Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΕΕ και Δήμος Πειραιά ψηφιοποιούν 100.000 οικοδομικές άδεις της πολεοδομίας


GTnews

Recommended Posts

Στην ψηφιοποίηση 100.000 οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί σε μια περίοδο περίπου 65 ετών προχωρά άμεσα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δήμος Πειραιά, βάζοντας οριστικά τέλος στις αναμονές των πολιτών στην Υπηρεσία Δόμησης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες σήμερα είναι σε έντυπη μορφή, καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1955-2018. Με την ψηφιοποίησή τους τελειώνει οριστικά η ταλαιπωρία που βιώνουν διαχρονικά πολίτες και επαγγελματίες σε ουρές και γκισέ υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Και αυτό, γιατί η χορήγησή τους θα γίνεται πλέον εύκολα, γρήγορα, με ένα απλό κλικ από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, εξοικονομώντας αρκετές ανθρωποώρες ετησίως. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να αντλούν τα ψηφιακά αρχεία τους.

«Μέχρι 1 Ιανουαρίου 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά, εφόσον είναι κτηματογραφημένο», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για έναν τομέα που έχει συνδεθεί με την απόλυτη ταλαιπωρία, «μια διαδικασία η οποία αφορά μεταγραφές, υποθηκοφυλακεία, πολλά χαρτιά, δικαιολογητικά, καθυστερήσεις. Δουλεύουμε νυχθημερόν αυτήν την περίοδο για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι τον Ιανουάριο του 2024 για να μπορέσουν οι πολίτες να μεταβιβάσουν ψηφιακά το ακίνητό τους».

Εξήγησε μάλιστα την διαδικασία, τονίζοντας ότι από «πρώτη Ιανουαρίου 2024 θα λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου στον οποίο ο συμβολαιογράφος θα μπαίνει σε μια ψηφιακή εφαρμογή, θα απευθύνει πρόσκληση μέσω gov.gr σε αγοραστή και πωλητή. Μέσα σε αυτό το κοινό ψηφιακό περιβάλλον θα κάνεις τα πάντα, θα διαλειτουργεί η φορολογική ενημερότητα, η ασφαλιστική ενημερότητα, μια σειρά από άλλα δικαιολογητικά τα οποία διαθέτει σήμερα το ελληνικό κράτος, αλλά δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να πάει να τα πάρει από κάπου και να τα δώσει στον συμβολαιογράφο. Θα υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο, άρα ο τίτλος κτήσης θα είναι ένα ψηφιακό έγγραφο, του οποίου το περιεχόμενο, αυτά τα οποία γράφονται στο συμβόλαιο, δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται σε χιλιάδες χαρτιά, όπως γίνεται σήμερα».

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την ψηφιοποίηση των στελεχών των οικοδομικών αδειών. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση του συνόλου των φακέλων των οικοδομικών αδειών. Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφιοποιηθεί το σύνολο των αρχείων που περιέχεται στους φακέλους: Τοπογραφικά, Διαγράμματα Κάλυψης, Κατόψεις, Τομές, Όψεις, Τεχνικές Εκθέσεις, Ξυλότυποι και Θεμελιώσεις. Το 2024, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει ψηφιοποιηθεί το 100% των αδειών, τόσο του Δήμου Πειραιά όσο και των δήμων, τους οποίους υποστηρίζει διοικητικά.

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, δήλωσε: «Το ΤΕΕ συνεργάζεται με τον Δήμο Πειραιά και ψηφιοποιεί όλους τους φακέλους της ΥΔΟΜ. Μία από τις μεγαλύτερες πολεοδομίες της χώρας θα περάσει σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών, των σχεδίων τους και των πολεοδομικών φακέλων, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, είναι ένα σημαντικό έργο. Με την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών αρχείων διευκολύνουμε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους μηχανικούς στη δουλειά και την καθημερινότητά τους, για να κάνουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τις πολεοδομικές και άλλες εργασίες που επιθυμούν». Η ψηφιοποίηση των Οικοδομικών Αδειών εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Θέση & Υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φορέα διαχείρισης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

όταν το αυτονόητο (μείωση της ταλαιπωρίας του πολίτη) παρουσιάζεται ως σημαντικό γεγονός, μάλλον απέχουμε πολύ από το να θεωρούμαστε σύγχρονο κράτος...

Link to comment
Share on other sites

Από το ολότελα....
Ξεκινάμε από τα μικρά, και σιγά σιγά θα πιέζουμε και τους εργολάβους να παραδίδουν στην ώρα τους.

Ας γίνουν κάποια αυτονόητα (γιατί ακόμα υπάρχουν πολλά τέτοια να γίνουν), και μετά ψάχνουμε να εκλέξουμε κανονική κυβέρνηση που να θέλει να κάνει και τα άλλα.

 

Link to comment
Share on other sites

εντωμεταξύ υπάρχει ΉΔΗ ψηφιοποιημένος ένας όγκος σχεδίων/αδειών απο τα κορόιδα τους ιδιώτες είτε μέσω τακτοποιήσεων 4495 είτε μέσω ηλεκτρονικής ταυτότητας και απλά το ΤΕΕ θα τα μεταφέρει από τη βάση δεδομένων του. Πόση ξεφτίλα αντέχει ακόμα αυτή η χώρα κα ικυρίως το ΤΕΕ που θα το περάσει σαν δικό του έργο

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ελπίζω να μην το κάνουν γιατί η ποιότητα ψηφιοποίησης σε αρκετές περιπτώσεις ούτε καν πλησιάζει τη ζητούμενη κατ' ελάχιστόν ποιότητα, που απαιτείται για να διατηρείτε η κλίμακα και να είναι ευανάγνωστα τα σχέδια !!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.