Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανάρτηση Κτηματογραφούμενου Ακινήτου-Αιτήσεις διόρθωσης - Δημοσιοποίηση Εκθέσεων


Recommended Posts

Μιας και αρκετές περιοχές έχουν περάσει από την φάση της προανάρτησης στην ανάρτηση αποσπασμάτων κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων, ξεκινάμε το θέμα αυτό για να συζητήσουμε απορίες για την διαδικασία της φάσης αυτής.

Στις οδηγίες που δίνει το Κτηματολόγιο εδώ αναφέρεται το εξής:

Διαπίστωσα σφάλματα και θέλω να τα διορθώσω.

Αν υπάρχουν προφανή (πρόδηλα) σφάλματα (πχ λάθος πατρώνυμο, αριθμός συμβολαίου, αριθμός μεταγραφής, όροφος ή εμβαδόν διηρημένης ιδιοκτησίας) υποβάλετε ψηφιακά χωρίς κόστος ΕΔΩ εντός της προβλεπόμενης για κάθε περιοχή προθεσμίας.

Αν υπάρχουν πιο σοβαρά σφάλματα, (πχ εμβαδόν γεωτεμαχίου, όρια ιδιοκτησίας, αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου (πλήρους/ψιλής κυριότητας, επικαρπίας) υποβάλετε, εντός της προβλεπόμενης για κάθε περιοχή προθεσμίας, ψηφιακά, ΕΔΩ μέσω κωδικών TAXIS, επισυνάπτοντας τα ανάλογα έγγραφα που τεκμηριώνουν το αίτημά σας και καταβάλλοντας 5 Ευρώ μέσω κάρτας πληρωμών. Κατ' εξαίρεση και μετά από συνεννόηση με το Γραφείο Κτηματογράφησης μπορεί να υποβληθεί σε αυτό, μόνο με ραντεβού. και στη συνέχεια,

Δ. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ / ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

Μετά την επεξεργασία των Αιτήσεων Διόρθωσης ακολουθεί η Δημοσιοποίηση των Εκθέσεων με σκοπό την ενημέρωση όσων υπέβαλαν Αίτηση διόρθωσης κατά τη διαδικασία της Ανάρτησης και όσων ιδιοκτητών θίγονται (επηρεάζονται) από τις Εκθέσεις που συνέταξε το Γραφείο Κτηματογράφησης.

Τι περιλαμβάνει η κάθε Έκθεση;

Κάθε έκθεση περιλαμβάνει αιτιολογία για την αποδοχή ή την απόρριψη της υποβληθείσας Αίτησης Διόρθωσης.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω υποβάλει Αίτηση Διόρθωσης;

• Μπορείτε να δείτε την Έκθεση που έχει συντάξει το Γραφείο Κτηματογράφησης

• ΜΟΝΟΝ στην περίπτωση που η Αίτηση Διόρθωσης αφορά σε «εκτοπισμό» δικαιώματος κυριότητας ή επικαρπίας ή διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων γεωτεμαχίου εκτός «αποδεκτής απόκλισης», τότε είτε συμφωνείτε, είτε διαφωνείτε με την Έκθεση, πρέπει σε χρονικό διάστημα 30 ημερών να:
1. Συμπληρώσετε τα σχετικά πεδία εντός της εφαρμογής.
2. Ενημερώσετε όσους ιδιοκτήτες θίγονται.
3. Επισυνάψετε τα αποδεικτικά γνωστοποίησης που στείλατε στους θιγόμενους ιδιοκτήτες, διαφορετικά η Αίτηση Διόρθωσής σας θα απορριφθεί.

Ερώτηση:  Έστω ότι υποβάλλεται αίτηση διόρθωσης που αφορά στην διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων. Αναφέρεται παραπάνω ότι  μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης θα πρέπει να ενημερώσει ο αιτών τους "θιγόμενους" ιδιοκτήτες.

