Μετάβαση στο περιεχόμενο

Kατάτμηση γηπέδου με εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες (Λανθασμένη καταχώρηση στο κτηματολόγιο)


Recommended Posts

Καλησπέρα και καλή Χρονιά,

Θέλω να κάνω τα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση ενός αδόμητου αγροτεμαχίου και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα σχετικά με τη δήλωση της επιφάνειας του αγροτεμαχίου στην Ταυτότητα.

Στον τίτλο ιδιοκτησίας, ο ενδιαφερόμενος κατέχει έκταση 24,5 στ. εξ αδιαιρέτου από αγρό ολικής έκτασης 29,5 στ. Ωστόσο στην Ανάρτηση του Κτηματολογίου το ακίνητο είναι δηλωμένο ως ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 24,5 στ. 

Από ότι έχω συμπεράνει αυτό συμβαίνει γιατί ο ενδιαφερόμενος είχε αρχικά 29,5 στ., από τα οποία πούλησε τα 5 στ. ως εξ αδιαιρέτου. Ωστόσο ο αγοραστής τα 5 στ. τα δήλωσε στο Κτηματολόγιο ως ένα αυτόνομο, ξεχωριστό αγροτεμάχιο με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η δήλωση του δικού μου ενδιαφερόμενου και αντί να του καταχωριστούν στην Ανάρτηση Κτηματολογίου 24,5 στ. εξ αδιαιρέτου από αγρό ολικής έκτασης 29,5 στ., του δηλώθηκαν τα 24,5 στ. επίσης ως ένα αυτόνομο, ξεχωριστό αγροτεμάχιο.

Δικαιολογητικά όπως το πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου και η Βεβαίωση για τα δασικά, αναγκαστικά θα εκδοθούν για επιφάνεια 24,5 στ, επειδή έτσι είναι καταχωρισμένη η επιφάνεια στο απόσπασμα κτημ. διαγράμματος της Ανάρτησης Κτηματολογίου.

Το θέμα μετά είναι τι επιφάνεια ολικού αγροτεμαχίου βάζω στην Ταυτότητα. Βάζω 29,5 στ. που αναγράφει ο Τίτλος ιδιοκτησίας ή βάζω επιφάνεια 24,5 στ. που έχει καταχωριστεί στην Ανάρτηση Κτηματολογίου και έχει ΚΑΕΚ ?

Aνοίχτηκε νέο θέμα. Pavlos 33

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Να το πιάσουμε από την αρχή. Γήπεδο εξ αδιαιρέτου 29.500 τμ. Ένας εκ των συνιδιοκτητών, είναι ο πελάτης σου. Αναφέρεις ότι έγινε κατάτμηση (αν έχω αντιληφθεί σωστά). Πως έγινε αυτή η κατάτμηση και σήμερα παραμένει εξ αδιαιρέτου;

Γενικό σχόλιο. Η ΗΤΚ δεν λύνει προβλήματα ιδιοκτησιακά, ούτε πολεοδομικής φύσης. Για να έρθει στην ΗΤΚ ακίνητο πρέπει αυτό να είναι "πεντακάθαρο" από κάθε άποψη.

Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33Αυτή η  κατάτμηση έγινε επειδή έτσι δηλώθηκαν οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων στο Κτηματολόγιο. Βάσει συμβολαίων, ο ένας έπρεπε να δηλώσει 5 στ. εξ αδιαιρέτου από ολικό αγρό 29,5 στ, και ο άλλος έπρεπε να δηλώσει 24,5 στ. εξ αδιαιρέτου από ολικό αγρό 29,5 στ. Ωστόσο, στον ένα δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο 5 στ. ως αυτόνομο αγροτεμάχιο με δικό του ΚΑΕΚ, και στον άλλο δηλώθηκε 24,5 στ. αυτόνομο αγροτεμάχιο με δικό του ΚΑΕΚ.

Συνοψίζοντας, στα συμβόλαια των ανθρώπων εμφανίζονται δύο ιδιοκτησίες 24,5 στ. και 5 στ. εξ αδιαιρέτου από ένα αγροτεμάχιο ολικής έκτασης 29,5 στ., ωστόσο στην Ανάρτηση Κτηματολογίου έχουν καταχωριστεί δύο αυτόνομα αγροτεμάχια 24,5 στ. και 5 στ., με ξεχωριστό ΚΑΕΚ το καθένα.

Μία εύλογη απορία είναι πως γίνεται οι ιδιοκτησίες να καταχωρίστηκαν στην Ανάρτηση Κτηματολογίου ως διαιρετές, ενώ στα συμβόλαια φαίνονται εξ αδιαιρέτου. Και όμως έγινε. Με αυτήν την αναντιστοιχία να υφίσταται από την Ανάρτηση Κτηματολογίου που έγινε πριν 2-3 χρόνια, πριν λίγους μήνες ο πελάτης έκανε μία Αποδοχή κληρονομιάς όπου η ιδιοκτησία αναγράφηκε ως 24,5 στ. εξ αδιαιρέτου από αγρό ολικής έκτασης 29,5 στ. Στην Αποδοχή Κληρονομιάς  αναγράφηκε επίσης ο ΚΑΕΚ. Αυτόν τον ΚΑΕΚ όμως όταν το ψάχνω στο χάρτη του Κτηματολογίου, μου βγάζει ένα αυτόνομο τεμάχιο 24,5 στ.

