Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Τεχνολογία

    Τεχνολογία

    897 ειδήσεις in this category

    1. Τεχνολογία

      Engineer

      Στη δημοσιότητα έδωσε η ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων Autoriteit Persoonsgegevens (AP) την έκθεσή της με τίτλο «GDPR preconditions for generative AI».
      Η έκθεση αποτελεί παράρτημα της ευρύτερης παρέμβασης της ολλανδικής αρχής για το μέλλον της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης «The AP’s vision on generative AI», μπορεί όμως να διαβαστεί και αυτοτελώς.
      Όπως αποκαλύπτεται από τον τίτλο της, η συγκεκριμένη έκθεση εξετάζει την ανάπτυξη και λειτουργία μοντέλων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης υπό το πρίσμα των απαιτήσεων νομιμότητας του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Η AP επισημαίνει τα πολλά προβλήματα νομιμότητας που έχουν ήδη διαπιστωθεί κατά την ανάπτυξη και εκπαίδευση των foundation models, με τη χωρίς έλεγχο συλλογή δημοσίως προσβάσιμων δεδομένων από το διαδίκτυο.
      Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόλογο του κειμένου:  
      Παρότι μέχρι στιγμής η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φτάσει σε πλήρη νομιμότητα, η AP βλέπει τη δυνατότητα προώθησης της νόμιμης ανάπτυξης και χρήσης. Μια νομική ανάλυση της AP έχει αποκαλύψει ορισμένες παρατυπίες και αβεβαιότητες όσον αφορά τον ΓΚΠΔ. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη και η χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορούν να οργανωθούν με τρόπο που να αποτρέπει αυτές τις παρατυπίες και αβεβαιότητες. Στο παρόν έγγραφο θα εξεταστούν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες υπό το πρίσμα του ΓΚΠΔ.
      Σύμφωνα με την AP, είναι πιθανό να έχουν συμβεί παρατυπίες κατά την ανάπτυξη των foundation models. Η γενική εκτίμηση είναι ότι, βάσει της τρέχουσας πρακτικής, η συντριπτική πλειονότητα όλων των παραγωγικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης υστερεί ως προς τη νομιμότητα. Οι εφαρμογές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης βασίζονται στα λεγόμενα «θεμελιώδη μοντέλα». Για την εκπαίδευση αυτών των μοντέλων έχει χρησιμοποιηθεί (μέσω scraping) σχεδόν το σύνολο των δημοσίως προσβάσιμων δεδομένων στο διαδίκτυο. Ειδικές κατηγορίες προσωπικών δεδομένων έχουν δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο χωρίς να τα έχει κοινοποιήσει το ίδιο το υποκείμενο των δεδομένων. Συνεπώς, είναι πιθανό ένα θεμελιώδες μοντέλο να περιέχει ειδικές κατηγορίες προσωπικών δεδομένων που έχουν συλλεγεί παρανόμως. Η AP σημειώνει ότι αυτές οι ειδικές κατηγορίες προσωπικών δεδομένων αποτελούν μικρό ποσοστό του συνόλου των δεδομένων που συλλέγονται για την εκπαίδευση των θεμελιωδών μοντέλων. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα εν λόγω δεδομένα έχουν αποκτηθεί παράνομα. Παρ’ όλα αυτά, η συνεχιζόμενη χρήση αυτών των θεμελιωδών μοντέλων από ολλανδικές και ευρωπαϊκές οντότητες δεν είναι εγγενώς παράνομη, όπως προκύπτει από ανάλυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ).
      Σε επίπεδο εφαρμογής, η AP έχει εντοπίσει μια σειρά προϋποθέσεων, προκλήσεων και ευκαιριών για υπεύθυνη χρήση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Οι εν λόγω εφαρμογές έχουν σαφή σκοπό και χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν μετά από λεπτομερή αξιολόγηση κινδύνων με κατάλληλα μέτρα προστασίας. Η AP διακρίνει επιπλέον ευκαιρίες και προκλήσεις στον τομέα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, που είναι ανεξάρτητες από το πλαίσιο προστασίας δεδομένων που περιγράφεται παρακάτω. Για παράδειγμα, η ευαισθητοποίηση των χρηστών σχετικά με την κοινοποίηση ευαίσθητων δεδομένων στις εφαρμογές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Το έγγραφο «Προχωρώντας με υπευθυνότητα: η οπτική της AP για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη» αναλύει λεπτομερέστερα αυτές τις ευκαιρίες και προκλήσεις.
      Οι προϋποθέσεις για περαιτέρω επεξεργασία ήδη συλλεγμένων προσωπικών δεδομένων θα αναλυθούν αργότερα. Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου ένα μέρος επιθυμεί να επεξεργαστεί περαιτέρω τα δικά του προσωπικά δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί σε ένα μοντέλο παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Συνήθως, αυτά τα ήδη συλλεχθέντα δεδομένα δεν αρκούν από μόνα τους για την εκπαίδευση ενός θεμελιώδους μοντέλου. Σε αυτή την περίπτωση, η περαιτέρω επεξεργασία αποκλίνει από τον αρχικό σκοπό της επεξεργασίας.
      Θα πρέπει τότε να αξιολογηθεί αν αυτή η περαιτέρω επεξεργασία είναι συμβατή με τον αρχικό σκοπό (σύμφωνα με το Άρθρο 6 παρ.4 ΓΚΠΔ). Αυτή η ανάλυση υπερβαίνει το αντικείμενο του παρόντος εγγράφου και μπορεί να εξεταστεί σε επόμενη έκδοσή του.
      Δείτε αναλυτικά την έκθεση με τίτλο «GDPR preconditions for generative AI».
    2. Τεχνολογία