(α) Η δημοσιοποίηση πως γίνεται; Με επίδοση μέσω δικαστικού επιμελητή ή ενδεχομένως και μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, την οποία ηλεκτρονική δ/νση την παρέχει το Κτηματολόγιο; (ο λόγος της ερώτησης είναι προφανής, καθώς αν απαιτείται επίδοση, αυξάνεται το κόστος της διαδικασίας).

(β) Αν η διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων αφορά στο να διορθωθούν τα όρια και η επιφάνεια του αιτούντος ως προς το δυσμενέστερο γι αυτόν (δηλαδή έχει αιτηθεί λόγω π.χ ακριβέστερου τοπογραφικού, να του αποδοθούν τα σωστά όρια με μικρότερη επιφάνεια από την αποδοθείσα στην πρώτη φάση της προανάρτησης καθώς σε σχέση με το αποδοθέν απόσπασμα κτημ. διαγράμματος, βρίσκεται εκτός ανοχής΄-αποδεκτής απόκλισης εμβαδού) απαιτείται και στην περίπτωση αυτή η γνωστοποίηση; Η έννοια του ερωτήματος β, έχει να κάνει ότι στην περίπτωση αυτή, οι όμοροι δεν θίγονται, αλλά ωφελούνται με την αιτούμενη διόρθωση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έπειτα από ενημέρωση που είχα με το γραφείο κτηματογράφησης στην περιοχή μου (καθώς αναμένουμε άμεσα τη δημοσιοποίηση εκθέσεων), η δημοσιοποίηση (προσωπική ενημέρωση καλύτερα - όχι δημοσιοποίηση) των εκθέσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς επίδοση με δικαστικό επιμελητή, μέσω του email που έχει δηλωθεί

Η έγκριση/απόρριψη και η προσκόμιση οποιονδήποτε στοιχείων, γίνεται και πάλι αποκλειστικά ηλεκτρονικά (ούτε καν στο γραφείο κτηματογράφησης). Η ενημέρωση των θιγόμενων δεν έχει ξεκαθαριστεί 100% πως θα γίνεται, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο με δικαστικό επιμελητή. Ο ένας μήνας που δίνεται, ειδικά σε νησιά όπου δεν υπάρχει δικαστικός επιμελητής, δεν θα έφτανε και πρακτικά για να εξυπηρετήσει όλες τις υποθέσεις. Οπότε λογικά θα ανεβάζεις τα αρχεία, θα κάνεις υποβολή και εν συνεχεία θα ενημερώνεται μέσω συστήματος ο θιγόμενος στο email του (ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι έγινε όντως η ενημέρωση).

Εδώ βέβαια δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. Γιατί μόνο ένας μήνας στην πιο κρίσιμη φάση της κτηματογράφησης; Στην προανάρτηση/ανάρτηση γνωρίζω πως πολλές μαζικές ενημερώσεις πήγαν στα σπαμ και δεν τις είδαν ποτέ οι ιδιοκτήτες. Σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό δεν θα ενημερωθεί και θα θεωρηθεί σιωπηρά πως αποδέχεται το οποιοδήποτε αποτέλεσμα της έκθεσης.

Μετά το τέλος της ανάρτησης και της υποβολής αιτήσεων διόρθωσης, κλειδώνουν τα πολύγωνα και δεν γίνεται καμία γεωμετρική μεταβολή... (πέραν αυτών που έκαναν αίτηση διόρθωσης).

Αν κάποιος φέρει καινούργιο τοπογραφικό, είτε χάνει είτε κερδίζει μέτρα, αν είναι εντός αποδεκτής απόκλισης τότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν έτσι και αλλιώς τα όρια του κτηματολογίου. Οπότε οποιοδήποτε νεότερο τοπογραφικό προσκομίζεται σε τίτλο που κατατείθεται μετά τη λήξη υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και μέχρι τις αρχικές εγγραφές, απλά δεν λαμβάνεται υπόψιν (από άποψης γεωμετρικών μεταβολών).

