Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διατομή κεντρικής παροχής (πρότυπα HD384 ή από πιν. ΔΕΗ ;) Πρατήριο υγρών καυσίμων


Mpampis

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα τη γνώμη σας. Είμαι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός και έχω αναλάβει την μελέτη ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων με πλυντήριο-λιπαντήριο και συχρόνως αναψυκτήριο. Ο υπολογισμός των ηλεκτρικών φορτίων είναι ο εξής:

Φωτισμός: 7,6 kW

κύκλωμα πριζών: 5,4 kW

ηλεκτρικές ανυψωτικές ράμπες: 11kW

αντλίες καυσίμων: 8,5 kW

αεροσυμπιεστές: 7 kW

πλυστική μηχανή: 3 kW

ηλ. σκούπα: 2,4 kW

γκαραζοπορτες: 2 kW

ψυγεία-καταψυκτες: 3 kW

θερμοσιφωνας: 3 kW

ηλ. κουζίνα: 5 kW

---------------------

Σύνολο: 57,9 kW - cosφ=0,92 - φαινόμενη ισχύς:62,61 kVA - ετεροχρονισμός=1 -μέγιστη ένταση ρεύματος=99 Α.

 

Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής: Σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD384 χρειάζεται διατομή καλωδίου κεντρικής παροχής (3Χ50+25+25).

 

Τα τυποποιημένα πινακάκια της ΔΕΗ, τα οποία ακολουθούν πιστά οι ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες, λένε για διατομή (3Χ25+16+16).

 

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει διαφωνία μεταξύ εμού και του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη για τον τύπο καλωδίου που πρέπει να μπεί. Θα το εκτιμούσα πολύ αν κάποιος συνάδελφος που εχει συναντήσει τέτοια περίπτωση, να έγραφε την γνώμη του.

 

Ευχαριστώ

Μπάμπης

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Mpampis, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνεις απο τον σχετικό πίνακα του ΕΛΟΤ προκύπτει διατομή 50 τ.χ. ( το ίδιο και με τον ΚΕΗΕ). Σύμφωνα όμως με τον ΕΛΟΤ ο ουδέτερος δεν μπορεί να έχει μειωμένη διατομή, εκτός άν πληρούνται τρείς συγκεκριμένες συνθήκες, θα πρέπει λοιπόν να τοποθετηθεί καλώδιο 4x50+25 τ.χ. Όσον αφορά τις συνθήκες αυτές θα πρέπει να κοιτάξεις τον ΕΛΟΤ. Πάντως πλέον δεν χρησιμοποιούμε μειωμένο ουδέτερο.

Link to comment
Share on other sites

το 62,61kVA πως το βγάζεις mpampis? χρησιμοποιείς 0,92 συντελεστή ισχύος και στο φωτισμό και στους ρευματοδότες? βάζεις ετεροχρονισμό 1 σε όλα? ακόμα και στον κινητήρα και στο θερμοσίφωνα? ίσως κάνω εγώ κάπου λάθος.. αν μπορέσεις να μας εξηγήσεις λίγο το συλογισμό σου θα βοηθήσει

Link to comment
Share on other sites

πιστεύω ότι δεν πρέπει να βάλεις ετεροχρονισμό 1 για όλα εγω τουλάχιστον δεν έβαζα σε μελέτες πρατηρίων που έχω κάνει να είσαι σίγουρος ότι δεν λειτουργούν όλα ταυτόχρονα

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά η χρήση μειωμένου ουδετέρου κρίνεται κατά περίπτωση. Αν έχετε αρκετά τριφασικά φορτία τότε προφανώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να βάλεται μικρότερη διατομή ουδετέρου καθότι τα ρεύματα αλληλοεξουδετερώνονται διανυσματικά οπότε το αναμενόμενο ρεύμα στον ουδέτερο προκύπτει σαφώς αρκετά μικρότερο. Σε μια καλά ισοκατανεμημένη εγκατάσταση στην οποία εκτιμάτε (ο μελετητής) ότι οι φάσεις θα φορτίζονται περίπου το ίδιο ο ουδέτερος μπορεί να μπει μικρότερος όπως λέει και ο παλιός καλός ΚΕΗΕ. Αυτό όμως εξαρτάται πάντα από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Αν βέβαια βάλει ουδέτερο ίσης διατομής με τις φάσεις κανένα απολύτως πρόβλημα είσαι ακόμα πιο σίγουρος αλλά έχεις μεγαλύτερο κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφοι προκειμένου να έχω το κεφάλι μου ήσυχο έθεσα ετεροχρονισμό =1. Όσον αφορά το συντελεστή ισχύος έγραψα ενδεικτικά κατα μέσο όρο=0,92 ενώ η φαινόμενη ισχύς ισούται με το άθροισμα των επιμέρους φαινόμενων ισχύων. Σαφώς σε κάθε περίπτωση ο συντελεστής ισχύος διαφέρει, καθώς στα κυκλώματα των ρευματοδοτών τον έχω θέσει=1, στα κυκλώματα φωτισμού=0,95, στις αντλίες=0,86 κ.ο.κ.

