαίρετου, εντός σχεδίου, χωρίς σύσταση


MattyWalker

Recommended Posts

(Έγινε μεταφορά στην ενότητα για ιδιώτες. Didonis)

Το ερωτημα μου ειναι οτι με βαση τον νομο  (4) Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ή σε κτίσμα χωρίς σύσταση οροφοκτησίας εντός σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων με αυθαιρεσίες, μπορούν να ζητούν την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων. Υπόχρεος προς καταβολή του παραβόλου υπαγωγής και των προστίμων είναι ο δηλών την αυθαιρεσία συγκύριος, ο οποίος διατηρεί τα εκ του νόμου αναγωγικά του δικαιώματα έναντι των λοιπών συγκυρίων.), αν μπορουμε να κανουμε την τακτοποιηση του αυθαιρετου χωρις να χρειαζομαστε την συναινεση των αλλων συνιδιοκτητων. )
προφανως μπορουμε να κανουμε την τακτοποιηση του αυθαιρετου χωρις να χρειαζομαστε την συναινεση των αλλων συνιδιοκτητων. Απ οτι καταλαβαινουμε μπορουμε ομως Η ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ  ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ αλλιως θα απορριψει την υπαγωγη (ομως η πολεοδομια αυτη γενικα χαρακτηριζεται απο την συχνη και συνηθη ταση διαφθορας που συνανταται στην τοπικη αυτοδιοικηση στην Ελλαδα και  απο οσα μας ειπαν και την σταση υπαλληλων της εχει δωσει αρκετες ενδειξεις προσπαθειας καποιας ευνοιας στον εναν συνιδιοκτητη, το θειο, που ο γαμπρος του ειναι και αδερφος του πρωην δημαρχου της περιοχης).Το ακινητο ειναι παλιο (σιγουρα προ 75 ή ισως και παλιοτερο, οικοδομικη αδεια μαλλον δεν υπαρχει, ΚΑΙ δεν εχει γινει συσταση. Ειναι ενα ισογειο ακινητο 43τμ που ενοικιαζεται ως καταστημα σε παραλιακο δρομο, του οποιου συνιδιοκτητες εξ αδιαιρετου ηταν 3 αδερφια (ο πατερας και τα 2 του αδερφια, δηλαδη μια θεια και ενας θειος). Μετα το θανατο του πατερα και της θειας περιηλθε σε μενα και την αδερφη μου το 1/3 εξ αδιαιρετου της θειας και το 75 τοις εκατο του 1/3 εξ αδιαιρετου του πατερα.

Εμεις θελουμε να προχωρησουμε αναγκαστικα σε τακτοποιηση και μαλιστα θα κανουμε μονοι μας τα εξοδα της αλλα ο λογος που δεν θελουμε συναινεση ειναι οτι οι συνιδιοκτητες δεν ειναι συνεννοησιμοι, ενας ειναι μη εντοπισιμος και που δεν εχει παρουσιαστει, ο αλλος ειναι εχθρικος και σε σχεση με αυτον ειναι σε εξελιξη εξωση μισθωτη στον οποιον η μισθωση εγινε απο τον συνιδιοκτητη χωρις να ρωτηθουμε, με εικονικο ποσο ενοικιου και ο οποιος μισθωτης εδινε το ενοικιο ολο στον συνιδιοκτητη (το παραδεχθηκε ο μισθωτης, και προκυπτει ευκολα απο διαφορα στοιχεια της υποθεσης, ιστορικο συμπεριφορας του συνιδιοκτητη που εκανε το ιδιο κλπ, ΑΛΛΑ δεν ειναι αυτα το θεμα). Η πολεοδομια η οποια εβαλε απο την αρχη φερομενο ιδιοκτητη των πατερα μας και οταν πεθανε αρνιοταν επιμονα να στειλει εκθεση αυτοψιας στον συνιδιοκτητη θειο και ηθελε να την στειλει μονο στους κληρονομους του πατερα, εμας δηλαδη, δεν δυναται να καταλαβει οτι μας εξαναγκαζει και απ οσο καταλαβαινω εγω παρανομα-παρατυπα σε αναγκη συναινεσης απο εναν επι της ουσιας αντιδικο μας

Για ποιους λογους θα μπορουσε να επιμενει η τοπικη πολεοδομια να ζητει την συναινεση των αλλων  (η υπαγωγη δεδομενα συμφερει ολους, γιατι το προστιμο αν δε γινει ειναι μεγαλο και τους αφορα ολους), ενω ως φαινεται πληρουνται οι προυποθεσεις να μην χρειαζεται.
           


