Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υαλοπίνακες με χαμηλό συν/τή e (low-e ή κοινώς "ενεργειακοί")


Highlander

Recommended Posts

Και φυσικά επιτρέπεται ...

 

Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε τους αντίστοιχους συντελεστές k ΄για το κούφωμα με τους συμβατικούς και τους low-e υαλοπίνακες..

Link to comment
Share on other sites

Συντελεστής θερμοπερατότητας για διπλό τζάμι με επίστρωση χαμηλής εκπεμψιμότητας: 1,60 - 1,40 W/m²K.

Τα περιμετρικά λάστιχα στεγάνωσης είναι αντιστοίχως στο 0,14 W/m²K.

Τα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου: 2,90 - 2,20 W/m²K

Μη θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου: 4,50 - 4,00 W/m²K

Link to comment
Share on other sites

Μία παρατήρηση: Το λ, που συμβολίζει την θερμική αγωγιμότητα, θα πρέπει να έχει μονάδες W/mK, (το m ΔΕΝ είναι στο τετράγωνο), όπου το m αναφέρεται στο πάχος του υλικού.

Ο συντελεστής 1,5 εάν είναι σωστό το W ανά m2 και K, θα πρέπει να είναι συντελεστής θερμοπερατότητας k.

 

Οι συμβατικοί υαλοπίνακες τι k έχουν;

Link to comment
Share on other sites

Σωστά!

Διορθώνω στο ορθό για τα λάστιχα στεγάνωσης: Θερμική αγωγιμότητα = 0.14 W/(m*k)

Όλα τα υπόλοιπα είναι σε τιμές W/m²*K (συντελεστής θερμοπερατότητας)

Συμβατικοί διπλοί υαλοπίνακες: U=2,70 W/m²*K

Link to comment
Share on other sites

Αρα να πούμε ότι έχουμε χονδρικά μία διαφορά περίπου 1,2 (=2,7-1,5) W/m2K, μεταξύ των low-e και των συμβατικών υαλοπινάκων; Κάπου εκεί πρέπει να είναι.

 

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε σε ένα διαμέρισμα περίπου 6 μπαλκονόπορτες επιφάνειας 2 m2 η κάθε, δηλαδή 12 m2 υαλοπινάκων, τότε ...

 

Εάν υποθέσουμε ότι ο μέσος αριθμός βαθμοημερών θέρμανσης ανά σαιζόν είναι ... ας πούμε 1700 δηλαδή 41000 βαθμοώρες, τότε για μία επιφάνεια υαλοπινάκων 12 m2, προκύπτει ώφελος 482 kWh, που με τυπική τιμή (αισιόδοξη) συντελεστή απόδοσης του συστήματος θέρμανσης 0,75 , σημαίνει ότι εξοικονομήθκαν 656 kWh στον καυστήρα δηλαδή περίπου 65 λίτρα πετρέλαιο ανά έτος.

 

Βέβαια προκύπτει και αντίστοιχο ώφελος από εξοικονόμηση ρεύματος για κλιματισμό το καλοκαίρι. Βαθμοημέρες 350 (για εσωτερική θερμοκρασία 22 degC), άρα βαθμοώρες 8400, άρα εξοικονόμηση περίπου 100 kWh που για να βγούν από το σπίτι θα έπρεπε να καταναλωθεί ηλεκτρική ενέργεια περίπου ... 30 kWh.

 

Διορθώστε με αν έχω κάνει κανένα λάθος...

Link to comment
Share on other sites

Δεν διαφωνώ με τον όρο ότι οι υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας, δεν θα έπρεπε να ονομάζονται ενεργειακοί αλλά η αγορά σήμερα με αυτό το όνομα τους έχει καταξιώσει άλλο τι λέμε μεταξύ μας. Επίσης άκουσα ότι το λ πολλές φορές το οφείλουν σε μεμβράνη που είναι κολλημένη απάνω τους. Μα δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε το ίδιο λ αν κολλούσαμε μια μεμβράνη σε ένα απλό υαλοπίνακα? Και επίσης τι γίνεται με την εσωτερική θερμοκρασία μήπως οι "ενεργειακοί" υαλοπίνακες δεν επιτρέπουν αυτή την θερμοκρασία να χαθεί στο περιβάλλον ?

 

Οι υαλοπίνακες Low-e είναι διαφόρων ειδών. Η γενική λογική είναι ότι υπάρχει επίστρωση στο ένα γυαλί η οποία αντανακλά την υπέρυθρη ακτινοβολία και επιτρέπει στο ορατό φως να περάσει.

Βρήκα εδώ ένα σχετικό άρθρο.

 

http://www.arkema-inc.com/index.cfm?pag=84

 

Αυτό που αναφέρει μεταξύ των άλλων είναι ότι η συμπεριφορά του εξαρτάται και από το σε ποιά επιφάνεια έχει τοποθετηθεί. Σε άλλη θέση πρέπει να είναι η επίστρωση για να έχουμε καλά αποτελέσματα τον χειμώνα και σε άλλη για να έχουμε καλά αποτελέσματα το καλοκαίρι.

Στην Ελλάδα μας ενδιαφέρει το δεύτερο. Το κόστος για την λειτουργία του κλιματιστικού το καλοκαίρι υπερβαίνει πλέον το κόστος της θέρμανσης τον χειμώνα.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κουφώματα στο σπίτι μου. Το σπίτι είναι σε άξονα Βορρά Νότου (το χειρότερο δηλαδή). Τα ανατολικά δωμάτια θερμαίνονται αρκετά το χειμώνα από τον ήλιο, ενώ το καλοκαίρι οι λεύκες του γείτονα τα προστατεύουν αρκετά. Αντίθετα τα δυτικά ψήνονται από την απογευματινή ακτινοβολία. Το χειμώνα όλο το σπίτι απλά δεν θερμαίνεται (τελευταίος όροφος, με τον από κάτω να μην κατοικείται).

Σκεφτόμουν να βάλω "ενεργειακά" κουφώματα (πλαίσια με θερμοδιακοπή και υαλοπίνακες low-e και αέρα στο διάκενο).

Ωστόσο σκεφτόμουν μήπως στα ανατολικά παράθυρα έβαζα συμβατικούς υαλοπίνακες, (για να μη χάσω τα κέρδη λόγω ακτινοβολίας το χειμώνα) και αντίθετα να έβαζα αργό στο διάκενο (για να μειώσω τις απώλειες λόγω μεταφοράς χωρίς να χάνω τα κέρδη λόγω ακτινοβολίας).

Είμαι κάπου λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Για όσους έχουν πρόβλημα με τον Νότο μια καλή λύση είναι φυτά όπως ο κυσσός.Το καλοκαίρι σταματαν την ηλιακή ακτινοβολία ενώ το χειμώνα την αφήνουν να περνά ελεύθερα.Και χωρίς κόστος :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.