Γνωρίζω πως μετά την λήξη της προθεσμίας, έχουν γίνει πολλά νέα συμβόλαια με ολόσωστα εξαρτημένα (κυρίως αποδοχές κληρονομιάς), για τα οποία ακίνητα τα όρια έχουν μπει τελείως λάθος τα όρια (και τα οποία δεν είχαν ή είχαν δηλωθεί με παλιά τοπογραφικά). Δυστυχώς, δεν γίνεται καμία μεταβολή ορίων, ακόμα και αν βγάζει μάτι πως τα όρια είναι λάθος.

Αν πάλι προσκομιστεί τοπογραφικό που είναι εκτός της αποδεκτής απόκλισης, εξ ορισμού θα χρειαστεί να γίνει ΔΓΜ.

Οπότε όσοι έκαναν αίτηση διόρθωσης, περιμένουν τις εκθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε άμεση γεωμετρική μεταβολή (αν υπάρχει συμφωνία φυσικά των θιγόμενων). Όσοι δεν έκαναν, δεν έχουν να κάνουν κάτι κατά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων. Θα περιμένουν λίγους μήνες για τις αρχικές εγγραφές και ξεκινάνε τα ΔΓΜ (και τα δικαστήρια...). 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε για την αναλυτική σου απάντηση. Έχω μια από τις πολλές περιπτώσεις, όπου το γεωτεμάχιο (εκτός σχεδίου) δηλώθηκε αρχικά στη φάση της κτηματογράφησης, με εμβαδόν  βάσει παλαιότερου τοπογραφικού, το οποίο ήταν λανθασμένο (αν και εξαρτημένο). Στη φάση της προανάρτησης υποβλήθηκε αντίρρηση (δεν θυμάμαι πως την έλεγαν την επίσημη ονομασία της διαδικασίας) με νεότερο τοπογραφικό, με το οποίο επίκειται προσεχώς να γίνει αποδοχή κληρονομιάς. Στη φάση της προανάρτησης, μεταξύ εμβαδού κτηματολογίου και δηλωθέντος, αλλά και βάσει του πιο πρόσφατου τοπογραφικού δεν υπήρχε πρόβλημα στο ποσοστό ανοχής. Το κτηματολόγιο φάνηκε ότι δεν έλαβε καν υπόψη του την αντίρρηση που έγινε κατά την προανάρτηση και ακόμη χειρότερα, φάνηκε να εναρμονίζει το εμβαδόν με βάση το αρχικώς δηλωθέν εμβαδόν. Σήμερα, υπάρχει η σκέψη (μάλλον βεβαιότητα) να υποβληθεί αίτηση διόρθωσης και να ληφθεί από το Κτηματολόγιο το πρόσφατο τοπογραφικό διάγραμμα που είναι και το σωστό και με βάση αυτό οι όμοροι κερδίζουν εδαφική επιφάνεια (γι αυτό αναφέρω παραπάνω ότι δεν είναι θιγόμενοι, αλλά ωφελούμενοι). Αν δεν κάνω κατάχρηση του χρόνου σου και μπορείς να το δείς θα ανεβάσω αύριο ίσως και τοπογραφικά να έχουμε εικόνα. Το ερώτημα είναι το εξής.

Αύριο γίνεται αποδοχή κληρονομιάς με το νέο τοπογραφικό (εκτός ποσοστού συμβατότητας εμβαδού σε σχέση με το εμβαδόν της ανάρτησης). Από κει και ύστερα τί γίνεται; Θα μπορεί να γίνει κάποια δικαιοπραξία χωρίς διόρθωση Γ.Μ; (λογικά όχι). 

