Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Άρνηση συνυπογραφής από συνιδιοκτήτη


gkirimk

Recommended Posts

Επιτρέπεται, αλλα το σημαντικό ειναι να γίνει μια συσταση οριζόντιας που να εξασφαλίζει τον δευτερο συνιδιοκτήτη απο διεκδικήσεις απο τους αλλους εξ΄αδιαιρετου ιδοκτήτες. Αρα πρεπει να συμφωνισει σε αυτό και ο τρίτος.

Αν ειναι να συμφωνήσει για συσταση οριζοντιας γιατι δεν συμφωνειτε και απο τωρα χωρίς να κανεις την κατατμηση;

Αν μπορεις να την κανεις και δεν επιβαρυνεσαι πολυ φορολογικα κανε την.

Επισης πραξη συμβολαιογραφικά με εμπλεκόμενα αυθαίρετα θεωρείται ακυρη και δεν μεταγραφεται, οποτε και εκει θα πρεπει να πεσει μπαλαμουτι στο τοπογραφικό.

Γενικα ο τριτος συνιδιοκτητης σας κραταει καλα....

Καντε του δελεαστικές προτασεις γιατι ειδικα με τον επιπλεον οροφο ρισκαρετε πολλα και οι δυο ενω αυτώς ρισκαρει μονο 35μ2.

Γιατι δεν εβγαλε αδεια για ισόγειο και οροφο; υπαρχει περιορισμος στο ύψος? ααα οκ για να μην ξεπερασει τα τετραγωνικά που του αναλογουν.. Αυτό μπορέι να λυνεται και με λίγο μπαζωμα αν δεν το εχουν ξεφτιλισει το θέμα...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Palex :

 

α. Όχι δεν υπάρχει πρόβλημα στο ύψος. Απλά ήθελε καλύψη/κάτοψη 75 τμ και το υπόγειο του το σήκωσε και το έκανε ισόγειο plus (είναι δηλαδή και δύο σκαλοπάτια πάνω από το ο΄ριζόντιο του εδάφους)

β. Έχει πάρει κανονικά ρεύμα. Δεν υπάρχει τίποτα επίσημο που να το καθιστά αυθαίρετο. Ούτε υπάρχει πρόθεση για καταγγελία, λόγω διατήρησης της καλής.

γειτονίας

 

γ. Εάν περάσει η κατάτμηση, τότε ο 3ος αποκτά δικαίωμα για 57 τμ (22 τμ παραπάνω από την παρούσα κατάσταση)

Ο 2ος αποκτά δικαίωμα για 114 τμ (39 τμ παραπάνω)

Εγώ παίρνω 28 τμ, τα οποία εάν θέλω τα δίνω/χαρίζω/ανταλλάσω/πουλώ σε έναν εκ των άλλων δύο

 

Από το άλλο τμήμα των 5242 τμ θα έχω καθαρά δικά μου τα 225 τμ.

Τι λές;; Δεν είναι καλό δέλεαρ για τον 3ο ;;

 

Γενικά με τον 2ο δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα και μπορούμε να καταλήξουμε.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο Palex για την καταγγελία.

Για την κατάτμηση όμως, ίσως θα μπορούσαμε να σπάσουμε τα 9240 τμ του αγροτεμαχίου;

α. Σε ένα τμήμα των 5240 τμ (το οποίο θα είναι 100% δικό μου και θα μου δίνει 225 τμ κτίσμα) και

β. Σε ένα τμήμα των 4000 τμ (το οποίο θα μοιραστούμε αναλογικά και οι τρείς μας. Η αναλογία θα υπολογισθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρήσουμε τα τμ γης που και τώρα δικαιούμαστε έκαστος)

Πως σου φαίνεται;

 

Ξέχασα να άναφέρω ότι θα είμαστε εντάξει ως προς το πρόσωπο που θα έχει κάθε τμήμα (25 μ)

 

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ΔΕΝ μπορεί να συνταχθεί συμβόλαιο κατάτμησης όταν στο αρχικά ενιαίο οικόπεδο έχει ανεγερθεί κτίσμα με ΝΟΜΙΜΗ άδεια.