(4) Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ή σε κτίσμα χωρίς σύσταση οροφοκτησίας εντός σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων με αυθαιρεσίες, μπορούν να ζητούν την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων. Υπόχρεος προς καταβολή του παραβόλου υπαγωγής και των προστίμων είναι ο δηλών την αυθαιρεσία συγκύριος, ο οποίος διατηρεί τα εκ του νόμου αναγωγικά του δικαιώματα έναντι των λοιπών συγκυρίων.), αν μπορουμε να κανουμε την τακτοποιηση του αυθαιρετου χωρις να χρειαζομαστε την συναινεση των αλλων συνιδιοκτητων. )

 

Βάζε τονισμό στο κείμενο σου

πατάς τις 3 τελίτσες άνω δεξιά του κειμένου και επιλέγεις επεξεργασία.

Didonis

Edited by Pavlos33
έγινε τροποποίηση κειμένου τίτλου-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

[αφηνοντας κατα μερος ...τον μισθωτή...το ενοίκιο...τον ξαδερφο του πρωην δημαρχου και τα υπολοιπα  "υπονοουμενα"

απο ολα  τα παραπανω κραταω αυτο:

. "Ειναι ενα ισογειο ακινητο 43τμ που ενοικιαζεται ως καταστημα σε παραλιακο δρομο, του οποιου συνιδιοκτητες εξ αδιαιρετου ηταν 3 αδερφια (ο πατερας και τα 2 του αδερφια, δηλαδη μια θεια και ενας θειος). Μετα το θανατο του πατερα και της θειας περιηλθε σε μενα και την αδερφη μου το 1/3 εξ αδιαιρετου της θειας και το 75 τοις εκατο του 1/3 εξ αδιαιρετου του πατερα."

- υπαρχουν άλλα κτισματα; Υπαρχει αδεια;

-υπαρχει υπολοιπο σδ;

- υπαρχει συσταση ΟΙ;

- ειναι εντος σχεδιου;

- τί τιτλο κυριοτητας ειχαν οι αρχικοί;

- εγινε αποδοχη κληρονομιας;

- Μίλησες με τον μηχανικό σου;

 

-

Link to comment
Share on other sites

43 λεπτά πριν, MattyWalker said:

.... Η ΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ  ....... αλλιως θα απορριψει την υπαγωγη....

η υπαγωγή στον Νόμο 4475/17 την κάνει το Τεχνικό Γραφείο - Μηχανικών σας που θα το αναθέσεις.

  • Δεν περνάει από έγκριση απο την ΥΔΟΜ
  • Θα πάει για έλεγχο σε ΥΔΟΜ μόνο εάν υπάρξει καταγγελία από κάποιον με έννομο συμφέρον ή αν γίνουν ποτέ οι δειγματολογικοί έλεγχοι που υποτίθεται θα γίνουν για τους οποίους όμως πάλι πάει ελεκτής δόμησης που θα κληρωθεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα ανωτέρω φυσικά δεν σημαίνουν κάντε ότι κατεβάσει η επιθυμία σας αλλά κάντε τα σωστά και δεν θα έχετε πρόβλημα.

