Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Μέτρηση αερίων σε βενζινάδικο


pantanna

Recommended Posts

Γεια σας,

 

συγχρητηρια για την ιστοσελιδα σας.

 

ΕΙμαι ιδιοκτητης πρατηριου υγρων καυσιμων και κατοικω με την οικογενεια μου στο ημιυπογειο του κτιριου.

το συγκεκριμενο διαμερισμα ειναι διπλα στην δεξαμενη πετρελαιου θερμανσης, οταν παραλαμβανω καυσιμα, και εχω αφησει κατα λαθος το παραθυρο ανοιχτο, γινεται αισθητη η μυρωδια των καυσιμων στο σπιτι.

Για προληπτικους λογους (εχω ενα παιδι 4,5 ετων) θα ηθελα να μετρησω την ποσοτητα των υδρογονανθρακων που διαρρεουν απο τις δεξαμενες μηπως υπερβαινουν τα ασφαλη ορια.

Το ερωτημα μου ειναι

1. αν εχετε υποψην σας καποιο μοντελο ανιχνευσης αεριων αξιοπιστο και ευχρηστο. (και φυσικα σε λογικα οικονομικα πλαισια,υπαρχουν και μοντελα για επαγγελματιες τα οποια ειναι πανακριβα)

2. αν πιστευετε οτι βαζω την ζωη μας σε κινδυνο, οχι απο φοβο πυρκαγιας ή εκρηξης, οσο λογω της εκθεσης στα αερια του πρατηριου.

 

Σας ευχαριστω για τον χρονο σας και αναμενω με αγωνια την απαντηση σας ή καποιυ φιλου που εχει κατιι να μου πει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις εσύ το όργανο. Απλά θα πληρώσεις κάποιον που το έχει να σου κάνει τις απαιτούμενες μετρήσεις. Απευθύνσου σε μια τεχνική εταιρεία. Θα είναι ενδιαφέρον να postaρεις τα αποτελέσματα των μετρήσεων εδώ. Καθαρά για εγκυκλοπαιδικό λόγο, γιατί κατά τα άλλα δεν έχει πρακτικότητα η συνύπαρξη υπνοδωματίου με δεξαμενή καυσίμου.

Αλλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρύνεις την δεξαμενή από τον τοίχο του σπιτιού σου. Δεν έχεις θορυβηθεί από αυτά που "βγαίνουν στον αέρα"; Μιλάμε για τη ζωή την ίδια. Αλλά αφού η ίδια η νομοθεσία είναι τέτοια. Θυμίζω ότι γινόταν λόγος μες στη νομοθεσία λες και είναι de facto ως περίπτωση η εγκατάσταση πρατηρίου σε πολυκατοικία! Δηλ. ο υπουργός που υπογράφει δεν βλέπει τι υπογράφει;

Link to comment
Share on other sites

... κατοικω με την οικογενεια μου στο ημιυπογειο του κτιριου.

Αυτό είναι παράγοντας κινδύνου.

 

το συγκεκριμενο διαμερισμα ειναι διπλα στην δεξαμενη πετρελαιου θερμανσης,

Υποθέτω ότι η δεξαμενή είναι θαμένη και περιβάλλεται από άμμοι που βρίσκεται μέσα σε τοιχεία από οπλισμένο μπετόν. Σωστά; Εάν όχι, τότε υπάρχει πρόβλημα.

 

οταν παραλαμβανω καυσιμα, και εχω αφησει κατα λαθος το παραθυρο ανοιχτο, γινεται αισθητη η μυρωδια των καυσιμων στο σπιτι.

To παράθυρο, αν κατάλαβα καλά, πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του εδάφους περίπου (λόγω ημι-υπόγειου). Κατά το ξεφόρτωμα από το βυτιοφόρο στην δεξαμενή, όπως καταλαβαίνετε, είναι αναγκαίο κακό να μυρίζει λόγω των μικροδιαρροών και του εξαερισμού της δεξαμενής.

Καλό είναι, κακό δεν είναι, να κλείνετε το παράθυρο την ώρα που ξεφορτώνει το βυτίο.

 

...θα ηθελα να μετρησω την ποσοτητα των υδρογονανθρακων που διαρρεουν απο τις δεξαμενες ....

Που διαρρέουν κατά την ώρα του ξεφορτώματος από το βυτιοφόρο, ή εννοείς που δοαρρέουν συνεχώς ; (προς την γη, και από κει στο σπίτι; )

 

... αν πιστευετε οτι βαζω την ζωη μας σε κινδυνο, οχι απο φοβο πυρκαγιας ή εκρηξης, οσο λογω της εκθεσης στα αερια του πρατηριου.

