Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Συνάδελφοι καλημέρα

Σύμφωνα με την παρ. 2 του Άρθρου 14 του Ν.Ο.Κ.: “Σε περίπτωση εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή κατά την επέκταση ή αναθεώρησή τους, όπου το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων της περιοχής καθορίζεται μέχρι και οκτώ μέτρα και πενήντα εκατοστά (8,50 μ.) και επιβάλλεται η τήρηση απόστασης του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου, επιτρέπεται η απόσταση αυτή να είναι μικρότερη του Δ της παρ.1, όχι όμως μικρότερη των 2,50 μ.”.
Στην περίπτωσή μου το μέγιστό επιτρεπόμενο ύψος είναι 7,5 μ.<8,5 μ. και υπάρχει για μικρά οικόπεδα παρέκκλιση ως προς το Σ.Δ. και το ύψος, το οποίο το πηγαίνει στα 10,5 μ.
Η ευνοϊκή μείωση της απόστασης του Δ, που δίνει η προαναφερόμενη παράγραφος του ΝΟΚ, παύει να ισχύει στην περίπτωση που επιλέξω την παρέκκλιση ως προς το ύψος από το ΦΕΚ ρυμοτομίας/όρων δόμησης, επειδή είμαι πάνω από 8,5 μ. ή συγκρίνουμε βάσει του κανόνα των 7,5 μ. των όρων δόμησης και έτσι το Δ μπορεί να πάει στα 2,5 μ.;
Δημοσιεύτηκε

αυτό τροποποιήθηκε έτσι

2. Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο μετά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 1577/1985. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση Δ και οπού δεν εφάπτεται με τα πλάγια όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση δ.

Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 105 ΝΟΜΟΣ 4759/2020 με ισχύ την 9/12/2020
Δημοσιεύτηκε

Έχει πάει στην παρ. 3 αυτό που ρωτάει ο συνάδελφος.

Το ερώτημα τώρα είναι ενδιαφέρον αλλά σαφής απάντηση δεν ξέρω αν μπορεί να δωθεί.

Από την γενική φιλοσοφία των Δ/δ θεωρώ ότι δεν θα πας με 2,5 

Δημοσιεύτηκε

Latg Σωστά του απαντάς -θα τηρήσει απόσταση σύμφωνα με το  ύψος κτιρίου που θα κατασκευάσει  (δ=3,03μ για 10,50μ)

Δημοσιεύτηκε

KANA το Δ τότε θα είναι 3+(0,1 x10,5) = 4,05 μ. , γιατί μιλάμε για πίσω όριο

LATG επειδή αυτή η παρέκκλιση αφορά σε μικρά οικόπεδα <150 τ.μ., τότε πως μπορώ να εφαρμόσω την ευεργετική διάταξη για αύξηση ύψους και σ.δ. εάν δεν μου δίνει "μπόνους" και στο πίσω όριο; Εγώ θεώρησα ότι συγκρίνεις γενικά το ΝΟΚ με τον κανόνα του ΦΕΚ γιατί δεν υπάρχουν υποσημειώσεις στην παράγραφο 3 για παρεκκλίσεις.

Δημοσιεύτηκε

σου απάντησα για το δ . Το Δ ναι τόσο είναι. Όσο για το παραπάνω ερώτημα προφανώς στα δίνει  για να αναπτυχθείς καθ' ύψος εξαντλώντας το σ.δ-χωρίς αν μειώσεις το φωτισμό τυχόν παρακείμενων οικοδομών!

• Like 1
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

Σε συνέχεια του παραπάνω ερωτήματος ήθελα να ρωτήσω κάτι επιπλέον, η παράγραφος 2 αναφέρει για τα πίσω και πλάγια όρια. Υπάρχει κάποια διευκρίνιση για την απόσταση μεταξύ κτιρίων εντός του ίδιου οικοπέδου για κτίρια που εντάχτηκαν μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων; Για τα προ του 85 η απόσταση μεταξύ κτιρίων (ανεξαρτήτου ύψους) είναι δ αρ. 14 παρ. θ, για τα πλάγια όρια επίσης δ, για την απόσταση μεταξύ κτιρίων; Το έκανα ερώτημα στην οικεία ΥΔΟΜ και επειδή δε διευκρινίζεται μου ζητεί να βάλω Δ. Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει κάποια διευκρίνιση;

Δημοσιεύτηκε
6 ώρες πριν, nikos_mad said:

Καλησπέρα,

Σε συνέχεια του παραπάνω ερωτήματος ήθελα να ρωτήσω κάτι επιπλέον, η παράγραφος 2 αναφέρει για τα πίσω και πλάγια όρια. Υπάρχει κάποια διευκρίνιση για την απόσταση μεταξύ κτιρίων εντός του ίδιου οικοπέδου για κτίρια που εντάχτηκαν μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων; Για τα προ του 85 η απόσταση μεταξύ κτιρίων (ανεξαρτήτου ύψους) είναι δ αρ. 14 παρ. θ, για τα πλάγια όρια επίσης δ, για την απόσταση μεταξύ κτιρίων; Το έκανα ερώτημα στην οικεία ΥΔΟΜ και επειδή δε διευκρινίζεται μου ζητεί να βάλω Δ. Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει κάποια διευκρίνιση;

Δεν υπάρχει δυστυχώς κάποια διευκρίνιση.

Θεωρώ σωστό το δ, καθώς είναι η ελάχιστη απόσταση για φωτισμό κυρίων χώρων και είναι εντελώς κουτό να μην αντιλαμβάνεται ο υπάλληλος ότι ο 4759/20 έθεσε το δ ως ικανοποιητική απόσταση και στα μετά του 85 που η τοποθέτηση είναι πολύ ευνοϊκότερη να ζητάμε δυσμενεστερη αντιμετώπιση μεταξύ κτιρίων του ίδιου οικοπέδου 

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.