Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκλογές


Evan

Recommended Posts

Ναι, απλή αναλογική και κατάργηση του ελάχιστου 3% για είσοδο στη βουλή. Η ενισχυμένη αναλογική ή όπως λέγεται το σημερινό εκλογικό σύστημα όπως και το κατώτατο όριο είναι νόμοι που αντιτίθενται στη λαϊκή βούληση και ενισχύουν τους ισχυρούς. Αν εκλείπαν αυτά πολλά θα άλλαζαν.

Η αλαγή όμως της επικρατούσας πολιτικής κατάστασης δε γίνεται μόνο από μέτρα στον εκλογικό νόμο... Δεν αρκεί να ρίχνουμε το κουκί μας και μετά άσε τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας να κάνουν ότι θέλουν.

Οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί όχι μόνο για να ψηφίζουν, αλλά για να ελέγχουν, να προτείνουν, να συμμετέχουν και να καθορίζουν με τη στάση τους τις πολιτικές εξελίξεις. Και αυτό δεν είναι κάτι ανεδαφικό. Μπορεί κανείς να βρει παραδείγματα όπου η συμμετοχή, ακόμα και σε μια απεργία έδωσε αποτελέσματα (π.χ. ασφαλιστικό Γιαννίτση).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 197
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοκρατια? Μμμμ

Πως μπορουμε να μιλαμε για δημοκρατια στην πολιτικη οταν δεν υπαρχει δημοκρατια σε ολους τους τομεις τις καθημερινης ζωης μας? Και μπορω να δωσω πολλα παραδειγματα μονο απο εδω μεσα στο φορουμ.

 

Η καθε κυβερνηση αφηνει πολλα αλυτα προβληματα καθε φορα και πολλες γκρινιες , με σκοπο να μας απασχολουν μονο τα καθημερινα και να ξεχναμε την εσωτερικη/εξωτερικη πολιτικη μας. Μονο οταν θα λυθει ενα 80% των καθημερινων προβληματων , ισως να εχουμε το χρονο να μιλαμε και για αλλαγες

 

Συνεργασια? Εδω θα διαφωνησω. Δεν πιστευω οτι θα μπορει να υπαρξει συνεργασια ποτε οσο θα υπαρχει το οικονομικο συμφερον απο ολες τις πλευρες. Και δειτε το απο το επαγγελματικο σας περιβαλλον. Κανετε πολλες συνεργασιες μεταξυ σας σαν μηχανικοι?

 

Εμενα παλι μου κανει εντυπωση παρακολουθοντας την προεκλογικη περιοδο, ποσοι πολιτικοι αποχωρουν απο τα ψηφοδελτια. Ειναι γιατι¨

α) ερχονται δυσκολα οικονομικα χρονια για την Ελλαδα και λιγοτερα fundings απο Ευρωπαικη Ενωση οποτε περισσοτερη δουλεια και λιγοτερα φαγοποτια για αυτους?

β) απετυχαν?

Αληθεια ποιος ειναι ο πραγματικος λογος?

Link to comment
Share on other sites

τίποτα τόσο πονηρό. απλά τους ενημερώσαν από τα κεντρικά οτι δεν θα είναι στις λίστες και το παίζουν τώρα οτι παραιτούνται μόνοι τους για να μην δημιουργηθεί θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με την άποψη που διατυπώθηκε σχετικά με την εισαγωγή της απλής αναλογικής. Ισως είναι καιρός να το δοκιμάσουμε. Προς τους φίλους που έχουν ενδοιασμούς έχω να πω τα εξής:

 

1.Συζητάμε επανειλημένως και μέσα στο forum για το χάλι που επικρατεί στις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής της χώρας μας. Σκεφθείτε τώρα ότι αυτό το χάλι δημιουργήθηκε χρόνο με το χρόνο υπό αυτοδύναμες κυβερνήσεις , προιόντα της ενισχυμένης αναλογικής.

 

2.Λέμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και η κατάσταση της οικονομίας κακή. Αυτό το ακούμε όμως πολλά χρόνια . Προσωπικά το πρωτοάκουσα με την λέξη "στενωπός" από τον Ανδρέα Παπανδρέου πολλά χρόνια πίσω. Είναι μόνιμη κατάσταση. Προσωρινή (και απατηλή) εξαίρεση , ήταν η περίοδος της μεγάλης ανόδου του χρηματιστηρίου η οποία κατέληξε σε μια μεγαλοπρεπή πτώση που συμπαρέσυρε τα πάντα.

 

3. Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εκτιμώ ότι δυσκολότερα θα γίνονται πράγματα "εν κρυπτώ" , και το ένα μέρος θα ελέγχεται από το άλλο (ή τα άλλα). Αλλωστε όποιος κάνει λαδιά , εύκολα θα ξεμπροστιαστεί από τον άλλο .

 

4. Για σκεφθείτε , οι ισχυρές κυβερνήσεις τις οποίες αποζητάμε μέσω της ενισχυμένης για το καλό του τόπου είναι οι βέλτιστες πιθανές ? Αν ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής δεν είχαν τα επώνυμα που έχουν θα ήταν τώρα ηγέτες παρατάξεων ?????

