Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντελεστής αντίστασης (ζ) σε εξαρτήματα αεραγωγών


xobit

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.Μήπως έχει κανείς πίνακα με το συντελεστή αντίστασης (ζ) των εξαρτημάτψν των αεραγωγών.Προκαταλαμβάνω τους απαντητές ότι εχω διασταυρώσει αυτούς που δίνει η 4M με αυτές του Σελλούντου.Αν εχει κάποιος κανένα πιο έγκυρο πίνακα επειδή οι δυο προηγουμμενοι δεν ταυτιζονται πλήρως.Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ

 

Έχει βγάλει η SMACNA ένα καταπληκτικό εγχειρίδιο που περιέχει συντελεστές αντίστασης "ζ" όλων σχεδόν των εξαρτημάτων αεραγωγών μετά από μετρήσεις. Είχα δώσει το link του pdf σε κάποια παλιότερη συζήτηση εδώ την οποία δεν μπορώ να βρω. Θα ξανακοιτάξω και θα επανέλθω αν δεν το έχεις βρει.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ,

 

Το έχω κατεβάσει και αυτό και μου δίνει άλλους συντελεστές.Γίνετε ένα ψιλομπάχαλο.Έχω πολλύς πίνακες με διαφορετικούς συντελεστές...

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει επίσης και το βιβλίο των Recknagel-Sprenger "θέρμανση και Κλιματισμός" που κάνει αναφορές στους συντελεστές "ζ" κυρίως από τη Γερμάνική βιβλιογραφία. Αν είναι ο δρόμος σου θα το βρεις στον Παπασωτηρίου οπότε μπορείς να ρίξεις μια ματιά.

 

Με την ευκαιρία θα ήθελα να θέσω το εξής θέμα. Προσεγγιστικά πάντα (και ολίγον τι μπακάλικα) οι μαστόροι θεωρούν μια πτώση πίεσης περίπου 1 Pa/m και γύρω στα 25 Pa για στόμια με damper σε συνηθισμένες κατασκευές. Ποιά η γνώμη σας ?

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν,σύμφωνα με το εγχειρίδιο της smacna έχουμε 0,95 Pa/m και για τα στόμια δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.Σίγουρα εξαρτάται το στόμιο.Το έχω βρει μεταξυ 32-35 Pa,αλλά με κάθε επιφύλαξη.

Link to comment
Share on other sites

Ο προμηθευτής σου έχει τους συντελεστές ζ. Δεν νομίζω να κυκλοφορούν αεραγωγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να συνοδεύονται από τις προδιαγραφές τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλημέρα. Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να μου πει ποιες είναι οι τιμές του συντελεστή ζ για ηλεκτροβάνες, συλλέκτες, βαλβίδα διαφορικής πίεσης κτλ. Δεν μπορώ να βρώ πίνακα που να περιέχει αυτά τα εξαρτήματα.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.