Μετάβαση στο περιεχόμενο

Από τις 17.000 γέφυρες της χώρας οι 3.000 δεν ελέγχονται συστηματικά


Engineer

Recommended Posts

Επιτακτική είναι η ανάγκη για ελέγχους σε χιλιάδες γέφυρες ολόκληρης της χώρας, καθώς πολλές από αυτές δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και χρόνια, παρουσιάζοντας προβλήματα που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. «Αγκάθι» αποτελεί το γεγονός ότι απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Μητρώο Γεφυρών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνολική εικόνα για τις συγκεκριμένες υποδομές.

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

Από τις 17.000 γέφυρες της χώρας οι 3.000 δεν ελέγχονται συστηματικά

Με αφορμή τις εικόνες εγκατάλειψης σε γέφυρες της Πάτρας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Άρης Γκατζόγιας μίλησε στο enikos.gr και μεταξύ άλλων σχολίασε ότι «το φαινόμενο αυτό συναντάται σε όλο τον ελλαδικό χώρο». «Περίπου 17.000 γέφυρες υπάρχουν στην χώρα, σύμφωνα με πρόχειρη καταμέτρηση.  Οι 3.000 εξ αυτών ανήκουν στο παλαιό οδικό δίκτυο, στο οποίο οι έλεγχοι δεν γίνονται συστηματικά», είπε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκατζόγιας υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ανεπίσημα 17.000 γέφυρες στον ελλαδικό χώρο , οι 3.000 μάλιστα βρίσκονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας και κατασκευάστηκαν πριν από το 1982».

gefira mornou Γέφυρα Μόρνου, Ναύπακτος

«Είναι αυτονόητο ότι για κάποιες από αυτές που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1960 – 1970 δεν υπάρχουν ούτε αρχεία, ούτε σχέδια και κατ’ επέκταση δεν γνωρίζουμε την καταλληλότητά τους», δήλωσε στο enikos.gr  και στην συνέχεια επισήμανε ότι «οι γέφυρες της χώρας- ειδικά αυτές που ανήκουν στο επαρχιακό δίκτυο- ελέγχονται μόνο σποραδικά όταν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα από τους τοπικούς φορείς»

«Είναι ανάγκη να στραφεί η πολιτεία στα έργα υποδομών. Εδώ και χρόνια θα έπρεπε να υπάρχει επίσημος φορέας καταγραφής γεφυρών που θα εξετάζει τις γέφυρες της χώρας οργανωμένα και συντεταγμένα. Η έλλειψη φορέα καταδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες που παρουσιάζουν οι υποδομές της χώρας. Δεν χωρούν περαιτέρω αναβολές, οι γέφυρες δεν θα πρέπει να εξετάζονται πια αποσπασματικά αλλά στο σύνολό τους», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας.

gefurieminaga Γεφύρι του Εμίν Αγά, Ιωάννινα

Παράλληλα, σχολιάζοντας το Εθνικό (πρωτεύον) οδικό δίκτυο της χώρας ο κ. Γκατζόγιας δήλωσε ότι παρόλο που δεν υπάρχουν υποψίες για προβλήματα θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί αυτοψία σε γέφυρες  στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και σε όλες τις γέφυρες στην Περιμετρική της Πάτρας.

«Ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποιο μείζον ζήτημα όλοι μας περνάμε με δική μας ευθύνη κάτω από τις γέφυρες της χώρας, δεδομένου ότι δεν έχει  πραγματοποιηθεί συντήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση σε αυτές. Ο συντονισμένος έλεγχος κρίνεται αναγκαίος και πρέπει να γίνει άμεσα. Θα είναι πολύ αργά αν ένας μεγάλος σεισμός ή κάποιο ατύχημα μας χτυπήσει το καμπανάκι», κατέληξε.

«Χρειάζεται να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Γεφυροποιίας»

Από την πλευρά του, o Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε στο enikos.gr ότι «δίνουμε καθημερινή μάχη για να καλυφθούν υπάρχοντα ή αιφνιδίως ανακύπτοντα προβλήματα σε σχέση με συντήρηση, μελέτες και κατασκευή νέων υποδομών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τις αρμόδιες υπηρεσίες επί τη βάσει των δημοσιονομικών μας δυνατότητων».

