Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γενικά περί μεταλλικών κατασκευών


 

Recommended Posts

Γεια σας,

μήπως υπάρχει κάποιος που γνωρίζει σχετικά με μεταλλοκατασκευές και θα μπορούσε να με ενημερώσει σχετικά???Τι είναι γενικώς οι μεταλλοκατασκευές ??

Είναι τόσο σταθερές όσο τα μπετά?Κοστίζουν περισσότερο/λιγότερο??

Ο σκελετός του κτιρίου είναι απο μέταλλο και οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι απο τούβλα??Ή είναι και οι τοίχοι απο μέταλλο??

 

Οποιαδηποτε εγκυρη πληροφορια θα μου ηταν πολυ χρησιμη.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι να πας να δείς κανένα για να καταλάβεις και μόνος/η σου.

 

Είναι ένας μεταλλικός σκελετός επενδεδυμένος με πάνελς. Εξυπηρετεί καλύτερα μεγάλα ανοιγματα με μικρότερο κόστος κατασκευής. Τα βιομηχανικά κτίρια συνήθως είναι μεταλλικά. Βρες κάποιο και πήγαινε να το δεις...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση.

Εγω σκεφτομαι να χτισω το σπίτι μου και επειδη ακουσα οτι η μεταλλοκατασκευη εχει μικροτερο κοστος απο τα παραδοσιακα μπετα,και ειναι και το ιδιο σταθερη γι αυτο ρωταω.Επειδη αναρωτιεμαι για τους σεισμους,δλδ αν πχ γινει ενας σεισμος αν θα ναι καλύτερη η μεταλλοκατασκευή ή το μπετό??

Και γιατι λες οτι ειναι κυριως για βιομηχανικα κτίρια?

Δλδ αν θελω να χτισω μια πολυκατοικια και να κανω το σκελετο με μεταλλοκατασκευη δεν ενδεικνυται???

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Οι μεταλλικές κατασκευές ως ελαφρότερες δεν επιβαρύνονται τόσο στο σεισμό όσο σε άλλες φορτίσεις (άνεμο κλπ)...

Φυσικά ούτε τα κτίρια από σκυρόδεμα όπως κατασκευάζονται σήμερα έχουν πρόβλημα.... Τώρα για αυτό που ρωτάς, ναι έχουν κατασκευαστεί και μεταλλικά σπίτια (φυσικά εκεί το κόστος αυξάνεται από τα τελειώματα-επενδύσεις κλπ). Πρέπει να δεις μερικά και να καταλήξεις τι θες τελικά...

Υπάρχουν και τα ξύλινα σπίτια από οριζόντιους κορμούς δέντρων κλπ κλπ.

 

Το θέμα είναι περίπλοκο: που θα κατασκευάσεις το σπίτι , τη χρήση θα έχει , πόσα λεφτά διαθέτεις , τι σου αρέσει αισθητικά κλπ κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά γεια σας, είμαι νέος στο χώρο.

Θα ήθελα να επέμβω στη συζήτηση σχετικά με τις μεταλλικές - σύμμικτες κατασκευές.

Το δομικό σύστημα για την κατασκευή ενός κτιρίου (σπιτιού ή γενικότερα δημοσίου ή άλλου στεγασμένου χώρου) καλείται σύμμικτο. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά για την διαδικασία κατασκευής, απαιτούνται τουλάχιστον τρία (3) διαφορετικά υλικά που σαν σκοπό έχουν την παραλαβή των φορτίων της ανωδομής, των δυναμικών φορτιών σεισμού ή αέρα (ή άλλων). Τα τρία υλικά στην προκειμένη περίπτωση είναι : 1) Δομικός χάλυβας -ως κύριο υλικό της κατασκευής κ αυτό διότι, όλα τα φέροντα στοιχεία της κατασκευής είναι από χάλυβα (δοκοί υποστυλώματα κλπ.)-, 2) Σκυρόδεμα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραβή των επιφανειακών φορτίων (πλάκες κλπ), 3) Συνελκόμενος οπλισμός ή απλά ο οπλισμός που χρησιμοποιείται σε όλες τις κατασκευές.

Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις (στις περισσότερες) χρησιμοποιείται και panels, χαλυβδόφυλλα πάνω στα οποία σκυροδετούντε οι πλάκες και τα οποία έχουν σύνθετο ρόλο, καθώς λειτουργούν ώς καλούπι (κατά τη διάρκεια σκυροδέτησης) αλλά και ως οπλισμός (ο βασικός οπλισμός της πλάκας) της πλάκας οροφής του εκάστωτε ορόφου.

Για να μη διαπλατύνω, θα ήθελα να αναφέρω ότι όσον αφορά τη συμπεριφορά ενός σύμμικτου κτιρίου στο σεισμό, αυτό συμπεριφέρεται καλύτερα απ' ότι κτίριο από σκελετό αμιγώς οπλισμένου σκυροδέματος και αυτό έχει να κάνει με την πλαστιμότητα του χάλυβα αλλά και τη μάζα του κτιρίου, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία που επηρρεάζουν την συμπεριφορά του κτιρίου στο σεισμό.

Το σίγουρο είναι ότι γλιτώνεις πολλά περισσότερα χρήματα κατασκευάζοντας ένα κτίριο από σύμμικτο φορέα και αυτό διότι στα μεταλλικά δεν πληρώνεις ένσημα ίκα (σημαντικό κόστος στις κατασκευές), επιπλέον η πρόοδος της κατασκευής είναι ταχύτερη (λιγότερα εργατικά γενικότερα) και τέλος το μεταλλικό είναι ομοιογενές υλικά, ξέρεις τα χαρακτηριστικά του (πρότυπες διατομές) εν αντιθέσει με το σκυρόδεμα, στο οποίο απλά κάνεις παραδοχές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Δηλαδή αν κατάλαβα καλά,στις σύμμικτες κατασκευές οι τοίχοι εξακολουθούν να είναι απο σκυρόδεμα(μπετόν δηλαδη) έτσι??

Οποτε αν θελω να κανω μεταλλική - σύμμικτη κατασκευή,μονο ο σκελετος θα ειναι απο μεταλλο?

Τα επιφανειακα φορτία που αναφέρεις μηπως μπορείς να μου πεις τι ειναι ???

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

e2023len, στα συνήθη συμβατικά και σύμμικτα κτήρια, οι τοίχοι δεν είναι από σκυρόδεμα.

Είναι είτε από τούβλα, είτε από panels είτε από κάποιο άλλο υλικό (γυψοσανίδα/τσιμεντοσανίδα/YTONG πχ)

Link to comment
Share on other sites

Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα παιδιά, μήπως μπορείτε να μου προτείνεται κάποια βιβλιογραφια που να αναφέρεται στα μεταλλικά κτήρια?Είναι κάτι που με ενδιαφέρει μετά απο λίγη έρευνα και θα ήθελα να φω αν αξίζει να ασχοληθείς με κατασκευές τέτοιων κτηρίων

Link to comment
Share on other sites

Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα παιδιά, μήπως μπορείτε να μου προτείνεται κάποια βιβλιογραφια που να αναφέρεται στα μεταλλικά κτήρια?Είναι κάτι που με ενδιαφέρει μετά απο λίγη έρευνα και θα ήθελα να φω αν αξίζει να ασχοληθείς με κατασκευές τέτοιων κτηρίων

 

http://michanikos.gr/showthread.php?t=1253

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.