Μετάβαση στο περιεχόμενο

Riviera Tower: Ξεκίνησε η θελεμίωση με την μέθοδο Raft Foundation


Engineer

Recommended Posts

Με μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα μέθοδο ξεκίνησε το Σάββατο η θεμελίωση της κατασκευής του Riviera Tower στο Ελληνικό. Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή το σχήμα Bouygues-Intrakat, ξεκίνησε η θελεμίωση με την μέθοδο Raft Foundation (που λέγεται και Mat Foundation).

Συνολικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά και τις επόμενες ημέρες 7.400 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, θα πέσουν στα θεμέλια του Riviera Tower, του πρώτου πύργου που κατασκευάζεται στο Ελληνικό από την Lamda Development. Μάλιστα όπως αναφέρεται στον λογαριασμό του σχήματος στο linkedin, η μέθοδος Raft είναι η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα.

Η εντυπωσιακή εργασία πλαισιώθηκε από αρκετούς γερανούς και μάλιστα η χύτεση των 7.400 κυβικών μέτρων σκυροδέματος, υποστηρίζεται από 2.000 τόνους χαλύβδινου οπλισμού, σημειώνοντας ένα μοναδικό νέο ρεκόρ στις κατασκευές κτιρίων στην Ελλάδα. H σκυροδέτηση πραγματοποιείται από τις μονάδες έτοιμου σκυροδέματος που έχουν εγκατεστημένες στο χώρο του Ελληνικού, δύο από τις δύο μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας την Lafarge Beton του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ  και τον όμιλο ΤΙΤΑΝ.

Τι είναι η Raft θεμελίωση

Η Raft θεμελίωση (ή mat), είναι ένας τύπος θεμελίωσης που απλώνεται εξ ολοκλήρου στην περιοχή του κτιρίου που υποστηρίζει βαριά φορτία από κολώνες ή τοίχους, παρόμοια με μια πλάκα στο έδαφος. Χρησιμοποιείται συχνότερα με την κατασκευή υπογείου όπου ολόκληρη η πλάκα του υπογείου λειτουργεί ως θεμέλιο.

Το ματ θεμέλιο επιλέγεται όταν το κτίριο υποστηρίζεται από αδύναμο έδαφος. Έτσι τα κτιριακά φορτία κατανέμονται σε μια εξαιρετικά μεγάλη έκταση. Αυτό αποτρέπει τη διαφορική διευθέτηση που θα επικρατούσε με μεμονωμένες βάσεις.

Αυτός είναι ο πιο κατάλληλος και οικονομικός για χρήση τύπος όταν το αποτύπωμα του κτιρίου είναι σχετικά μικρό ή εάν οι κολώνες είναι κοντά μεταξύ τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Riviera Tower πέρα του ότι είναι ο υψηλότερος πύργος στην Ελλάδα, είναι και αυτός που βρίσκεται σχεδόν σε άμεση επαφή, είναι τόσο κοντά στη θάλασσα. Είναι ένας παράκτιος πύργος.

riviera_tower_themeliosi_2.jpg

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ RIVIERA TOWER. ΠΗΓΗ: GGI-INTRAKAT LINKEDIN

Ένας πύργος με πολλές καινοτομίες

Στον Riviera Tower εφαρμόζεται επίσης μια ακόμα μέθοδος για πρώτη φορά στην χώρα. Πιο συγκεκριμένα έχει επιλεγεί “ο κύκλος των 5 ημερών”, δηλαδή ο σκελετός του κάθε ορόφου να ολοκληρώνεταη εντός πέντε ημερών. Κάθε 10 ορόφους θα ολοκληρώνεται και η εξωτερική επένδυση με την βοήθεια και εξειδικευμένου συνεργείου (οι γνωστοί εναερίτες).

Στην κατασκευή μέσα από τις μελέτες η Lamda Development έχει επιλέξει την δημιουργία ενός πράσινου πύργου, με πιστοποίηση κατά Leed Platinum και οι καινοτομίες που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα είναι αρκετές. Μέχρι το τέλος του έτους στόχος είναι να έχουν ανυψωθεί οι πρώτοι όροφοι. Συνολικά το έργο περιλαμβάνει 75.000 κυβικά μπετόν και 17.000 τόνους σίδηρο.

Η ολοκλήρωση του εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026 και το κόστος του αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Το κτίριο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα τοπόσημο στην επένδυση του Ελληνικού. Συνολικά θα διαθέτει 50 ορόφους και 170 διαμερίσματα τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη προπωληθεί. Αρχιτεκτονικά φέρει την υπογραφή των Foster+Partners. Project Management του έργου κάνει η Hill International.

riviera_tower_themeliosi_3.jpg

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ RIVIERA TOWER. ΠΗΓΗ: GGI-INTRAKAT LINKEDIN

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

"...Αρχιτεκτονικά φέρει την υπογραφή των Foster+Partners. Project Management του έργου κάνει η Hill International...."

Στατικά, ποιά εταιρεία έχει κάνει;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.