 

Link to comment
Share on other sites


@dimitris GMΔεν υπάρχουν άλλα κτίσματα. Ενα είναι. Είναι εντός σχεδίου, υπάρχει οικοδομική άδεια και δεν έχει γίνει σύσταση. Τα έγραψα αυτά στον τίτλο του θέματος, πάνω-πάνω. Ο τίτλος κυριότητας ήταν αποδοχή κληρονομιάς από μια γιαγιά τους (ο οποίος δεν μιλάει για το κτίσμα, αναφέρεται σε ενα μικρο γεωτεμαχιο που κληρονομησαν εξ αδιαιρέτου). Δεν ξέρω τί συμβαινει με τον συντελεστη δόμησης. Αυτο βασικα ήταν ένα γεωτεμαχιο 25τμ που το κληρονομησαν οι αρχικοι εξ αδιαιρετου και σε αυτο κτιστηκε αυτο το κτισμα 43τμ. Δεν γνωρίζω πότε κτισθηκε αυτό, είναι παλιό ομως και κτίσθηκε σιγουρα πριν το 75. Μπορει να είναι και πιο παλιό, αλλα αυτοι να κληρονόμησαν το γεωτεμάχιο όχι το κτίσμα επειδη ηταν αυθαιρετο.

Απο εμάς έγινε σιωπηρή αποδοχή κληρονομιάς, δεν έχει γίνει ακόμη η συμβολαιογραφική αποδοχή.

Μίλησα με τον μηχανικό ναί και αυτός μου είπε ότι η τοπική πολεοδόμία του είπε ότι θα απορριφθεί η υπαγωγή αν δεν συνοδευεται απο υπευθυνες δηλωσεις συναινεσης των αλλων συνιδιοκτητων.

Προς τα υπολοιπα, δεν υπάρχουν υπονοούμενα ακριβώς, η διαφθορά στις τοπικές αυτοδιοικήσεις -μέρος των οποίων είναι και οι τοπικές πολεοδομίες αφού εντάσσονται στους δήμους- είναι διαγνωσμένο επίσημα και παραδεκτό μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδος. Η ύπαρξη διαφθοράς δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί και συχνά δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί, όταν ομως υπάρχει ένα κλίμα και μια ροή όσο γίνεται να σε αντιμετωπισουν έτσι που  να σου φορτώσουν τον μπελά εσένα μόνο και κάπως όσο μπορούν να προστατεψουν έναν άλλο συνιδιοκτήτη, αυτο δίνει μερικες ενδείξεις. Χρειάστηκε εγω να επιμένω να σταλεί Έκθεση Αυτοψίας και στον άλλον βασικό συνιδιοκτήτη, ο υπάλληλος της Υδομ ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελε να το κάνει αρχικά. Τελικά του πήγε, εξάντλησε το 30ημερό του μη κάνοντας τίποτα με απότελεσμα να φάει πρόστιμο, εκ του ασφαλούς όμως ξέροντας ότι σε μας η κοινοποίηση δεν είχε γίνει ακόμη, οπότε μέσω της δικής μας τακτοποίησης στην ουσία θα απαλλαχθεί από το πρόστιμο (δεν γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις να φάει μόνο ο ένας συνιδιοκτητης).