      Engineer

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια νέα δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των data centers σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
      Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη , ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Νταν Γιόργκενσεν, ανακοίνωσε την επικείμενη πρόταση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα προτείνω ένα πακέτο ενεργειακής απόδοσης για τα κέντρα δεδομένων». 
      Ωστόσο, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για τα μέτρα αυτά καθ΄ αυτά, όσο και για το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.
      Αυξανόμενη ανησυχία
      Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία που παρατηρείται εντός της ΕΕ σχετικά με τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στις υποδομές, ιδίως καθώς η ζήτηση επιταχύνεται λόγω του πολλαπλασιασμού των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, των υπηρεσιών cloud computing και των έργων ψηφιακής συνδεσιμότητας.
      Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν ήδη περίπου το 3% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς περισσότερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να μπουν στο δίκτυο, με δεδομένο ότι τα κράτη μέλη αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
      Ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ
      Το σχέδιο της Κομισιόν σηματοδοτεί εν πολλοίς τη συνέχιση μίας ευρύτερης προσπάθειας που καταγράφεται στο μπλοκ της για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και μείωση των εκπομπών σε τομείς υψηλής κατανάλωσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τους κλιματικούς στόχους του 2030.¨Όπως επισημαίνει το eutoday .net, η ενεργειακή απόδοση των κέντρων δεδομένων έχει τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο, ιδίως στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, όπου συστάδες τέτοιων εγκαταστάσεων έχουν αναπτυχθεί γύρω από μεγάλους αστικούς και τεχνολογικούς κόμβους.
      Ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες πολιτικής είχαν επικεντρωθεί στη βελτίωση των προτύπων δόμησης και των βιομηχανικών διαδικασιών, η προτεινόμενη δέσμη μέτρων σηματοδοτεί μια στροφή προς τη ρύθμιση της ψηφιακής υποδομής που αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
      Ενεργειακές ανησυχίες
      Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Ιρλανδίας και της Γερμανίας, έχουν εκφράσει ανησυχία για την πίεση που ασκούν τα κέντρα δεδομένων στα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό οδηγεί συχνά σε περιορισμούς ή προσωρινά μορατόριουμ σε νέα έργα. Και κατ΄ επέκταση ενισχύει τις πιέσεις για μια πιο συνεκτική στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείριση των ενεργοβόρων ψηφιακών υποδομών.
      Ένας πρωταρχικός παράγοντας πίσω από το ανανεωμένο ενδιαφέρον της ΕΕ για αυτόν τον τομέα είναι η απότομη αύξηση της πληροφορικής που σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και η λειτουργία συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης γενικής χρήσης απαιτεί σημαντική επεξεργαστική ισχύ, η οποία συχνά φιλοξενείται σε κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας που λειτουργούν συνεχώς.
      Αυτή η τάση ανάπτυξης συνοδεύεται από ανησυχίες σχετικά με τις απαιτήσεις ψύξης, τις εκπομπές άνθρακα και την ανθεκτικότητα του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης ή σε περιοχές με περιορισμένη δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
      Οι επενδύσεις σε νέα έργα
      Ενώ η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και επιδιώκει να τοποθετηθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην αξιόπιστη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τους περιβαλλοντικούς συμβιβασμούς που συνεπάγεται η κλιμάκωση αυτών των τεχνολογιών.
      Οι παρατηρητές της βιομηχανίας περιμένουν λεπτομέρειες
      Η σύντομη ανακοίνωση του Επιτρόπου Γιόργκενσεν πάντως δεν διευκρίνισε εάν τα προτεινόμενα μέτρα θα λάβουν τη μορφή δεσμευτικών κανονισμών, αναθεωρημένων προτύπων απόδοσης ή κινήτρων για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών. Ωστόσο, η κίνηση είναι πιθανό να περιλαμβάνει συνεργασία με εθνικές ρυθμιστικές αρχές, προμηθευτές ενέργειας και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που λειτουργούν υποδομές δεδομένων σε όλη την Ευρώπη.
      Ομάδες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κέντρων Δεδομένων (EUDCA), έχουν στο παρελθόν υποστηρίξει την ανάγκη σαφών και εναρμονισμένων κατευθυντήριων γραμμών, υποστηρίζοντας ότι οι κατακερματισμένοι εθνικοί κανόνες δημιουργούν προκλήσεις συμμόρφωσης και αναποτελεσματικότητα.
      Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης έχουν δεσμευτεί οικειοθελώς σε στόχους βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πηγών ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, προηγμένων τεχνολογιών ψύξης και συστημάτων επαναχρησιμοποίησης ενέργειας. Παρ 'όλα αυτά, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι χωρίς συνεπή πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ, οι προσπάθειες ενδέχεται να παραμείνουν άνισες και περιορισμένες σε εύρος.
      Ευθυγράμμιση με τους ψηφιακές και κλιματικούς κανόνες  της ΕΕ
      Η επερχόμενη δέσμη μέτρων αναμένεται να ενταχθεί στο πλαίσιο της διττής ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της ΕΕ, η οποία επιδιώκει να προωθήσει την τεχνολογική καινοτομία, περιορίζοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μπορεί επίσης να συμπληρώσει το ευρύτερο έργο της Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση και τους στόχους πολιτικής της Ψηφιακής Δεκαετίας.
      Καθώς ο όγκος δεδομένων αυξάνεται και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στις δημόσιες υπηρεσίες, τις μεταφορές, την υγειονομική περίθαλψη και τις βιομηχανικές δραστηριότητες, η διασφάλιση βιώσιμων ψηφιακών υποδομών έχει καταστεί στρατηγική μέριμνα. Η Επιτροπή έχει προηγουμένως σκιαγραφήσει ένα όραμα για κλιματικά ουδέτερα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης κέντρα δεδομένων έως το 2030, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Πυξίδα» της ΕΕ.
      Οι προοπτικές
      Σύμφωνα με μελέτη της ResearchAndMarkets.com η αγορά κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη, η οποία αποτιμάται σε 5,19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, αναμένεται να φτάσει τα 28,68 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2034, παρουσιάζοντας ένα ισχυρό σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 18,06% κατά την περίοδο πρόβλεψης 2025-2034.
      Η αγορά κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη επεκτείνεται ραγδαία, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για υπολογισμούς σε πραγματικό χρόνο και επεξεργασία δεδομένων χαμηλής καθυστέρησης. 
      Η εκτεταμένη ανάπτυξη δικτύων 5G, η αυξανόμενη χρήση εφαρμογών IoT και η επείγουσα ανάγκη για αποκεντρωμένες υποδομές για την υποστήριξη ψηφιακών υπηρεσιών επόμενης γενιάς συμβάλλουν σε αυτή τη ζήτηση.
      Η δυναμική αυτού του κλάδου ενισχύεται από εθνικές και ενωσιακές πολιτικές που υποστηρίζουν ενεργειακά αποδοτικές και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές, καθώς και από επενδύσεις σε έργα Βιομηχανίας 4.0 και έξυπνων πόλεων. Η ανάγκη για κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, καθώς επιχειρήσεις από μια ποικιλία κλάδων δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υψηλής απόδοσης, επεκτάσιμη και ασφαλή υπολογιστική κοντά στους τελικούς χρήστες.
    3. Τεχνολογία

      GTnews

      Σε λίγους μήνες και πιο συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2026, η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της γλωσσικό μοντέλο, χάρη στην βοήθεια του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης που υλοποιείται στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, όπως αποκάλυψε κατά την διάρκεια των εργασιών του πρώτου Athens AI Summit, ο Νεκτάριος Κοζύρης, Καθηγητής ΕΜΠ, Εθνικός Εκπρόσωπος και Μέλος στο ΔΣ του EuroHPC Joint Undertaking, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών- ΕΕΛ/ΛΑΚ.
      Ο κ. Κοζύρης, μετείχε στο πάνελ “Η Ελληνική Στρατηγική για την Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης” μαζί με τους Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιάννη Μαστρογεωργίου Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Συντονιστής της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής AI υπό τον Πρωθυπουργό και Απόστολο Μπούτο Σύμβουλο Διοικητή της ΑΑΔΕ.
      Το Athens AI Suumit 2025 πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου στο Divani Caravel, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτείας, θεσμικών φορέων και της επιστημονικής κοινότητας.
      Το ATHENS AI SUMMIT 2025 διοργανώθηκε από τη ΜΕΤΑΤΕΑΜ , με σκοπό να χαρτογραφήσει την παρούσα εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, να αναδείξει τις προοπτικές εξέλιξής της και να διερευνήσει τον ρόλο της στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ειδικά μέσα από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
      Η εκδήλωση αποτελεί έναν δυναμικό κόμβο διαλόγου, καινοτομίας και ανταλλαγής εμπειριών για επαγγελματίες, στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της επόμενης ψηφιακής εποχής της χώρας.
      Με την απόκτηση δικού της γλωσσικού μοντέλου (Large Language Model – LLM) η χώρα εδραιώνει την γλώσσα, την αυτονομία της και την πολιτιστική της ταυτότητα στον ψηφιακό κόσμο.
      Τι σημαίνει γλωσσικό μοντέλο και γιατί το χρειαζόμαστε
      Τα LLM είναι τα «μυαλά» πίσω από τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που γράφουν κείμενα, απαντούν σε ερωτήσεις, μεταφράζουν, κάνουν περιλήψεις, συνομιλούν με τους πολίτες, και προβλέπουν μοτίβα σε δεδομένα. Τα πιο γνωστά – όπως το ChatGPT ή το Gemini – έχουν εκπαιδευτεί κυρίως στα αγγλικά, με περιορισμένη κατανόηση της ελληνικής γλώσσας και μηδενική ευαισθησία στο ελληνικό πλαίσιο.
      Η απουσία ενός ελληνικού LLM σημαίνει ότι η γλώσσα μας αντιμετωπίζεται ως “δευτερεύουσα”, με όλα τα συνεπαγόμενα: κακή μετάφραση, ασαφή συμφραζόμενα, ανακρίβειες σε διοικητικά κείμενα, αδυναμία αξιοποίησης σε δημόσιες υπηρεσίες.
      Τι θα κερδίσουμε με το εθνικό LLM
      Η ανάπτυξη ενός ελληνικού LLM ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά από πρακτικά και στρατηγικά οφέλη:
      Ακριβής κατανόηση και επεξεργασία της ελληνικής γλώσσας: από τις αργκό κάθε γωνίας της χώρας μέχρι τη γλώσσα της Δικαιοσύνης και τα τοπικά ιδιώματα, το μοντέλο μαθαίνει και μιλά… ελληνικά.
      Καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες: έξυπνα συστήματα εξυπηρέτησης πολιτών, bots που απαντούν σε ερωτήσεις στα ΚΕΠ ή στα υπουργεία, αυτόματη παραγωγή διοικητικών εγγράφων.
      Διαφύλαξη της πολιτισμικής ταυτότητας: η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα απαντά μόνο με “όρους Silicon Valley”, αλλά με αναφορές στην ελληνική φιλοσοφία, ιστορία, παιδεία και σύγχρονη κοινωνία.
      Κυριαρχία στα δεδομένα: το μοντέλο θα εκπαιδευτεί και θα λειτουργεί σε ελληνικές υποδομές (ή ευρωπαϊκές), διασφαλίζοντας την εθνική ψηφιακή ανεξαρτησία.
      Ανάπτυξη καινοτομίας: οι ελληνικές startups, τα ερευνητικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε ένα εργαλείο φτιαγμένο για τις δικές τους ανάγκες.
      Τι χάνουμε τόσα χρόνια
      Η απουσία ελληνικού LLM μέχρι σήμερα μάς κόστισε:
      Χαμηλή ποιότητα στις μεταφράσεις και την αυτόματη γλωσσική επεξεργασία
      Καθυστέρηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου
      Εξάρτηση από ξένα μοντέλα με πολιτισμικά φίλτρα και δυτικά bias
      Αδυναμία αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική αγορά (εμπόριο, τουρισμός, εκπαίδευση, υγεία)
      Εν ολίγοις, μιλάμε σε μια μηχανή που δεν καταλαβαίνει πώς μιλάμε, δεν έχει εκπαιδευτεί με ελληνικά δεδομένα, και δεν αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί η διοικητική μας πραγματικότητα, ο πολιτισμός μας ή ο τρόπος σκέψης μας.
      Το συνέδριο προσέφερε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον γνώσης, ενημέρωσης και δικτύωσης για τη νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.
    4. Τεχνολογία

