Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣτΕ 1206/2023 [Παράνομη η ανοικοδόμηση γηπέδου, στερούμενου «προσώπου» σε κοινόχρηστο χώρο]


Recommended Posts

διότι, κατά πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας, ένα γήπεδο θεωρείται ότι έχει πρόσωπο επί οδού που το καθιστά, κατά τα ανωτέρω, οικοδομήσιμο, όταν η οδός αυτή, ανεξαρτήτως αν είναι εθνική, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική, υφίσταται νομίμως και, περαιτέρω, είναι ήδη διανοιγμένη, κατά τέτοιο, μάλιστα, τρόπο ώστε να είναι προσπελάσιμη και να εξασφαλίζει πράγματι επικοινωνία με το γήπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Θα πω αρχικά ότι "αβασάνιστα" για να μην πω "επιπόλαια" ... λειτούργησε το ΣτΕ (όπως τελευταία λειτουργούν πολλοί επαγγελματίες, λειτουργοί αλλά ακόμη και θεσμοί), όταν χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υποστήριξης της απόφασης το άρθρο 7 του ΝΟΚ, το οποίο βεβαίως ισχύει μόνον σε περιοχές εντός σχεδίου.

Επίσης θα πω "υποκριτικά" ... λειτουργεί εδώ και καιρό το ΣτΕ, βγάζοντας σειρά αποφάσεων περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης, όταν το ίδιο γνωρίζει ότι νόμοι της πολιτείας (εκ των οποίων μερικούς έχει ήδη ελέγξει) επέτρεψαν την εξάπλωσή της στις δεκαετίες του 60-80.

Τέλος θα πω ότι, η "παράβλεψη του αυτονόητου"  (μιλάμε για μια "κατ' εξαίρεση" δόμηση και όχι "οργανωμένη", οπότε δεν έχει κανένα νόημα το πρόσωπο και η διάνοιξή του, όπως δεν είχε καν σκεφτεί να θέσει ως όρο ο νομοθέτης το 1928 -με εντολή 1923- όταν επέτρεψε την ύπαρξη της κατοικίας του αγρότη-κτηνοτρόφου μέσα στην εγκατάστασή του - βόδια και άλογα δεν ήθελαν πρόσωπο για να πάνε στο σταύλο) και η επί εκατό χρόνια σιωπή όλων σε νομοθέτηση αντίθετη με επιστημονικά θεμελιωμένους πολεοδομικούς στόχους, εκτός του ότι δηλώνει συνενοχή και δόλο, ίσως ερμηνεύει και όλα τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω καταλάβει το εξής από την 176/2023 απόφαση και μετά, οκ τα τυφλά αγροτεμάχια τα θεωρεί μη οικοδομήσιμα πλεον το ΣτΕ, όσα έχουν πρόσωπο σε αγροτικό δρόμο διανομή πχ πρέπει να έχουν τον κανόνα ή όσο πρόσωπο και να έχουν καλύπτονται; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.