Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διανομή άρτιου κατά παρέκκλιση οικοπέδου


Recommended Posts

Αν και έψαξα και μελέτησα πάρα πολύ παρόμοια θέματα, αν και μίλησα με φίλους τοπογράφους και με συμβολαιογράφους δεν έχω βγάλει άκρη για την περίπτωση που έχω.

Υπήρχε αρχικό οικόπεδο 1050μ2 με τίτλο που δόθηκε περίπου το 1965.

Με προσύμφωνο ο πατέρας δίνει στην κόρη 200μ2 το 1971, το οποίο προσύμφωνο επικυρώνεται πολύ αργότερα. Το 1972 δίνει 600μ2 στον γιο με γονική παροχή. Φυσικά δεν υπάρχει τοπογραφικό που να συνοδεύει τα συμβόλαια.

Επομένως μένει ένα κομμάτι 1050-200-600 = 250μ2

 

Συνοψίζω:

1o: 200μ2 ανήκει στην κόρη

2ο: 600μ2 ανήκει στο γιο

3ο: Δεν αναφέρεται πουθενά αλλά προκύπτει από αφαίρεση να έχει 250μ2, ανήκει και στην κόρη και στον γιο από νόμιμη μοίρα.

 

Η αρτιότητα που ισχύει σήμερα είναι 500μ2 κατά κανόνα και 150μ2 κατά παρέκκλιση (από το 1988), επομένως τα 200 και τα 250 είναι άρτια κατά παρέκκλιση.

Γίνεται το εναπομείναν οικόπεδο των 250μ2 να χωριστεί σε 2 και να συνενωθεί με τα πρώτα 2? Δηλαδή το πρώτο να γίνει 200+150 = 350 [πάλι άρτιο κατά παρέκκλιση, βελτίωση αρτιότητας] και το δεύτερο να γίνει 600+100 = 700 [άρτιο κατά κανόνα]?

 

Ποιος είναι ο νόμιμος τρόπος για να γίνει αυτή η διανομή και συνένωση του αδιάθετου οικοπέδου με τα άλλα δύο. Υπάρχει και η λύση να συνενωθούν όλα και να γίνει κάθετη αλλά λόγω κτισμάτων υπάρχει μεγάλος φόρος.

 

Στο σημείο αυτό να πω υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα. Το κτίσμα στο 1ο οικόπεδο είναι κατά 0,50μ ετκός Ρ.Γ. αλλά νόμιμα υφιστάμενο. Ο δρόμος ήταν 8μ στη διανομή και έγινε 12μ το 1988. Το κτίσμα έχει άδεια από το 1973.

 

3ο πρόβλημα: Κλασσικά ο πατέρας δεν ήξερε τι είχε και ενώ η διανομή δείχνει π.χ. 35,62μ ο πατέρας "γράφει" 35μ. Αυτο έχει σαν αποτέλεσμα να είναι λίγο διαφορετικά τα εμβαδα των πρώτων 2 οικοπέδων σήμερα.

 

Συνάδελφοι μηχανικοί ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ

Σας ευχαριστώ

 

edit: Το οικόπεδο δε βρίσκεται σε οικισμό, αλλά εντός σχεδίου πόλης.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Charlie

δώσε μας έστω ένα σκαρίφημα και εκτός απο εμβαδά έχει σημασία και το πρόσωπο

για το οποίο δεν αναφέρεσαι

γίνε λίγο πιό συγκεκριμένος με απλά λόγια

και τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω να φαίνεται καλά το σκαρίφημα.

 

Από πρόσωπο δεν υπάρχει πρόβλημα σε κανένα οικόπεδο.

Ας πάρουμε τα ερωτήματα ένα ένα και με απλά λόγια.

Γίνεται ένα άρτιο κατά παρέκκλιση οικόπεδο με εμβαδόν 250μ2 (Γ), όταν η παρέκκλιση είναι 150, να χωριστεί σε 2 τα οποία αμέσως συνενώνονται με άλλα 2(Α και Β)? Το 1ο τμήμα συνενώνεται με άρτιο κατά κανόνα (με το Β), το 2ο τμήμα συνενώνεται με άρτιο κατά παρέκκλιση (με το Α).

Προκύπτουν τα Α' και Β'

 

Αρχική κατάσταση:20ge2c9.jpg

 

Τελική κατάσταση:2mhbdq1.jpg

 

Ας βρουμε μια ακρή πρώτα με αυτό και μετά θα σας ρωτήσω και τα υπόλοιπα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

ναί γίνεται

η διαδικασία περιγράφεται στην βιβλιογραφία σαν στιγμιαία κατάτμηση

για την οποία έχουμε συζητήσει στο φόρουμ

αν χρειάζεσαι παραπάνω στοιχεία

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Μήπως θυμάστε κάποιο νόμο που να το επιβεβαιώνει αυτό?

