Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Όνειρο ή εφιάλτης η ανέγερση κατοικίας στην Ελλάδα;


xrysida

Recommended Posts

• Σύνταξη Μελετών και Σχεδίων

Την έκανε

 

• Σύνταξη Φακέλου / Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΕ – ΣΑΕ)

Τον έκανε

 

• Χρονοδιαγράμματα Κατασκευής

δεν σε καθυστέρησε

 

• Σύνταξη Προϋπολογισμού Έργου

δεν γράφει πουθενά αν ακολουθήθηκε πιστά ο όποιος προϋπολογισμός. μπορεί και να έγινε αλλά να μην εφαρμόστηκε. δεν είναι δουλειά του μηχανικού να ακολουθηθεί πλήρως ο προϋπολογισμός. είναι δουλειά αυτού πού διοικεί το έργο.στην δική σου περίπτωση εσύ xrysida και αυτό γιατί εσύ το επέλεξες.

 

• Επίβλεψη Εφαρμογής Μελέτης και Κατασκευής

έχεις αποκλίσεις το περίγραμμά σου? τα ύψη σου?τα πάχη στην πλάκα σου? οι κολώνες σου?τ'ωρα εάν με βάση τις συμφωνείες που έχεις συνάψει δίνεται το δικαίωμα να σε ρίξουν αυτό είναι άλλο θέμα.

 

• Επίβλεψη των φάσεων Κατασκευής και των Μέτρων Ασφαλείας.

ο μηχανικός σου ήταν εκεί στις διάφορες φάσεις και από όσο καταλάβαμε δεν έχει χτυπήσει και κανείς.

 

• Παραλαβή του αποπερατωμένου Έργου

ο μηχανικός σου μπορεί να παραλάβει το έργο σου εφόσον ισχύει το περίγραμμα και τα ύψη

 

Για τις παραπάνω ευθύνες του είναι υπόλογος έναντι:

• Του ιδιοκτήτη (ΚτΕ)

βεβαίως και είναι αφού απέναντι σου είναι εντάξει. άλλωστε οικονομικά μαζί σου σε θέμα κατασκευής δεν έχει μιλήσει. απλά εφαρμόζει τα σχέδια που έχει. όχι τα σχέδια που έχει με κάποιο συγκεκριμένο κόστος.( τότε θα ήταν και άλλη η αμοιβή του και άλλη η παρουσία του στο έργο και άλλες οι υποχρεώσεις του)

 

 

• Των Υπηρεσιών του Δημοσίου

απέναντι στο δημόσιο δεν έχει κάνει κάτι λάθος ή τουλάχιστον δεν μας ανέφερες κάτι τέτοιο.

 

• Του Εργατοτεχνικού Προσωπικού

απέναντι στο προσωπικό δεν έχει κάνει κάτι λάθος ή τουλάχιστον δεν μας ανέφερες κάτι τέτοιο.

 

• Του Κατασκευαστή

ομοίως

 

• Διαφόρων “Τρίτων”.

ομοίως

 

προσωπικά δεν βλέπω κάτι "λάθος" για να είμαι ειλικρινής

 

 

Χάρης

 

υ.γ. parist43 σχετικά με αυτό που γράφεις "ε όχι έλεος.μην τα αντιστρέψουμε ολα.μην καταργήσουμε και την λογική.και ας μην ξεχνάμε οτι ο μηχανικός επέμενε για τον μπετατζή.

στο τέλος θα στήσουμε στον τοίχο το θύμα. " ο μηχανικός επέμενε για τον μπετατζή όχι για την συμφωνία με τον μπετατζή. ο xrysida πήγε στον μπετατζή και έκανε μια συμφωνία. ο xrysida ξαναπήγε στον μηχανικό του να αξιολογήσει την προσφορά? τον ρώτησε πολύ γενικά τι πρέπει να προσέξει? αν η συμφωνία που τέλος πάτων πέτυχε είναι καλή ή κακή? άρτια? χωρίς κενά? μάλλον όχι.....γι αυτό και δεν φέρει ευθύνη ο μηχανικός κατά την άποψη μου στο κομμάτι του κόστους.απλό είναι. στις συμφωνίες δεν υπάρχει λογική. ρωτάς-σου απαντάνε- αξιολογείς (είτε και με βοήθεια ή μόνος σου και ) - αποφασίζεις. ο xrysida το έκανε όλο αυτό μόνος του άρα φέρει και την ευθύνη των επιλογών του.μήπως φταίει ο μηχανικός που προσπαθεί ο μπετατζής να τον κλέψει?