ερώτημα γενικό. Μετά την ανάρτηση, στα τοπογραφικά απαιτείται Υ.Δ μηχανικού για συμβατότητα διαγράμματος ως προς όρια και εμβαδόν με αυτό του κτηματολογίου;

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει γενικά το "κουλό" στον τρόπο λειτουργίας της κτηματογράφησης. Ότι σε περίπτωση επικάλυψης ιδιοκτησιών, προκρίνεται πάντα ο παλαιότερος τίτλος. Λογικό ακούγεται, αλλά τι γίνεται στην πράξη:

Ο γείτονας έχει συμβόλαιο πχ. του 1960, χωρίς τοπογραφικό, με περιγραφή "αγροτεμάχιο στην περιοχή .... εμβαδού περίπου 20 στρ" (και αν λέει και εμβαδόν...) και πηγαίνει και το δηλώνει με θέαση, με ένα περίγραμμα π.χ. 30 στρεμμάτων. 

Πηγαίνεις εσύ με συμβόλαιο του 1961, με ικανοποιητικά ακριβές τοπογραφικό και αναλυτικές πλευρικές διαστάσεις και εμβαδόν, και δηλώνεις π.χ. τα 5 στρ. που γράφει ο τίτλος σου.

Αν ο γείτονας με τα περίπου 20 στρ., που δήλωσε 30 στρ., έχει επικάλυψη στη δική σου ιδιοκτησία, προκρίνεται λόγω παλαιότητας!

Καλύτερα δηλαδή να έχεις έναν παλιό κακογραμμένο τίτλο χωρίς τοπογραφικό και να δηλώσεις ό,τι θες με μία θέαση, παρά να έχεις νεότερο τίτλο με ακριβές τοπογραφικό, καθώς το τοπογραφικό σου περιορίζει γεωμετρικά τα όρια ιδιοκτησίας σου....

Στο ερώτημά σου πάντως: Είναι ανοιχτή η περίοδος υποβολής αιτήσεων διόρθωσης; Εάν ναι, τότε πήγαινε να κάνεις άμεσα αίτηση.

Εάν όχι, τότε πολύ απλά δεν δέχονται καμία επιπλέον αίτηση διόρθωσης και ούτε δέχονται σκέτα τοπογραφικά με αίτηση συμπληρωματικών στοιχείων. Δέχονται μονάχα νέα συμβόλαια, των οποίων δυστυχώς δεν θα ληφθούν υπόψιν γεωμετρικά τα προσαρτώμενα τοπογραφικά. Γενικώς όποιος πρόλαβε να κάνει αίτηση διόρθωσης, πρόλαβε.

Αλλιώς αναγκαστικά περιμένεις αρχικές εγγραφές για οποιαδήποτε αλλαγή. Αν το τοπογραφικό είναι εντός απόκλισης, δεν χρειάζεται έτσι και αλλιώς κάποια αλλαγή. Εάν όχι, τότε ΔΓΜ. Κάτι ενδιάμεσο δεν υπάρχει δυστυχώς.

Μέχρι τις αρχικές εγγραφές κάνεις ό,τι συμβόλαιο θες, χωρίς να κοιτάζεις τυπική απόκλιση. Δεν θα πεις κανείς τίποτα.

Το θέμα είναι κυρίως με τις αποδοχές κληρονομιάς όπως ανέφερα και εγώ. Μπορεί να μην είχε δηλωθεί το ακίνητο καθόλου (π.χ. λόγω πρόσφατου θανάτου) ή να δηλώθηκε με τελείως άλλο σχήμα και παλιό τοπογραφικό. Αν γίνει νεότερο τοπογραφικό για την αποδοχή, που είναι εκτός αποδεκτής απόκλισης, δεν θα σε εμποδίζει ο συμβολαιογράφος ή η κτηματογράφηση σε αυτή τη φάση. Δεν απαιτείται κάποια ΥΔ περί αποδεκτής απόκλισης σε αυτή τη φάση. Δεν θα σου αλλάξουν και πάλι ΄όμως τα όρια της ανάρτησης, ακόμα και αν ξέρουν ότι το εξαρτημένο τοπογραφικό είναι πιο σωστό από το όριο που ήδη έχουν βάλει. Αν μετά οι κληρονόμοι πάνε μετά από 1 χρόνο να του πουλήσουν (αφού έχουν βγει οι αρχικές εγγραφές), τότε θα δουν (θα δεις και ο ίδιος βασικά) πως είναι εκτός αποδεκτής απόκλισης και δεν θα μπορεί να προχωρήσει... Οπότε θα χρειαστούν ΔΓΜ, ελπίζοντας πως θα υπάρχει συμφωνία με τους όμορους ιδιοκτήτες. 

