Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακή αυτάρκεια κατοικίας.


lightname

Recommended Posts

Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Συμφωνώ με όλα όσα γράφτηκαν αλλα ήθελα να το πάω λίγο παρακάτω όσο αφορά το οικολογικό σκέλος του θέματος.

Διάβασα ένα αρθρο στο ενημερωτιο δελτίο του ΤΕΕ για την "πράσινη ανάπτυξη" και τα ορυκτά. Με λίγα λόγια έλεγε ότι μπορεί να κερδίζουμε σε κατανάλωση ενέργειας απο εναλακτικές πηγές, ομως απαιτούνται τεχνολογίες που καταναλώνουν ενέργεια και ορυκτά που δεν τις κάνουν και τόσο οικολογικές.

Δηλαδή μπορεί με τον ηλιακό θερμοσίφωνα να έχουμε ζεστά νερό χωρίς κατανάλωση ενέργειας αλλα καταναλώνεται ενέργεια και ορυκτοί πόροι για να κατασκευαστεί το ηλιακό.Το ίδιο και με τα φωτοβολταικά. Να γίνει ο υπολογισμός για να αποδειχτεί τί είναι ενεργειακά αποδοτικότερο και πιο οικολογικό ειναι λίγο σύσκολο.

Πάντως το πιο οικολογικό που μπορεί να κάνει ο καθένας μας χωρίς να απιτούνται διαστημικές τεχνολογίες είναι το demand management. Δηλαδή να περιορίσουμε την κατανάλωση με απλούς τρόπους.

Καλή μόνωση, εστω και με αεροστοπ, να φοράμαι μακρυμάνικα μέσα στο σπίτι, να τοποθετήσουμε περιοριστές ροής για τη μείωση της κατανάλωσης ζεστού νερού, να κλείνουμε το διακόπτη των φώτων όταν δε τα χρειαζόμαστε κτλ.

Μπορεί να μην ακούγεται και τόσο "επιστημονικό" αλλα το έχουν εφαρμόσει εταιρίες ηλεκτρισμού στο εξωτερικό δίνοντας κίνητρα στους καταναλωτές με επιτυχία.

Link to comment
Share on other sites

Μια γεννήτρια έχει απόδοση περίπου 35 % λόγω κατασκευής. Αν σε συμφέρει να κοιτάξεις κάτι είναι η συμπαραγωγή, αλλιώς θα πληρώνεις πολλά για κάτι που η Δ.Ε.Η. στο δίνει πολύ πιο φτηνά.

Link to comment
Share on other sites

Αriss για να διαπιστωθεί αυτό που λες στην πρώτη παράγραφο απαιτείται ανάλυση κύκλου ζωής, το οικολογικό "αποτύπωμα" δηλαδή για την παραγωγή, μεταφορά, χρήση και ανακύκλωση ή όχι κάθε υλικού. Δεν είναι και πολύ εύκολο βέβαια να γίνει από μεμονωμένους μελετητές, αλλά μπορεί να γίνει.

Όσον αφορά το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μεμονωμένα, συμφωνώ με όσα λες και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε και πολύ περισσότερα. Απλά για κάθε έναν από μας που φοράει μακρυμάνικα, ή παίρνει το μετρό ή βάζει Φ/Β σπίτι του, θα υπάρχουν και άπειροι large που θα σπαταλάνει ενέργεια με τον παρά τους και τα λεφτά τους. Γι'αυτό μάλλον πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις-δημους κλπ να μπουν και περιοριστικές διατάξεις στην κατανάλωση ενέργειας (π.χ. απαγόρευση ΙΧ στο κέντρο, απαγόρευση SUV γενικά, γκόλφ κλπ).

Απλά αυτό ξέφεύγει από το θέμα της αρχικής ερώτησης και μάλλον και από το θέμα του forum εν γένει.

Link to comment
Share on other sites

...

Τώρα για τις οικονομίες κλίμακος CostasV, agrafiot. Όταν υπολογίζεται το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στην Πτολεμαϊδα, υπολογίζεται και το κόστος της απώλειας ανθρώπινης ζωής από καρκίνο;;...

Αν κατάλαβα σωστά, γνωρίζεις ήδη τι εστί οικονομία κλίμακας. Αλλά διαφωνείς διότι δεν προσμετρούνται οι "κρυφές" παράπλευρες απώλειες. Ομως για να αξίζει το κόπο να φύγουμε από την κεντρική παραγωγή ρεύματος και να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο (π.χ. τοπική παραγωγή) θα πρέπει σε αυτό το νέο μοντέλο να μειώνονται σημαντικά οι εν λόγω "κρυφές" παράπλευρες απώλειες.

Υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι η τοπική παραγωγή ρεύματος (εννοείται με θερμικούς κινητήρες0 έχει σημαντικά λιγότερους θανάτους (όχι μόνο από καρκίνο) σε σχέση με την κεντρική παραγωγή;

Σκέψου ότι η συνολική παραγωγή αέριων ρύπων θα αυξάνονταν κατά ένα ποσοστό ίσο με την διαφορά (βαθμός απόδοσης της κεντρικής παραγωγής μείον τον βαθμό απόδοσης της τοπικής παραγωγής). Τις απώλειες μεταφοράς στην κεντρική παραγωγή δεν τις λαμβάνω υπόψη, διότι χονδρικά τις αντισταθμίζω με τις απώλειες μεταφοράς κατά την διανομή του καυσίμου στα σημεία τοπικής παραγωγής, που μάλλον είναι περισσότερες (οι τελευταίες).

 

 

 

Γίνεται σύγκριση ενεργειακής απόδοσης λεωφορείου αυτοκινήτου, οπότε νικητής βγαίνει το λεωφορείο. Αν γίνει σύγκριση λεωφορείου-παπιού; Λεωφορείου-ποδηλάτου; Λεωφορείου-ηλιακού ποδηλάτου; Τότε ποιος θα έβγαινε νικητής;;;
Σίγουρα νικητής από οικολογική άποψη βγαίνει το ποδήλατο. Αλλά δεν ήταν αυτή η ερώτησή σου. Σωστά;

Εχω την εντύπωση ότι, υποτιμάς την οικονομία κλίμακας.

Δυστυχώς, ή ευτυχώς, η οικονομία κλίμακας (που και αυτή έχει ένα άνω όριο) δεν έχει ανάγκη από την εκτίμησή μας. Εμείς έχουμε, και ορθώς, ανάγκη από αυτήν, στα πλαίσια μιας ορθολογικής και ... πώς το λένε τώρα τελευταία... α! ναι, βιώσιμης ανάπτυξης :smile:

 

Ειρήσθω εν παρόδω. Ο οικολογικότερος τρόπος μετακίνησης είναι να κατέβεις ένα ποτάμι πάνω σε ένα κούτσουρο, το οποίο όταν φθάσεις στον προορισμό σου, μπορείς να το κάψεις για χρήσιμη θερμότητα (ψήσιμο κτλ) :smile:

 

 

Το ψυγείο δεν ξέρω αν είναι ενεργοβόρος συσκευή.
Το ψυγείο δεν χρειάζεται μεγάλη ισχύ για την λειτουργία του, αλλά στην φάση εκκίνησης τραβά μεγάλο φορτίο. Ετησίως καταναλώνει σημαντικά ποσά ενέργειας, κυρίως λόγω της συνεχούς λειτουργίας του.
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα εξελίσσεται με πολύ ενδιαφέρον.

Διάβαζα μια περασμένη Κυριακή στην Καθημερινή, για τα "έξυπνα" δίκτυα διανομής που αρχίζουν να εφαρμόζονται στην Αμερική. (God Bless the USA :) )

Η βασική αρχή λοιπόν είναι ότι τα δίκτυα μας απο δώ και πέρα (π.χ το δίκτυο της ΔΕΗ) θα μας παρέχουν πολύ περισσσότερες πληροφορίες, θα έχει περισσότερες αυτοματοποιημένες λειτουργίες, καθώς και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την διαχείριση του φορτίου στα έξυπνα σπίτια.

Για παράδειγμα:

1) Θα μπορείς ανά πάσα στιγμή να βλέπεις σε μια οθόνη στο σπίτι σου, που προφανώς θα λαμβάνει πληροφορίες από τον΄εξυπνο μετρητή", τι ρεύμα καταναλώνει το ψυγείο σου σε σχέση με το πλυντήριο. Θα μπορείς να δείς λοιπόν ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο και έτσι η διαχείριση του φορτίου (αλλά και του λογαριασμού σου) περνάει και από τα δικά σου χέρια.

2) Το δίκτυο, θα αντιλαμβάνεται πότε υπάρχει πιθανότητα BlackOut και θα παρεμβάινει σε συσκευές στο σπίτι σου, διακόπτωντας την λειτουργία τους. Κλασικό παράδειγμα είναι η φόρτιση των υβριδικών αυτοκινήτων. Μπορεί εδώ ακόμα να μην είναι και τόσο πολυ διαδεδομένα, αλλά στην Αμερική προκύπτει πρόβλημα στα δίκτυα από την ταυτόχρονη φόρτιση χιλιάδων αυτοκινήτων το βράδυ.

3) Σε περίπτωση black out θα μπορεί το σπίτι σου (μέσω του έξυπνου δικτύου) να ρευματοδοτείται από το ίδιο το αυτοκίνητο, το οποίο θα λειτουργεί σαν μπαταρία. Τρελά πράγματα δηλαδή!

