Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ξεπέρασαν τις 30.000 οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες


    Συνολικά 30.187 αντιρρήσεις, εκ των οποίων οι 7.700 υπάγονται στην ατέλεια, έχουν υποβληθεί κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, για την κατατεθείσα τροπολογία που παρατείνει την παράταση έως τις 27 Ιουλίου. Οι περιπτώσεις ατέλειας, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, αφορούν δήμους, σχέδια πόλης για τις περιοχές εποικισμού, αναδασμού και εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.

     

    Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι η νέα καταληκτική ημερομηνία, μέχρι 27/07 είναι «δεσμευτική», δηλαδή δεν θα δοθεί άλλη παράταση, «εφόσον πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε προχωρήσει στη μερική κύρωση του χάρτη». «Είναι καταληκτική ημερομηνία και για τους πολίτες που είναι κάτοικοι εξωτερικού», επισήμανε.

     

    Νέο εργαλείο για τα πρόδηλα σφάλματα

     

    Γνωστοποίησε, επίσης, ότι έχει δημιουργηθεί ένα εργαλείο για την αίτηση προδήλου σφάλματος τις τελευταίες μέρες από την ΕΚΧΑ ΑΕ. «Με αυτά τα εύχρηστα εργαλεία δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη, χωρίς να πληρώνει μελέτες, δικηγόρους και να μπαίνει σε διάφορα έξοδα να αξιοποιεί αυτά τα εργαλεία», εξήγησε και συνέχισε:

     

    «Επιπλέον, με την ολοκλήρωση δηλώσεων καλλιέργειας από τους αγρότες θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε αυτό το μήνα να τους ενημερώσουμε όλους προσωπικά, στην περίπτωση που οι εκτάσεις που χρησιμοποιούν αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες, ώστε να προχωρήσουν στη χρήση των εργαλείων που έχουμε νομοθετήσει για την καλλιέργεια σε πρώην δασικές εκτάσεις ή άλλων εργαλείων της δασικής νομοθεσίας, όπως το άρθρο 67 για τους δασωμένες αγρούς».

     

    Κανονικά οι αιτήσεις αλλαγής χρήσης για τους αγρότες

     

    Ο ίδιος διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν να αναιρείται το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση αλλαγής χρήσης ο αγρότης. Όπως εξήγησε, στις 27 Ιουλίου λήγει η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση όσοι είναι ενταγμένοι στο ΟΣΔΕ και η έκτασή τους είναι εκχερσωμένη. Ο νόμος για τις αιτήσεις εξαγοράς παραμένει ανοιχτός για τις προ του 1975 τροποποιημένες εκτάσεις μέχρι το 2018. «Επίσης ο νόμος είναι ανοικτός για όσους έχουν τροποποιήσει τις χρήσεις από το 1975, έως το 2007, χωρίς όριο χρόνου», πρόσθεσε.

     

    Τρέχουν οι δήμοι για να ολοκληρώσουν την ανάρτηση

     

    Σχετικά με τους δήμους που δεν έχουν ολοκληρώσεις μέχρι σήμερα την ανάρτηση δασικών χαρτών, τους οποίους είχε γνωστοποιήσει στο κοινό το υπουργείο, ο κ. Φάμελλος τόνισε πως σήμερα «έχουμε πλέον φτάσει στο 67% και με την παράταση στοχεύουμε στο 100%. Τις τελευταίες δέκα μέρες συμμορφώθηκαν έντεκα ΟΤΑ». «Γι' αυτό χρειάζεται να επικοινωνούμε απευθείας με την κοινωνία και να την ενημερώνουμε», σχολίασε.

     

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δήμοι που δεν έχουν στείλει ακόμα στοιχεία είναι 40 τον αριθμό και πρόκειται για τους εξής:

     

    Αλεξανδρούπολης, Αν. Μάνης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Βοίου, Βορ. Κυνουρίας, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτ. Μάνης, Δωδώνης, Έδεσσας, Ελαφονήσου, Εορδαίας, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζαχάρως, Καβάλας, Κασσάνδρας, Κέρκυρας, Κιμώλου, Κομοτηνής, Κόνιτσας, Μεσσήνης, Μετσόβου, Μήλου, Μυκόνου, Ναυπλίου, Νέας Προποντίδας, Νότ. Κυνουρίας, Νοτ. Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πύλου-Νέστορος, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκόπελου, Σπάρτης, Σπετσών, Χίου και Ωραιοκάστρου.

     

    Αρχές Ιουλίου το ν/σ για το δομημένο περιβάλλον

     

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως το νομοσχέδιο για τη δόμηση έρχεται στη Βουλή προς συζήτηση στις αρχές Ιουλίου. Σε αυτό, όπως είπε ο ίδιος, «θα εισάγουμε διατάξεις προσωρινών παραχωρητηρίων και θα δώσουμε τριετή παράταση για να γίνουν οριστικά, ώστε ο πολίτης να μη χρειαστεί να κάνει αντίρρηση (σ.σ. για τους δασικούς χάρτες). Επιπλέον, θα δώσουμε τη δυνατότητα, αμέσως μετά το τέλος των αντιρρήσεων, να εκδίδει απόφαση ο Διευθυντής Δασών για τις εκτάσεις που δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση και δεν είναι δασικές και να προχωρεί άμεσα η έκδοση των οικοδομικών αδειών, χωρίς να περιμένουμε την μερική κύρωση του δασικού χάρτη».

     

    Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, εφεξής οι Διευθύνσεις Δασών θα δίνουν πιστοποιητικά για τον δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων, χωρίς την ανάγκη προσέλευσης των πολιτών στα κτηματολογικά γραφεία, για την μεταβίβαση των εκτάσεων, επί των κυρωμένων δασικών χαρτών. «Κάποιες ρυθμίσεις που τις ανακοινώνω από τώρα αφορούν τις δασικές φυτείες όπως και τις εκχερσωμένες εκτάσεις εντός Νομού Αττικής. Αυτά θα τα ολοκληρώσουμε μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, έτσι ώστε μέχρι τις 27 Ιουλίου να τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία», είπε.

     

    Καταλήγοντας, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι μέσα στο 2017 θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες στο 17% των εκτάσεων της χώρας και ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών και Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε τόνισε πως θα προκηρυχθεί, επίσης, και το υπόλοιπο 48% των δασικών χαρτών, μέσα στο 2017, «για να είμαστε απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

     

    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-30-000-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%81%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.