Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση με διαθήκη


Recommended Posts

θα ήθελα την γνώμη των συναδέλφων μου για το εξής θέμα : με διαθήκη του 1977 και θάνατο του συντάξαντος το 2003 έγινε κατάτμηση σε ακίνητο με τμήμα εντός οριοθετημένου οικισμού 2000 κατ., τμήμα εντός 1200 τ.μ. και 600 εκτός σχεδίου (τό όριο του οικισμού το τέμνει )Το ακίνητο συνολικά πληρει τους όρους αρτιότητας και οικοδομησιμότητας (πρόσωπο > 12 μέτρ. κλπ) η διαθήκη όμως το διαχωρίζει σε τρία ίσα τμήματα με δουλεία εισόδου. Φυσικά έχω την γνώμη ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η κατάτμηση αυτή (πολύ περισσότερο να συνταχθεί τοπογραφικό διάγραμμα κατάτμησης) αφού ο χρόνος δημιουργίας των τμημάτων θεωρείται ο χρόνος θανάτου και ως εκ τούτου δεν γίνεται κατάτμηση εντός οικισμού σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα Νομίζω ότι μπορεί να γίνει μόνο κάθετη στο εντός οικισμού τμήμα, ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

για αρχή

ο συντάξας ----- του συντάξαντος

για οικισμούς <2000 κατ. και κατατμήσεις γεωτεμαχίων θα βρείς εκτενείς αναφορές στο φόρουμ

θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν μη άρτια και μη οικοδομήσιμα γεωτεμάχια

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ συνάδελφε θα το ψάξω (συγνώμη για το ορθογραφικό λάθος αλλά όταν γράφω σε πληκτρολόγιο γίνομαι ανορθόγραφος)

Link to comment
Share on other sites

εψαξα στη αναζήτηση αλλά δεν βρήκα κάτι παρόμοιο με το ζήτημα που με αφορά θα παρακαλούσα να έχω μια γνώμη αν συντάσσοντας τοπογραφικό διάγραμμα για την περιγραφόμενη περίπτωση και γράφοντας στην δήλωση 651/77 ότι τα οικόπεδα δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα αν είμαι σωστός Εγώ νομίζω πως όχι Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε Γεωργιε

το π.δ. 24-4/3-5-85 φεκ 181Δ για την δομηση σε οικισμους κατω των 2000 κατοικων

δεν συνδεει την αρτιοτητα με το προσωπο επι δρομου.

Ετσι στο αρθρο 5 παρ. 1 λεει οτι εντος των οριων οικισμου θεωρουνται αρτια τα οικοπεδα

με ελαχιστο εμβαδον αρτιοτητας που μπορει να κυμαινεται απο 300 εως 2000τ.μ.(αυτο το καθοριζει η αποφαση νομαρχη για τον οικισμο).

Επισης το νομοθ. διαταγμα 690/48(βασει του οποιου απαγορευεται η δημιουργια μη αρτιων οικοπεδων) στο αρθρο 2 παρ. 1 λεει οτι "απαγορευεται η μεταβιβαση της κυριοτητας οικοπεδων επαγομενη την δημιουργια οικοπεδων μη αρτιων ειτε κατα το ελαχιστο εμβαδον ειτε κατα το ελαχιστο προσωπο"

(δεν λεει μη αρτια και μη οικοδομησιμα)

Αν συνδυασεις τα παραπανω θα δεις οτι εντος οικισμων κατω των 2000 κατοικων

μπορεις να κανεις κατατμηση και να δημιουργησεις αρτια οικοπεδα αλλα μην οικοδομησιμα.

Ετσι αν σε σενα που εχεις 1200τμ εντος οικισμου η αρτιοτητα σου ειναι πχ 400τμ τοτε μπορεις να δημιουργησεις 3 αρτια οικοπεδα αλλα μη οικοδομησιμα.Θα μπορουσε βεβαια να δημιουργησεις 1 αρτιο και οικοδομησιμο και δυο μονο αρτια κτλ(αυτο εξαρταται απο το προσωπο που εχεις στον δρομο).

Ετσι ισως θα μπορουσε να γινει η κατατμηση αυτη και να μην πασχει νομικα.

Αλλο αυτο και αλλο να θα ηθελαν οι ιδιοκτητες να την κανουν(αν και λογω της διαθηκης ισως να ειναι υποχρεωτικο).

Αυτο ειναι το ενα σκελος.

Επισης υπαρχει και η αποψη(με την οποια και συμφωνω και εγω αλλα απ' οτι ξερω δεν την δεχονται οι συμβολαιογραφοι) οτι εντος οικισμων δεν απαγορευεται η δημιουργια μη αρτιων οικοπεδων.

Αυτοι που το ισχυριζονται αυτο(π.χ. Ρωμαλιαδης) στηριζονται στο οτι το νομ.διαταγμα 690/48 δεν ισχυει για οικισμους αλλα σε σχεδια πολεως μονο.

Πραγματι ως επικεφαλιδα το παραπανω εχει το εξης "Περι συμπληρωσεως των σχεδιων πολεων διαταξεων"

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ τους συναδέλφους για τις απαντήσεις τους Ξέχασα να επισημάνω ότι το όριο αρτιότητας του οικισμού είναι 1000 τ.μ. επομένως δεν δημιουργούνται άρτια οικόπεδα παρα μόνο στο σύνολο τους και τα τρία τμήματα μαζί.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Γεώργιε,

Από το τελευταίο σου post διαπιστώνεται ότι, ενώ γνώριζες πριν ανοίξεις το thread ότι το όριο αρτιότητας είναι 1.000 τμ, άφησες τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη συζήτηση να προτείνουν απόψεις και λύσεις, προκειμένου να σε βοηθήσουν, αν και ήξερες εκ των προτέρων (και το έγραψες μάλιστα) ότι η βούληση του διαθέτη δεν υλοποιείται.

 

Αν συμμετείχα στη συζήτηση, θα θεωρούσα ότι οι "ευχαριστίες" σου είναι το ελάχιστο που μπορούσες να πεις.

Link to comment
Share on other sites

Σημειώνω κίτρινη κάρτα στο εαυτό μου γιατί δεν το πρόσεξα ότι δεν το είχα αναφέρει το ελάχιστο όριο αρτιότητας στο εμβαδόν του οικισμού. Πάντως ομολογώ ότι οι γνώμες των συναδέλφων τόσο στα θέματα που έχω ο ίδιος αναζητήσει απαντήσεις , όσο και σε αυτά που βρήκα στο forum είναι πολύτιμες Και για τον λόγο αυτό τα συγχαρητήρια ανήκουν τόσο στους συντονιστές του forum όσο και στα μέλη του που εκφράζουν την αποψή τους σε αυτό Μέσα στο κυκεώνα της πολεοδομικής νομοθεσίας και όχι μόνο αποτελεί μια όαση η αναζήτηση σε αυτό

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.