Αυτά και μερικα αλλα μπορει να μην αφορουν στο πολεοδομικό με την στενή έννοια, αλλα κάπως το επηρεαζουν, τα ανέφερα συμπληρωματικά. Ο συνιδιοκτήτης θείος έχει ιστορικό συμπεριφοράς μη αποδοχής του γεγονότος οτι τα δυο αδέρφια του δεν του το αφησαν για δικη του χρηση (ειχε για πολλα χρονια ενα πολυ καλο ενοικιο απο αυτο, περιπου 1300 ευρω). Εχει με το παραπανω κινητρο και ιστορικο απατεωνιστικης στρατηγικης ο συνιδιοκτητης θειος και μια συγγενεια με πρωην δημαρχο δε τη λες και ασημαντη σχεση. Η πολεοδομια περίμενε προφανως, ΤΟΣΟ λογικά, ποτε θα πεθάνουν οι δυο συνιδιοκτήτες (θεία και πατέρας) ωστε να ασχοληθει με το αυθαίρετο και πότε θα πάει εκεί με άλλοθι αυθαίρετες κατασκευες  μισθωτή σε κομματι του ακινήτου αρμοδιότητα της ΚΕΔ (οπως μας επισήμαναν στην Έκθεση Αυτοψίας)  τόσα χρόνια, 50 χρόνια βασικα ΠΟΤΕ δεν είχε καιρό και ήταν ΤΟΣΟ δύσκολο να το κάνει μόνη της. Τελικά πήγε κατοπιν καταγγελίας ανώνυμης στην αστυνομία για αυθαίρετες εργασίες του μισθωτή που σε εμας δεν απεδιδε το αναλογο ποσό ενοικίου ενώ στον συνιδιοκτήτη το απέδιδε κανονικά, για τις παραβάσεις του μισθωτή η πολεοδομία δεν έκανε τίποτα, ενώ  αστυνομικος  για άλλο λόγο κλήθηκε αλλά τελικά διαβίβασε στην πολεοδομία "συνίσταται να ελέγξουν τα διπλανά ακίνητα για πολεοδομικές παραβάσεις -διπλανό εννοουσε το δικό μας, ο μισθωτης συνένωσε στο μπροστινο μέρος που ανήκει στην ΚΕΔ το διπλανο δικό του ακίνητο με το δικό μας, ποιος ο λόγος να κληθεί η πολεοδομία για ένα κομματι που δεν την αφορούσε, σε ολα τα καταστηματα της περιοχης το μπροστινο κομματι, περίπου 3μέτρα επί οποιου πλάτους έχει το ακινητο, ανηκουν στην ΚΕΔ, δεν είναι τόσο πιθανο οτι η τοπική αστυνομία δεν το γνώριζε αυτό. Και διάφορα άλλα.

 

@Didonis Δεν κατάλαβα αυτό που λες. Ποια είναι τα σωστά. Χρειαζόμαστε συναίνεση ή όχι. Ο νόμος που μας αφορά (εξ αδιαιρέτου, εντός σχεδίου, χωρίς άδεια, χωρίς σύσταση) μας λέει ότι το σωστό είναι ότι δεν χρειαζόμαστε συναίνεση απο τους συνιδιοκτητες. Η τοπικη πολεοδομία, ο προισταμενός της είπε στον πολιτικό μηχανικό μας, έτσι μας είπε αυτός τουλάχιστον, ότι αν δεν τους πάμε δηλώσεις συναίνεσης των άλλων συνιδιοκτητών, θα απορριφθεί ή υπαγωγή γιατί θα θεωρείται μη νόμιμη. Υπαρχουν κάποιοι λόγοι που θεωρείται ότι δημιουργούν εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που αν και έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά (εξ αδιαιρέτου, εντός σχεδίου, χωρίς άδεια, χωρίς σύσταση), για πιο ιδιαίτερους λόγους απαιτείται συναίνεση. Ο νόμος δεν αναφέρει τίποτα ωστόσο, δεν είδα να προβλέπει κάπου κάποιες εξαιρέσεις.

4. Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ή σε κτίσμα χωρίς σύσταση οροφοκτησίας εντός σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή νόμιμων κτισμάτων με αυθαίρετες μικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του παρόντος κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 99 επ. ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων.





 
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

16 λεπτά πριν, MattyWalker said:

....ότι αν δεν τους πάμε δηλώσεις συναίνεσης των άλλων συνιδιοκτητών, θα απορριφθεί ή υπαγωγή γιατί θα θεωρείται μη νόμιμη.

Οι υπαγωγές τακτοποίησης πολεοδομικών αυθαιρεσιών που έγιναν προ του 2011 και τα τακτοποιούμε με τον Ν.4475/2017 ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ.

Τα υποβάλει ο Μηχανικός σας στο σύστημα αυθαιρέτων του ΤΕΕ με ευθύνη δική του και χωρίς καμία έγκριση από ΥΔΟΜ.

Να ξαναπώ το ίδιο δεν υπάρχει λόγος.

Το τι και το πως θα είναι η τακτοποίηση σας δεν το έλαβα ως τμήμα της απάντησης μου. Το διαδικαστικό που λανθασμένα αναφέρεις ή σου είπαν τόνισα.

