Μετάβαση στο περιεχόμενο

Starlink στην Ελλάδα: Ο χάρτης κάλυψης και οι προσφορές της εταιρίας για internet


Engineer

Recommended Posts

Η Starlink δραστηριοποιείται από το 2022 στην Ελλάδα, προσφέροντας δορυφορικό internet σε όλη την επικράτεια. Σήμερα, οι τιμές έχουν πέσει αρκετά σε σχέση με το 2022 και υπάρχουν μάλιστα διαφορετικά πακέτα τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Πέρα από την αγορά του εξοπλισμού δηλαδή, μπορείτε επίσης να τον ενοικιάσετε για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως για παράδειγμα αν σχεδιάζετε μία απόδραση σε κάποιο απομονωμένο μέρος και θέλετε να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τον κόσμο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αυτή τη στιγμή ο εξοπλισμός Starlink προσφέρεται για αγορά στην Ελλάδα έναντι €225. Υπάρχει μάλιστα μία περίοδος δοκιμής 30 ημερών, κατά την οποία αν δε μείνετε ευχαριστημένοι, μπορείτε να επιστρέψετε τον εξοπλισμό και να πάρετε πίσω το σύνολο των χρημάτων που δώσατε. Η υπηρεσία τώρα, προσφέρεται με χρέωση €40 μηνιαίως. Εδώ δεν υπάρχει κάποια δέσμευση συμβολαίου και μπορείτε να διακόψετε την υπηρεσία όποια στιγμή επιθυμείτε και να επιστρέψετε τον εξοπλισμό.

Να θυμίσουμε πως το 2022, ο εξοπλισμός κόστιζε €654 και η υπηρεσία €99 το μήνα.

Starlink-Greece.webp

Στην περίπτωση της ενοικίασης τώρα, η υπηρεσία χρεώνεται το ίδιο, δηλαδή €40 το μήνα, αλλά η μηνιαία χρέωση της ενοικίασης του εξοπλισμού είναι μόλις €15. Σε αυτό το σύνολο, προσθέστε και επιπλέον €50 για το τέλος ενεργοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση αγοράς ή ενοικίασης εξοπλισμού, τα μεταφορικά κοστίζουν €24.

lyOSYEE.png

Όπως βλέπετε και στο χάρτη παραπάνω, το Starlink καλύπτει όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, ενώ καλύπτεται και αρκετός θαλάσσιος χώρος.

Οι ταχύτητες download κυμαίνονται ανάλογα την περιοχή από 124Mbps έως 288Mbps και το upload από 20-43Mbps, ενώ ο χρόνος αναμονής από 37-55ms.

Τέλος, υπάρχουν και ξεχωριστά πακέτα για επιχειρήσεις, για πλωτά σκάφη, για τροχόσπιτα και για άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Θέτω το ερώτημα. Εάν ανέβει η αγορά starlink στην Ελλάδα και το κόστος γίνει ακόμη πιο προσιτό, μήπως οι επενδύνεις που γίνονται στις οπτικές ίνες δε θα έχουν αντίκρισμα;

Link to comment
Share on other sites

Οι επενδύσεις σε φθηνό και γρήγορο internet είναι θέμα ανάπτυξης και ασφάλειας.

Κοινώς, το internet είναι πλέον σαν το ρεύμα, νερό, κτλ. Είναι κοινωνικό αγαθό, αν και όπως το ρεύμα ακόμα θεωρείτε commodity, θα έπρεπε να βλέπουμε από την σκοπιά ως "κοινωνικό αγαθό". Είναι τραγικό εν έτος 2024, να μην υπάρχει γρήγορο internet σε κάθε σπίτι.

Επιπλέον σε επίπεδο χώρας-κράτους, είναι και θέμα ασφάλειας. Δεν μπορείς να εξαρτάσαι από τον κάθε mr. Musk για το αν θα λειτουργεί ή όχι το δίκτυο.

Τέλος, και  να γίνει το starlink πιο προσιτό (σιγά μην γίνει), πρέπει να καταλάβουμε ότι το internet στην Ελλάδα έχει ακόμα υψηλή τιμή. Στο εξωτερικό (Ευρώπη) όλα τα πακέτα (κινητή/σταθερή) είναι σχεδόν τζάμπα, ή με τις ίδιες τιμές έχεις 3πλάσιες ταχύτητες/διαθέσιμα δεδομένα.

Πάντως η αλήθεια είναι πως για Ελλάδα, ένα τέτοιο δίκτυο λόγω της θάλασσας, κάποιοι θα το δουν εξυπηρετικό. Αν θέλουν στα πλωτά τους γιοτ να βάλουν, οκ, no problem. Για τους κοινούς θνητούς, με τους σημερινούς μισθούς, θα είναι μάλλον όνειρο απατηλό.

Φθηνό, γρήγορο internet μπορώ να έχω?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.