Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταπτυχιακό ή διδακτορικό


lenasam

Recommended Posts

είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια χημικός μηχανικός με κατεύθυνση τρόφιμα- βιοτεχνολογία και αυτές τις μέρες εξερευνώ τις επιλογές μου για το τι θα κάνω μετά το πτυχίο. Από ότι έμαθα έχει ξεκαθαριστεί πλέον ότι το πτυχίο των μηχανικών ισοδυναμεί με master, οπότε το δίλημμά μου είναι διδακτορικό ή μεταπτυχιακό. Ξέρει κάποιος να μου πει τι έχει περισσότερη ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα και τι προσόντα ζητάνε κυρίως οι βιομηχανίες τροφίμων από τους χημικούς μηχανικούς?:confused:

Link to comment
Share on other sites

Εμπειρία ζητάνε! Τα υπόλοιπα είναι γα σένα. Αν κάνεις και ένα μεταπτυχιακό σε κάποιο αντικείμενο που σου αρέσει ή έχει ζήτηση ακόμα καλύτερα. Το διδακτορικό κόβει χρόνια προϋπηρεσίας... εκτός αν είσαι πορωμένη ή θες να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή πορεία...

Link to comment
Share on other sites

Μη βασίζεσαι και πολύ στην ισοτιμία του διπλώματος με master..δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα...(υπάρχουν και αντίστοιχες συζητήσεις, αν θέλεις ρίξε μια ματιά μέσα στο φόρουμ). Οι περισσότεροι ζητάνε εμπειρία, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Όμως για να είσαι ανταγωνιστική ένα μεταπτυχιακό δεν θα ήταν άσχημη ιδέα.. Εφόσον για να αποκτήσεις εμπειρία, από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις....τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσεις μια κάλη κ πάνω στο αντικείμενο σου δουλειά...και να ξεκινήσεις να μαζεύεις εμπειρία....μέχρι τότε...μάζευε προσόντα!! (Προσωπική άποψη πάντοτε...)

Link to comment
Share on other sites

Το διδακτορικό το κάνεις μόνο αν ισχύει τουλάχιστον ένα από τα εξής:

- Σου αρέσει η έρευνα, ακόμα και αν πληρώνεσαι λίγο έως καθόλου.

- Θες να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα.

- Έχεις ήδη βρει ερευνητικά προγράμματα ή υποστροφίες που πληρώνουν καλά.

- Θες να έχεις προτεραιότητα για προαγωγή (στο δημόσιο κυρίως). Σε αυτή την περίπτωση πρώτα διορίσου και μετά ίσως πάρεις και εκπαιδευτική άδεια 3 χρόνια για το διδακτορικό.

- Ο καθηγητής σου συνεργάζεται με πολυεθνικές που θα σε απορροφήσουν στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.

 

Αν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω ένα master και πολύ είναι. 2 χρόνια προϋπηρεσία είναι σαν 10 master μαζί όταν αρχίσεις να ψάχνεις για δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Εμπειρία ζητάνε! Τα υπόλοιπα είναι γα σένα. Αν κάνεις και ένα μεταπτυχιακό σε κάποιο αντικείμενο που σου αρέσει ή έχει ζήτηση ακόμα καλύτερα. Το διδακτορικό κόβει χρόνια προϋπηρεσίας...

 

Συμφωνώ απόλυτα. Είναι λίγες οι εταιρίες που ψάχνουν για άτομα με PhD (συνήθως όσες έχουν R&D τμήμα). Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για «έτοιμους» μηχανικούς, δηλαδή για όσους έχουν προϋπηρεσία και ακόμη προτιμότερα στο ακριβώς στοιχείο τους.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αποψη μου: Και 10 μεταπτυχιακα να κανεις αν δεν το κατεχεις δε σε παιρνει καμια εταιρια. Αντιθετα χωρις κανενα μεταπτυχιακο αν κατεχεις το επαγγελμα μπορει να βρεις δουλεια αμεσως με πολυ καλα λεφτα.

Εχω παραδειγματα ηλεκτρολογων μηχανικων (συμφοιτητες μου) που πριν ορκιστουν ειχαν προσληφθει (διπλωματικη και συνεντευξη βοηθησαν πολυ) σε εταιριες (intracom, siemens κτλ με μισθο 1400-1500 ευρω). Εχω και περιπτωση ηλεκτρολογου μηχανικου 3-4 χρονια μεγαλυτερου μου που με μεταπτυχιακο δε βρισκει δουλεια και κατελειξε να δουλευει με 900 ευρω το μηνα σε μια κατασκευαστικη οπου απ οτι εχω καταλαβει δεν εκτελει χρεη διπλωματουχου αλλα επιβλεψη σε εργοταξιο. Ο συγκεκριμενος σπουδασε ρουμανια και μεταπτυχιακο στη Αγγλια.