 

Link to comment
Share on other sites

Τώρα κατάλαβα οκ. Ευχαριστώ. Το είπες ξεκάθαρα και πριν, προφανώς αδυνατούσα να καταλάβω διότι έτσι όπως μου το είπε ο μηχανικός (οτι ετσι του είπαν απο την πολεοδομία, οτι του το ξεκαθάρισαν,  "αυτοί δε θα δεχθούν το αίτημα της υπαγωγής και να πάμε εμεις να μιλήσουμε μαζι τους διοτι αν αυτος κανει την υπαγωγή και του την απορρίψουν γ αυτο το λόγο, νίπτει τα χειρας του" και οτι θελει να ειναι διασφαλισμένο αυτο γιατι δε θελει να τον καλούν μετα στο Συποθα) μου φαινόταν τελείως εξωπραγματικό να μου είπαν κάτι τόσο λάθος.

Είναι πιθανό να εννοούσε οτι η ΤΕΕ δε θα το δεχθεί, ότι αυτο του είπαν; Ομως αυτος ελεγε "πολεοδομια" και "να πάτε να μιλησετε στην πολεοδομία κλπ", κ οτι "απο εκει του είπαν ετσι",  δεν έλεγε κατι αλλο που να επιδέχεται να εννοούσε την ΤΕΕ. 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η ρύθμιση (τακτοποίηση) που γίνεται κατόπιν καταγγελίας ή αυτοκαταγγελίας ή αυτοψίας της Πολεοδομίας κατατίθεται και ελέγχεται από την Πολεοδομία η οποία πρέπει να συνεναίσει με την υπαγωγή στον Νόμο των αυθαιρέτων ώστε να διαγράψει τα πρόστιμα που η ίδια έχει καταλογίσει. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση η Πολεοδομία θα πρέπει να συμφωνεί με τα στοιχεία της υπαγωγής στον Νόμο των αυθαιρέτων.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, sdtopo said:

Η ρύθμιση (τακτοποίηση) που γίνεται κατόπιν καταγγελίας ή αυτοκαταγγελίας ή αυτοψίας της Πολεοδομίας κατατίθεται και ελέγχεται από την Πολεοδομία η οποία πρέπει να συνεναίσει με την υπαγωγή στον Νόμο των αυθαιρέτων ώστε να διαγράψει τα πρόστιμα που η ίδια έχει καταλογίσει. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση η Πολεοδομία θα πρέπει να συμφωνεί με τα στοιχεία της υπαγωγής στον Νόμο των αυθαιρέτων.

 

Εννοείτε πως η υπαγωγή γίνεται μεν στο ΤΕΕ από τον μηχανικό, αλλά η ρύθμιση-τακτοποίηση κατατίθεται απο την πολεοδομία η οποία πρέπει να συμφωνει με τα στοιχεία της υπαγωγής, αλλιώς απορρίπτει την υπαγωγή; Επομενως ναι μεν η υπαγωγή δεν γινεται στην πολεοδομία, αλλα τελικά  η πολεοδομία έχει κάποιο έλεγχο επί της υπαγωγής αφού μπορει να την απορρίψει αν διαφωνεί με τα στοιχεία της υπαγωγής; (πχ στην συγκεκριμενη περιπτωση αν δεν υπαρχει συναίνεση απο τους συνιδιοκτητες)

 

Edited by MattyWalker
Link to comment
Share on other sites

Αν η Πολεοδομία διενεργήσει αυτοψία και διαπιστώσει αυθαίρετες χρήσεις ή κατασκευές τότε καταλογίζει πρόστιμα τα οποία κοινοποιεί και στον ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης μπορεί, αντί να καταβάλει τα πρόστιμα, να προσκομίσει ρύθμιση των αυθαιρέτων μέσω της υπαγωγής στο σχετικό Νόμο. Η Πολεοδομία ελέγχει την δήλωση και εφ' όσον συμφωνήσει τότε διαγράφει τα δικά της πρόστιμα ως καταβληθέντα. Αν δεν συμφωνήσει τότε τα πρόστιμα της Πολεοδομίας παραμένουν και προωθούνται στην Εφορία. Ο ιδιοκτήτης δικαιούται να κάνει ένσταση στο ΣΥΠΟΘΑ επί της εκγυρότητας της υπαγωγής του.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, sdtopo said:

Αν η Πολεοδομία διενεργήσει αυτοψία και διαπιστώσει αυθαίρετες χρήσεις ή κατασκευές τότε καταλογίζει πρόστιμα τα οποία κοινοποιεί και στον ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης μπορεί, αντί να καταβάλει τα πρόστιμα, να προσκομίσει ρύθμιση των αυθαιρέτων μέσω της υπαγωγής στο σχετικό Νόμο. Η Πολεοδομία ελέγχει την δήλωση και εφ' όσον συμφωνήσει τότε διαγράφει τα δικά της πρόστιμα ως καταβληθέντα. Αν δεν συμφωνήσει τότε τα πρόστιμα της Πολεοδομίας παραμένουν και προωθούνται στην Εφορία. Ο ιδιοκτήτης δικαιούται να κάνει ένσταση στο ΣΥΠΟΘΑ επί της εκγυρότητας της υπαγωγής του.

Σας ευχαριστώ θερμά. Λογω δυσχέρειας-δυσλειτουργιας στην επαρκή και μη ασαφή πληροφόρηση μας απο την τοπική πολεοδομία αλλα και τον μηχανικο μας, οποια κ αν ειναι τα αιτία γ αυτες, δεν ξερω αν θα μπορουσατε μηπως να μου διασαφηνίσετε την διαδικασία της Ένστασης εντος του 30ημέρου απο την κοινοποίηση της έκθεσης αυτοψίας και ποιος ο τρόπος αντίδρασης μας απέναντι στην απόρριψη της Ενστασης; Είναι αρκετά αυτά που ρωτώ, δεν ξέρω αν είναι εφικτό να απαντήσετε. Αν μπορείτε, θα σας είμουν ευγνωμων. (Πραγματικα είναι ενα δράμα να χρειαζεται ανθρωποι που δεν έχουν αντιμετωπίσει ξανά τετοιες υποθέσεις και δεν είναι ο τομέας τους να βρουν αξιόπιστες στοιχειώδεις και ξεκάθαρες πληροφορίες ωστέ να μην την πατήσουν, ενώ ένα δράμα αποδεικνύεται να βρούμε μηχανικό που να μας τα λέει αυτά ακόμη κ αν τον προσλάβαμε. Αθηναίοι μηχανικοι μας ειπαν, καλυτερα να πατε σε τοπικό, θα τα ξερει καλυτερα, θα τον εξυπηρετησουν πιο γρήγορα οι τοπικες υπηρεσιες σε οσα χαρτια χρειαστεί. Ωστόσο ο τοπικισμος σε υπηρεσίες οσο και σε επαγγελματιες οσο να ναι διευκολύνει φαινόμενα διαφθοράς όταν ήδη υπάρχουν τετοιες τασεις κ επισης μπορει να μην φταίει καν ο μηχανικος αν απλα ειναι αναγκασμενος εφοσον η καλη σχεση με την τοπικη πολεοδομία ειναι μέρος της δουλειάς του.)
 
