Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστωτική Α.Π.Υ.


anka

Recommended Posts

Είχα μιλήσει με το λογιστήριό τους κάποτε (Αθήνα) και μου επιβεβαίωσαν ότι για να βγει ένταλμα πληρωμής πρέπει πρώτα η εταιρεία να έχει την οικ. άδεια, είναι πάγια τακτική της προς όλους τους μηχανικούς.

 

Δεν έχεις άδικο. Έίναι διαδεδομένο το φαινόμενο αυτό, πλην όμως έχει ρίσκο και είναι εντελώς παράτυπο. Το ίδιο μας ζητούσε από τους συνεργάτες της, η τράπεζα με την οποία συνεργάζομαι για εκτιμήσεις ακινήτων στις περιπτώσεις απομακρυσμένων καταστημάτων (επαρχίας). Να κόβουμε και να τους στέλνουμε την ΑΠΥ και να μας πιστώνει το λογαριασμό μας αργότερα. Το αρνήθηκα (υποθέτω και άλλοι συνάδελφοι) με το αιτιολογικό όχι ότι θα χάσω τα λεφτά μου, αλλά ότι λόγω γραφειοκρατίας, ενδέχεται να καθυστερήσουν κάποια στιγμή με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να πληρώσω τον ΦΠΑ από την τσέπη μου πριν τον εισπράξω. Αναθεώρησαν το σύστημα της πληρωμής μας. Μέχρι να το κάνουν ξέρεις τι συνέβη μια φορά; Έκοψα το δελτίο, το έστειλαν (υποτίθεται) στο κατάστημα της επαρχίας για να με πληρώσει, έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και χάθηκε το δελτίο, επειδή ήταν τέλος του έτους δεν πρόλαβα να ψάξω κι εγώ τι έγινε, άλλαξε το έτος, και τελικά, ούτε την αμοιβή μου εισέπραξα ποτέ, και τον ΦΠΑ έβαλα από την τσέπη μου, και φορολογήθηκα για αυτό το δελτίο χωρίς να έχω βεβαίωση για την επιστροφή. Ευτυχώς ήταν μικρής αξίας. Έχει συζητηθεί ξανά παρόμοιο θέμα και η λύση δόθηκε. ΑΠΥ κόβεται μόνο χέρι με χέρι με τα χρήματα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα συνάδελφοι,

κι εγώ ζητώ συγνώμη γιατί χθές τα πήρα στο κρανίο, αλλά σήμερα βλέπω το ποστ μου με ψύχραιμο μάτι. Ζητώ ιδιαίτερα συγνώμη από τον κ. Βαρθαλίτη για την τελευταία μου φράση.

Φυσικά ποτέ δεν τέθηκε θέμα "συναιτερισμού" διότι η εταιρεία αυτή δεν έχει να κάνει με τον κλάδο των μηχανικών. Είναι εθνικής εμβέλειας και θεωρώ ότι έχει μια κάποια αξιοπρέπεια. Είχα μιλήσει με το λογιστήριό τους κάποτε (Αθήνα) και μου επιβεβαίωσαν ότι για να βγει ένταλμα πληρωμής πρέπει πρώτα η εταιρεία να έχει την οικ. άδεια, είναι πάγια τακτική της προς όλους τους μηχανικούς. Φυσικά κι εμένα δε μου άρεσε αυτό αλλά έκανα 3-4 δουλειές μαζί της και πληρώθηκα κανονικά. Αν ποτέ μου την φέρει, ε τι να πω, δε θα είμαι ο μόνος, θα την φέρει και σε ένα σωρό άλλους μηχανικούς της Ελλάδας.

Καλό σαββατοκύριακο!!

 

Δεκτή η συγνώμη σου κύριε συνάδελφε.

 

Όταν γράφει κανείς , δύσκολο να μεταφέρει στον άλλο το στυλ , την κουλτούρα , τις διαθέσεις του. Κάτω από αυτό το πρίσμα , λογικό να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Με καλή διάθεση και γόνιμο διάλογο , όλα (σχεδόν) αντιμετωπίζονται .