      Engineer

      Μια νέα τεχνολογία σόναρ που απεικονίζει τον βυθό των ωκεανών με ανάλυση λίγων εκατοστών ενθουσιάζει ωκεανογράφους και εταιρείες ορυκτών πόρων.
      Τα σόναρ συνθετικού διαφράγματος (SAS) αναπτύχθηκαν αρχικά από τον στρατό για τον εντοπισμό ναρκών στη θάλασσα. Αν και οι συσκευές αυτές παραμένουν εξαιρετικά ακριβές, με κόστος εκατομμυρίων δολαρίων, αρχίζουν πλέον να χρησιμοποιούνται σε νέες εφαρμογές, αναφέρει το περιοδικό Science.
      Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα, μέχρι σήμερα ο άνθρωπος έχει παρατηρήσει από κοντά μόνο το 0,001% του βυθού σε βάθη άνω των 200 μέτρων, μια έκταση 10 φορές μικρότερη από το Βέλγιο.
      Η υιοθέτηση του SAS θα μπορούσε να επιταχύνει θεαματικά την εξερεύνηση, αφού αποκαλύπτει όχι μόνο το ανάγλυφο του βυθού αλλά ακόμα και τα ζώα του.
      Το SAS μιμείται τη λειτουργία των ραντάρ συνθετικού διαφράγματος, τα οποία βελτιώνουν θεαματικά την ανάλυση της εικόνας κρατώντας τη δέσμη του ραντάρ εστιασμένη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εδάφους καθώς περνούν από πάνω της, συγκεντρώνοντας έτσι λήψεις από πολλές διαφορετικές γωνίες.
      Το SAS κάνει το ίδιο εκπέμποντας ήχους αντί για ραδιοκύματα.
      Η τελική εικόνα προκύπτει από επεξεργασία των δεδομένων και απαιτεί τη γνώση της ακριβούς θέσης του σόναρ πάνω από τον βυθό, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με GPS, αφού τα σήματα των δορυφόρων δεν ταξιδεύουν στο νερό.
      Eικόνα SAS του γερμανικού υποβρυχίου U-853 που βυθίστηκε το 1945 έξω από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ (NOAA)
      Χρειάστηκε μια δεκαετία προσπαθειών για να αντιμετωπιστεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα. «Το μαγικό κόλπο είναι η αξιοποίηση των ίδιων των ακουστικών δεδομένων για τη διόρθωση της πλοήγησης» λέει ο Ρόι Χάνσεν, ερευνητής του Νορβηγικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας, πρωτοπόρου στην τεχνολογία SAS. Σε αυτή την περίπτωση, αλγόριθμοι προσδιορίζουν το στίγμα εξετάζοντας τις χρονικές αποκλίσεις διαδοχικών σημάτων.
      Το 2003, ένα τέτοιο σόναρ χρησιμοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση υδροθερμικών οπών στο βυθό έξω από τα νησιά Γκαλάπαγκος στον Ειρηνικό. Ακόμα και ζώα που ζουν σε αυτούς τους γεωλογικούς σχηματισμούς ήταν ορατά στις εικόνες.
      «Ξεχνάς ότι δεν πρόκειται για φωτογραφία αλλά για εικόνα που αναδημιουργήθηκε από ήχους» σχολίασε η Κάρολαϊν Τζίνι, διδακτορική φοιτήτρια που συμμετείχε στην αποστολή.
      Στη Νορβηγία, ο Χάνσεν και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν SAS για να εντοπίσουν πλοία με πυρομαχικά που βυθίστηκαν εσκεμμένα από τους Συμμάχους στη Βόρεια Θάλασσα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
      Οι ερευνητές αναγνώρισαν 54 ναυάγια, ορισμένα άγνωστα μέχρι τότε, και εντόπισαν ακλόμα και μεμονωμένες βόμβες που θα παρέμεναν αόρατες για άλλα σόναρ.
      Η νέα τεχνολογία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως από εταιρείες που ετοιμάζονται για εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας.
      Από την άλλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από περιβαλλοντικές οργανώσεις προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις αυτών των ορυχείων στον βυθό.
      Αυτό συνέβη το 2021, όταν η ισραηλινή Εταιρεία για την Προστασία της Φύσης εξέφρασε ανησυχίες για την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέπει έρευνες της πετρελαϊκής βιομηχανίας έξω από τις ακτές του Τελ Αβίβ.
      Η ομάδα του Γιτζάκ Μακόφσκι, γεωεπιστήμονα στο Πανεπσιτήμιο της Χάιφας, χαρτογράφησε την περιοχή με SAS και ανακάλυψε «μια πλούσια όαση» που κανείς δεν γνώριζε ως τότε.
      Τα ευρήματα οδήγησαν στη δημιουργία προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής το 2022.
    5. Τεχνολογία

      Engineer

      Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη του FTTH στην Ελλάδα, καθώς οι οπτικές ίνες βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, που εντείνουν τις επενδύσεις τους. Κομβικό ρόλο στην επιτάχυνση αυτή παίζει και το πρόγραμμα Gigabit Voucher, που επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH και αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγορά. Αντιθέτως, εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό η πορεία του προγράμματος Smart Readiness εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης που το συνοδεύει.
      Ο ΟΤΕ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην αγορά, έχοντας ήδη φτάσει στο τέλος του 2024 να καλύπτει 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις με FTTH. Το πλάνο του ομίλου προβλέπει την επέκταση του δικτύου σε 2,1 εκατ. μέχρι το τέλος του 2025 και 3 εκατ. μέχρι το 2027.
      Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (συνολικό ποσοστό FTTH πελατών αγοράς επί των διαθέσιμων γραμμών OTE) ανήλθε σε 29%, καταγράφοντας αύξηση από 22% ένα χρόνο πριν. Από το σύνολο των 430 χιλιάδων συνδρομητών FTTH, το 84% χρησιμοποιούν την υποδομή του ΟΤΕ. Επιπλέον, το 44% των συνδρομητών FTTH του ανταγωνισμού βασίζονται στις υποδομές του ΟΤΕ, συγκριτικά με 36% ένα χρόνο πριν, αύξηση που οφείλεται και στις συμφωνίες εκπτώσεων όγκου στην αγορά χονδρικής FTTH μεταξύ βασικών παρόχων της αγοράς, που συνάφθηκαν το προηγούμενο έτος.
      Αντίστοιχα, η ΔΕΗ, μέσα από τη θυγατρική της ΔΕΗ Fiber, έχει καταγράψει "άλμα" στην εγκατάσταση συνδέσεων FTTH, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2025. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2025, το δίκτυο FTTH της εταιρείας έφτασε τα 948.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αριθμός πενταπλάσιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ο στόχος της είναι να αγγίξει το 1,5 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους, δημιουργώντας ανταγωνιστικό "αντίβαρο" έναντι των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
      Τα επενδυτικά της πλάνα σε δίκτυα οπτικών ινών συνεχίζει και η United Fiber, θυγατρική της Nova, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο συνήψε σύμβαση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 95 εκατ. με τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα. To δάνειο αυτό ήρθε σε συνέχεια προηγούμενου, ύψους 79,3 εκατ., που είχε χορηγηθεί επίσης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την πρώτη φάση της επένδυσης της United Fiber στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Mέχρι το τέλος του 2024, το δίκτυο της εταιρείας είχε φτάσει σε 540.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο επόμενος φιλόδοξος στόχος  είναι η κάλυψη 830.000 σημείων μέχρι το τέλος του 2025.
      Η Vodafone Ελλάδος την περσινή χρονιά, επιτάχυνε την ανάπτυξη του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας, έχοντας υλοποιήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH). Το επόμενο βήμα για τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο είναι η εμπορική διάθεση του δικτύου της σε 500.000 κατοικίες εντός του 2025, ενώ ο στρατηγικός στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της διαθεσιμότητας σε 850.000 σπίτια έως το 2028.
      Τι γίνεται με τα κουπόνια
      Όσον αφορά στα δύο βασικά προγράμματα επιδότησης για την ενίσχυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα, εξακολουθούν να διαγράφουν "πορείες" αντίθετες. Από την μια μεριά η ζήτηση για το Gigabit Voucher παραμένει υψηλή αλλά η ανταπόκριση στο Smart Readiness, μολονότι ενισχυμένη, κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.
      Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το πρόγραμμα Smart Readiness έχει συγκεντρώσει 11.205 αιτήσεις, και έχουν εκδοθεί 6.881 κουπόνια, έναντι των 60.000 που προβλέπει συνολικά το σχέδιο. Αντίθετα, το πρόγραμμα Gigabit Voucher καταγράφει σημαντικά υψηλότερη ζήτηση: έως τώρα έχουν υποβληθεί 123.170 αιτήσεις, με 115.166 κουπόνια να έχουν εκδοθεί και 62.957 να έχουν ήδη εξαργυρωθεί, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης που προβλέπει τη διάθεση 200.000 κουπονιών.
      Τα εμπόδια στο Smart Readiness παραμένουν, καθώς για την εφαρμογή του προγράμματος απαιτείται συνεννόηση μεταξύ των ιδιοκτητών και των διαχειριστών των πολυκατοικιών, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαδικασία. Αντιθέτως πολύ πιο εύκολη και απλή είναι η χρησιμοποίηση του Gigabyte Voucher, καθώς αφορά σε μεμονωμένους χρήστες.
      Τα δύο προγράμματα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί. Αυτό σημαίνει πως αν το Smart Readiness δεν πιάσει τον στόχο, θα υπάρξουν εμπόδια στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του Gigabit Voucher. Υπενθυμίζεται ότι η  πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με την διάθεση 200.000 κουπονιών συνδεσιμότητας Gigabit, κατά την οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 60.000 συνδέσεις κτιρίων του προγράμματος Smart Readiness.
      Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τις κινήσεις που θα κάνει για την ενίσχυση της ζήτησης του κουπονιού Smart Readiness, καθώς πλέον οι παρεμβάσεις για την αίσια έκβαση του προγράμματος κρίνονται επιτακτικές.
      Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν "ποντάρει" στα κουπόνια προσδοκώντας ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα δώσουν ώθηση στη μετάβαση των συνδρομητών από παραδοσιακές συνδέσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.
    6. Τεχνολογία