Έχω κάποιο έγγραφο που επιτρέπει την βελτίωση της αρτιότητας, όμως μετά (χρονολογικά) υπάρχει ΝΟΜΟΣ που θέλει δημιουργία οικοπέδου άρτιο κατά κανόνα, οπότε δεν έιμαι σίγουρος για το τι θα κάνω.

Επίσης, αν υποθέσουμε ότι προχωρώ έτσι, ποιος θα θεωρείται ο χρόνος δημιουργίας των νέων οικοπέδων?

 

Μήπως μπορώ να κάνω ένα τοπογραφικό εξαρχής και να δείχνω το Α σαν Α' [με νεοτέρα καταμέτρηση]? λίγο τραβηγμένο βέβαια να μεγαλώσει κατά 150μ2!!!, Οπότε ότι μένει το συνενώνω με το Β.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σε ποιο νόμο μπορώ να βασιστώ για τη βελτίωση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας, προκειμένου να τον αναφέρω στο τοπογραφικό?

Επίσης αυτό που αναφέρατε για στιγμιαία κατάτμηση που μπορώ να το βρω?

Ζητώ συγγνώμη αν γίνομαι λίγο επίμονος αλλά δεν σας κρύβω ότι επειδή δε το έχω ξανασυναντήσει έχω κάποιες επιφυλάξεις.

Σας ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε Charlie

η στιγμιαία κατάτμηση οικοπέδου αναφέρεται στην 1/1987 γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Αναστ.Μιχαηλίδη και δημοσιεύθηκε στην συμβολαιογραφική επιθεώρηση 1993 σελ.1463 καο τόμος ΙΕ/1987 σελ 869

ο όρος της παρ.2β άρθρο 6 του Ν.1577/85 αναφέρεται για οικόπεδο που προκύπτει απο κατάτμηση κατα συνέπεια οικόπεδο που προκύπτει απο συνένωση ενός αρτίου και οικοδομήσιμου έστω και κατα παρέκκλιση με ένα μη άρτιο, είναι άρτιο και οικοδομήσιμο

δεν είναι ανάγκη να αναφέρεις την ΄βελτίωση αρτιότητας-οικοδομησιμότητας' αυτό συνάγεται, είναι προφανής ευμενέστερη αλλαγή τόσο απο πολεοδομική σκοπιά όσο και απο πλευράς οικοδομικής εκμετάλλευσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Από την ελάχιστη εμπειρία μου νομίζω ότι το θέμα που θα ρωτήσω έχει να κάνει με στιγμιαία κατάτμηση οπότε θα το ρωτήσω εδώ. Βέβαια αυτό που ρωτάω μπορεί να είναι και υπέρτατη βλακεία αλλά συγχωρείστε την απειρία μου.

Λοιπόν συνάδελφοι, σε οικισμό προϋφιστάμενο του 1923 υπάρχουν 3 οικόπεδα άρτια κατά παρέκκλιση που επικοινωνούν ανά δύο μεταξύ τους. Έχουμε λοιπόν τα οικόπεδα Α, Β και Γ.

Το Α που είναι του πελάτη μου έχει εμβαδό 193 m², το Β που είναι της αδερφής του έχει εμβαδό 80m² και το Γ που μπορεί να αγοραστεί έχει εμβαδό 30m². O πελάτης μου έχει εκδόσει στο Α οικόπεδο οικοδομική άδεια αφού προηγουμένως αντάλλαξε αμοιβαία 26m² με την αδερφή του για βελτιωση του σχήματος των 2 οικοπέδων. Στο οικόπεδο Α εξαντλείται το ποσοστό κάλυψης και ο ΣΔ.

Σήμερα λοιπόν η αδερφή του θέλει να εκδόσει στο οικόπεδο Β οικοδομική άδεια αλλά θεωρεί το οικόπεδο μικρό. Εάν λοιπόν ο πελάτης μου παραχωρήσει με κατάτμηση του οικοπέδου Α 30 m² δημιουργεί 2 μη άρτια οικόπεδα, σωστά μέχρι εδώ? Το κομμάτι των 30 m² μπορεί να προσαρτηθεί στην αδερφή του οπότε βελτιώνεται η κατά παρέκκλιση αρτιότητα του οικοπέδου Β.

Αν ο πελάτης μου αγοράσει το οικόπεδο Γ (τώρα μπαίνει στο κόλπο) και το συνενώσει με τα υπόλοιπα 163 m² του οικοπέδου Α που περίσσεψε από την κατάτμηση (είναι μη άρτιο) βελτιώνει την κατά παρέκκλιση αρτιότητα του Γ και προκύπτει πάλι οικόπεδο 193 m² άρτιο κατά παρέκκλιση, σωστά?

Μπορούμε λοιπόν να προβούμε σε αυτή την ενέργεια ή για το σύντομο χρονικό διάστημα που το οικόπεδο Α θα απομείνει με 163m² (και δε θα είναι άρτιο) θα έχω θέμα με την εγκυρότητα της οικοδομικής άδειας που έχει εκδοθεί?

Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να μη σας έχω μπερδέψει...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.