Επιπλέον, όσον αφορά τον ουδέτερο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού τα φορτία έχουν κατανεμηθεί ισόποσα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Mpampis

 

Αν και εκτιμώ ότι όντως υπεδιαστασιολόγησες λίγο την παροχή εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος και το βέβαιο είναι ότι θα έχεις πράγματι το κεφάλι σου ήσυχο :) Βλέποντας λίγο τα φορτία που έθεσες και προς χάρην της συζήτησης θα έλεγα το εξής.

 

Φωτισμός: 7,6 kW

κύκλωμα πριζών: 5,4 kW

ηλεκτρικές ανυψωτικές ράμπες: 11kW

αντλίες καυσίμων: 8,5 kW

αεροσυμπιεστές: 7 kW

πλυστική μηχανή: 3 kW

ηλ. σκούπα: 2,4 kW

γκαραζοπορτες: 2 kW

ψυγεία-καταψυκτες: 3 kW

θερμοσιφωνας: 3 kW

ηλ. κουζίνα: 5 kW

 

ήτοι 57.9 kW

 

από τα παραπάνω φορτία πόσα εκτιμούμε ότι θα είναι ταυτοχρόνως σε πλήρη και κανονική λειτουργία και για πόση ώρα ? Είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει ποτέ ταυτόχρονη ζήτηση ισχύος 57.9 kW (ή 62.1 kVA) δηλαδή να λειτουργούν ταυτόχρονα και σε όλο τους το φορτίο και η ηλεκτρική κουζίνα με όλα τα μάτια, και οι αεροσυμπιεστές και όλος ο φωτισμός, και οι ράμπες και οι αντλίες και οι πλυστικές μηχανές κλπ κλπ. οπότε πράγματι η προκύτπουσα διατομή είναι υπέρ του δέοντος επαρκής. Εκτός αν πραγματικά εκτιμάται ταυτόχρονη λειτουργεία. Αλλά ακόμα και στην σπανιότατη περίπτωση που υπήρχε έστω για λίγα λεπτά η εν λόγω ζήτηση, η διατομή των 35mm2 είναι πάλι ικανή να φορτιστεί σε αυτά τα ρεύματα χωρίς πρόβλημα. Ο αυτόματος ισχύος επίσης ΔΕΝ θα πέσει παρά μόνο αν η υπερφόρτιση διαρκέσει κάμποσα λεπτά καθότι το θερμικό στοιχείο δεν έχει ακαριαία λειτουργία όπως το μαγνητικό.

 

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή διατομής 50mm2 είναι υπέρ του δέοντος αρκετή. Το θέμα των διατομών παροχικών καλωδίων έχει να κάνει συχνά και με το κόστος. Δεν τίθεται θέμα λάθους ή σωστού αλλά τρόπου προσέγγισης και οικονομοτεχνικής αξιολόγησης.

Link to comment
Share on other sites

Η πιο σωστή κίνηση συνάδελφοι, είναι να εμπιστευόμαστε τους πίνακες με τα χαρακτηριστικά των καλωδίων, όπως αυτά αναφέρονται στα βιβλία των κατασκευαστών των καλωδίων (π.χ.Cablel). Eκεί φαίνονται τα είδη των καλωδίων, οι διατιθέμενες διατομές, η επιτρεπόμενη ένταση αγωγού στον αέρα ή στο έδαφος κλπ.

Εφόσον έχουμε το ρεύμα και ψάχνουμε το καλώδιο, είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Όσον αφορά τον ουδέτερο, συμφωνώ απόλυτα με τον GeorgeS. Για σκεφτείτε σε υποσταθμό βιομηχανίας με 6000KW εγκατεστημένη ισχύ τι ουδέτερο "βάσει νόμου" πρέπει να τραβήξετε από τους μετασχηματιστές στους πίνακες Χ.Τ.;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ transinverter οι Νόμοι είναι για να τηρούνται και όχι για να παραβαίνονται ! Ας σκεφτούμε λίγο τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος..

Αυτό όσον αφορά την χρήση μειωμέμου ουδετέρου χωρίς να πληρούνται οι συνθήκες που επιβάλλει ο ΕΛΟΤ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.