      Engineer

      Η τελευταία παγκόσμια έρευνα της KPMG σχετικά με την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) αποκαλύπτει ότι δεν αποτελεί απλώς μια τεχνολογία, αλλά μια ολιστική επιχειρησιακή μετάβαση.
      Μέσα από τη μελέτη σχεδόν σε 1.400 στελέχη παγκοσμίως, αναδεικνύεται η ανάγκη για τις επιχειρήσεις να υπερβούν τις απλές τεχνολογικές επενδύσεις και να προσεγγίσουν τη στρατηγική, τον πολιτισμό και τις λειτουργίες τους συνολικά.
      Η έκθεση “Intelligent Industries - Blueprints for Creating Value through AI-Driven Transformation” παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που επιτρέπει στους οργανισμούς να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους μέσω της ΤΝ, ενσωματώνοντάς την σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας τους. Παράλληλα, η KPMG θα δημοσιεύσει μια σειρά εξειδικευμένων εκθέσεων με ανάλυση ανά κλάδο για τομείς όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, η τεχνολογία, το λιανεμπόριο, η ενέργεια, η μεταποίηση, οι επιστήμες ζωής και η υγειονομική περίθαλψη.
      Τρεις φάσεις δημιουργίας αξίας μέσω της ΤΝ
      Η μελέτη προσδιορίζει τρεις κρίσιμες φάσεις για τη δημιουργία αξίας μέσω της ΤΝ, παρέχοντας έναν στρατηγικό οδικό χάρτη για τη συστηματική κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης:
      Ενδυνάμωση ανθρώπων: Υποστήριξη των εργαζομένων με εργαλεία ΤΝ, έμφαση σε υψηλής αξίας περιπτώσεις χρήσης (use cases), καινοτομία, πειραματισμός και καθιέρωση αρχικών ρυθμιστικών πλαισίων
      Ενσωμάτωση της ΤΝ στις εργασιακές ροές: Ενσωμάτωση της ΤΝ στις διαδικασίες, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις αλυσίδες αξίας για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των λειτουργιών και της εμπειρίας των πελατών
      Μετασχηματισμός της επιχείρησης και του οικοσυστήματος: Κλιμάκωση της ΤΝ σε όλη την επιχείρηση και το ευρύτερο επιχειρηματικό οικοσύστημα, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και συνεχή καινοτομία
      Ανάπτυξη δυνατοτήτων ΤΝ σε τρία επίπεδα
      Για την πλήρη αξιοποίηση της ΤΝ, οι οργανισμοί πρέπει να αναπτύξουν δυνατότητες σε τρία θεμελιώδη επίπεδα:
      Βάσεις: Υποδομές ΤΝ, διακυβέρνηση και στρατηγική δεδομένων
      Λειτουργίες: Εφαρμογή της ΤΝ στις διαδικασίες, τις ροές αξίας και τις επιχειρησιακές λειτουργίες για ενίσχυση της συνεργασίας, βελτίωση των προϊόντων και αναβάθμιση της εμπειρίας πελατών
      Επιχείρηση: Εταιρικός μετασχηματισμός μέσω της ΤΝ, ενσωματώνοντας τη νοημοσύνη στη στρατηγική και τη λήψη αποφάσεων
      Στρατηγικός οδικός χάρτης για την επιτυχία στην ΤΝ
      Η νέα σειρά εκθέσεων παρέχει έναν σαφή και εφαρμόσιμο οδηγό για επιχειρηματικούς ηγέτες από οκτώ βιομηχανίες, με στόχο την επιτάχυνση της υιοθέτησης της ΤΝ. Καθορίζονται οι αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι οργανισμοί ώστε να μεταβούν από τον πειραματισμό στην ΤΝ σε βιώσιμη και κλιμακούμενη δημιουργία αξίας.
      Ο Χάρης Συρούνης, Partner, Advisory, KPMG στην Ελλάδα δήλωσε «Η έρευνα αποδεικνύει πως σε όλη η αγορά και σε όλους τους κλάδους υπάρχει η αναγνώριση ότι η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει και να προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα. Οι δυνατότητες της ΤΝ θα αλλάξουν τον τρόπο που η επιχείρηση σχεδιάζει το μοντέλο εργασίας και επικοινωνίας που υιοθετεί και γενικά την ποιότητα και το είδος των υπηρεσιών που παρέχει. Η έρευνα μπορεί να βοηθήσει όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους να προετοιμαστούν κατάλληλα.»
      Ο Adrian Clamp, Global Head, Connected Enterprise, KPMG International, δήλωσε «Η ΤΝ δεν αποτελεί μια παροδική τάση, αλλά μια επιταχυνόμενη δύναμη που συνεχώς εξελίσσεται και μετασχηματίζει τον επιχειρηματικό κόσμο. Η αποτελεσματική μετάβαση στην ΤΝ ξεπερνά την απλή εφαρμογή τεχνολογιών. Οι οργανισμοί οφείλουν να ενσωματώσουν τη νοημοσύνη στις ροές αξίας και στις διαδικασίες τους, ακολουθώντας ένα ευέλικτο και δομημένο πλαίσιο. Είναι κρίσιμο να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΤΝ, να αναπτύξουμε βασικές ικανότητες και να προσαρμόσουμε τα επιχειρησιακά μας μοντέλα αναλόγως.»
      Η έρευνα υπογραμμίζει ότι για τη μεγιστοποίηση της αξίας της ΤΝ, οι οργανισμοί δεν πρέπει να περιορίζονται σε σταδιακές βελτιώσεις, αλλά να διαμορφώνουν ένα μέλλον όπου η τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία των πελατών, βελτιστοποιεί τις λειτουργίες και προάγει καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτό απαιτεί από τους ηγέτες να διεξάγουν στρατηγικές αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένου του σεναριακού σχεδιασμού, για να κατανοήσουν πώς η τεχνολογία μπορεί να αναδιαμορφώσει το ανταγωνιστικό τους πεδίο. Παράλληλα, η προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων και η συνεχής ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων είναι καθοριστικής σημασίας για την προσαρμογή στις ταχέως μεταβαλλόμενες τεχνολογικές εξελίξεις.
      «Η πορεία προς τον έξυπνο οργανισμό είναι ένα διαρκές ταξίδι και οι ηγέτες διαδραματίζουν καίριο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η δέσμευσή τους είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση εσωτερικής τεχνογνωσίας και τη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού που μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η ΤΝ», πρόσθεσε ο Clamp.
    7. Τεχνολογία