π.χ. μου συστήνεις κάποιον να αγοράσω ένα αυτοκίνητο. πάω ρωτάω αξιολογώ και στο τέλος πρέπει με διάφορα κολπάκια του εμπόρου να πληρώσω τα τέλη τις πινακίδες τις ζάντες και τα αρωματικά για το εσωτερικό΄φταις εσυ? ή φταίω εγώ που δεν υπέγραψα την προσφορά που πήρα στα χέρια μου. που δεν ρώτησα τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα €8.000 τησ αξίας του αυτοκινήτου.....πες μου σε παρακαλώ.αλλά πιστεψέ με ο έλληνας όταν είναι να πάρει αυτοκίνητο ρωτάει όλη την ελλάδα που θα το βρει ΤΟ ΙΔΙΟ ποιο φθηνά. ρωτάει και σε άλλες μάρκες επίσης για ακόμα πιο συμφέρουσα προσφορά. τέλος ρωτάει και έναν φίλο μηχανικό αλλά και όλους τούς φίλους του και αφού ξέρει τι θέλει αλλά και σε τι τιμή μπορεί να το αποκτήσει πάει και ξεζουμίζει τον έμπορο και του παίρνει ακόμα και τα καινούργια πατάκια που βλέπει στο σταντ απέναντι....και ένα στεροφωνικο και 1 χρόνο οδική βοήθεια. αλλα΄τα απαιτεί εώς τέλους....γιατί έχει ζητήσει 2η προσφορά που να αναγράφει ακριβώς τι και πως....απλό είναι.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 205
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χρυσίδα, κατ'εμέ υπάρχει τρόπος να μην πληρώσεις. Πάρε ανεξάρτητο μηχανικό και κάνε επιμέτρηση. Ότι κυβικά βγούν αυτά πληρώνεις! Το βάρος οπλισμού βγαίνει και από τα σχέδια.

 

Αν κάποιος θέλει περισσότερα λεφτά, ας σου τα ζητήσει δικαστικώς και άστον να αποδείξει οτι δεν είναι ελέφαντας...

 

Μπορείς να εμπλέξεις και το ΤΕΕ ξέρεις με το να ζητήσεις πραγματογνωμοσύνη για το πόσα κυβικά πέσαν πραγματικά και πόσα κιλά σίδερο προβλέπει η μελέτη.

 

Στο νόημα της επίβλεψης καλύτερα να μην μπαίνεις.

Link to comment
Share on other sites

@harristheo

κοίτα ,επειδή δεν ειμαστε μικρά παιδιά ,και επειδη 10 χρόνια ασχολήθηκα με το αντικείμενο εχω να πώ (απο την εμπειρία μου και μόνο)

1.για τα αυτοκίνητα που λες,μια φορά που μου συστήσανε λαμαρινά,και επειδή βιαζόμουνα

την ακολούθησα,την πάτησα χοντρά και ναι ηταν στημένο και απάτη.

2.για τους μηχανικους επιβλεποντες που συστήνουν εργολάβους κλπ.

Συμφωνώ οτι η πλειοψηφία συμπαραστέκεται στον πελάτη και συστήνει εργολάβο κλπ

για να μην μπλεξει ο πελάτης.το έκανα και εγώ. ενα πολυ μικρό ποσοστό συστήνει εργολάβο με σκοπο την ληστεία.

ποια η διαφορά?και πως φαίνεται? αυτος που συστήνει με καλή προθεση δεν συστήνει εναν αλλα δυο-τρεις και αφήνει την τελική επιλογή στον πελάτη.αυτος που συστήνει με σκοπο την ληστεία συστήνει μόνο εναν και επιμένει.

3.αν οι προθέσεις καποιου που συστήνει ειναι κακές ε δεν φταιει το θύμα που την παταει(το πολύ πολύ να τον χαρακτηρίσουμε αφελή

Link to comment
Share on other sites

Ο ίδιος εργολάβος που σε δικό μου έργο στέκεται κλαρίνο επειδή είναι δεμένος με συμφωνητικά και ξέρει πως δεν τον παίρνει να μου "την κάνει"

αν τον συστήσω σε ιδιώτη που οικοδομεί με αυτεπιστασία θα ξεσαλώσει.

 

Καλουπατζής (καλός) ο οποίος σε δική μου οικοδομή είχε μηδέν κέρδος (ίσα τα μεροκάματα για τους εργάτες που έβγαλε),

με τον που τον εξωφλώ του κάνω την εξής ερώτηση:

Ρε μάστορά μου, εσύ πως κερδίζεις χρήμα (καθότι χρήμα κέρδιζε αφού σκεφτόταν να αγοράσει οικόπεδο για να γίνει κατασκευστής)

Και μου απαντάει: Στους μηχανικούς πάω μόνο για τα μεροκάματα και τα ένσημα των εργατών, για να μην χάσω το συνεργείο. Από τους ιδιώτες τα κονομώ και μάλιστα χοντρά!

