Μετάβαση στο περιεχόμενο

Από αρχιτέκτονας πολιτικός μηχανικός


ksan8ia_optasia

Recommended Posts

έδωσα φέτος πανελλήνιες και από τη δευτέρα λυκείου έλεγα ότι θέλω να περάσω αρχιτεκτονική για να χτίζω σπίτια, να βλέπω το δημιούργημά μου να παίρνει σάρκα και οστά, στην τρίτη λυκείου λάτρεψα τα μαθηματικά και κατάλαβα πως τελικά είμαι αρκετά πρακτικό μυαλό και έχω γενικά τετράγωνη λογική. Πέρασα υπό πλήρη επιτυχία αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. ΑΛΛΑ...... η σχολή μου φαίνεται υπερβολικά καλλιτεχνική, βλέπω άλλους φοιτητές να κυκλοφορούν με τα ωραιότατα βιβλιαράκια και τις σημειωσούλες τους κι εγώ φτιάχνω καπέλα, ράβω, κολλάω ξυλάκια balsa, κόβω, τρίβω με το γυαλόχαρτο και εννοείται συνέχεια ζωγραφίζω...οκ πιάνει το χέρι μου αλλα απλά πιάνει, ούτε καλλιτέχνις νιώθω, ούτε καθόμουνα ποτέ να ζωγραφίζω έτσι για να γουστάρω!! έίχα εν ολίγοις τη λανθασμένη εντύπωση ότι ο αρχιτέκτονας κάνει τη δουλειά του μηχανικού...μα έλεος δεν ειναι καν μηχανικός!!! και πως να είναι όταν σημείο κατατεθέν της σχολής είναι καθαρά η ΚΑΛΑΙΣΘΗΣΙΑ. πειτε με ανωμαλη αλλα γουσταρω διαβασμα, δν μπορω αλλες μακετες..!!!

 

ΚΑΙ ΣΑΣ ΡΩΤΩ: ΝΑ ΔΩΣΩ ΜΕ ΤΟ 10% ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ (ΜΕ 19700 ΜΟΡΙΑ ΠΕΡΝΑΩ ΣΙΓΟΥΡΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΩ ΦΕΤΟΣ ΧΑΛΑΡΑ??

 

επιπλέον όμως φοβάμαι μήπως επειδή είμαι κοπέλα δε με παίρνουν στα σοβαρά ως μηχανικό όταν αύριο μεθαύριο πάω να ζητήσω δουλειά, επίσης οι γονείς είναι άσχετοι οπότε θα είμαι ολομόναχη στον αγώνα!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

To θέμα για σένα είναι τελικά τι γουστάρεις να σχεδιάζεις ή να μελετάς στατικά. Αποφάσισε και κάνε αυτό που πραγματικά θες και μην φοβάσαι τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Είσαι λίγο μπερδεμένη απ’ ότι βλέπω μην απελπίζεσαι από το πρώτο έτος στο ξαναλέω. Αν σου αρέσει βέβαια να γίνεις πολιτικός μηχανικός κάντο. Πήγαινε σε καμία διπλωματική ή σε προχωρημένα εργαστήρια να δεις τι γίνετε, δεν είναι όλα ‘’ζωγραφική 1’’, η αρχιτεκτονική θέλει πολλά ξενύχτια πάνω από σχέδια για αναζήτηση λύσεων και πολλές γνώσεις οι οποίες θα χρειαστούν πολύ διάβασμα. Πιάσε ένα καθηγητή και πες του τι σκέφτεσαι. Πήγαινε στην βαβυλη είναι εξαιρετική καθηγήτρια.

Link to comment
Share on other sites

Mην χάσεις τη χρονιά ,τέλειωσε την αρχιτεκτονική και δώσε μετά κατατακτήριες.Θα έχεις και το δίπλωμα του αρχιτέκτονα ,οπότε θα μπορείς να δουλεύεις.Με κατατακτήριες νομίζω μπαίνεις στο 3ο έτος.Το 10% ακόμα θα ισχύει ,νομίζω.