      GTnews

      Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) δημοσιεύει τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις επιτόπιες μετρήσεις της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από σταθμούς κεραιών που πραγματοποιήθηκαν το 2024, καθώς και τον απολογισμό λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) για το ίδιο έτος.
      Συγκεκριμένα, δημοσιεύονται:
      (α) Έκθεση συγκεντρωτικών στοιχείων επιτόπιων μετρήσεων εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας Η ΕΕΑΕ, μέσω αυτεπάγγελτων και κατόπιν αιτήματος ελέγχων, διενεργεί επιτόπιες μετρήσεις με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται:
      Αυτεπάγγελτα, σε ετήσια βάση, καλύπτοντας τουλάχιστον το 20% των κεραιών που έχουν αδειοδοτηθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως. Κατόπιν αιτήματος, από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Το 2024 διενεργήθηκαν συνολικά 2.377 επιτόπιες μετρήσεις σε σταθμούς κεραιών σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Από αυτές:
      2.362 μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν αυτεπάγγελτα, 15 μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος. Σε 6 περιπτώσεις εντοπίστηκαν υπερβάσεις ή ενδεχόμενες υπερβάσεις των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης. Για όλες τις περιπτώσεις, ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς και ελήφθησαν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.
      Συνολικά προβάλλονται τα αποτελέσματα από περισσότερες από 25.000 επιτόπιες μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2008 έως σήμερα, σε περίπου 11.862 σταθμούς κεραιών. Τα αναλυτικά αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα και στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και συσκευές “e-κεραίες“
      Ο απολογισμός για το 2024 περιλαμβάνει τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα μετρήσεων που προέρχονται:
      από 500 σταθερούς σταθμούς μέτρησης του ΕΠΗΠ, από 12 κινητούς σταθμούς, που λειτουργούν σε δήμους της χώρας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που καταγράφηκαν είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα όρια που ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
      Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο σταθμών συνεχούς μέτρησης της υψίσυχνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, διασυνδεδεμένο on-line με τη διαδικτυακή πύλη paratiritirioemf.eeae.gr, όπου προβάλλονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαρκών μετρήσεων, το οποίο είναι ενταγμένο στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητα των πολιτών σε όλη τη χώρα.
    8. Τεχνολογία

      GTnews

      Σε μια εποχή όπου η αστική ζωή μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς και η ανάγκη για βιώσιμες, προσιτές και κοινωνικά ενεργές μορφές κατοικίας αυξάνεται, το coliving αναδεικνύεται σε μια πολλά υποσχόμενη πρόταση.
      Πέρα όμως από την κοινή στέγαση, οι νέες τεχνολογίες και τα μοντέλα διαβίωσης φέρνουν επανάσταση στον τομέα, προσφέροντας μια πιο ευέλικτη, προσωποποιημένη και διασυνδεδεμένη εμπειρία.
      Η έννοια της κοινής διαβίωσης δεν είναι νέα. Ωστόσο, αυτό που αλλάζει ριζικά την αγορά είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, η αυτοματοποίηση και η υιοθέτηση νέων μοντέλων, όπως τα “coliving hotels” και το “flex living”. Το coliving 2.0, όπως το αποκαλούν ήδη αρκετοί στον κλάδο, έχει περισσότερα κοινά με την τεχνολογία παρά με την παραδοσιακή ενοικίαση.
      Ψηφιακή εμπειρία διαμονής
      Οι πλατφόρμες διαχείρισης coliving γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένες. Μέσω εφαρμογών για κινητά, οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν check-in χωρίς επαφή, να κρατούν κοινόχρηστους χώρους, να συμμετέχουν σε events ή να επικοινωνούν με την κοινότητα. Εταιρείες όπως η Habyt, η Outsite και η Folk έχουν επενδύσει σημαντικά σε λύσεις «smart living», δίνοντας στους ενοίκους πρόσβαση σε υπηρεσίες τύπου concierge, ειδοποιήσεις για κοινωνικές εκδηλώσεις και υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο.
      Παράλληλα, τεχνολογίες Internet of Things (IoT) διαχειρίζονται την κατανάλωση ενέργειας, τον φωτισμό, την ασφάλεια και τις λειτουργίες των κοινόχρηστων χώρων, δημιουργώντας μια εμπειρία «έξυπνης κατοικίας» που ενισχύει την άνεση και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

      Flex living & coliving hotels: Η νέα κανονικότητα
      Η καινοτομία στον χώρο του coliving δεν περιορίζεται μόνο στα ψηφιακά εργαλεία. Εξελίσσεται και σε επίπεδο μοντέλου. Το λεγόμενο “flex living”, ένας συνδυασμός μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας διαμονής, απαντά στην ανάγκη των σύγχρονων επαγγελματιών και ψηφιακών νομάδων για ευελιξία. Μονάδες που λειτουργούν ως coliving hotels επιτρέπουν στον ένοικο να μείνει για μερικές νύχτες, εβδομάδες ή και μήνες, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και κοινόχρηστους χώρους με έμφαση στην κοινωνική αλληλεπίδραση.
      Η Nomio, που αυτοπροσδιορίζεται ως ο πρώτος «Παράδεισος των Νομάδων», συνδυάζει τεχνολογικά προηγμένες υποδομές με εμπειρίες διαμονής που μοιάζουν περισσότερο με ένα συνδυασμό ξενοδοχείου και κοινότητας.
      Καινοτομία στην προσιτότητα και τον σχεδιασμό
      Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το coliving είναι η προσιτότητα. Καινοτόμες λύσεις, όπως ενοικίαση μη επιπλωμένων μονάδων, κοινόχρηστες παροχές με "amenity-light" μοντέλα και δυναμική τιμολόγηση, επιτρέπουν στους φορείς να προσφέρουν ενοίκια έως και 20% χαμηλότερα από την αγορά. Η Savills σημειώνει ότι το coliving είναι κατά μέσο όρο 7% φθηνότερο από τα παραδοσιακά στούντιο, χωρίς να υστερεί σε ποιότητα ή παροχές.
      Ακόμα, η σχεδίαση των χώρων έχει εξελιχθεί με βάση αρχές βιοφιλίας, ψυχολογίας χώρου και κοινωνικής διασύνδεσης. Ο στόχος δεν είναι απλώς να «μένεις» κάπου, αλλά να ανήκεις. Κοινόχρηστες κουζίνες τύπου "master chef", χώροι γυμναστικής, coworking και σαλόνια ειδικά σχεδιασμένα για «τυχαίες» συναντήσεις (social collision points) ενισχύουν το αίσθημα κοινότητας.
      Ανθρώπινη επαφή μέσα από τεχνολογία
      Παρά την τεχνολογική διάσταση, το coliving παραμένει βαθιά ανθρωποκεντρικό. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ανθρώπινη εμπειρία, όχι να την αντικαταστήσει. Οι διαχειριστές κοινότητας παίζουν ρόλο-κλειδί, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή, οργανώνοντας δράσεις και προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη στους κατοίκους.
      Έρευνες δείχνουν ότι οι κάτοικοι coliving νιώθουν σημαντικά λιγότερη μοναξιά από τον γενικό πληθυσμό. Η La Casa διαπίστωσε ότι μόλις 7% των ενοίκων της αισθάνονται μοναξιά, έναντι 53% του εθνικού μέσου όρου στη Γαλλία.
    9. Τεχνολογία