Άντε τώρα να εξηγήσεις στον πελάτη που σε πλήρωσε για εξαρτημένο τοπογραφικό πριν ένα χρόνο και έκανε αποδοχή κληρονομιάς, πως μετά από κάτι μήνες το τοπογραφικό αυτό δεν γίνεται πλέον δεκτό και πως θα χρειαστεί να ξαναπληρώσει για ΔΓΜ και πιθανόν να πάει δικαστικά αν υπάρχουν διαφωνίες!

Όπως και να έχει πάντως, ειδικά στις αποδοχές που δεν είχε δηλωθεί καθόλου από τον κληρονομούμενο η ιδιοκτησία, θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλωθεί πριν τις αρχικές εγγραφές, ώστε να μην καταχωρηθεί τουλάχιστον το ΚΑΕΚ ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Και μετά προχωράνε σε ΔΓΜ... Αν δεν δηλωθεί καθόλου και περαστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη, τότε μετά μπλέκεις και με το Δημόσιο επιπλέον και χρειάζεσαι φυσικά αγωγή για διόρθωση πρώτης εγγραφής επί αγνώστου ιδιοκτήτη. Ένας χαμός γενικά...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε συνάδελφε για τις αναλυτικές τοποθετήσεις. Παρουσιάζω μια περίπτωση γεωτεμαχίου (χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον, το οποίο είναι καθαρά αγροτικό μη άρτιο μη οικοδομήσιμο) για να συζητήσουμε αν αξίζει τον κόπο να γίνει αίτηση διόρθωσης . Αναγράφω τις λεπτομέρειες στο συνημμένο αρχείο. Επιγραμματικά, το γεωτεμάχιο δηλώθηκε κατά την φάση υποβολής με εξαρτημένο τοπογραφικό (το κυανό περίγραμμα). Το εμβαδόν του σύμφωνα με το τοπογραφικό (έτσι καταχωρείται και τα τελευταία 10+ χρόνια στο Ε9) είναι 3.043,42 τμ. Υποβλήθηκε αντίρρηση στην φάση της προανάρτησης, παρά το ότι το εμβαδόν ήταν εντός επιτρεπτής απόκλισης για το λόγο, ότι το περίγραμμα προανάρτησης αλλά και ανάρτησης, στην νότια και νοτιανατολική πλευρά δίνει  διαφορετική γεωμετρία πλευρών, η οποία μάλιστα σε ένα σημείο το γεωτεμάχιο "χάνει" κατά 2,09 μέτρα και σε άλλο μπαίνει στο όμορο κατά 3,13 μ. Αν θεωρήσουμε ότι το αποδεκτό :offset στα εκτός οικισμού θα προβλέπεται 2,50 μ (έτσι τουλάχιστον είχαμε συζητήσει παλαιότερα εδώ στο φόρουμ με τους συναδέλφους τοπογράφους), για την περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει αίτηση  διόρθωσης ή μπορούμε να το αφήσουμε ως έχει και όταν οριστικοποιηθούν οι εγγραφές, θα μπορεί να γίνεται δικαιοπραξία, καθώς έχουμε εντός εμβαδόν εντός επιτρεπτής απόκλισης;

γεωτεμάχιο 1 ανάρτηση προανάρτηση.pdf

Link to comment
Share on other sites

Με συζήτηση με συνάδελφο που ασχολείται με την επεξεργασία (κτηματογράφησης), κατά 95% ακόμα και να κάνεις αίτηση διόρθωσης, δεν θα κάτσουν (λόγω χρόνου/βιασύνης να παραδώσει η εταιρεία) να ασχοληθούν με τη διόρθωση εκτός σχεδίου 2 μέτρων στη μία πλευρά, που είναι έτσι και αλλιώς εντός αποδεκτής απόκλισης. Και γενικώς ό,τι είναι εντός απόκλισης, δεν ασχολούνται και τα αφήνουν ως έχει. 

