Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Έκθεση αυτοψίας


ΦΩΤΙΟΣ

Recommended Posts

TheoTDM900,

 

Ευχαριστώ θερμά για την απάντηση.

 

Τις εργασίες στον 2ο και 3ο όροφο τις εκτέλεσε μεταξύ των ετών 2006 – 2008.

 

Στην άδεια του 1984 υπάρχουν δύο μηχανικοί. Ο 1ος έχων την γενική επίβλεψη, και ο 2ος έχων την επίβλεψη για τις εργασίες σκυροδέματος, ο οποίος και παραιτήθηκε το 1987 πριν την αυτοψία και πριν την σύνταξη της έκθεσης αυτοψίας. Μετά την διακοπή των εργασιών το 1987, φαντάζομαι ότι ο 1ος πρέπει να έχει την γενική επίβλεψη, όπως αναφέρεται στο στέλεχος της άδειας.

 

Δεν γνωρίζω καν αν υπέγραψε κάποιος την επίβλεψη.

 

Όταν γίνεται διακοπή εργασιών από την Πολεοδομία, πότε θεωρείται ότι λήγει η άδεια;

 

Τα έντυπα είναι πράγματι τα παλαιά. Η άδεια του 1981 δεν έχει καμία σφραγίδα στη θέση των αυτοψιών, παρά μόνο υπογραφή και ημερομηνία θεώρησης με ισχύ τριετίας.

 

Η δεύτερη του 1984 έχει μόνο την σφραγίδα της έγκρισής της, υπογραφή και ημερομηνία θεώρησης με ισχύ τετραετίας και καμία άλλη σφραγίδα.

 

Αλήθεια, η οικοδομική άδεια δεν ανακαλείται όταν υπάρχει τόσο μεγάλη υπέρβαση Σ.Δ. (άνω του 75%), όταν το αυθαίρετο έχει ανεγερθεί μετά τον νόμο Τρίτση και έχει χαρακτηρισθεί στην έκθεση αυτοψίας ως νέο αυθαίρετο;

 

Διάβασα σε άλλο thread του φόρουμ ότι συντάσσεται πρωτόκολλο κατεδάφισης όταν υπάρχει υπέρβαση Σ.Δ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία πρωτοκόλλου κλπ;

Link to comment
Share on other sites

πολύ μπερδεμένα τα βλέπω, έστω και μέσω δικών σου οδηγιών, που τις θεωρώ αρκετά κατατοπιστικές.

 

Το ζητούμενό σου ποιο είναι ?

 

Ρωτώ για να καταλάβω πως πρέπει να κινηθείς για να πετύχεις το στόχο σου.

 

Δεδομένα---->Ζητούμενο ?

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια ανακαλείται μόνο αν δεν έχουν τηρηθεί οι ισχύουσες διατάξεις ή αν εκδόθηκε επί αναληθών δεδομένων.

 

Η άδεια χονδρικά είναι ένα έγγραφο που λέει με βάση τα στοιχεία που μας προσκόμισες σου επιτρέπω από την νομοθεσία να κάνεις αυτά.

 

Δεν ανακαλείται αν μετά κάποιος κάνει υπερβάσεις όσο μεγάλες κι αν είναι. Τότε γίνεται έκθεση αυτοψίας και διακοπή εργασιών . Που σημαίνει ότι απαγορέυεται να προχωρήσεις σε οποιαδήποτε εργασία (ούτε καρφί που λένε) και φυσικά δεν μπορείς να πάρεις ρεύμα.

 

Αν επαναφέρεις το κτίριο στα νόμιμα τότε δίνεται συνέχιση εργασιών και προχωράς κανονικά.

Link to comment
Share on other sites

Δεδομένα :

σας τα έχω ήδη εκθέσει. Δύο άδειες, και οι δύο με υπέρβαση. Συνολική υπέρβαση Σ.Δ. άνω του 75%. Το τοπογραφικό με το οποίο εκδόθηκε η 1η άδεια είναι διαφορετικό από εκείνο της 2ης, και τα δύο αυτά δε τοπογραφικά διαφορετικά από εκείνο που συνοδεύει το συμβόλαιο μεταβίβασης. Δηλαδή το τοπογραφικό της 1ης άδειας συμφωνεί με τους τίτλους του, στο τοπογραφικό της 2ης άδειας (1984), το οικόπεδο το εμφανίζει μικρότερο από εκείνο της 1ης άδειας, όταν το οικόπεδο ήταν περιφραγμένο από το 1983. Στο τοπογραφικό του συμβολαίου μεταβίβασης δε, το εμφανίζει μεγαλύτερο από εκείνο της 2ης άδειας και μικρότερο από τους τίτλους του. Δηλαδή δηλώθηκαν αναληθή δεδομένα.