 

Όσον αφορά τη δεύτερη παράγραφο , αν είχες διευκρινήσει το θέμα της εμβέλειας της εταιρείας από την αρχή , απλά θα σου έγραφα να είσαι προσεκτικός μαζί τους. Γιατί , συνεργασίες τέτοιου τύπου με ιδιώτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες. Το έζησα αυτό ...:(

Link to comment
Share on other sites

μήπως μπορείς να καλυφθείς από κάποια σύμβαση έργου;;;;

 

δηλ αφού αρνούνται να σε πληρώσεουν πριν τους κόψεις απόδειξη

να κάνουν μια σύβαση έργου όπου περιγράφεται ο τρόπος πληρωμής με πίστωση και να προτιμάς να γίνεται σε κάποια τραπεζα

(φυσικά εκτός της εθνικής για να μη θεωρηθεί πως αυτοί 'εκαναν την κατάθεση)

οπότε στο συμφωνητικό αναλύεις και τον τρόπο πληρωμής

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν για λόγους δεοντολογίας να πω κι εγώ ως τρίτος ότι οι σχολιασμοί που δόθηκαν στήν άποψη του συναδέλφου Evangelos77 ήταν αδιαμφισβήτητα προσβλητικοί (αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί δηλαδή) και καλά θα είναι να αποφεύγονται, αλλά τα πυροσβεστικά σχόλια των συντονιστών καθώς και η ψυχραιμία του ιδίου βοήθησαν στο να κλείσει το θέμα.

 

Όσον αφορά την ουσία τώρα, αυτό που περιγράφεται από τον συνάδελφο είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο σε δοσοληψίες μηχανικών (όχι απαραίτητα για μελέτες) με μεγάλες εταιρίες. Εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μηχανικοί που γνωρίζω κόβουμε ΑΠΥ για υπηρεσίες μας και πληρωνόμαστε αργότερα γι' αυτές (που σημαίνει ότι προπληρώνουμε το ΦΠΑ και πολλές φορές φορολογούμαστε πάνω σε αυτά πριν καν τα εισπράξουμε). Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι σε δυο δημόσια νοσοκομεία έχω κόψει ΑΠΥ από το 2008 και περιμένω ακόμη να εισπράξω. Αν τους πεις ότι ΑΠΥ κόβεται κανονικά ταυτόχρονα με την είσπραξη, θα σε ρωτήσουν αν το έχεις ακούσει το άλλο με τον Τοτό.

 

Τέλος, όσον αφορά το αρχικό αρχικό ερώτημα, θεωρώ ότι θα μπορούσε κανείς να γράψει μια προσφορά με το κόστος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, και με την εξόφληση να κόψει και το ΑΠΥ.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Zagor

 

o Evangelos77 αναφέρθηκε σε έκδοση οικοδομικής άδειας

ή τουλάχιστον αυτό καταλάβαμε εφόσον μιλά για κατάθεση αμοιβής, ΦΕΜ κλπ

 

ο τρόπος πληρωμής σε συνεργασίες με "μεγάλες εταιρίες" κλπ

περιγράφεται σε σύμβαση έργου με αυτές όπου ορίζεται ρητά και ο τρόπος εξόφλησης

με επιταγή, με κατάθεση σε λογαριασμό , συνήθως όχι μετρητά για ευνόητους λόγους

 

επίσης το παράδειγμα που αναφέρεις με το νοσοκομείο αφορά δημόσιο έργο και όχι ιδιωτικό , οπότε ο πελάτης σου δύσκολα μπορεί "να σου τη σκάσει"

επίσης στο δημόσιο έργο λογικά δεν υπάρχει και ΦΠΑ που όσο και να 'ναι δυσχεραίνει την κατάσταση (λάθος)

Link to comment
Share on other sites

Είχα μιλήσει με το λογιστήριό τους κάποτε (Αθήνα) και μου επιβεβαίωσαν ότι για να βγει ένταλμα πληρωμής πρέπει πρώτα η εταιρεία να έχει την οικ. άδεια, είναι πάγια τακτική της προς όλους τους μηχανικούς.

 

Συγνώμη αλλά τώρα κουφάθηκα! Δηλαδή τα φορολογικά για την έκδωση της άδειας ποιός τα πληρώνει;;;;

Δεύτερον, η πρακτική της εν λόγω εταιρείας είναι απαράδεκτη, γιατί η αμοιβή του μηχανικού έχει να κάνει με την εκπόνηση της μελέτης και όχι με την έκδωση της άδειας, η οποία μπορεί και να μην εκδωθεί για γραφειοκρατικούς λόγους ή ακόμει και να ανακληθεί ή να ακυρωθεί.

Link to comment
Share on other sites

ω, έκανα λάθος για το ΦΠΑ

 

εχώ κόψει απόδειξη με μηδενικό ΦΠΑ προς ΝΠΔΔ αλλά μάλλον είναι διαφορετική περίπτωση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.