Δεν γνωρίζω αν άλλοι ανάδοχοι το αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο βέβαια, αλλά πρακτικά θεωρώ ότι δεν δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Βέβαια, μου έχει τύχει δύο γείτονες να σκοτώνονται για μία λωρίδα πλάτους 1 μέτρου. Το κτηματολόγιο έβαλε το όριο στη μέση και πλέον και ο ένας γείτονας μπορεί να την συμπεριλάβει στο τοπογραφικό και να την μεταβιβάσει κανονικά ως εντός απόκλισης και ταυτόχρονα και ο άλλος γείτονας να κάνει το ίδιο!  Δημιουργούνται και τέτοια κουλά, αλλά οκ... Μπορεί και η περίπτωση σου να πηγαίνει κάπως έτσι στο μέλλον, μέχρι να κάνουν ΔΓΜ στο μέλλον αν είναι τόσο απαιτητή αυτή η αλλαγή.

Για να μην στο άλλαξαν πάντως ούτε στην προανάρτηση, πιθανόν να συμβαίνει και κάτι διαφορετικό. Μπορεί και ο γείτονας να έχει κάνει εξαρτημένο και να έχει παλαιότερο τίτλο από τον δικό σου, οπότε αναγκαστικά προκρίνουν το δικό του περίγραμμα και κολλάνε το δικό σου πάνω σε αυτό. 

Στην περίπτωση σου, κάνε μία αίτηση διόρθωσης. Δεν χάνεις τίποτα για 5 ευρώ. Προσκόμισε ξανά το ίδιο εξαρτημένο και γράψε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί επ' ακριβώς οι αναγραφόμενες συντεταγμένες. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση και διερεύνηση.

Έχω περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία κατά την υποβολή δηλώσεων κατατέθηκαν εξαρτημένα τοπογραφικά με σωστή ονομασία οδών στις οποίες είχαν πρόσωπο. Για παράδειγμα, σε ένα γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου, στο τοπογραφικό μου έγραφα ότι ο δρόμος ήταν δημοτικός (υπάρχει και ΦΕΚ χαρακτηρισμού), ενώ το κτηματολόγιο έγραφε επαρχιακός, διότι στο υπόβαθρό του (2007-2009) έγραφε επαρχιακός. Σε μια άλλη περίπτωση, ενώ τους γράφω δευτερεύοντας επαρχιακός (με ΦΕΚ) αυτοί στο Α.Κ.Π αναγράφουν ανώνυμος οδός, επειδή και στο υπόβαθρό τους αναγράφεται έτσι. Το ερώτημα είναι, έχει νόημα η υποβολή διόρθωσης Α.Κ.Π λόγω πρόδηλου σφάλματος; Αυτό διότι και στο στάδιο της προανάρτησης, είχα αποστείλει αίτηση διόρθωσης και δεν διορθώθηκε κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Παύλο. Το κτηματολόγιο, καταχωρεί τις οδούς σαν ειδικές εκτάσεις και τις αποδίδει είτε στο Δήμο είτε σε άλλο δημόσιο πρόσωπο (αν πρόκειται πχ για οδούς διανομής, εθνικές οδούς κλπ). Κατά την άποψή μου, η ονοματολογία που δίνουν, ακόμα και να μην είναι ακριβής, δεν θα έχει καμία επίπτωση στο πολεοδομικό καθεστώς του δρόμου, πληροφορία η οποία (καλώς ή κακώς) είναι αδιάφορη για την βάση του κτηματολογίου.