Ο λόγος είναι ότι ήδη έχει γίνει εκμετάλευση του αρχικά ενιαίου μεγαλύτερου οικοπέδου για να εκδοθεί άδεια δόμησης (άσχετα αν ΔΕΝ εξαντλήθηκε η επιτρεπόμενη δόμηση).

Βέβαια το θέμα είναι αν ο συμβολαιογράφος το παραβλέψει και προχωρήσει στη σύσταση και δεν βρεθεί κάποιος καλοπροαίρετος "γείτονας" να κάνει καταγγελία δεν έχεις πρόβλημα.

Το καλό για σένα είναι ότι είσαι εκτός σχεδίου και το πράγμα μπορείς να το "μασκαρέψεις".

Link to comment
Share on other sites

Agios : Ευχαριστώ για την παρατήρηση σου.

 

Επικοινώνησα με τον οργανισμό ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και μου είπαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή όπου βρίσκεται το γήπεδο μου, έχει ΖΟΕ ο οποίος προβλέπει ως κατώτατο όριο κατάτμησης τα 10 στρ. Μου είπαν ότι είναι το από 10 Οκτ 1985 Προεδρικό διάταγμα με ΦΕΚ 689 Δ΄/21 Νοε 1985.

Συνεπώς είναι άκυρη η εναλλακτική λύση της κατάτμησης.

 

Συνεχίζει και παραμένει το πρόβλημα λοιπόν, με τον δύστροπο συνιδιοκτήτη, ο οποίος δεν επιθυμεί να συγκαταθέσει !

 

Πως το ξεπερνάμε αυτό ;;

Link to comment
Share on other sites

Πως το ξεπερνάμε αυτό ;;

Πρέπει να ενεργήσετε νομικά.

Μόνο να ξέρετε οτι θα επικαλεστείτε κακόβουλη άρνηση την οποία εκείνος θα αντικρούσει αναφέροντας την παρανομία του ήδη χτισμένου κι εκεί έχετε πρόβλημα. Ουσιαστικά, αυτός που έχει χτίσει, έχει "κλέψει" 35τμ από εσάς και 35 από τον άλλο κι έτσι κι εσείς και ο τρίτος της παρέας (ο 12%) έχετε από μισό το ισόγειο ή τον όροφο... Διαλέχτε και πάρτε!

 

Όμως για να μην φτάσετε εκεί, πρέπει να μιλήσετε με όλους και να τα βρείτε.

Λύση 1η: Ετοιμαστείτε για "γδάρσιμο" και κάντε πρόταση αγοράς του 12%

Λύση 2η: Συμμαχήστε με τον 12% και τρίξτε τα δόντια στον 25% (διότι αυτός δημιουργεί το πρόβλημα)

Λύση 3η: Εξώδικο στον 12% και αν δεν συμμορφωθεί πηγαίνετε το δικαστικά.

Λύση 4η: Πουλήστε το (καλύτερα σε 3ο για να μην σας το πάρουν οι άλλοι κοψοχρονιά) και αγοράστε άλλη έκταση "καθαρή".

 

Η τελευταία λύση εάν γίνεται, είναι η καλύτερη από όλες. Όπως και να έχει, δεν χτίζετε τώρα, αλλά και δικαστικά να το πάτε, μπορεί να τραβήξει και πόσα χρόνια με το ανάλογο (μεγάλο) κόστος... Βιώνοντας την ίδια περίπτωση εδώ και 2 χρόνια, η μόνη συμβουλή μου είναι "πέτρα την καρδιά και το στομάχι". Λύση "αύριο" δεν θα υπάρξει. Θέλει τρελή υπομονή, επιμονή, χρήμα και χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Πόσοι και πόσοι ξεγελάστηκαν έτσι από επιτήδιους (μεσίτες και άλλους) "μπαίνει αύριο στο σχέδιο! Μην ανησυχείς!". Πόσοι δικηγόροι φταίνε γιατί δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν στους πελάτες τους τι "καρμανιόλα" είναι το "εξ'αδιαιρέτου". Καλά ήμασταν τόσα χρόνια ευτυχισμένοι στην άγνοιά μας. Τώρα που "σφίγγουν" τα πράγματα με τις πολεοδομίες να σοβαρεύονται και την έλευση του Κτηματολογίου αρχίζει το κλάμα...