Στο συμβόλαιο δε δεν αναφέρει καμμία από τις άδειες.

 

Ζητούμενα :

Ανακαλούνται οι άδειες, ναί ή όχι;

Οι υπερβάσεις (αυθαιρεσίες) αυτές πρέπει να αναγράφονται στο στέλεχος της άδειας; ναι ή όχι;

Λόγω της υπέρβασης του Σ.Δ. κατά το ποσοστό αυτό, έπρεπε ή όχι να ανακληθούν οι άδειες;

Θα έπρεπε να συνταχθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης; Ναί ή όχι; Πότε τέλος πάντων συντάσσεται πρωτόκολλο κατεδάφισης;

Μπορεί να θεωρηθούν μικρή παράβαση τα παραπάνω με αυτή την υπέρβαση Σ.Δ.;

 

Σκοπός μου είναι να μάθω τι άλλο τέχνασμα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτός ο κύριος και να μάθω τι ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή, με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία σας, μπορεί να υπάρξει «νόμιμος» τρόπος «τακτοποίησης» του ακινήτου αυτού; Και ποιος;

 

Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι αυτός που τον κατήγγειλε ήταν φίλος του, και ο μηχανικός του καταγγέλλοντος είναι ο ίδιος μηχανικός που στην 2η άδεια του αυθαιρέτου είναι ο έχων την γενική επίβλεψη του έργου;

Link to comment
Share on other sites

Μόλις ένα μήνα και κάτι γνώρισα το φόρουμ. Δεν ξέρω λοιπόν αν έχω δικαίωμα να πώ τη γνώμη μου ή όχι. Δεν είμαι μηχανικός και έχοντας εμπλακεί εγώ και άλλοι γείτονές μου σε μια περίεργη ιστορία καταγγελίας, έθεσα τους προβληματισμούς μου στα «θέματα ιδιωτών» και από τις απαντήσεις που δόθηκαν και μάλιστα άμεσα, βοηθήθηκα και εγώ. Είναι η πρώτη φορά που εμπλέκομαι σε τεχνικά-πολεοδομικά θέματα, και φυσικά προσέφυγα και εγώ και άλλοι γείτονες σε μηχανικούς και δικηγόρους.

 

Παίρνω αφορμή αφ’ ενός από τις δημοσιεύσεις μελών, προφανώς μηχανικών, στην ερώτηση «τι μειώνει την ποιότητα του φόρουμ» και αφ’ ετέρου, τη μη απάντηση σε ερωτήματα που έθεσα στέλνοντας προσωπικό μήνυμα σε δύο μηχανικούς για να μπώ ξανά στο φόρουμ, αυτοκαθαριζόμενος και κατά κάποιο τρόπο προσδιορίζοντας το προφίλ μου. Είναι προφανές ότι στην εποχή που ζούμε, πολλοί ιδιώτες, και επομένως άσχετοι από τεχνικά θέματα, θα προσπαθήσουν «με πνεύμα πονηρίας», όπως αναφέρει στην παρατήρησή του ο «mred-akias» να εκμεταλλευθούν τις απαντήσεις μηχανικών για να πάρουν πληροφορίες, ή για να αποφύγουν τα έξοδα μηχανικών, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

 

