sdtopo Δημοσιεύτηκε February 20, 2026 at 03:10 μμ Δημοσιεύτηκε February 20, 2026 at 03:10 μμ Η ερώτηση αφορούσε αν έκανε καλά ο Μηχανικός που ρύθμισε σε ενιαία έκταση 40.500τμ, και νομίζω ότι σωστά έκανε αν αυτό έγινε πριν την αποδοχή κληρονομιάς.
Faethon11 Δημοσιεύτηκε February 22, 2026 at 11:55 πμ Δημοσιεύτηκε February 22, 2026 at 11:55 πμ Το αιώνιο πρόβλημα.... Στην τακτοποίηση ποιος έκανε την εξουσιοδότηση και την υπεύθυνη δήλωση?
tetris Δημοσιεύτηκε February 23, 2026 at 06:28 πμ Δημοσιεύτηκε February 23, 2026 at 06:28 πμ On 20/2/2026 at 5:10 ΜΜ, sdtopo said: Η ερώτηση αφορούσε αν έκανε καλά ο Μηχανικός που ρύθμισε σε ενιαία έκταση 40.500τμ, και νομίζω ότι σωστά έκανε αν αυτό έγινε πριν την αποδοχή κληρονομιάς. Από τη στιγμή που η κατάτμηση επήλθε με το θάνατο του διαθέτη, κακώς έγινε τακτοποίηση στο όλον
sdtopo Δημοσιεύτηκε February 24, 2026 at 09:16 πμ Δημοσιεύτηκε February 24, 2026 at 09:16 πμ Δεν νομίζω ότι μπορεί ο Μηχανικός να κόβει νέα ΚΑΕΚ μόνος του πριν την μεταγραφή της αποδοχής της Κληρονομιάς με βάση τον χρόνο κατάτμησης πολεοδομικά. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το Κτηματολόγιο και θα γίνει σχεδόν αυτόματα με την μεταγραφή της αποδοχής. Μέχρι τότε το ακίνητο περιγράφεται ως ένα ΚΑΕΚ στον αρχικό ιδιοκτήτη ή Αγνώστου.
Loft77 Δημοσιεύτηκε February 26, 2026 at 11:20 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε February 26, 2026 at 11:20 πμ Η κατάτμηση συντελείται με το θάνατο του διαθέτη. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η τακτοποίηση έγινε από τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους γιατί η διαθήκη δημοσιεύτηκε σε μεταγενέστερο χρόνο. Ο μηχανικός εφόσον η διαθήκη δεν είχε δημοσιευτεί σωστά έγραψε το συνολικό αγροτεμάχιο. Τώρα όμως που η τακτοποίηση πρέπει να περιγραφή σε συμβόλαιο θα υπάρχει πρόβλημα που αναφέρει το συνολικό εμβαδόν ή θα πρέπει να γίνει άνοιγμα της τακτοποίησης και να μπουν τα τμ του μικρού αγροτεμαχίου;
dimitris GM Δημοσιεύτηκε February 26, 2026 at 03:15 μμ Δημοσιεύτηκε February 26, 2026 at 03:15 μμ (edited) Προφανως, η αρχικη αποδοχη σαν εξ αδιαθετου και εξ αδιαιρετου, ειναι λαθος. Θα γινει νεα δηλωση φορου κληρονομιας με βαση την διαθηκη και στην συνεχεια αποδοχη κληρονομιας, ειτε ολοι μαζι ειτε καθε ενσς τετιμημενος χωριστα Μετα την αποδοχη θα εχεις ιδιοκτητη να σου δοσει εντολή για τακτοποιηση, σε οποιο διαιρετο τμημα υπαρχει αυθαιρεσια.. Ειναι προτιμωτερο η αποδοχη να γινει απο καθε εναν χωριστα, για να διευκολυνθει η διαδικασια της χωρικης μεταβολης που θα γινει, ανα διαιρετο τμημα, το οποιο θα παιρνει το δικο του ΚΑΕΚ και θα "αφαιρειται" απο το αρχικο, το οποιο θα διατηρει το δικο του αρχικο ΚΑΕΚ, μεχρι την αφαιρεση και του τελευταιου διαιρετου τμηματος.. ΜΙλας με το κτηματολογιο για το τυπικο μερος της ολης διαδικασιας ή εαν δεχεται καποια αλλη λυση. Edited February 26, 2026 at 04:16 μμ by Pavlos33 μορφοποίηση κενών
tetris Δημοσιεύτηκε February 26, 2026 at 04:30 μμ Δημοσιεύτηκε February 26, 2026 at 04:30 μμ (edited) On 24/2/2026 at 11:16 ΠΜ, sdtopo said: Δεν νομίζω ότι μπορεί ο Μηχανικός να κόβει νέα ΚΑΕΚ... Ποιός μίλησε για νέους ΚΑΕΚ? Και τί σχέση έχουν με την υπαγωγή αφού, για τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου στο συστημα αυθαιρέτων, αρκεί το πολύγωνο? Ή μήπως η υπαγωγή είναι άκυρη αν γίνει στο κατατμηθέν τμήμα? Εδώ μιλάμε για δυο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Και μην ξεχνάμε πως η κατάτμηση που επέρχεται μετά την κατασκευή του κτιρίου ενδεχομένως επηρεάζει την κατηγορία υπαγωγής και τα φύλλα καταγραφής. Σάμπως έχουμε δώσει μεγάλη (μεγαλύτερη απ' ό,τι πρέπει) σημασία στο Κτηματολόγιο... και για να το ξεκαθαρίσουμε: η υπαγωγή, όπως έγινε, θα ήταν σωστή μόνο στην περίπτωση της εξ αδιαιρέτου διαθήκης Edited February 26, 2026 at 04:34 μμ by tetris