Εμείς κανονικά θα θέλαμε να κάνουμε αμεσα υπαγωγή να τελειώνουμε, γιατι ετσι κ αλλιως οντως αυθαιρετο ειναι το συγκεκριμενο κτισμα, απλα πολυ παλιο, και ασχετως που σε καποια θεματα εμεις μπορει να εχουμε το δικιο μας ως προς το πως φαινεται να λειτουργει στην υποθεση μας η τοπικη πολεοδομια (πχ και μεταξύ κ αλλων, εγινε ανωνυμη καταγγελια στην αστυνομία για αυθαιρετες οικοδομικες εργασιες του μισθωτη σε ενα κομματι εκτος ακινητου και μπροστα του που ειναι αρμοδιοτητα της ΚΕΔ, η τοπική αστυνομία που λογικα δεν γινεται να μην ήξερε οτι αυτο ανήκει στην ΚΕΔ αφου όλα τα μαγαζια εκει εχουν καταπατησει αυτο τον χωρο μπροστα τους, ειδοποίησε την πολεοδομία να πάει να ελέγξει βασικά για κάτι που και η ιδια μας ειπε δεν ηταν αρμοδιοτητά της και, πήγε όμως.... επισης η αστυνομία προσέθεσε να ελέγξουν για τυχόν παραβάσεις τα διπλανά ακίνητα, δηλαδη το δικο μας γιατι ο μισθωτης συνενωσε στο κομματι της ΚΕΔ μπροστα τα δυο ακινητα και ειχαν κοινη εισοδο, δηλαδη ασχοληθηκε η αστυνομια τελικα με κατι που δεν αφορουσε στην τηλεφωνικη καταγγελία, ενώ δεν έκανε απολύτως τίποτα γ' αυτό που κλήθηκε να πάει να ελέγξει, πχ όφειλε να ειδοποιήσει την ΚΕΔ προφανώς).

Ωστοσο προτιμούμε να κάνουμε αρχικά Ένσταση γιατί η Εκθεση Αυτοψίας έχει ασάφειες, αμφιβάλλουμε για την ορθοτητα της εκτιμησης της αξιας του ακινητου,  υπαρχουν ιδιαζουσες συνθηκες κωλλυματος της συναίνεσης και στην ουσια η πολεοδομια μας εξαναγκαζει σε συναινεση, για να κερδίσουμε χρόνο διότι οικονομικα δεν μπορουμε να ανταποκριθουμε αμεσα, δεν είναι εύκολο να βρεθούν ή μαζευτούν χαρτιά γ αυτό το παλιο ακίνητο, απο μας μάλιστα, πολύ προσφατους κληρονομους του, κ επίσης η πολεοδομία μας ειπε κατι περιεργο οτι επιθυμει να γινει νομιμοποιηση και να αποδωθει στον εναν συνιδιοκτητη εκει μεσα ενα μερος των τετραγωνικων του ακινητου (18τμ) γιατι  οι αρχικοι συνιδιοκτητες εκ των οποιων ενας ειναι αυτος, κληρονομησαν ένα γεωτεμάχιο 25τμ, όχι κάποιο κτίσμα, και το κτισμα τελικά είναι 43 τμ, οπότε πολύ "λογικά" η τοπική πολεοδομία μας είπε ότι αν ειναι να νομιμοποιηθεί το αυθαιρετο τοτε θα νομιμοποιηθεί "ολο μαζί" αποδίδοντας άγνωστο με ποια λογική αυτα τα επιπλέον 18τμ όχι σε ολους ενώ όλοι μαζί το μίσθωναν επί χρόνια, αλλά μόνο στον θείο και συνιδιοκτητη που γενικως απο την αρχη απο τον τροπο που μας τον ανεφεραν και τονιζαν συνεχώς ΠΟΣΟ χρειαζομασταν την συνεργασια του και "να φροντισουμε" να τα παμε καλα μαζι του (εμείς πάντα, από πλευράς του δεν τονιζαν τίποτα λες και αυτό δεν ήταν αμοιβαίο θέμα), δεν αποτελούν κάποια υπέρμετρη καχυποψία δική μας οι υποψίες.

Aν κάνουμε Ένσταση εντος του 30ημέρου διαβασα οτι "Αν απορριφθεί η ένσταση το αυθαίρετο κατεδαφίζεται μέσα σε 10 ημέρες από την έκδοση της απόφασης είτε από τον κύριο ή τους συγκυρίους του αυθαιρέτου είτε από την αρμόδια πολεοδομική αρχή, τα δε πρόστιμα όπως τελικά οριστικοποιήθηκαν από την επιτροπή, βεβαιώνονται στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία εισπράττονται ως δημόσιο έσοδο και αποδίδονται εξ ολοκλήρου στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων." http://www.nomoskopio.gr/pd_267_98_4.php?toc=0&printWindow&