Το ίδιο ισχύει και με τα όρια των οικισμών. Το κτηματολόγιο, οριοθετεί τους οικισμούς βάσει της πυκνότητας των κτισμάτων ώστε να χρεώσει ανάλογα τον πολίτη σύμφωνα με αστικό ή αγροτικό ακίνητο, με τρόπο που δεν ταυτίζεται με την "πολεοδομική" οριοθέτηση των οικισμών. Και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες που χρησιμοποιούνται για διαφορετικό σκοπό. Αυτή η προσέγγιση σε πολλούς οικισμούς συμφέρει οικονομικά και τους πολίτες, διότι οικόπεδα αδόμητα (πχ χωράφια) που βρίσκονται εντός οικισμού, θεωρούνται ως αγροτικά και υπάρχει χρέωση μόνο για τα πρώτα 2 σε κάθε τοπική κοινότητα. Υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση (να θεωρηθεί εκτός οικισμού περιοχή σαν "αστική" λόγω πυκνής ύπαρξης κτισμάτων και να κοστολογηθεί ανάλογα και η δήλωση δικαιωμάτων) αλλά θεωρώ ότι είναι σπανιότερη.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά το ανέλυσες και ειδικά το δεύτερο μέρος της τοποθέτησής σου ήταν κάτι που μας είχε απασχολήσει τις πρώτες μέρες της περιόδου υποβολής δηλώσεων. Αν λοιπόν δεχτούμε ότι στο Α.Κ.Π το κτηματολόγιο ως δ/νση γράφει Επαρχιακή οδός Α-Β και εγώ γράφω δημοτική οδός Γ-Δ (διότι αυτό είναι το σωστό) αλλά στο απόσπασμα το κτηματολόγιο "περνάει" το επαρχιακή οδός Α-Β, αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στην ταυτότητα -θέση του ακινήτου και θεωρείς ότι αν προβώ σε αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος δεν θα έχω κάποια αλλαγή; (στη φάση της προανάρτησης πάντως δεν μου το διόρθωσαν). Σαφώς και δεν αμφισβητείται η κοινοχρησία του δρόμου. Πάντως ένα ακόμη που μου κάνει εντύπωση είναι ότι σε μήκος δρόμου περί τα 3 χλμ έδωσαν περιέργως τρία-ανά τμήματα- διαφορετικά ΚΑΕΚ δρόμων (αυτά με το "ΕΚ") σε ένα δρόμο ενιαίο ο οποίος όπως προανέφερα είναι δημοτικός.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Για το πρώτο ερώτημα, θεωρώ πως δεν θα έχει καμία επίπτωση. Προφανώς και θα μπορούσαν να διορθώσουν το σφάλμα και καλά έκανες και υπέβαλες την αντίστοιχη αίτηση, τώρα είναι άγνωστος ο λόγος που δεν το διόρθωσαν.

Για το δεύτερο ερώτημα, ο ίδιος δρόμος (ειδική έκταση) αποδίδεται με παραπάνω από ένα γεωτεμάχια επειδή σε κάποια σημεία του, τέμνεται από τη γραμμή των "κτηματολογικών τομέων", που είναι μία κατηγοριοποίηση περιοχών που εξυπηρετεί τεχνικά θέματα του κτηματολογίου, όπως η οριοθέτηση των αστικών και αγροτικών περιοχών και η δυνατότητα αρίθμησης (διότι αν μια μεγάλη περιοχή θεωρηθεί ως ένας τομέας, υπάρχει αδυναμία αρίθμησης των ενοτήτων και των γεωτεμαχίων, δηλαδή προκύπτουν πάνω από 100 ενότητες ανά τομέα ή πάνω από 1000 γεωτεμάχια ανά ενότητα - inside λεπτομέρεια αυτή).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.