Προσωπικά δεν μπήκα στο φόρουμ με αυτόν τον σκοπό. Τονίζεται στο φόρουμ σε πολλές θέσεις ότι τα ερωτήματα, όπως και τα δεδομένα πρέπει να είναι σαφή. Αυτό προσπάθησα να κάνω και εγώ σε διευκρινιστικά ερωτήματα που μου τέθηκαν. Η μη απάντηση με ενόχλησε, ανεξάρτητα από την ανωνυμία που προσφέρει το φόρουμ, προσωπικά ως ΦΩΤΙΟΣ αντιμετώπισα το εξής πρόβλημα. Έγινε καταγγελία από κάποιον σε δέκα ιδιοκτησίες. Από τις 10 ιδιοκτησίες αυτές, οι 6 ανήκουν σε μία οικογένεια, και οι υπόλοιπες, όπως και η δική μου, σε τρίτους. Οι μηχανικοί που ασχολήθηκαν με τις 6 ιδιοκτησίες της ίδιας οικογένειας, όπως και ο μηχανικός του καταγγέλλοντος, ήταν φίλοι και συνεργάτες. Στις 6 ιδιοκτησίες της ίδιας οικογένειας είναι και το τριώροφο αυθαίρετο που έχω αναφέρει. Έγιναν αυτοψίες και από τους υπόλοιπους 4 σε έναν μόνο υπήρχε ουσιαστική παράβαση, στις δε άλλες μικροπαραβάσεις (απόληξη κλιμακοστασίου, μια εξωτερική σκάλα κ.λ.π.). Στις 6 υπήρχαν σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις (υπέρβαση Σ.Δ. από 25-80%, επέκταση εξωστών, διαφοροποίηση ορίων οικοπέδου κ.λ.π.). συντάχθηκαν εκθέσεις αυτοψίας. Και τελικά την πληρώνει ένας γείτονας, ο οποίος δεν έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί σε έξοδα μηχανικού, δικηγόρου κ.λ.π. Αναλάβαμε οι 3 να κάνουμε γι’αυτόν ότι κάναμε και για εμάς.

 

Ο μηχανικός μου συστεγάζεται με άλλους 2 μηχανικούς, έντιμα παιδιά και πολύ καλοί στη δουλειά τους. Ασχολούμενος με αυτήν την υπόθεση, ουσιαστικά, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την συγκεκριμένη Πολεοδομία. Όποια υπόθεση (άδεια, προσθήκη, κ.λ.π.) αναλαμβάνει δεν εγκρίνεται. Όσες φορές πήγαμε μαζί στην Πολεοδομία αισθάνθηκα φοβερά άσχημα από τον τρόπο που αντιμετώπιζαν ένα συνάδελφό τους, ακόμα και υπάλληλοι μη μηχανικοί. Το ίδιο συμβαίνει και με το δικηγόρο μου. Ανέκυψε πρόβλημα με ένα διάγραμμα εφαρμογής που επηρρεάζει ορισμένες ιδιοκτησίες και κυκλοφορεί σε τρείς version με διαφορετικά δεδομένα το καθένα. Ζήτησαν και ο μηχανικός και ο δικηγόρος μου επικυρωμένο αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου, και τους απάντησαν ότι δεν χορηγούν επικυρωμένα αντίγραφα. Ισχύει αυτό άραγε; Και ο μηχανικός και ο δικηγόρος μου λένε ότι υποχρεούνται να δίνουν επικυρωμένα αντίγραφα.

 

Τελικά για να μη τρώω χώρο και χρόνο, εκ του αποτελέσματος, τρανταχτό παράδειγμα του οποίου είναι η ουσιαστική «τακτοποίηση» του τριώροφου αυθαιρέτου που μεταβιβάστηκε κιόλας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τόσο η συγκεκριμένη καταγγελία, όσο και οι αυτοψίες είχαν συγκεκριμένο σκοπό. Να «τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα». Αν και με ενοχλεί αυτό, δεν θα ασχολιόμουν. Όταν όμως την «πληρώνουν» άλλοι χωρίς να φταίνε, αγανακτώ. Ενάμισυ χρόνο παρακολουθούμε άναυδοι τα συμβαίνοντα. Και ναι αγανακτούμε. Ισχύουν οι νόμοι ή όχι; Και πόσο έντιμο είναι να την πληρώνουν πολίτες που δεν φταίνε και να ταλαιπωρούνται μηχανικοί που λειτουργούν καθόλα έντιμα;

 