 

Λόγω έκθεσης από αέρια του πρατηρίου, όχι. Διότι ο χρόνος έκθεσης σε αυτά τα αέρια είναι σχετικά πολύ χαμηλός και η συγκέντρωσή τους πολύ μικρή. Ολα αυτά σε σχέση με τον χρόνο έκθεσης (8 ώρες καθημερινά) και τις συγκεντρώσεις που εμφανίζονται σε διυλιστήρια, όπου δεν απαιτούνται μέσα προστασίας της αναπνοής.

 

Αντίθετα, λόγω έκθεσης σε αέρια εξατμίσεων, ραδόνιο, και γενικά λόγω κατοίκησης σε ημι-υπόγειο που είναι συνεχής έκθεση, θα έλεγα ότι υπάρχει πολύ σοβαρότερος κίνδυνος.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω όλους για τις απαντησεις.

Ήθελα να διευκρινησω οτι στο ημιυπογειο κατοικω προωρινα εως να βρω κατι αλλο ειτε αγορα ειτε να χτισω αλλα με τις παρουσες τιμες....χλωμο το βλεπω.ψαχνομαι παντως.

CostasV

Αντίθετα, λόγω έκθεσης σε αέρια εξατμίσεων, ραδόνιο, και γενικά λόγω κατοίκησης σε ημι-υπόγειο που είναι συνεχής έκθεση, θα έλεγα ότι υπάρχει πολύ σοβαρότερος κίνδυνος.

 

αυτο με το ραδονιο δεν το ειχα ακουσει και ομολογω οτι θορυβηθηκα.

 

βεβαιωθηκαν οι σκεψεις μου και μαλλον θα επισπευσω την μετρηση. μολις εχω νεοτερα οπωσδηποτε θα σας ενημερωσω για να το εχετε στο αρχειο σας. μπορει και καποιος αλλος μελλοντικα να εχει την ιδια απορια.

Link to comment
Share on other sites

pantanna, μία μέτρηση αέριων υδρογονανθράκων θα πρέπει να γίνει με το κατάλληλο όργανο που να αντιστοιχεί στις τιμές που πρόκειται να μετρήσεις.

Δηλαδή δεν πρέπει να μετράμε χιλιοστά του μέτρου με μετροταινία.

 

Τα επίπεδα των υδρογονανθράκων γύρω από το βενζινάδικο κυμαίνονται :

α) κατά την ώρα ξεφορτώματος από το βυτίο, σε 0,1 - 1,0 % (δηλαδή 1000 έως 10000 ppm), όταν μυρίζει αρκετά,

β) κατά τις υπόλοιπες ώρες σε επίπεδα μέχρι και 50 ή ίσως και 200 φορές λιγότερο (δηλαδή από 5 έως 20 ppm)

 

Δεν γνωρίζω να υπάρχει όργανο που να μετρά εξίσου καλά και στις δύο κλίμακες.

Εχω δουλέψει με όργανα που μετράνε στην κλίμακα (α).

 

Εάν χρησιμοποιήσεις όργανο που να μετρά στην κλίμακα (α) για να μετρήσεις συγκεντρώσεις της κλίμακας (β), θα είναι σαν να προσπαθείς να μετρήσεις χιλιοστά του μέτρου με 10μετρη μετροταινία.

 

Καλή επιτυχία!

Link to comment
Share on other sites

Μιας και μιλάμε και για τον Ραδόνιο όποιος ενδιαφέρεται έχει στο

http://www.gaec.gr/gr/docs/president/_radonio_2009.pdf ένα ενημερωτικό φυλλάδιο από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο zaxoys! Αυτη η επιτροπη κανει πολυ καλη δουλεια.. Καπου ειχα βαλει κ εγω ενα pdf της ιδιας επιτροπης οταν συζηταγαμε για υψηλες τασεις και επιπτωσεις.

 

Θα μπορουσαν τα καναλια το μεσημερακι που ο κοσμος γυρναει σπιτι να βαζουν μια εκπομπη 15 λεπτων που να ασχολειται με τετοια ωραια και σοβαρα θεματα να ξεστραβωνομαστε. Αλλα μαλλον ειναι πιο σημαντικα θεματα τα κουτσομπολια των μεσημεριανων εκπομπων..

Link to comment
Share on other sites

  • 13 years later...

Γεια σας. Διαβάζοντας το θέμα, ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το ραδόνιο.

Έχω ένα ημιυπόγειο από από οπλισμένο σκυρόδεμα και κάποιες φορές μέρες το χρόνο κατοικώ εκεί.  Επειδή έχω ακούσει για το μπετόν ότι εκπέμπει ραδόνιο, ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύει κάτι τέτοιο.  Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.