Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας συγχρόνως;


iosa

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Ειμαι νέος μηχανικος (ναυπηγός μηχανολογος), δουλευω εδω και 1 χρονο σαν μισθωτος και εχω τις εξεις αποριες

1. μπορω να ειμαι και ελευθερος επαγγελματιας συγχρονος?

2. εισφορες στο τσμεδε πληρωνονται διπλα? και απο την εταιρια αλλα και απο μενα?

3. σαν μισθωτος μπορω να υπογραψω κανονικα οπως ενας ελευθερος επαγγελματιας?

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Άν κάποιος έιναι Μηχανικός του Δημοσίου (Μόνιμος Δημόσιος Υπάλληλος) μπορεί και αυτός να ασκεί παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα; Δηλαδή μπορεί να πάει στην εφορία και να κάνει έναρξη επαγγέλματος και να λάβει δελτίο παροχής υπηρεσιών;

Αν ναι, τι ισχύει γι'αυτόν φορολογικά;

Link to comment
Share on other sites

Οι δημοσιοι υπαλληλοι δεν εχουν δικαιωμα αλλης απασχολησης εκτος απο συγκεκριμενες θεσεις του δημοσιου οπως για παραδειγμα καθηγητες πανεπιστημιων ή ΤΕΙ.. Σε αυτην την περιπτωση ειναι υποχρεωμενος ενα ποσοστο απο το ελευθερο επαγγελμα να το καταθετει σε ειδικο λογαριασμο του πανεπιστημιου ή του ΤΕΙ στο οποιο διδασκει..

Link to comment
Share on other sites

Εγώ γνωρίζω πολιτικούς μηχανικούς που δουλεύουν σε Δήμους (μόνιμο προσωπικό) και παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα. Αυτοί μήπως δε θεωρούνται Δημόσιοι Υπάλληλοι;

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το (2) αν εννοείς αν πληρώνεις εσύ προσωπικά μόνος σου να πηγαίνεις τις εισφορές όχι.

 

Αλλά στην πράξη ΝΑΙ πληρώνεται το ΤΣΜΕΔΕ και από τις δικές σου εισφορές, απλά τις παρακρατεί ο εργοδότης και τις αποδίδει αυτός. Και επιπλέον έχει και τις δικές του εργοδοτικές.

 

Δηλαδή δεν εμπλέκεσαι στη διαδικασία.

 

Η πράξη είναι ότι ο μισθωτός στην ουσία πληρώνει αρκετά ως πολύ περισσότερες εισφορές από έναν ελεύθερο επαγγελματία στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά στο τέλος παίρνουν και οι δυο ακριβώς την ίδια σύνταξη και εφάπαξ.

 

Εδώ έγκειται η αδικία των σημερινών ασφαλιστικών συστημάτων στην Ελλάδα και ας ελπίσουμε να προχωρήσει το καθεστώς της ανταποδοτικότητας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ευχαριστώ για τις απαντησεις σας στις αρχικες μου ερωτησεις.

 

Εχω προχωρήσει τώρα για έναρξη και δεν ειμαι σίγουρος τι ΚΑΔ θα χρησιμοποιήσω. Ξέρει κάποιος εαν μπορούμε να βάλουμε καποιον γενικό ή απλά 2-3 αριθμούς για να είμαστε καλυμένοι?

 

Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ενδιαφέρομαι να μπορώ να βγάζω πιστοποιητικά για ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά, μελέτες ευστάθειας, και ίσως αργοτερα για τεχνικός ασφαλείας σε ναυπηγείο αν μπορέσω.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να επιλέξεις κάποιον γενικό (αν σε καλύπτει για όλα τα παραπάνω) ή να επιλέξεις και αυτά που θα ασχοληθείς άμεσα και αυτά που σκέφτεσαι να ασχοληθείς μελλοντικά.

 

 

 

Εγώ γνωρίζω πολιτικούς μηχανικούς που δουλεύουν σε Δήμους (μόνιμο προσωπικό) και παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα. Αυτοί μήπως δε θεωρούνται Δημόσιοι Υπάλληλοι;

 

Απότι γνωρίζω οι Μηχανικοί που είχαν μπει παλιότερα σε Δήμους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεν θεωρούνταν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά συμβασιούχοι και ως εκ τούτου κρατούσαν την σφραγίδα τους και τα δικαιώματα του ελεύθερου επαγγελματία.

Κάποιος συνάδελφος που δουλεύει σε δήμο, σίγουρα θα μπορεί να μας διαφωτίσει καλύτερα εαν ισχύει αυτό.

Link to comment
Share on other sites

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. Ν.3528/2007

 

http://www.fa3.gr/nomothesia_2/nomoth_gen/Neos_Kodikas_Dimosion_Ypallilon.pdf

 

Άρθρο 31

Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή

 

1. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του.

2. Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Η άδεια στους υπαλλήλους του Δημοσίου χορηγείται από τον οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου διοίκησης.

3. Δεν επιτρέπεται στον υπάλληλο ή κατ΄ επάγγελμα άσκηση εμπορίας.

4. Ειδικές απαγορευτικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ.

Link to comment
Share on other sites

Timore το γνωρίζω πως πλέον δεν μπορείς να ασκείς παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα και να είσαι στο δημόσιο (διπλοθεσίτης), αλλά γνωρίζω περίπτωση μηχανικού που είχε μπει σε Δήμο (πριν το 1990 αν θυμάμαι καλά) ο οποίος και διατηρούσε και την σφραγίδα του για το λόγο που έγραψα παραπάνω. Η περίπτωση αυτή βέβαια έχει αρκετά χρονιά που είχε υποπέσει στην αντίληψη και δεν ξέρω αν είναι ακόμη στον Δήμο αυτό και με τα παραπάνω προνόμια.

Αυτό βέβαια καταργήθηκε αργότερα για τους νέους δημοτικούς - δημοσίους υπάλλήλους (όπως αναφέρεις και το τελευταίο διάταγμα επ αυτού).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.