      Engineer

      Η εποχή που οι μεγάλοι πάροχοι διεθνών τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων «απέφευγαν» την Ελλάδα δείχνει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί με τη χώρα μας να εξελίσσεται σε ψηφιακό κόμβο διακίνησης δεδομένων και την Κρήτη να αποτελεί μέρος των σχεδίων όλων των «παικτών» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
      Έχει γίνει πολύς λόγος για τις επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι εν λόγω κινήσεις θα είναι άνευ ουσίας αν δεν υπάρξουν και αντίστοιχες επενδύσεις στον τομέα της διασύνδεσης. Κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη δεδομένου ότι, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Digital Realty στην πρόσφατη εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου data center της εταιρείας στο Ηράκλειο, μέχρι το 2027 εκτιμάται ότι θα έχουν προσαιγιαλωθεί πάνω από 7 νέα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αυτών των συστημάτων σε πάνω από 15!
      Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το 2027 η χωρητικότητα των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα φθάνουν στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 3000 Tbps, όταν το αντίστοιχο νούμερο στις αρχές του 2023 ήταν κάτω από 500 Tbps! Η αύξηση είναι εντυπωσιακή και συνδυάζεται και με το γεγονός ότι σταδιακά μέχρι το 2027 αναμένεται να δούμε και τα εγκαίνια των πρώτων από τα νέα data centers που έχουν ανακοινωθεί την τελευταία 3ετία στην Ελλάδα.
      Η Κρήτη παίζει κεντρικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Το Ηράκλειο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Digital Realty, είναι το σημείο όπου θα υπάρξει η μεγαλύτερη συγκέντρωση όσον αφορά στην απόληξη των νέων καλωδίων, αλλά και τα Χανιά θα παίξουν το δικό τους ρόλο. Τα Χανιά ήταν το πρώτο σημείο που δημιουργήθηκε κέντρο προσαιγιάλωσης καλωδίων (CLS), ενώ το επόμενο στην Κρήτη που έχει δημιουργηθεί είναι στο Τυμπάκι στη νότια πλευρά του νησιού, ενώ και στη Σητεία θα υπάρξει σημείο απόληξης δικτύων. Γενικότερα, τα υπάρχοντα πλάνα κάνουν λόγο για πολλαπλά καλώδια προς τη Μέση Ανατολή με το Andromeda, στο οποίο συμμετέχει η Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ, να είναι από τα πιο σημαντικά.
      Τα περισσότερα καλώδια που περνούν από την Κρήτη οδεύουν στη συνέχεια προς την Ιταλία και κυρίως τη νότια Γαλλία και δη τη Μασσαλία που αποτελεί τον μεγαλύτερο κόμβο διακίνησης δεδομένων στην Μεσόγειο. Όμως, υπάρχουν πολλά πλάνα για καλώδια στο Αιγαίο Πέλαγος αλλά και στη Αδριατική Θάλασσα. Σημειωτέον πως η Αδριατική δεν θεωρείται ιδανικός προορισμός λόγω του μικρού βάθους της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνεται στα πλάνα διαφόρων παρόχων όπως η Sparkle που προωθεί το GreenMed, το οποίο θα μειώσει την απόσταση της σύνδεσης της Μέσης Ανατολής (Άκαμπα Ιορδανίας) με την κεντρική Ευρώπη (Μιλάνο) περνώντας από τα Χανιά και ενδεχομένως από την Πρέβεζα.
      Στο Ιόνιο υπάρχει και το σύστημα Ionian της Islalink, το οποίο από την Πρέβεζα κατευθύνεται μετά -επίγεια- στη βόρεια Ελλάδα και επεκτείνεται προς τη Σόφια, ενώ γενικότερα θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ήπειρο και στη Μακεδονία θα δούμε μεγάλη κινητικότητα μετά και τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για το mega data center στην Πτολεμαϊδα. Σημειωτέον πως στον ΤΑΡ υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο χρησιμοποιεί ήδη η EXA Infrastructure και μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας στον «χάρτη» διακίνησης δεδομένων στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
      Αντίστοιχα, βλέπουμε και νέες οδεύεις από τα βόρεια προς τα νότια όπως, για παράδειγμα, τη νέα σύνδεση Θεσσαλονίκης – Αθήνας που δρομολογεί το United Group (σ.σ. η μητρική εταιρεία της Nova), η οποία γενικότερα έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες κινήσεις στην νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στο Αιγαίο καθώς πολλοί ενδιαφέρονται για τη διασύνδεση με την Τουρκία.
      Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το Αιγαίο Πέλαγος όσον αφορά στα καλώδια οπτικών ινών υπάρχει και από τη Vodafone που ετοιμάζει το επονομαζόμενο Balkan Express, ένα σύστημα για την ταχύτερη σύνδεση της Αθήνας με τη Σόφια αλλά και το Thetis Express, το καλωδιακό σύστημα διασύνδεσης νησιών του νοτίου Αιγαίου. Αντίστοιχο καλωδιακό σύστημα στο Αιγαίο κατασκευάζει και η Cosmote Telekom καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται διαρκώς για την περιοχή.
    10. Τεχνολογία

      Engineer

      Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εισαγωγή ενός πρότυπου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης σε 4 πιλοτικούς προορισμούς, το οποίο θα προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες προορισμών που συναντά κανείς στην Ελλάδα, όπως Νησιωτικός, Ορεινός, Ημιορεινός και Πόλη / Παράκτιος προορισμός. 
      Τονίζεται ότι οι 4 δήμοι με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα επιλεγούν από το Υπουργείο Τουρισμού κατά την υπογραφή της σύμβασης και θα γνωστοποιηθούν στον ανάδοχο για να υλοποιηθούν οι προβλεπόμενες δράσεις της παρούσας διακήρυξης.
      Σκοπός του πρότυπου μοντέλου είναι να δημιουργηθεί ένα σύνολο δραστηριοτήτων και προδιαγραφών βιώσιμης ανάπτυξης ανά κατηγορία προορισμού το οποίο θα μπορεί στη συνέχεια να τύχει εφαρμογής και σε άλλους προορισμούς της χώρας.
      Το μοντέλο του πρότυπου προορισμού θα βασίζεται στη συμμόρφωσή του με το κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και με διεθνή πρότυπα, ιδίως αυτά που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την προσβασιμότητα.
      Το πλάνο συμμόρφωσης θα προκύπτει και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προορισμού και θα περιλαμβάνει αναλυτικό σχέδιο δράσης (action plan), καθορίζοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την προετοιμασία και πιστοποίηση, αλλά και δράσεις ψηφιακής επικοινωνίας/προώθησης/προβολής, ψηφιακές/έξυπνες εφαρμογές για την πληροφόρηση και την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη, καθώς και ήπιες παρεμβάσεις βιώσιμου χαρακτήρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της διαχείρισης του προορισμού.
      Ο ολοένα και μεγαλύτερος διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλει το μοντέλο να διαθέτει διεθνή αναγνωρισιμότητα και κατά συνέπεια θα αξιοποιεί βέλτιστες πρακτικές και διεθνή πρότυπα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προσβασιμότητα, με έμφαση στον διεθνή χαρακτήρα των προτύπων που θα υιοθετηθούν.
      Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε εννέα εκατομμύρια εννιακόσιες δέκα εννέα χιλιάδες τριακόσια πενήντα τέσσερα ευρώ και ογδόντα τέσσερα λεπτά (9.919.354,84 €), μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 12.300.000,00 €, ΦΠΑ 24% 2.380.645,16 €). 
      Η σύμβαση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 157085ΕΞ2021/08-12-2021 (ΑΔΑ: 6ΝΩ0Η-7ΘΟ) απόφαση ένταξης του Έργου με τίτλο: «SUB1: Διαχείριση προορισμών» (κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5150755) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
      Οι δαπάνες του Έργου θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -Τ.Α.Α. (ΣΑ ΤΑ011, κωδ. εναρίθμου έργου 2021ΤΑ01100001). 
      Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 21/05/2025, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00
      Αναλυτικά στοιχεία: https://web.tee.gr/wp-content/uploads/Promitheies/diagwnismoi/ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ-ΚΗΜΔΗΣ-40.pdf
    11. Τεχνολογία

      Engineer

      Το NOOS, το πρώτο 100% ελληνικό ηλεκτρικό scooter, έλαβε επίσημα την ευρωπαϊκή έγκριση τύπου, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ποιότητας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης γνωστοποιεί η Πετρόπουλος.
      Το όχημα είναι πλέον έτοιμο να κυκλοφορήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναπτυγμένο και κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από την ECOSHIFT, το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος, που στοχεύει στην ανάπτυξη και κατασκευή βιώσιμων λύσεων ενέργειας και μικροκινητικότητας, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ίδια κεφάλαια.
      Η πιστοποίηση έχει ήδη εγκριθεί και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσημη κυκλοφορία του NOOS και στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές διαδικασίες και για την κυκλοφορία του στην Κύπρο.
      Επιπλέον, το NOOS έχει ενταχθεί στην Ενδεικτική Λίστα Επιλέξιμων Δικύκλων/Τρικύκλων L1–L7 του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», προσφέροντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα αγοράς του με κρατική επιδότηση.
       
    12. Τεχνολογία

      Engineer

      Αυξήθηκε το μερίδιο υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων στις ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του 2025.
      Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΑ, τα υβριδικά αποτέλεσαν το 48,7%, έναντι 37,3% το ίδιο τρίμηνο το 2023 (+11,4%). Τα plug-in υβριδικά αυξήθηκαν στο 6,1% από 5,5%. 
      Σε ότι αφορά τα αμιγώς ηλεκτρικά, έφτασαν στο 6,1% από 4,3%.
       