 

ΥΓ. Πολλοί πολιτικοί αναφέρονται συχνά στην ρήση του Μπακογιάννη "στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα" . Οταν φθάνουν στο θέμα της απλής αναλογικής όμως την ξεχνάνε .

Link to comment
Share on other sites

@eupalinos

Η Ιταλία που όντως έχει κάθε τόσο εκλογές είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη χώρα από την Ελλάδα με τα προβλήματά της κι αυτή.

Η Γερμανία δοκίμασε τις κυβερνήσεις συνεργασίας χωρίς να συμβεί τίποτα το τραγικό γι αυτήν, ίσα-ίσα.

Στην Ελλάδα γιατί όχι; Να δείτε που τα κόμματα θα προσαρμοστούν κι αυτά στις συνθήκες και θα συνεργάζονται όταν θα δουν ότι δε γίνεται αλλιώς. Δεν περιμένω όμως σοβαρά καλύτερη πορεία πραγμάτων. Εκείνο όμως που θα έχουμε κερδίσει με την απλή αναλογική είναι η ψήφος μας να πηγαίνει εκεί που ψηφίζουμε και όχι στο πρώτο κόμμα. Να εκφράζεται ορθότερα η θέληση του λαού, όλου του λαού ακόμα κι αυτού που ψηφίζει το κόμμα που λαμβάνει στις εκλογές 1000 μόνο ψήφους.

 

... Η αλαγή όμως της επικρατούσας πολιτικής κατάστασης δε γίνεται μόνο από μέτρα στον εκλογικό νόμο... Δεν αρκεί να ρίχνουμε το κουκί μας και μετά άσε τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας να κάνουν ότι θέλουν.

Οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί όχι μόνο για να ψηφίζουν, αλλά για να ελέγχουν, να προτείνουν, να συμμετέχουν και να καθορίζουν με τη στάση τους τις πολιτικές εξελίξεις...

Εύγε! Ενεργοί πολίτες.

 

...Και μπορω να δωσω πολλα παραδειγματα μονο απο εδω μεσα στο φορουμ...
Το forum είναι μια ιδιωτική προσπάθεια και δεν είναι δημοκρατικό, το έχουμε πει πολλές φορές (βλ. ΕΔΩ). Συνεπώς δεν μπορεί να αποτελεί παράδειγμα.

 

Δυστυχώς avgoust ο Έλληνας είναι φύσει συντηρητικός ακόμα και αν ψηφίζει αριστερά. Οπότε αρνείται να αποδεχθεί τα προφανή κατά τη γνώμη μου που αναφέρεις, αρνείται να δοκιμάσει μια άλλη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Χάρη η Ιταλία είναι μεν στους G8 όπως και η Γερμανία αλλά μάλλον έχουμε περισσότερα κοινά με την μεν παρά με τη δε. Μου αρέσει ιδεολογικά η άποψή σου, όμως ακόμη και τα ίδια τα κόμματα δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για συνεργασία, αλλά αντιθέτως αντί να βρίσκουν κοινά σημεία προτιμούν να αλληλοφαγώνονται έως τελικής πτώσεως, άρα για ποια συνεργασία μιλάμε εδώ? Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πολιτικής ωριμότητας στη χώρα ενώ ακόμη και μεταξύ κόμματων με πολλές κοινές ιδεολογικές αρχές επικρατεί βαθιά πόλωση.

Link to comment
Share on other sites

eupalinos νομίζω ότι η στάση των κομμάτων που αναφέρεις , εν μέρει οφείλεται και στην δυνατότητα του κυνηγιού της αυτοδυναμίας. Αρα όσο περισσότερο πολώσουν τα πράγματα τόσο πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο φτάνουν. Εκτιμώ όμως ότι αν η αυτοδυναμία δεν ήταν πιθανότητα , οι τόνοι θα ήταν άλλοι.

 

Και τότε θα ήταν δυνατό να ακουστούν και άλλες πιο παραγωγικές απόψεις , πιο ωφέλιμες για τον τόπο , οι οποίες και αν υπάρχουν σήμερα καταποντίζονται μέσα στην δίνη της πολωμένης πολιτικής τρικυμίας.

 

Ετσι θα μπορούσε μέσα από μια τέτοια διαδικασία (αισιόδοξα σκεπτόμενος)

 

α. σιγά-σιγά ,να ωριμάσει και το πολιτικό κριτήριο του πολίτη και να ξεφύγει από την γηπεδική/οπαδική αντίληψη.

 

β. να μπει στο κοινοβούλιο νέο αίμα , άνθρωποι σκεπτόμενοι και όχι κραυγάζοντες , καθώς μέχρι τώρα ο τσαμπουκαλής πολιτικός είναι αυτός που έχει άφθονο χρόνο στο γυαλί και εξασφαλισμένη επανεκλογή.