Παράλληλα ο κ. Φαρμάκης εξηγεί ότι κάθε φορά που προκύπτει κάποιο ζήτημα στις υποδομές, «κατατίθεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το προϊόν εργασιών των Τεχνικών Υπηρεσιών από τους κατά περίπτωση ελέγχους και κυρίως όπου οι υπηρεσίες διαπιστώνουν ανάγκη άμεσης παρέμβασης. Αυτή είτε δρομολογείται από την Περιφέρεια, αν καλύπτεται από τις οικονομικές δυνατότητές μας, είτε ζητείται η συνδρομή του κεντρικού κράτους. Όπως για παράδειγμα συνέβη με την ανακατασκευή της γέφυρας του Ευήνου που έγινε άμεσα μέσω της Κοινοπραξίας της Ιονίας Οδού υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών. Οι υπηρεσίες μας καθημερινά με δική τους πρωτοβουλία ή από αναφορές πολιτών, προβαίνουν σε αυτοψίες όπου και αν παρίσταται ανάγκη».

Πάτρα Φωτογραφία: dete.gr

Τέλος, μιλώντας στο enikos.gr για το κόστος συντήρησης των έργων υποδομών τόνισε ότι «τα 3/4 των χρήματων των δημοσίων επενδύσεων καταναλώνονται για την οδοποιία, τις γέφυρες αλλά και σε αντιπλημμυρικά έργα», ενώ επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Γεφυροποιίας για την επίλυση των ανακυπτομένων προβλημάτων «χωρίς αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και κυρίως για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ως προς την προτεραιότητα των αναγκών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπό βαριά συντήρηση» τέσσερις γέφυρες στη περιμετρική της Πάτρας

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή στην περιμετρική της Πάτρας βρίσκονται «υπό βαριά συντήρηση» τέσσερις γέφυρες , όπως είπε στο enikos.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

«Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις γέφυρες στην περιμετρική της Πάτρας που βρίσκονται υπό “βαριά” συντήρηση. Είχαν επισημανθεί ορατά σημεία φθοράς και η Ολυμπία Οδός ανέλαβε αμέσως την αποκατάσταση τους», ανέφερε στο enikos.gr ο κ. Μπονάνος και στη συνέχεια τόνισε ότι «σε καθεμία από τις τέσσερις γέφυρες πραγματοποιείται ανακατασκευή σε πολλά σημεία».

«Αυτή την στιγμή, ωστόσο, δεν υπάρχει άλλη “επικίνδυνη” γέφυρα», υποστήριξε ο Αντιπεριφερειάρχης και επεσήμανε ότι «όποτε υπάρχει ανάγκη, η περιφέρεια παρεμβαίνει άμεσα πάντα σε επικοινωνία με τον εκάστοτε δήμο ή το υπουργείο Υποδομών και η αποκατάσταση των προβλημάτων γίνεται σταδιακά».

Πάτρα Φωτογραφία: dete.gr

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τα εθνικά μητρώα, εθνικοί φορείς και οι αντίστοιχες ανεξάρτητες αρχές μας μάραναν.

Υπάρχουν και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, και οι αντίστοιχες της περιφέρειας που είναι οι υπεύθυνοι να κάνουν αυτή τη δουλειά. Τι να το κάνεις π.χ. το μητρώο όταν δεν θα έχεις κόσμο να επιθεωρήσει τα σχετικά. Φυσικά με 2 νοματεόυς στο δήμο που να πας. Εδώ θέλεις προσωπικό. Θέλεις προσλήψεις.

Ηκατάσταση του οδικού δικτύου, π.χ. οι ασφαλτόστρωσεις κτλ, δεν είναι κάτι το οποίο και αυτό χρήζει αυτοψίας και αντίστοιχη επιδιόρθωση. Το να οδηγείς σε έναν δρόμο με λακούβες και 30 μπαλώματα είναι το φυσιολογικό. Κούνα που τους κούναγε...

Κλασσικά η κατάσταση είναι φάση πριν και μετά τα Τέμπη. Τώρα τρέχει ο καθένας να πει "εγώ είχα ενημερώσει", γιατί σε κάποια στιγμή θα σκάσει η μπόμπα. Απλά να μην βρίσκεσαι εσύ πάνω στην γέφυρα ή τα αντίστοιχα. Οι έχοντες θέση ευθύνης θα πρέπει να προσέξουν καλά τα βήματα τους. Κοινώς να κάνουν την δουλειά τους.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι, υπάρχει καπου επίσημα inspection guidance οπως στο ΗΒ πχ? 

Γιατί αν δεν υπάρχει αυτό πως θα αξιολογούνται τα σφάλματα, πως θα αξιολογούνται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ποιος θα θεωρείται οτι έχει εμπειρία σε κάτι που δεν εχει ξαναγίνει στην χώρα οργανωμένα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.