       
    13. Τεχνολογία

      Engineer

      Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ανακοινώνει τη λειτουργία ενός νέου ψηφιακού εργαλείου με την ονομασία ΒΕΕΜ (Building Energy Efficiency Marketplace), το οποίο αποτελεί μια καινοτόμα πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή Καταναλωτές με Παρόχους Ενεργειακών Υπηρεσιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή κτιρίων του τριτογενούς τομέα. Η εφαρμογή λειτουργεί ως μια on-line Υπηρεσία Μίας Στάσης για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση στα Κτίρια.
      Η χρήση του εργαλείου ΒΕΕΜ
      https://beem.raaey.gr/
      Ο Καταναλωτής (χρήστης του ΒΕΕΜ) δημιουργεί στην πλατφόρμα λογαριασμό μέσω μίας απλής επιβεβαίωσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, ο Καταναλωτής δηλώνει τα χαρακτηριστικά της οικίας/κτιρίου του και η πλατφόρμα του προτείνει υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης και το εκτιμώμενο κόστος αυτών. Ο Καταναλωτής κάνει αίτημα για να λάβει προσφορά για τις υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης από τους Παρόχους Ενεργειακών Υπηρεσιών.
      Πιο συγκεκριμένα οι Καταναλωτές δηλώνουν/επιλέγουν:
      Τύπο χρήσης κτιρίου (κατοικία ή κτίριο τριτογενούς τομέα) Χαρακτηριστικά περιοχής (νομός/Τοποθεσία, Πυκνότητα δόμησης περιοχής) Χαρακτηριστικά κτιρίου (υψόμετρο κτιρίου, αριθμός ορόφων, επιφάνεια-τετραγωνικά μέτρα κατοικίας) Χαρακτηριστικά κτιριακού κελύφους (ύπαρξη μόνωσης στη στέγη, τοιχοποιία/πρόσοψη, δάπεδο), τύπο εγκατεστημένων κουφωμάτων/υαλοπινάκων (μονά διπλά τζάμια) Συνθήκες λειτουργία της κατοικίας/κτιρίου (π.χ. 19οC το χειμώνα, 26οC το καλοκαίρι) Υφιστάμενες πηγές θέρμανσης και ψύξης (π.χ. λέβητας πετρελαίου, κλιματιστικά με inverter) Ετήσιες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, πετρελαίου ή πέλλετ ξύλου Τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, πετρελαίου ή πέλλετ ξύλου; Η πλατφόρμα προτείνει υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίου:
      Ενίσχυση της θερμομόνωσης του κτιρίου, θερμομόνωση τοιχοποιίας (θερμοπρόσοψη) θερμομόνωση δαπέδου θερμομόνωση δώματος (ταράτσας) Θερμομόνωση δικτύων θέρμανσης/ψύξης, Τοποθέτηση ενεργειακά αποδοτικών υαλοπινάκων/κουφωμάτων (παραθύρων), Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης/ψύξης η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας για θέρμανση και ψύξη, η εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων διαιρούμενου τύπου (A/C split units) με inverter (κλιματιστικά με inverter) η εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου συμπύκνωσης για οικιακή αυτόνομη εγκατάσταση Αντικατάσταση λαμπτήρων με LED, Αντικατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμικό συλλέκτη (ηλιακός θερμοσίφωνας), Εγκατάσταση μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες με ή χωρίς Σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Καταναλωτές επιλέγουν για ποιο/ποια από τα ανωτέρω μέτρα/υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης επιθυμούν προσφορά από τους Παρόχους Ενεργειακών Υπηρεσιών και υποβάλλουν σχετικό Αίτημα στην πλατφόρμα.
      Οι Πάροχοι ενεργειακών υπηρεσιών, στην αρχική έκδοση της πλατφόρμας, είναι εταιρίες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα BEEM, και είναι:
      εταιρίες εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) ή Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και υποβάλλουν προσφορές στα αιτήματα των Καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν την καλύτερη και οικονομικότερη προσφορά για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας/κτιρίου τους.
      Η χρήση του εργαλείου είναι δωρεάν.
      Η ψηφιακή πλατφόρμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να προβούν σε εξοικονόμηση ενέργειας κτιρίων.
      Σημειώνεται ότι η ΡΑΑΕΥ δεν εμπλέκεται στην επιλογή του επαγγελματία/Παρόχου Ενεργειακών Υπηρεσιών και της προσφοράς του, η οποία επιλογή είναι αποκλειστική ευθύνη του Καταναλωτή-χρήστη της πλατφόρμας.
    14. Τεχνολογία

      Engineer

      Την Τετάρτη (2/4), τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του μεγαλύτερου δημόσιου δικτύου φόρτισης της ηπείρου.

      Η κοινοπραξία, με την ονομασία Spark, περιλαμβάνει την ιταλική Atlante, τη γερμανική Ionity, την ολλανδική Fastned και τη γαλλική Electra και έχει ως στόχο την κοινή χρήση των δικτύων τους.

      Το δίκτυο αυτό θα διαθέτει 11.000 σημεία φόρτισης και 1.700 σταθμούς φόρτισης σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, ξεπερνώντας τον αριθμό των σταθμών που διαχειρίζεται ο κύριος ανταγωνιστής τους, η Tesla, σύμφωνα με τη συμμαχία.

      Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Tesla εξακολουθεί να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

      Από τον Ιούνιο, οι πελάτες στην Ευρώπη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να πληρώνουν για υπερταχεία φόρτιση έως 400 kW μέσω οποιασδήποτε εφαρμογής μέλους της Spark Alliance.

      Αναγκαία η επέκταση των υποδομών

      Το ευρωπαϊκό λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας ACEA πιέζει για ταχύτερη επέκταση της υποδομής φόρτισης, ώστε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τις αποστάσεις οδήγησης και να τονωθεί η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα.

      Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο μειωμένης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς η ΕΕ χαλαρώνει τους κανονισμούς της για τις εκπομπές ρύπων.

      Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να εγκατασταθούν 3,5 εκατομμύρια σημεία φόρτισης έως το 2030, τριπλασιάζοντας σχεδόν τον τρέχοντα ετήσιο ρυθμό εγκατάστασης.

      Παρ' όλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της Electra, Aurelien de Meaux, δήλωσε ότι οι στόχοι της ΕΕ είναι μη ρεαλιστικοί και τόνισε ότι η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα.

      Αν και η αντιστοίχιση με την Tesla δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο της συμμαχίας, το νέο δίκτυο θα μπορούσε να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

      Ο Langezaal παρατήρησε: «Η εμφάνιση ενός άλλου σημαντικού δικτύου που εστιάζει στην ποιότητα και παρέχει υποδομές σε κλίμακα για τους οδηγούς EV είναι σημαντική για την Tesla. Είναι πράγματι συμπληρωματικό».

      Ο De Meaux ανέφερε επίσης ότι η Tesla θα μπορούσε δυνητικά να μπει κι αυτή στη συμμαχία, δηλώνοντας: «Θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις επειδή προσφέρει μια γρήγορη και αξιόπιστη εμπειρία φόρτισης, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι περισσότερο μια συζήτηση για το μέλλον».
    15. Τεχνολογία

      Engineer

      Διαθέσιμο και για επιχειρήσεις – νομικά πρόσωπα είναι το myAADEapp, η επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για φορητές συσκευές.
      Μέσω της εφαρμογής οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να:
      ενημερώνονται για τον Λογαριασμό τουςκαι να εκτελούν πληρωμές μέσω IRIS ή μέσω κάρτας, παρακολουθούν την εξέλιξη των Αιτημάτων τουςπρος τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, λαμβάνουν άμεσα Ειδοποιήσειςγια θέματα που τους αφορούν και μηνιαίες ενημερώσεις για τον Φορολογικό τους Λογαριασμό, κατεβάζουν και να αποθηκεύσουν χρήσιμα έγγραφα όπως τα έγγραφα Ν, Ε2, Ε3, εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ κ.ά., μέσω της ενότητας Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε την εφαρμογή, μπορείτε να κατεβάσετε το myAADEapp για να έχετε άμεση, γρήγορη και ασφαλή ενημέρωση και πρόσβαση στις υπηρεσίες μας, από τα Stores:
      Για λογισμικό iOS (iPhone) https://apps.apple.com/us/app/myaadeapp/id6452675995
      Για λογισμικό Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.myaadeapp&pli=1
    16. Τεχνολογία