Όταν θα αρχίσουν οι επιλογές θα διαλέξεις μαθήματα που σου αρέσουν περισσότερο.Όσο για τις μακέτες πλέον οι περισσότεροι αρχιτέκτονες δουλεύουν προγράμματα σχεδίασης στον υπολογιστή.

Link to comment
Share on other sites

επιπλέον όμως φοβάμαι μήπως επειδή είμαι κοπέλα δε (θα) με παίρνουν στα σοβαρά ως μηχανικό

ξέχασες το "θα" και το έβαλα για σένα. γιατί να μη σε παίρνουν? κάποιος δεν σε παίρνει σοβαρά όταν λες βλακείες. άλλωστε πλέον 50-50 είναι περίπου τα ποσοστά στις σχολές. αν μάλιστα ισχύει το nickname σου όλοι θα σε ακούν μ' ανοιχτό το στόμα

Link to comment
Share on other sites

Αν σου είναι τελείως αδιάφορο το αντικείμενο καλύτερα μην το παιδεύεις πολύ και πήγαινε για ΠΜ με το 10%. Αν νομίζεις πως θα τα καταφέρεις τελείωνε την σχολή και πήγαινε με κατατακτήριες ΠΜ.

 

Οι γυναίκες μηχανικοί μια χαρά τα καταφέρνουν.

Link to comment
Share on other sites

Σαν πολιτικός μηχανικός που όταν ήταν φοιτητής συγκατοικούσε με την αρχιτέκτονα αδερφή του και την κοροίδευε για τις εργασίες της!!! πρέπει να σου πω πως είναι πολύ νωρίς για να απελπίζεσαι με την σχολή σου...

Πολλές εργασίες εχουν αποκλειστικα σχέση με την καλαισθησία όπως λες αλλά με τον καιρό θα ασχοληθείς πιο πολύ με την σχεδίαση και κυρίως όταν με το καλό τελειώσεις θα ασχοληθείς πραγματικά με δουλειά μηχανικου.

Πάντως στην σχολή της αρχιτεκτονικής θα πρέπει να σκέφτεσαι πολλές φορές σαν καλλιτέχνης ενώ στους πολιτικούς μηχανικούς από την αρχή ασχολείσαι κυρίως με θέματα μηχανικού.

Δεν είναι ευκολο να σου πει κανείς να διαλέξεις καποια από τις δυο σχολές, μπορεί να πας στους πολιτικούς μηχανικούς και να ζαλιστείς απο τους υπολογισμους και τις εργασίες στη στατική και στα μπετά.

Και οι δυο σχολές έχουν τα καλά και τα κακά τους όπως και τα επαγγέλματα αργότερα.

Μια λύση θα ήταν να πας σε ένα τεχνικό γραφείο να δεις πως είναι η δουλειά μετα τη σχολή.

Γνώμη μου θα ήταν να παραμείνεις για την ώρα στην αρχιτεκτονική και αν θες αλλαζεις αργότερα.

Φυσικά το ότι είσαι γυναίκα δεν θα σε επηρεάσει για τη δουλειά σου, απλά να ξέρεις πως σαν πολιτικός μηχανικός έχεις δυνατότητα υπογραφής και αρχιτεκτονικών και μηχανολογικών ως ένα βαθμό.

Link to comment
Share on other sites

Και εγω αρχιτεκτονική ήθελα να παώ, οταν αρχίσαν οι εξισωσεις να μην χωρανε στον πινακα, οι καθηγητες να συνεχίζουν στον τοίχο, και εμεις να κοιταζόμαστε μεταξύ μας σαν χανοι και να πεταμε ατακες του στυλ "ένα κιλο φετα στο θρανίο 2 παρακαλω.." για να διασκεδασουμε λίγο το αγχος μας! Επιανε και το χερι μου και νομιζα ότι θα εκανα το χομπυ μου κιολας αντι για δουλεία αν πηγαινα αρχιτεκτονική.

Τελικα αυτό που μετραει πίο πολυ ειναι οι συνθήκες εργασίες, προοπτικες, μελλον, αμοιβές, σταθερότητα στα οποια ΠΜ και Α.Μ σήμερα δεν διαφέρουν πολυ.

