Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοιχοποιία σε σύμμεικτη - Απαλλαγή ΦΠΑ Α' κατοικίας με αυτεπιστασία


Earendil

Recommended Posts

Καλησπέρα σας (συνάδελφοι - τοποθετώ τα ερωτήματά μου στο "ιδιώτες" διότι εν προκειμένω η ιδιότητά μου ως μηχ/μηχ μάλλον είναι άσχετη)

Σκοπεύω να προχωρήσω σε ανέγερση κατοικίας (υπόγειο-πυλωτή-Α' όροφος, μαζί με πρόβλεψη για 3 επιπλέον ορόφους μελλοντικά) με σκοπό την ιδιοκατοίκιση, και έχω αποφασίσει η οικοδομή να είναι σύμμεικτου (ή σύμμικτου?) τύπου, δλδ μεταλλικός σκελετός, σύμμεικτες πλάκες. Προφανώς (?) το ερώτημά μου είναι ποιου είδους εξωτερική τοιχοποιία να επιλέξω. Κατόπιν προσωπικής έρευνας και επικοινωνίας με εταιρείες, τείνω να επιλέξω 3D panel/ecobest (αλήθεια, σε αυτή την κατηγορία ποιες εταιρείες υπάρχουν? από google έχω καταφέρει να εντοπίσω μόνο 2). Ο μεγάλος μου "φόβος" είναι η άρμωση των πάνελ μεταξύ δοκών/υποστηλωμάτων, που αν έχω ερμηνεύσει ορθά την κατάσταση, εξαρτάται από την εμπειρία και την κατάρτιση του συνεργείου εγκατάστασης. Η άλλη επιλογή, αν έχω καταλάβει σωστά, είναι η τσιμεντοσανίδα. Υπάρχουν άλλες επιλογές? Εσείς τι θα επιλέγατε? Γιατί? Υπάρχουν σοβαρές διαφορές στο κόστος ανάμεσα στις 2 προαναφερθείσες (ή άλλες) επιλογές?

Το δεύτερο ερώτημα έχει ως εξής: Η κατοικία θα είναι Α' κατοικία. Σκοπεύω να μην αναθέσω σε κατασκευαστή αλλά να προχωρήσω με αυτεπιστασία. Υπάρχει απαλλαγή ΦΠΑ? Αν ναι, πως γίνεται? Η λογίστριά μου λέει ότι δεν προβλέπεται απαλλαγή ΦΠΑ για αυτεπιστασία, παρά μόνο για πώληση διαμερίσματος από κατασκευάστρια εταιρεία (λέει ότι δεν υπάρχει απαλλαγή ούτε σε περίπτωση ανάθεσης) 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και τις απαντήσεις σας

 

Link to comment
Share on other sites

1. Γιατί δεν προτιμάς την κλασική μέθοδο? 

2. Πώς κατέληξες σε αυτή την απόφαση? Έχεις συζητήσει με έμπειρο π.μ. ή αρχιτέκτονα?

Link to comment
Share on other sites

Ασχετο

Να εχεις υπ οψιν οτι το  σωστα κατασκευασμενο συμμικτο  μεταλλικο κτισμα ειναι δαπανηροτατο (μονο απο εξειδικευμενες στο αντικειμο εταιρεις.).

Και βεβαια το υπογειο θα γινει απο σκυροδεμα.

Εκανες οικονομικη αναλυση;

Σου υπενθυμιζω οτι το σιδερο ειναι εισαγωμενο προιον.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και τους 2 για τις απαντήσεις σας (αν και δεν απαντήσατε στα ερωτήματά μου xD)

Θα προσπαθήσω να απαντήσω ταυτόχρονα και στους 2 σας:

Δυστυχώς, είμαι άτυχος λόγω συγκυρίας (πληθωρισμός κλπ) και ΝΑΙ, θα πληρώσω παραπάνω για τη σύμμεικτη. Όμως, όντας μηχ/μηχ, και λόγω αντικειμένου εργασίας, η μεταλλική κατασκευή μου είναι πολλαπλώς πιο οικεία, ο (πιστοποιημένος) χάλυβας είναι ομότροπος, ακρίβεια προκατασκευής, μεγαλύτερα ανοίγματα, χρόνος κατασκευής/ανέγερσης, κυρίως όμως ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ και ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ είναι οι πιο βασικοί από τους λόγους που έχω επιλέξει σύμμεικτη. Εξίσου βασικός λόγος είναι η μακροχρόνια απόσβεση (σε περίπτωση υλοποίησης των 3 επιπλέον ορόφων), αλλά και επειδή μπορώ ο ίδιος (λόγω αντικειμένου εργασίας) να επιβλέψω/συμμετέχω στην ανέγερση (του σκελετού) και να βρω (έχω βρει) κατασκευαστές μεταλλικών σκελετών. Επιπλέον είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος/έμπειρος με βαφές και μονώσεις, ειδικά με συγκολλήσεις, επομένως είναι ένα σκέλος που δεν φοβάμαι και μπορώ να ελέγξω/επιβλέψω.

Για να το κάνω ακόμα χειρότερο: Το υπόγειο ΔΕΝ θα γίνει από σκυρόδεμα (αν αναφέρεσαι στα υποστηλώματα), μάλιστα σκέφτομαι ακόμη και τα τοιχία να είναι 3δ πάνελ. Το μόνο σκυρόδεμα που προβλέπω είναι η θεμελίωση των βάσεων (εφέδρανα τα λέτε?) καθώς και τα μπετά καθαριότητας και της πλήρωσης των σύμμεικτων πλακών.

Επίσης, έχω βρει εξειδικευμένο civil-eng για τη στατική μελέτη καθώς και αρχιτέκτονες που μπορούν (αποδεδειγμένα) να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα της μεταλλικής.

Ελπίζω με τα παραπάνω να σας κάλυψα...

Αν έχετε την καλοσύνη, βοηθήστε με και στα ερωτήματά μου

Link to comment
Share on other sites

Είσαι σε τελείως λάθος δρόμο. Είναι φανερό ότι έχεις επηρεαστεί από αετονύχηδες κατασκευαστές με "εντυπωσιακές τεχνολογίες".

Αφού όμως το έχεις αποφασίσει, κι έχεις ήδη βρει μηχανικούς, γιατί απευθύνεσαι στο φόρουμ? Δεν μπορείς να τους ρωτήσεις ?

Αν οι μηχανικοί σου συμφωνούν με τις επιλογές σου (ειδικά για τα τοιχία του υπογείου), το μόνο που μπορώ να σου ευχηθώ είναι καλή τύχη...

Link to comment
Share on other sites

Ίσως να φταίω εγώ και να μην τα έχω περιγράψει σωστά:

- Ο civil που έχω βρει είναι ειδικός στη στατική μελέτη των μεταλλικών. Δεν γνωρίζω αν έχει εμπειρία ή ειδικές γνώσεις για την τοιχοποιία σε τέτοιες κατασκευές. Αλλά μια και το ανέφερες, θα τον ρωτήσω. Όπως και να 'χει όμως, ποιο το κακό να πάρω και 2-3 γνώμες από εδώ? Ομοίως και για τους αρχιτέκτονες.

-Για τις εταιρείες που αναφέρεις, δεν έχω "εντυπωσιαστεί". Έχω πειστεί, με πολλές όμως αμφιβολίες, και εξειδίκευσα τις αμφιβολίες αυτές στην άρμωση. Έχεις κάτι να μου προτείνεις ή απλά αρκείσαι σε εύκολη και ανέξοδη κριτική?

-Για το ζήτημα των υποστηλωμάτων στο υπόγειο, ο civil συμφωνεί και επειδή αρχικά η μελέτη είχε γίνει από κλασσικό δομοστατικό με σκυρόδεμα στο υπόγειο, όταν άλλαξα και πήγα στον ειδικό, κέρδισα και χρήματα (λιγότερα υποστηλώματα) και κυρίως χώρο στο υπόγειο για 2 επιπλέον θέσεις πάρκινκ (από αρχικές 2)

-Για το ερώτημα του ΦΠΑ κάποια βοήθεια?

Link to comment
Share on other sites

Όσο αφορά τις τοιχοποιίες η πιο ενδεδειγμένες λύσεις είναι με ελαφρά στοιχεία (τσιμεντοσανιδες, γυψοσανίδες, panells κ.λ.π)

Όμως μπορείς και με δύσκαμπτα στοιχεία (π.χ με οπτόπλινθους) αλλά τότε θέλει  ειδικά στοιχεία προσαρμογής στον μεταλλιο σκελετό και να γίνουν υπολογισμοί αυτών (π.χ για κάμψη εκτός επιπέδου και ανατροπή αφού δεν έχουν ισχυρή σύνδεση με τον σκελετό) 

Για αυτή την περίπτωση υπάρχουν στοιχεία και στην Ελληνική βιβλιογραφία  (π.χ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΧΑΛΥΒΑ  Βάγιας- Ερμοπουλος- Ιωαννίδης).Οι μελετητές των μεταλλικών κατασκευών τα γνωρίζουν αυτά.

Link to comment
Share on other sites

18 ώρες πριν, Earendil said:

...Σκοπεύω να μην αναθέσω σε κατασκευαστή αλλά να προχωρήσω με αυτεπιστασία. Υπάρχει απαλλαγή ΦΠΑ? Αν ναι, πως γίνεται? Η λογίστριά μου λέει ότι δεν προβλέπεται απαλλαγή ΦΠΑ για αυτεπιστασία, παρά μόνο για πώληση διαμερίσματος από κατασκευάστρια εταιρεία (λέει ότι δεν υπάρχει απαλλαγή ούτε σε περίπτωση ανάθεσης) ....

 

 

4 ώρες πριν, Earendil said:

.....

-Για το ερώτημα του ΦΠΑ κάποια βοήθεια?

Για να βοηθήσω λίγο τον διάλογο.

Τον συνάδερφο δεν τον ενδιαφέρει τα τι και τα πως της κατασκευής. Έχει επιλέξει και έχει αποφασίσει και κρίνει ότι έχει επιλέξει τις βέλτιστες λύσεις. (αν κατάλαβα καλά)

Ένα και μοναδικό είναι το ερώτημα του.

Αν κάνοντας "αυτεπιστασία" θα γλυτώσει ΦΠΑ. Όλα τα άλλα και να μη τα έγραφε δεν θα επηρέαζαν το ζητούμενο του.

Δική μου απάντηση για το ΦΠΑ δεν έχω άλλη από αυτό που σου τόνισε η Λογίστρια σου.

Αν γνωρίζει άλλος συνάδερφος κάτι διαφορετικό ας το πει

Αν δεν υπάρξει άλλη πιο "βολική" απάντηση στο ερώτημα σου και συνεχίζεις να μη έχεις εμπιστοσύνη στο τι σου είπε η λογίστρια μπορείς να πας στην ΔΟΥ της περιοχής σου και να ρωτήσεις κι εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.