Ναι είναι αλήθεια ότι όταν ανακάλυψα το φόρουμ σας, το θεώρησα ως λύση εξ ουρανού για να μάθω επιτέλους τι λύση μπορεί να υπάρξει σε μια τέτοια περίπτωση. Τι νομιμοφανείς μεθόδους και τεχνάσματα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κύριος με το τριώροφο για να «τακτοποιήσει το αυθαίρετό του», αδιαφορώντας για το πρόβλημα που δημιουργεί στους ανίδεους γείτονές του από τα διαγράμματα εφαρμογής (ΔΕ) που συντάχθηκαν «για να μεγαλώσουν» το ακίνητό του (το οποίο παρά το μεγάλωμα έχει υπέρβαση Σ.Δ. πάνω από 75%), διαγράμματα που επηρρεάζουν τους γείτονες, και είτε δεν υπάρχουν διότι δήθεν «καταστράφηκαν», είτε κυκλοφορούν σε πολλές version και δεν δινόνται επικυρωμένα αντίγραφα; Όλα αυτά τα γράφω, γιατί θέλω να τονίσω ως ΦΩΤΙΟΣ ατομικά, αλλά και ο μηχανικός μου, (ο οποίος παρά τον αποκλεισμό του επιμένει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, παρά το ότι αισθανόμενος άσχημα για τα προβλήματα που του δημιούργησε αυτή η ιστορία του ζήτησα να μην επιμένει να ξεμπλέξει το θέμα, γιατί φοβάμαι ότι θα έχει κόστος επαγγελματικό), αλλά και οι γείτονές μου, δεν επιτιθέμεθα. Αμυνόμαστε. Έστειλα δε και προσωπικά μηνύματα γιατί από τις απαντήσεις που δίνονταν θεώρησα ότι μπορεί να βοηθηθώ και αφ’ ετέρου, γιατί σε απάντηση που είδα μου άρεσε η θέση του μηχανικού ότι σε κάποια περίπτωση «αισθάνθηκε άσχημα που ήταν υποχρεωμένος να ξεμπροστιάσει κάποιο μηχανικό».

 

Όπως γνωρίζουμε όλοι, σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν οι σωστοί και μη. Και όσο προσπαθούν, με οποιονδήποτε «νομιμοφανή» τρόπο, να δώσουν λύσεις σε προβλήματα χωρίς να επηρρεάζονται άλλοι, δεν με ενδιαφέρει. Είναι θέμα δικής τους συνείδησης. Όταν όμως «τακτοποιούν» παράνομους και δημιουργούν πρόβλημα σε τρίτους, χωρίς οι τελευταίοι να το γνωρίζουν, είναι ΘΕΜΑ. Έτσι πιστεύω εγώ. Και επειδή στο φόρουμ τονίζεται ότι πρέπει και οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις να κινούνται σε πλαίσια ηθικής και δεοντολογίας, πιστεύω ότι θα πρέπει να ισχύει και το ότι «φίλος ο συνάδελφος ο μηχανικός, φιλτάτη η αλήθεια όμως».

 

Συγγνώμη αν σας κούρασα, θεώρησα όμως ηθική υποχρέωσή μου να ξεκαθαρίσω την θέση μου, το προφίλ μου, αν θέλετε. Τελειώνοντας θα παραθέσω την άποψή μου για το αν θα πρέπει να δέχεστε ερωτήσεις ιδιωτών στο φόρουμ. Η άποψή μου είναι σαφέστατα ΝΑΙ. Το φόρουμ παρέχει σημαντικό έργο και βοήθεια τόσο στους ιδιώτες, όσο και στους νέους και άπειρους ακόμα μηχανικούς, και γενικά τους νέους επαγγελματίες, μη μηχανικούς. Το κακό που μπορεί να υπάρξει από κάποιους που θέλουν να εκμεταλλευθούν «πονηρά» το φόρουμ είναι ασυγκρίτως μικρότερο από τις υπηρεσίες που προσφέρει σε όλους τους άλλους.

 

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι μικροπαραβάσεις.

 

Θα κάνεις καταγγελία που θα αναφέρεις για το τοπογραφικό.

 

Ζητάς παράλληλα και πραγματογνωμοσύνη από ΤΕΕ και κινείσαι νομικά εναντίον του οικοπεδούχου, εργολάβου και μηχανικού επιβλέποντος και υπογράφοντος του τοπογραφικού.

 

Αν χρειασθεί (αφού δε συνεργάζονται στην πολεοδομία) τους κάνεις αγωγή σε υπάλληλο, προϊστάμενο και τοπογράφο.

 

Βρες ένα καλό λόγο που να στηρίζεις το έννομο συμφέρον σου, πέραν των πολεοδομικών διατάξεων.

Link to comment
Share on other sites

Ζήτησαν και ο μηχανικός και ο δικηγόρος μου επικυρωμένο αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου, και τους απάντησαν ότι δεν χορηγούν επικυρωμένα αντίγραφα. Ισχύει αυτό άραγε; Και ο μηχανικός και ο δικηγόρος μου λένε ότι υποχρεούνται να δίνουν επικυρωμένα αντίγραφα.

το ζητάς γραπτως με ΑΠ για να λάβεις και έγγραφη απάντηση

ειναι αδυνατον να μην απαντήσουν διότι θα συνεχίσεις με εξώδικο

 

επίσης κράτα ημερολόγιο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.