 

Άρα σε ιδιώτη που απλώς του βγάζω την άδεια και έχω μόνο επίβλεψη δεν συστήνω ούτε εργάτη για να καθαρίζει την οικοδομή του!

Ξέρω πως στο οικονομικό θα την πατήσει (σίγουρο) και αν το καταλάβει (αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο) θα μου αποδωθούν και εμένα ευθύνες.

Άρα δεν συστήνουμε συνεργεία για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως αν ο μηχανικός έκανε και την κατασκευή υποχρεωτικά , θα λυνόνουσαν όλα τα προβλήματα ?

 

Πες τα χρυσόστομε!

Link to comment
Share on other sites

καί πως θα διαφυλάξεις την ποιότητα του εργου?αν μπλέξει σε καποιον πολύ κακό εργολάβο?

 

Υπεύθυνος για την ποιότητα του έργου είναι ο ίδιος ο κατασκευαστής του έργου. Ο επιβλέπων είναι υπεύθυνος αποκλειστικά για την νομιμότητα και την ασφάλεια του έργου.

 

Αν το συνεργείο είναι τόσο κακότεχνο που επηρεάζεται και η ασφάλεια του έργου τότε ενημέρωση του ιδιοκτήτη πως πρέπει ο εργολάβος να κυρηχτεί έκπτωτος λόγο μη επάρκειας να αναταποκριθεί στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου. Διαφορετικά παραίτηση από επίβλεψη...

 

Ο επιβλέπων δεν έχει καμία δουλειά και υποχρέωση να έρχεται σε άμεση επαφή και συνενόηση με τον κάθε υπεργολάβο (ούτε και η αμοιβή του ανταποκρίνεται σε κάτι τέτοιο). Ενημερώνει τον κύριο του έργου - ιδιοκτήτη - αυτεπιστάτη - εργοδηγό και αυτός είναι υπόχρεος να πράξει τα δέοντα.

Έχει τύχει να αντιμετωπίσω σε έργο προβλήματα με την σωστή διαμόρφωση και τοποθέτηση του οπλισμού και έκραξα τον ιδιοκτήτη που ήταν και ο επιστάτης. (είχε αναθέσει τον σκελετό με τα υλικά στον εργολάβο και προσπαθούσε ο εργολάβος να κάνει τα γνωστά όργια. Στο τέλος ο ιδιοκτήτης σταμάτησε την οικοδομή στην οροφή του υπογείου αφού συνηδητοποίησε την ανεπάρκειά του ως επιστάτη.)

Link to comment
Share on other sites

Χρυσίδα, κατ'εμέ υπάρχει τρόπος να μην πληρώσεις. Πάρε ανεξάρτητο μηχανικό και κάνε επιμέτρηση. Ότι κυβικά βγούν αυτά πληρώνεις! Το βάρος οπλισμού βγαίνει και από τα σχέδια.

 

Αν κάποιος θέλει περισσότερα λεφτά, ας σου τα ζητήσει δικαστικώς και άστον να αποδείξει οτι δεν είναι ελέφαντας...

 

Μπορείς να εμπλέξεις και το ΤΕΕ ξέρεις με το να ζητήσεις πραγματογνωμοσύνη για το πόσα κυβικά πέσαν πραγματικά και πόσα κιλά σίδερο προβλέπει η μελέτη.

 

Στο νόημα της επίβλεψης καλύτερα να μην μπαίνεις.

 

δεν αντιλέγω σε αυτά που αναφέρεις.....

απλά και πάλι εκ πείρας μπορώ να πω ότι ο χρυσιδα θα αναλώσει πολύ χρόνο και χρήμα στην όλη διαδικασία που πιστεύω ότι θα τοθυ στοιχίσει πιο πολύ έτσι ( και δεν εννοώ μόνο χρηματικά, διότι υπάρχει η ψυχική ηρεμία επίσης και η διάθεση και η εργασία του και η οικογένεια του και οι ώρες που απαιτούν -χρειάζονται και θέλει ο ίδιος να αφιερώσει σε αυτές...) και να μην μπούμε στην συζήτηση της κλίκας της καταγγελίας των πλιάτσικων απειλών και τα λοιπά....

 

 

χάρης

 

υ.γ υπάρχουν διάφοροι δρόμοι που μπορούμε να βαδίσουμε....και μάλιστα μπορεί 2-3 διαφορετικοί να καταλήγουν στο ίδιο σημείο.....σημασία έχει όμως και η διαδρομή μέχρι το τέλος γιατί όλη αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να είναι ευχαρίστηση για τον φίλο μας χρυσιδα.γι αυτό φωνάζω εξ αρχής για το όσο πιο ανώδυνα....

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.