Οπότε αυτό που καταλαβαινω απο αυτά ειναι οτι η  Ένσταση δε φαίνεται να μας προστατεύει σε κάτι, ευκολα και συνήθως απορρίπτεται, στην περιπτωση μας σχεδον βέβαιο οτι θα απορριφθεί και οτι ετσι καταληγουμε να περάσει το κρίσιμο 30ήμερο και  στην οριστικοποίηση του προστίμου (στην περιπτωση μας ειναι 90 χιλιαδες, δεν ειναι μικρό). Τα ερωτηματα μου ειναι

1. Μπορούμε να κάνουμε επόμενη 'Ενσταση αν η πρώτη απορριφθεί και πού, στο ΣΥΠΟΘΑ ή και αλλού; Βοηθούν σε κάτι ή ακυρώνουν οι Ενστασεις το οριστικοποιημενο προστιμο μετα την προθεσμια των 30 ημερών που εχει πάει στην Εφορία; Eπίσης μπλοκάρουν την απαίτηση αμεσης εναρξης πληρωμής του προστίμου αφού έχει πάει στην Εφορία; Γενικα η οριστικοποιηση του προστιμου είναι κάτι επικίνδυνο που δύσκολα ξεμπλέκει κανείς αφού γίνει, ή κάτι που γενικά εύκολα ανατρέπεται με τις Ενστάσεις ή με Υπαγωγή κατοπιν του 30ημέρου ή Υπαγωγή κατόπιν Ενστασης ή Ενστασεων αν γινουν περισσοτερες της μιας;

2. Δεν ξέρω αν όσα ανέφερα θεωρούνται έγκυροι λόγοι Ένστασης. Ποιοι θεωρουνται σημαντικοι λόγοι για Ενσταση και συνηθιζονται; Mεταξύ άλλων θα  μπορούσε  να συναποτελεί λόγο Ένστασης
α. αν κάποιος μπορει να βρισκεται σε περιοδο πλήρους οικονομικης δυσπραγίας και να μην μπορεί πληρώνει μηχανικό για όλα αυτά ή κάποιο παράβολο κλπ,
β.η αδυναμία συναίνεσης για ο,τιδήποτε (νομιμοποίηση ή κατεδάφιση), στην μια περίπτωση λογω εχθρικων σχεσεων μεταξυ εμας και του ενος συνιδιοκτητη οι οποιες σχετιζονται με νομικη υποθεση για την χρηση του κτισματος (έξωση σε μισθωτη φίλο του, δυστροπο μονο ως προς εμας) και β. στην αλλη αλλη περιπτωση λογω μη εντοπισιμου συνιδιοκτητη (που κληρονομησε λογω αποποιησης κληρονομίας άλλου κληρονόμου, πιθανως δεν το ξέρει καν, δεν έχει εμφανιστεί, είναι κάτοικος άλλης χώρας),
γ. η ανεπάρκεια χρόνου, δηλαδη μπορούμε να κάνουμε Ένσταση  ζητωντας περισσοτερο χρόνο λόγω του οτι ενεκα των συνολικών ειδικών συνθηκών της υπόθεσης θεωρούμε ανεπαρκες για να συλλέξουμε τα αναγκαία δικαιολογητικά το διάστημα της προθεσμίας του 30ημέρου  (εναλλάκτικα για τον ίδιο λόγο μπορούμε να ζητήσουμε κάποια Παράταση αντί Ενστασεως);

3. Εμεις δεν θα ειχαμε προβλημα με την κατεδάφιση του κτισματος, ωστοσο οι συνδιοκτητες, ειδικα ο ενας δεν ειναι καθολου πιθανο πως θα συναινει και μαλλον θα αντιδρασει με αγωγη εναντιον μας. Το οτι  εμεις εξαναγκαζομαστε να στερουμαστε στην ουσια κάτι πολύ βασικό ως δυνατοτητα αντιδρασης, την  επιλογη  κατεδάφισης, εξαιτιας του ασυνεννοητου συνιδιοκτητη  μπορει να αποτελέσει λόγο 'ενστασης ή να συμπεριληφθει στους λόγους;

 

Edited by MattyWalker
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.