Faethon11 Δημοσιεύτηκε February 26, 2026 at 07:11 μμ Δημοσιεύτηκε February 26, 2026 at 07:11 μμ Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά εγώ κατάλαβα πως όταν έγινε η τακτοποίηση δεν είχε ανοιχθεί η διαθήκη. Αν είναι έτσι τότε η τακτοποίηση δεν πάσχει. Σήμερα λοιπόν θα μνημονευθεί σε όλα τα συμβόλαια.... Είναι αντίστοιχη περίπτωση με τακτοποίηση σε πολυώροφη οικοδομή στην οποία μετά έγινε σύσταση οριζοντίου. Σε όλες τις πράξεις μνημονεύεται η τακτοποίηση σε όλη την οικοδομή...... 1
tetris Δημοσιεύτηκε February 27, 2026 at 05:35 πμ Δημοσιεύτηκε February 27, 2026 at 05:35 πμ 1. Αν δεν είχε ανοιχτεί η διαθήκη πώς ήξεραν ποιοί είναι οι κληρονόμοι? Και είναι νόμιμο να γίνεται τακτοποίηση από άσχετους? 2. Η πολυκατοικία είναι διαφορετική περίπτωση. Εκεί, ο διαθέτης ορίζει ποιό διαμέρισμα παίρνει ο κάθε κληρονόμος. Εκτός κι αν τα αφήνει εξ αδιαιρέτου (πράγμα σπάνιο). Η μετέπειτα σύσταση γίνεται γιατί, στη διαθήκη, δεν έχει ορίσει ποσοστά (κυρίως συνιδιοκτησίας) για το κάθε διαμέρισμα. Αν τα είχε ορίσει, θα υπήρχε σύσταση και ο κάθε κληρονόμος θα μπορούσε να προβεί σε τακτοποίηση ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους 3. Περί του ότι έχει συντελεστεί κατάτμηση (με το θάνατο του διαθέτη) δεν υπάρχει αμφιβολία. Ως προς την τακτοποίηση, θα μπορούσαν εναλλακτικά να συνυπογράψουν όλοι οι κληρονόμοι αλλά μόνον επί του γεωτεμαχίου στο οποίο υπήρχε η οικοδομή. Ενιαίο γήπεδο θα είχαμε μόνο στην περίπτωση κατά την οποίαν όλοι οι κληρονόμοι αποποιούνταν τη διαθήκη.
Faethon11 Δημοσιεύτηκε February 27, 2026 at 09:04 πμ Δημοσιεύτηκε February 27, 2026 at 09:04 πμ 1. Δεν ήταν άσχετοι, ήταν οι νόμιμοι κληρονόμοι εξ αδιαθέτου αφού εκείνη την χρονική στιγμή δεν γνώριζαν την ύπαρξη διαθήκης. 2. Την πολυκατοικία την ανέφερα για την ερώτηση που έκανε στο τι θα μνημονεύουν τα μελλοντικά συμβόλαια. Δεν έχει σχέση με διαθήκη κλπ... 3. Και πάλι όμως δεν γνωρίζουν ότι είναι οι μόνοι κληρονόμοι. Η αποποίηση δεν είναι τόσο απλό θέμα γιατί μπορεί ο διαθέτης να έχει αναφέρει και άλλους στην διαθήκη... Πάντως θεωρώ πως ο Ν4495 το επιτρέπει από την στιγμή που είναι κληρονόμοι, έστω και εξ αδιαθέτου, άρα είναι συνιδιοκτήτες. Δες Α98§4 και Α99§α.δδ καθώς και την ΕΓΚ2/19 για το συγκεκριμένο... Η μόνη περίπτωση που θα γίνει Ο ΧΑΜΟΣ είναι αν στην διαθήκη δεν περιλαμβάνονται αυτοί που συμμετείχαν στην τακτοποίηση ...... αλλά αυτό θα το λύσουν τα δικαστήρια.... Να σημειώσω πως τον προβληματισμό τον είχα και εγώ και ήμουν απόλυτα σύμφωνος με την δική σου άποψη. Μάλιστα θυμάμαι περιπτώσεις που έκανα εικονικά όλη την τακτοποίηση, έδινα στην συμβολαιογράφο τα μεγέθη και μόλις γίνονταν η αποδοχή υπέβαλα την τακτοποίηση. Αλλά κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πως δεν θα υπάρξει θέμα, ειδικά σε δικαστήριο, και δεν προκύπτουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα από την τακτοποίηση, της οποίας σκοπός είναι η ρύθμιση ενός αυθαιρέτου κτιρίου και βασικότερο δεν υπήρχε δόλος από μέρους μου αφού είχα στην κατοχή μου το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών. Αυτά και όπως έχω πει πολλές φορές, είμαστε μεγάλα παιδιά και έχουμε την "δυνατότητα" (δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη λέξη, ίσως να μην είναι η σωστή, 13 είχα στην έκθεση 😎) να αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεών μας... Φιλικά και συναδελφικά πάντα 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα