Μετάβαση στο περιεχόμενο

MBA ή Μάστερ σχετικό με τον κλάδο των Χημικών Μηχανικών;


Recommended Posts

Χωρίς να είμαι Χημικός και με ειδικότητα με μάλλον καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης από τον δικό σου (χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω καθόλου), αν ήμουν 10 χρόνια μικρότερος και ξανάρχιζα από την αρχή, αναμφισβήτητα ΜΒΑ θα έκανα αν έκανα κάτι.

"Master" για ποιό λόγο; Αφού "master" (εντός ή εκτός εισαγωγικών έχουμε πακέτο με το δίπλωμά μας). Για να μπω ελάχιστα πιο εύκολα στο δημόσιο ή για 150 ευρώ επίδομα το μήνα (που δεν το δίνει κανείς); Μηχανικοί με κατεύθυνση προς τη διοίκηση επιχειρήσεων, έχουν εξελιχθεί σε άριστους μανατζαραίους (όσο και αν σιχαίνομαι τη φάρα, αναμφισβήτητα έχει πλεονεκτήματα η μετάβαση στο συγκεκριμένο χώρο).

Link to comment
Share on other sites

Νικο,

η διαχειρηση μιας εταιρειας με απλα λογια ειναι να μπορεσεις να πουλησεις την εταιρια και το προιον (marketing), να μπορεσεις να δημιουργησεις πελατολογιο (networking), να γνωριζεις την αγορα σου και τα ρισκα της (strategy) και τελος να συμβαλλεις στην οργανωση της εταιριας

 

δεν θα συνιστουσα να κανεις ΜΒΑ αμεσως μετα το απολυτηριο σου. ο λογος ειναι γιατι το ΜΒΑ ειναι εργαλειο το οποιο θα σε βοηθησει περισσοτερο οταν εχεις καταλαβει λιγο το περιβαλλον στο οποιο θα δουλεψεις σαν χημικος μηχανικος.

Πχ. εαν ξεκινησεις σε μια εταιρια για 1-2 χρονακια, τοτε θα εχεις και την ευκαιρια να εφαρμοσεις αυτα που μαθαινεις στο ΜΒΑ. Το μυστικο ειναι εξασκηση των μεθοδων –αυτο θα σου δωσει περισσοτερη αυτοπεποιηση στις αποφασεις σου.

 

Επισης αλλος τροπος να μπεις στην διαχειρηση, ειναι και με τα χρονια εργασιακης εμπειριας στο αντικειμενο σου. Ετσι ενα αφεντικο θα αποφασισει να σε κανει μερος της ομαδας μιας και θα αυξησεις την παραγωγικοτητα αλλα θα φερεις και μαζι σου ενα αριθμο επαγγελματικων επαφων (prospective clients/networking)

 

Τελοσπαντων ελπιζω να σε βοηθησα να καταλαβεις λιγο την εξειδικευση του ΜΒΑ και τι πρεπει να κατεχεις για το αξιοποιησεις

Καλη τυχη

Link to comment
Share on other sites

Είμαι αποφοιτος Ε.Μ.Π. από το τμήμα χημικών μηχανικών. Τι θα ήταν καλύτερο για ένα χημικο μηχανικό;Ένα MBA ή ένα μεταπτυχιακό σχετικό με τοn κλάδο μας;

 

 

Mην το σκέφτεσαι πολύ,ο κλάδος μας απαιτεί πια γνώσεις διοίκησης και οικονομικών και μαρκετιγκ.Θεωρώ την πιο σοφή κίνηση το ΜΒΑ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

pamlou, για να δοθεί μια σωστή απάντηση στο ερώτημά σου, πρέπει πρώτα εσύ να μας πεις τι σχέδια έχεις για το μέλλον σου. Αν σε συναρπάζει το επάγγελμά σου και θέλεις να εμβαθύνεις σε ένα αντικείμενο που σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα τότε να κάνεις ένα μεταπτυχιακό σχετικό με την επιστήμη σου. Από την άλλη, αν σε ενδιαφέρει το management να κάνεις ΜΒΑ. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις όμως, ότι είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η απόφαση είναι δική σου.