Πως γίνεται το Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο να μετέγραψε ένα τέτοιο συμβόλαιο όπου τα εμβαδόν του γηπέδου δεν είναι το ίδιο σε Συμβόλαιο και Ανάρτηση Κτηματολογίου, είναι επίσης άξιο απορίας. 

Οπότε με αυτά τα δεδομένα εγώ πρέπει στην ΗΤΚ να δηλώσω επιφάνεια γηπέδου είτε 24,5 στ., όπως έχει καταχωριστεί στην Ανάρτηση Κτηματολογίου και προαιρετικά να γράψω πχ. μία παρατήρηση ότι στον Τίτλο ιδιοκτησίας αναγράφεται εμβαδό γηπέδου 29,5 στ., είτε να βασιστώ στον Τίτλο ιδιοκτησίας και να δηλώσω επιφάνεια γηπέδου 29,5 στ.

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, dadabook said:

είτε να βασιστώ στον Τίτλο ιδιοκτησίας και να δηλώσω επιφάνεια γηπέδου 29,5 στ.

Στο κτηματολόγιο δηλώνονται τα δικαιώματα βάσει τίτλων ιδιοκτησίας.
Τι σημαίνει «πούλησε τα 5 στ. ως εξ αδιαιρέτου» και «έπρεπε να δηλώσει 24,5 στ. εξ αδιαιρέτου από ολικό αγρό 29,5 στ.»;
Αφού το γεωτεμάχιο είναι ενιαίο, θα δηλωθεί και από τους δύο ως τέτοιο με το ποσοστό εξ αδιαιρέτου του καθενός. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το γηπεδο ηταν 29,5 στρ.

ολοι οι συγκυριοι  ειχαν  ποσοστα εξ αδιαιρετου σε αυτο.

Δεν υπαρχει "αγοραστης  5 στρ. εξ αδιαιρετου"

Υπαρχει αγοραστης καποιων ποσοστων,  που αντιστοιχουν σε 5 στρ.,  αλλα αυτο δεν δημιουργει ουτε νομιμη κατατμηση ούτε κανενα δικαιωμα σε ξεχωριστο τμημα.

 Ηταν λαθος η καταχωρηση στο Κτηματολογιο του αγοραστη των 5 στρ. εξ αδιαιρετου σαν ιδιοκτητη αυτοτελους τμηματος.

Ομοιως ηταν λαθος η αποδοχη στα 24,5 στρ..

Το γηπεδο ηταν και παραμενει ενα, εμβαδου 29,5 στρ.

υγ

οπως προειπεν και ο ταχυτερος Σερίφης

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οπότε εγώ θα δηλώσω στην ΗΤΚ γήπεδο επιφάνειας 29,5 στ. όπως αναγράφει και η τελευταία Αποδοχή Κληρονομιάς, όμως η Βεβαίωση δασικού χαρακτήρα και το Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου θα εκδοθούν αναγκαστικά για γήπεδο επιφάνειας 24,5 στ., γιατί έτσι φαίνεται καταχωρισμένο στην Ανάρτηση Κτηματολογίου. Αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη συμ/φο ή στην Υποθηκοφύλακα θα φανεί.

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

 Προφανως αυτο  που λες δεν ειναι σωστο:

"....πριν λίγους μήνες ο πελάτης έκανε μία Αποδοχή κληρονομιάς όπου η ιδιοκτησία αναγράφηκε ως 24,5 στ. εξ αδιαιρέτου από αγρό ολικής έκτασης 29,5 στρ."

Τα εξ αδιαιρετου αποτυπωνονται -και δηλωνονται στο ΕΚ-

  παντοτε σε χιλιοστα επί συνολικου γηπεδου και οχι σε τμ.

[ασχετως εαν σε αυτα αντιστοιχουν 1.000 τμ. ή 5.000 τμ]

 Με βαση αυτα που λες, αυτη την στιγμη κανενας δεν εχει νομιμο τιτλο για "διαιρετο" τμημα και, ασχετως τι καταγραφει το ΕΚ, κανενας δεν εχει αρτιο και οικοδομησιμο τμημα γηπεδου. Εχουν χιλιοστα στα 29,5 στρ.  εξ αδιαιρετου.

Ξαναδες τις απαντησεις.

Και μιλα με τον συμβ/φο.

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  Το βαζω εδω, σαν συμπληρωμα της ανω σκεψης μου

 Και, επειδη ο συμβ/φος δεν μπορει να εκανε τοσο ¨λαθος",

υποψιαζομαι οτι, επειδη ο αντιλογισμος σε χιλιοστα ηταν δυσκολος

πιθανον να εγραψε  24.500/29.500 εξ αδιαιρετου.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.