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ acnt.

 

Είσαι ρεαλιστής. Οι προτάσεις σου είναι ξεκάθαρες και πρακτικές.

 

Θα συνεχίσω για λίγο διάστημα να κάνω διερεύνηση στις βάσεις των δικηγορικών συλλόγων, μήπως και βρώ κάποια παρόμοια υπόθεση με θετική δικαστική απόφαση.

 

Το πρωί τηλεφώνησα στον νομικό σύμβουλο της νομαρχίας χχχχχχ (διαφορετική από αυτή της περιοχής μου), υπεύθυνο για πολοεδομικά θέματα. Στην σύντομη συνομιλία, μου είπε ότι θέλει να δει το διάγραμμα κάλυψης και τα ποσοστά. Είπε οτι πιθανόν να μπορέσει να προχωρήσει ο φάκελος χωρίς να χρειαστούν δικαστικές κινήσεις.

 

Είναι κρίμα πάντως να στερείται μια οικογένεια το "όνειρο" της 1ης κατοικίας, επειδή υπάρχουν δύστροποι συνιδιοκτήτες. Και να φανταστείτε ότι κατά την αγορά πληρώσαμε τις όποιες απαιτήσεις της πολιτείας (φόρος μεταβίβασης κλπ).

Από αυτή λοιπόν, την ίδια πολιτεία ζητούμε τώρα να μας προστατέψει και να εγκρίνει την οικοδόμηση των νομίμων δικαιουμένων μέτρων, σε σχέση πάντα με τον προαναφερόμενο δύστροπο. Θα μπορέσει άραγε να το κάνει ;;

 

Ούτως ή άλλως, όταν κάναμε την αγορά, η πολιτεία γνώρισε ότι δεν είμασταν αγρότες (και συνεπώς το μόνο που θα μας ενδιέφερε θα ήταν η καλιέργεια της γης). Μισθωτοί ΔΥ είμασταν και προφανώς την γη τη θέλαμε για να οικοδομήσουμε.

 

Τι νόμιμα περιθώρεια έχει ο προιστάμενος της κάθε πολεοδομίας σε συνάρτηση με την πρόταση/εισήγηση του νομικού συμβούλου ;;

 

Υπάρχει μήπως κάποια επιτροπή ή άλλο παρόμοιο όργανο εντός της νομαρχίας ή έστω της περιφέρειας, το οποίο να είναι εξουσιοδοτημένο να εξετάσει τις αντιρήσεις/ενστάσεις μας ;;

Link to comment
Share on other sites

gkirimk , αν δεν έχεις πάει σε δικηγόρο να πας οπωσδήποτε. Διότι πέρα από το αν θα χτίσεις υπάρχει και το θέμα ότι έχετε εξ'αδιαιρετου συνιδιοκτησία.

 

Που σημαίνει ότι σε κάθε τετραγωνικό της συνολικής έκτασης του γηπέδου είστε και οι τρεις συγκύριοι κατά το ποσοστό σας.

 

Φράχτες και δια λόγου διανομές δεν έχουν νομική ισχύ.

 

Ακόμα κι αν οικοδομήσεις λοιπόν με τον α' ή β' τρόπο ρώτα τον δικηγόρο σου πόσο ιδιοκτησιακά ασφαλές θα είναι το σπίτι σου.

 

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να είχε γίνει από την αρχή έκδοση οικοδομικής άδειας ενός κτιρίου με εξάντληση του σδ και στη συνέχεια σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας , όπου ο καθένας από τους τρεις θα έπαιρνε και την κατοικία που του αναλογεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.