Ο εργοδοτης δεν ειναι φρεσκος στο επαγγελμα. Μπορει να κανει και 30 χρονια αυτη τη δουλεια. Καταλαβαινει αμεσως ποιος έχει άστρο στο επαγγελμα και ποιος θα ειναι μια ζωη δεύτερος.

 

Το 1950 ο δασκαλος και ο παπας του χωριου ηταν επιστημονες επειδη ηταν οι μονοι που ηξεραν να διαβαζουν. Το 1980 οποιος ειχε μεταπτυχιακο ηταν θεος γιατι λιγοι ηταν αυτοι που ειχαν παει τριτοβαθμια. Σημερα το 80% των νεων εχει πτυχιο και το 40% μεταπτυχιακο. Αρα αυτα δεν αποτελουν τροπο να ξεχωρισεις και συνεπως να βρεις ευκολα δουλεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Με βοήθησαν πολύ. Και εγώ της ίδιας άποψης είμαι, ότι το διδακτορικό είναι λίγο τραβηγμένο..αλλά οι καθηγητές μου φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη και με πιέζουν λίγο παραπάνω..Προς το παρόν ξεκίνησα με ένα μεταπτυχιακό (τουλάχιστον να έχω ένα χαρτί παραπάνω) και παράλληλα θα προσπαθήσω (έστω και χωρίς μισθό) να πάω σε κάποια βιομηχανία ώστε να μάθω τη δουλειά!

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ συμφωνώ ακριβώς με το μήνυμα #4 του συνάδελφου sdim

Να προσθέσω επίσης και το αν σκέφτεσαι την λύση του εξωτερικού ,εκεί υπάρχει ζήτηση για κατόχους phd και σε πολλές χώρες υπάρχει σημαντική διαφορά στις αποδοχές

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου lenasam. Κατ'αρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι το θέμα εξίσωσης των διπλωμάτων πολυτεχνικής με μάστερ δεν έχει ξεκαθαρίσει καθόλου. Παρ'όλη την παροχή πιστοποιητικών ισοτιμίας του πολυτεχνικού διπλώματος με master από τις Κοσμητείες, δεν υπάρχει κανένας νόμος ο οποίος κατοχυρώνει την ισοδυναμία αυτή. Με άλλα λόγια, οταν το δημόσιο προκηρύσσει μια θέση για την οποία απαιτείται μεταπτυχιακός τίτλος, το δίπλωμα μηχανικού δεν επαρκεί για να υποβάλλεις αίτηση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει κάποια σχετική νομοθετική ρύθμιση και ότι τα διπλώματα πολυτεχνικής θα αναγνωρίζονται και επίσημα από το ελληνικό κράτος ως master. Βέβαια κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα γίνει κάτι τέτοιο.

 

Σχετικά με την ερώτησή σου τώρα. Από γνωστούς και φίλους χημικούς μηχανικούς γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας ακόμα και για απόφοιτους χωρίς μεταπτυχιακό. Ειδικά στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη στην οποία κατοικείς, υπάρχουν πολλές εταιρείες τροφίμων που προσλαμβάνουν αποφοίτους με την δικιά σου εξειδίκευση. Χωρίς να έχω γνώση του χώρου, επίτρεψέ μου να γενικεύσω λέγοντας ότι είναι μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού οι εταίρείες στην Ελλάδα που ζητάνε άτομα με διδακτορικό. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται εκθετικά εκείνες που ζητάνε μεταπτυχιακό. Κατά τη γνώμη μου έκανες πολύ καλά που το ξεκίνησες.

 

Συμφωνώ με τον συνάδελφο sdim στο ότι το διδακτορικό στην Ελλάδα είναι χρήσιμο μόνο αν σε ενδιαφέρει καριέρα ακαδημαϊκού ή αυξημένη μοριοδότηση για εισαγωγή σε κάποιο οργανισμό/εταιρεία του δημοσίου.

Link to comment
Share on other sites

...αλλά οι καθηγητές μου φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη και με πιέζουν λίγο παραπάνω...

Μα τι να έχουν στο μυαλό τους αυτοί οι άνθρωποι?...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.