Link to comment
Share on other sites

Μην μπερδευουμε τη Γερμανια. Στη Γερμανία είναι τόσο οργανωμενο το κράτο ςκαι γενικά η κρατική μηχανή που μπορεί να λειτουργήσει για πλακα 1 χρόνο χωρίς κυβερνηση!!!Και δεν το λέω εγω,οι πολιτικοι αναλυτες στη Γερμανια το ελεγαν οταν εγιναν τοτε οι εκλογες και οι κουβεντες περι συνεργασιων!

Στην Ελλάδα τρέμω την ιδέα συνεργασιας των 2 μεγάλων κομματων!!Ενα μεγαλύτερο και ενα μικρότερο ειμαι υπερ. Στην περιπτωση των 2 μεγάλων θα δημιουργηθει μια τεραστικα πολιτικα εξαρτημενη κρατικη μηχανή. Αν τωρα διορίζονται λαθραια τοσοι, οταν θα υπαρχει συναγωνισμος για να βγει το ενα κομμα δυνατοτερο απο το αλλο και να κερδισει τις πεομενες εκλογες,θα γινεται απλα της τρελης!!!Το φανταζεστε να παλευουν ποιος θα βολεψει πιο πολλους δικους του??Τρεμω τι θα γινει στη δημοσια διοικηση, στην παιδεια, στην υγεια, σε ολα!

Η Ελλάδα εχει ενα κρατικο μηχανισμο που αγκομαχα.( Η Γερμανια ειναι μια υπερταχεια μπροστα μας.) Χωρίς κυβερνηση φοβαμαι μην καταρευσουμε.Αλλωστε αυτο λενε και οσοι φοβουνται παρατεταμενη ακυβερνησια.Φαντάζεστε ένα προιστάμενο π.χ. Υπεχωδε, που δεν εχει να λογοδοτει σε κανέναν?Στη Γερμνανία οι πολίτες έχουν άλλη αισθηση του χρέους τους προς την κοινωνια.Ουτε σκουπιδι δεν πετανε κατω!!!χεχε

Βεβαια ολα αυτα ειναι δικη μου γνωμη εννοειται.Στα θεματα αυτα δεν υπαρχει λαθος ή σωστό μεχρι να τα δουμε στην πραξη!

Τελος ακόμα και με το 3% που λεμε να καταργηθει, προσωπικα είμαι 50-50. Τόσο πολυφωνικη βουλή δεν σημαίνει και καλύτερη βουλη!Δηλαδή αν π.χ. μπει μεσα ο Λεβέντης, ο Βεργής κ.ο.κ, δε νομιζω οτι θα βελτιωθει η ζωη μας!!Μαλλον θα εχει πολλα βιντεακια ο Λαζοπουλος να σχολιάζει!!!

 

Υ.Γ Οσο για τη δημοκρατία στα φορουμ.Σε οποιαδηποτε ιδιωτική πρωτοβουλία, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ιδιώτης. ΑΛλα όπως και στις μεγαλύτερες επιχειρησεις γίνονται συσκέψεις, ετσι ειναι και εδω. ΕΔω όμως όσο πιο δημοκρατικο είναι ένα φόρουμ τόσο πιο πολλλοί θα το εμπιστεύονται. ΚΑι όσο πιο πολλοι χρήστες, τόσο πιο πολλά εσοδα απο διαφημισεις. Αν ξαφνικά το φορουμ αλλάξει, ο Χ ιδιοκτητης αρχιζει και λογοκρινει τα πάντα, κόβει οτι δεν αρέσει κτλ, ποσοι θα μεινουν?Η δημοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή της είναι πάντα πιο αρεστη απο οτιδηποτε. Εδω έχουν γίνει μελέτες σε μεγαλες ιδιωτικές εταιρίες και όσο πιο καλό είναι το κλίμα απο τα αφεντικά, τόσο πιο καλα αποδίδουν οι εργαζόμενοι!!Αρα ολα ειναι αλληλενδετα..

Link to comment
Share on other sites

@eypalinos

Ο avgoust έδωσε την απάντηση που θα έδινα. Οι πολιτικοί βρίσκουν αυτό το έδαφος και κάνουν και λένε ότι λένε. Αν ήταν διαφορετικά θα προσαρμόζονταν. Μην ξεχνάμε ότι για να γίνεις πολιτικός δεν πρέπει να είσαι άκαμπτος αλλά ευέλικτος και ευπροσάρμοστος.

 

@geokon

Μη στεναχωριέσαι. Και εδώ στην Ελλάδα δεν θα αλλάξει κάτι είτε με κυβέρνηση είτε χωρίς κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς δε δουλεύει τίποτα σωστά και ό,τι τυγχάνει να δουλεύει σωστά δεν οφείλεται σε ενέργειες της κυβέρνησης.

 

Υ.Γ.: Μη συγχέουμε την δημοκρατία με την ελευθερία έκφρασης που είναι απλά ένα συστατικό της δημοκρατίας. Και μη ξεχνάμε ότι κάθε ελευθερία έχει αρχή και τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.