Και μετα την σχολή μη νομίζεις ότι θα ασχολεισαι πολυ με την καλαισθησια και αφηρημενα σπίτια.. με τον ΓΟΚ στο χερι θα είσαι και εκει να δεις διάβασμα που θα πρεπει να ρηξεις για να βγαλεις 0.25μ2 παραπανω για τον πελατη σου ή να τριπλαρεις την πολεοδομία για ενα αυθαιρετο κτλ..

Ααα για το θεμα τις γυναικας μηχανικου ακομη και στο εργοταξιο δεν πιστευω οτι υπαρχει προβλημα, ειναι θεμα προσωπικότητας, ειτε με αυταρχικότητα, ειτε τη γλυκα, είτε την γκρίνια μια χαρα τα πατε καθότι και τα τρία είναι εξεχοντα γυναικία γνωρίσματα και τα εχω δει να δουλευουν σε εργοταξιο μια χαρα!

Link to comment
Share on other sites

Μην το παιδεύεις άλλο...σήκω και φύγε! Αν δε σου έκανε ''κλικ'' απ' την αρχή δε θα αλλάξει στην πορεία - αντίθετα θα θυμώσεις όταν οι απαιτήσεις θα γίνουν μεγαλύτερες και εσύ δε θα μπορείς να ανταπεξέλθεις (αν ήσουν γεννημένη αρχιτεκτόνισσα δε θα σε φοβόμουν αλλά από τα συμφραζόμενα...μάλλον δεν είσαι).

 

Βέβαια στο ΑΠΘ πώς ξεκινάνε δεν ξέρω αλλά στην πορεία (αν το πρόγραμμα σπουδών είναι παρόμοιο με του ΕΜΠ) θα έχει και μαθηματικά και θα μπεις για λίγο στα χωράφια των στατικών και μηχανολόγων. Αλλά αυτά θα είναι σύντομα και καθαρά εγκυκλοπαιδικά (να ξέρεις περίπου τί κάνουν οι άλλες ειδικότητες για πιο άνετη συνεργασία) - δε θα σε ικανοποιήσουν.

 

Ήδη το γεγονός πως τις διαδικασίες τις μεταφράζεις ως ''καλαισθησία'' είναι ενδεικτικό.

 

Και χωρίς να θέλω να θίξω τον apoul την τελευταία πρόταση της δημοσίευσής του ξέχνα την!

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα.ως σχετικα καινουρια στο επαγγελμα του αρχιτέκτονα θα ήθελα να σου παραθεσω τα εξής:

το επάγγελμα του αρχιτέκτονα θέλει γερά νεύρα,υπομονή συνεχές διάβασμα και όχι απλά σχεδιάκια και μακετούλες.εγώ τελείωσα στην Πάτρα και όπως φαντάζομαι και στο ΑΠΘ το πρώτο έτος περισσότερο σε εντάσσουν στο γενικότερο πνεύμα της σχολής θέλωντας να σε βοηθήσουν να διευρύνεις το μυαλό σου ως προσ το τρόπο που σκεφτεσαι.μην κατακρίνεις το γεγονός ότι κάνεισ μόνο ζωγραφιέσ κλπ.αυτά αργότερα θα σε βοηθήσουν.τα επόμενα χρόνια όμως μπαίνουν και άλλα μαθήματα όπως η οικοδομική,οι αποκαταστάσεις κ.α.όλα αυτά σε συνδυασμό με δικό σου διάβασμα πάντα θα σου αποδείξουν ότι είναι βαριά και η καλογερική για τους αρχιτέκτονεσ μηχανικούς.και το τονίζω γιατι ο αρχιτέκτονας είναι και μηχανικός.

Αν πάλι δε σε έχω πείσει πίστεψέ με ίσως είναι καλύτερα να φύγεις από τώρα γιατί δε μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ πρέπει να διαβάσεις για να καλύψεις (κακά τα ψέμματα)πολλά κενά σε κάποιους τομείς όπως ο ΓΟΚ, τα στατικά κ.α.

Αλλά και ως φοιτήτρια έχεισ να ρίξεις πολύ ξενύχτι και πολύ ψάξιμο.πιστεψε με.

ελπίζω κάπως να σε κάλυψα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.