 

Πάντως ένα είναι σίγουρο. Ότι το μέλλον των μηχανολόγων διαγράφεται λαμπρό, καθώς τα σπίτια θα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα και πιο δικτυωμένα. Αυτό θα αλλάξει και τον τρόπο που κτίζουμε. Και πολύ σύντομα μάλιστα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
για ιδεολογικούς λόγους δεν θέλω να συνδεθώ στο δίκτυο της ΔΕΗ

 

Έχω μια απορία όχι σχετική με το θέμα, αλλά γεννήθηκε από την παραπάνω δήλωση.

Στο λογαριασμό της ΔΕΗ ενσωματώνονται τα δημοτικά τέλη και η συνδρομή για την δημόσια τηλεόραση. Δεν συμφωνώ με αυτή την πρακτική, αλλά έτσι έχει σήμερα. Σε περίπτωση που κάποιος δεν πληρώνει στη ΔΕΗ δεν είναι

"απαλλάσσεται" έμμεσα και από τις παραπάνω υποχρεώσεις του εις βάρος των υπολοίπων;

Link to comment
Share on other sites

Εγώ φίλε θα το πάω ακόμα ποιο πέρα… δεν έχει σημασία πόση ενέργεια χρειάζεσαι αλλά τι την κάνεις την ενέργεια … ξέχασε λοιπόν τηλεόραση φώτα ψυγείο και κουζίνα… σου φτάνει ένα διπλό κρεβάτι, μια βιβλιοθήκη , μερικά κεριά για να βλέπεις, και ένα τζάκι ή σόμπα για την θέρμανση, επίσης χρειάζεσαι ένα κήπο για τα λαχανικά και τα φρούτα σου, μερικά δεντράκια για ξύλα για το τζάκι ένα εξωτερικό φούρνο και μια ψησταριά, επίσης χρειάζεσαι ένα μικρό στάβλο με μερικά προβατάκια και κοτούλες και φυσικά ένα αλογάκι για της μετακινήσεις σου… αλλά αν θες και ιντερνέτ μόνο αυτό επιτρέπεται ε τότε βαλε ένα φωτοβολταικο πλαίσιο και είσαι καλυμμένος… αυτά και καλή αρχή… αν βρεις και γυναίκα να σε ακολουθήσει είσαι τέλειος …χαχαχαχαχ …

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι τα ερωτήματα μου ειναι :

 

1. Σπίτι 120 τ.μ κατσκευής 2010 με την κλασική οικογένεια 4μελή και τις συνηθεις καταναλωσεις πόσα KW καταναλώνει το χρόνο? (Περίπου τιμή)

2. Πόσα τ.μ φ/β καλυπτουν την κατανάλωση αυτη? (για πλήρη αυτονομία)

3. Πόσες μπαταρίες χρειάζονται συνεπικουρούμενες?

 

Κατανοώ εκ των προτέρων ότι η απαντήσεις είναι περίπου αλλά θέλω να έχω μια εικόνα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι τα ερωτήματα μου ειναι :

 

1. Σπίτι 120 τ.μ κατσκευής 2010 με την κλασική οικογένεια 4μελή και τις συνηθεις καταναλωσεις πόσα KW καταναλώνει το χρόνο? (Περίπου τιμή)

2. Πόσα τ.μ φ/β καλυπτουν την κατανάλωση αυτη? (για πλήρη αυτονομία)

 

1. Από 800 έως 2000 KWh το 4μηνο.

2.Χωρίς να είμαι ειδικός (παραθέτω παρακάτω την εξήγηση) νομίζω ότι με 4 KW εγκατάστασης υπερκαλύπτονται οι ανάγκες που παραθέτεις.Μπορεί και με 3 KW.Περίπου 30-50 τ.μ. απαιτούνται.

 

Οι πιό οικολογικές κατοικίες είναι στην ''ορεινή'' Λαυρεωτική.Τίγκα στα αυθαίρετα στις κορυφογραμμές, βίλλες ολόκληρες έχουν ανοικοδομηθεί, με πισίνες και αγάλματα.Πελάτης μου είχε τμήμα εξ αδιαιρέτου σε τεράστια έκταση.ΔΕΗ δεν πάει εκεί που να σε λένε Παπανδρέου.Το ίδιο και η ΕΥΔΑΠ.Καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις γαρ.

 

Όλα τα σπίτια (βίλλες) έχουν μικρούς βιολογικούς, φωτοβολταϊκά στις στέγες (από 1 έως 5 KW οι εγκαταστάσεις) και σύστημα όσμωσης βρόχινου νερού, καθώς κ γεωτρήσεις.Απόλυτη αυτονομία.

 

Το όραμα του φίλου μας που ρωτάει δεν είναι ουτοπικό......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.