 

Σύμφωνοι, με ένα ΜΒΑ (το οποίο "πουλάει" πολύ τελευταία) έχεις ίσως περισσότερες ευκαιρίες στην αναζήτηση εργασίας που ενδεχομένως θα είναι πιο "glamorous" και πιο επικερδής. Παρ'όλα αυτά, κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχουν επιστήμονες ειδικευμένοι στο αντικείμενό τους που δεν κερδίζουν πολλά λεφτά ή που δεν έχουν υψηλόβαθμες θέσεις στις εταιρείες που δουλεύουν....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μία καλή διέξοδος είναι ενα μεταπτυχιακό στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας..Από προσωπική εμπειρεία, δε θεωρώ ότι θα σε εντυπωσιάσει από άποψη απόκτησης γνώσεων, αλλά είναι πολύ πιθανότερο να βρεις επαγγελματικες ευκαιρείες στο χωρο των logistics παρά στο χωρο της παραγωγής στην ελλάδα του σήμερα..

Το ΜΒΑ πιστεύω ότι έχει αξία αφοτου εχεις εργαστεί και έχεις αποκτήσει εμπειρια..

 

Καλή τύχη!!!

Link to comment
Share on other sites

Τι θα ήταν καλύτερο ως προς τι? Επίσης για ποιό λόγο δεν έχει σχέση με το επάγγελμα μας το ΜΒΑ? Μεταπτυχικό σε χημική μηχανική σου διασφαλίζει 1 μεταπτυχιακό και εμβάθυνση σε κάτι που προφανώς σου αρέσει. Μεταπτυχιακό ΜΒΑ σου εξασφαλίζει 1 μεταπτυχιακό και οικονομικές γνώσεις. Τί θέλεις να κάνεις εσύ στην καριέρα σου? Αν θέλεις να γίνεις στέλεχος σημαντικό σε επιχείρηση (με ότι αυτό συνεπάγεται σε ωράριο εργασίας-ατελείωτο-σε πίεση για αποδοτικότητα κτλ) κάνε ΜΒΑ, αν θέλεις να ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό κάνε άλλο μεταπτυχιακό.

Link to comment
Share on other sites

έχοντας κάνει ΜΒΑ ενώ δουλεύω σαν ελεύθερος επαγγελματίας , η προσωπική μου άποψη είναι η εξής :

 

Αν έχεις σκοπό να μπεις στο δημόσιο μέσω εξετάσεων ΑΣΕΠ, η απάντηση είναι μεταπτυχιακό στον κλάδο σου, όσο πιο σύντομο , φτηνό και εύκολο στο να το ολοκληρώσεις. Σου εξασφαλίζει 150 μόρια περισσότερα σε τυχόν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ , χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του τίποτε άλλο.

 

Αν έχεις σκοπό να δουλέψεις έξω, ΜΒΑ ασυζητητί. Αν το αντιμετωπίσεις όπως πρέπει, σου δείχνει έναν νέο τρόπο σκέψης , σε φέρνει σε επαφή με μια άλλη νοοτροπία σε σχέση με αυτήν των μηχανικών . Και αποκτάς και κάποιες (βασικές ) γνώσεις σε οικονομικά και διοίκηση, που μπορεί να σου είναι από χρήσιμες εώς απαραίτητες.

Σε εξετάσεις του δημοσίου βέβαια παίρνεις τα μισά μόρια νομίζω.

 

Στον κλάδο σου μπορείς , αν κάτι από αυτά που θα διδαχθείς σε ένα μεταπτυχιακό πραγματικά τα χρειάζεσαι στη δουλειά σου, να ανοίξεις 2-3 βιβλία και κουτσά στραβά να τα μάθεις. Τον τρόπο σκέψης μιας άλλης επιστήμης όμως δεν είναι εύκολο να τον ανακαλύψεις μόνος σου . + το ότι τα περισσότερα μεταπτυχιακά είναι διατμηματικα , που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό αν εκτός από χημικούς έχεις και συμφοιτητές άλλων ειδικοτήτων, το επίπεδο των γνώσεων που θα πάρεις σε κάποια μαθήματα να είναι και χαμηλότερο από το προπτυχιακό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.