      Engineer

      Σκέψεις για κάποιες αλλαγές στο Starlink, που ανήκει στην εταιρία SpaceX του Elon Musk και παρέχει δορυφορική υποστήριξη στην Ουκρανία έχει η Ευρώπη, η οποία ωστόσο δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, μιας το δορυφορικό σύστημα Starlink είναι τεχνολογικά πολύ μπροστά και η ΕΕ πολύ πίσω, με δική της ευθύνη.
      Σύμφωνα με δημοσίευμα του www.br.de όλο και περισσότεροι αγοραστές αυτοκινήτων στην Ευρώπη μπορούν να κάνουν χωρίς την Tesla. Οι πωλήσεις του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό από τότε που ο επικεφαλής της εταιρείας Elon Musk μπήκε στην πολιτική υπέρ των δεξιών λαϊκιστών. Για άλλα προϊόντα της αυτοκρατορίας εταιρειών του Musk, η Ευρώπη βρίσκει τη μετάβαση πολύ πιο δύσκολη. Ο ουκρανικός στρατός, για παράδειγμα, βασίζεται στο δορυφορικό δίκτυο Starlink του Musk για να αμυνθεί έναντι των Ρώσων επιτιθέμενων.
      Δορυφορική επιτήρηση – “Κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί”  Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX, το δορυφορικό της δίκτυο τροφοδοτεί με διαδίκτυο την Αμερική, την Αυστραλία, ορισμένα αφρικανικά κράτη και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ουκρανία, η δορυφορική υποστήριξη είναι απαραίτητη για τον συντονισμό των στρατευμάτων στη μάχη και τον έλεγχο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Είναι επίσης απαραίτητη ώστε οι αρχές, οι εταιρείες και οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο παρά τις κατεστραμμένες υποδομές. Η Ουκρανία λέει ότι συνεργάζεται με περίπου 42.000 επίγειους σταθμούς Starlink. Η Πολωνία καλύπτει περίπου το ήμισυ του κόστους. Σύμφωνα με τη Βαρσοβία, έχει καταβάλει συνολικά περίπου 77 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσβαση του Κιέβου στο Starlink από την έναρξη του πολέμου.
      Η Eutelsat μέρος της λύσης
      Αν και ο Musk διαβεβαιώνει ότι το σύστημά του δεν θα κλείσει, η ουκρανική κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές λύσεις. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε βέβαιος σε περίπτωση πιθανής απόσυρσης του Starlink: “Έχουμε διαθέσιμη χωρητικότητα. Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, θα μπορούσαμε να παρέχουμε σήμερα ό,τι θα χρειαζόταν η Ουκρανία, αλλά δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων αυτό είναι απίθανο. Η ΕΕ μπορεί επίσης να καλύψει την ανάγκη για στρατιωτικές επιχειρήσεις”.
      Εάν η Starlink αποσυρθεί, ο γαλλικός δορυφορικός φορέας Eutelsat θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση. Η Eutelsat ανέλαβε τον δορυφόρο του βρετανικού παρόχου One Web πριν από δύο χρόνια και δραστηριοποιείται ήδη στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, η διευθύνουσα σύμβουλος της Eutelsat Eva Berneke αναφέρει αυξανόμενα αιτήματα από τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την αντικατάσταση του Starlink. “Μέχρι τώρα, συνεργαζόμασταν εκεί με την Starlink. Αλλά είναι σαφές ότι σήμερα μας ρωτούν όλοι: “Μπορείτε πραγματικά να αντικαταστήσετε τα τερματικά της Starlink στην Ουκρανία;”. Το εξετάζουμε πολύ ενεργά αυτό”.
      Η τεχνολογική υπεροχή του Starlink
      Αν και το One Web θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντα του Starlink, δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το πολύ ισχυρότερο αμερικανικό σύστημα, λέει ο Matthias Wachter, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας, Ασφάλειας, Πρώτων Υλών και Διαστήματος στην Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών. “Το Starlink έχει σήμερα περισσότερους από 7.000 δορυφόρους σε τροχιά, ενώ το One Web έχει λιγότερους από 700. Επομένως, εδώ υπάρχει μια διαφορά της τάξεως του 10πλάσιου συντελεστή. Και αυτή η διαφορά στον αριθμό των δορυφόρων έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση των αντίστοιχων συστημάτων”.
      Επειδή το Starlink διαθέτει σημαντικά περισσότερους δορυφόρους, μπορεί να πετάξει χαμηλότερα και να καλύψει μικρότερη περιοχή με μεγαλύτερη ακρίβεια, σύμφωνα με τον Wachter. Αυτό τους επιτρέπει να μεταδίδουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων χωρίς σχεδόν καμία καθυστέρηση. Σύμφωνα με τον Wachter, το Starlink διαθέτει επίσης τους πιο σύγχρονους και ισχυρότερους επίγειους σταθμούς. Η Eutelsat δεν κατασκευάζει η ίδια αυτούς τους τερματικούς σταθμούς, αλλά τους κατασκευάζει από συνεργαζόμενες εταιρείες. Το αφεντικό της Eutelsat Berneke τονίζει ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερα βραχυπρόθεσμα: “Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές χιλιάδες στην Ουκρανία. Για να αντικαταστήσουμε και τα 40.000 τερματικά Starlink, θα χρειαζόμασταν πολλαπλάσιο αριθμό. Αυτό θα έπαιρνε πιθανότατα μερικούς μήνες, αλλά όχι χρόνια. Θα μπορούσαμε τουλάχιστον να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε τον αριθμό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτό είναι κυρίως θέμα υλικοτεχνικής υποδομής.
      Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει γρήγορα το χαμένο έδαφος
      Σύμφωνα με την Επιτροπή της ΕΕ, το Κίεβο ενδιαφέρεται για το ευρωπαϊκό δίκτυο Govsatcom, το οποίο συνδυάζει τις υπάρχουσες εθνικές δορυφορικές ικανότητες στην ΕΕ και τις καθιστά διαθέσιμες σε αρχές, οργανισμούς και τρίτες χώρες. Η Ουκρανία θέλει επίσης να επωφεληθεί από το IRIS², το οποίο υπόσχεται πανεθνική διαδικτυακή κάλυψη με λιγότερους δορυφόρους από το Starlink, οι οποίοι όμως χρησιμοποιούν τρεις διαφορετικές τροχιές και έτσι επιτυγχάνουν συγκρίσιμες επιδόσεις – αλλά όχι πριν από το 2030. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τους ρυθμούς και να συντομεύσουν τις διαδικασίες έγκρισης.
      Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της BDI Wachter, η Ευρώπη έχει παραμελήσει το θέμα των διαστημικών ταξιδιών: “Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν ωραίο να το έχουμε, αλλά όχι στρατηγική αναγκαιότητα. Ως αποτέλεσμα, προτιμούσαμε ακόμη και να εκτοξεύουμε δορυφόρους της Bundeswehr με μη ευρωπαϊκούς παρόχους παρά με δικούς μας εκτοξευτές. Οι αλλαγές στον κόσμο και ο πόλεμος στην Ουκρανία ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν σε μια διαφορετική οπτική για τα διαστημικά ταξίδια. Μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε το χάσμα που μας χωρίζει από τις ΗΠΑ και την Κίνα”.
      Εξάλλου, η ΕΕ θέλει να επανεξοπλιστεί μαζικά και, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, να κινητοποιήσει έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της BDI Wachter, η μεγάλη πρόκληση είναι η αποτελεσματική χρήση αυτών των κονδυλίων.
    17. Τεχνολογία

      Engineer

      Η SpaceX αναπτύσσει ένα νέο πιάτο Starlink που θα προσφέρει διαδίκτυο ταχύτητας 1 Gbps στους πελάτες, σημαντική αύξηση από τις τρέχουσες ταχύτητες λήψης που κυμαίνονται γύρω στα 200Mbps.
      Η πληροφορία αναφέρθηκε σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για μεταπωλητές του Starlink, σύμφωνα με άτομο που παρακολούθησε την παρουσίαση. 

      Φαίνεται πως οι πελάτες θα χρειαστεί να αγοράσουν το νέο πιάτο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις ταχύτητες gigabit. Η SpaceX θα πρέπει επίσης να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αναβάθμιση του συστήματος δορυφόρων της Starlink, που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση ευρύτερου φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για το δορυφορικό σύστημα διαδικτύου.

      Η εταιρεία αναμένει ακόμη την έγκριση της FCC για τις αναβαθμίσεις, αλλά οι προτεινόμενες βελτιώσεις υπόσχονται να αυξήσουν τις ταχύτητες του Starlink σε επίπεδα ανταγωνιστικά με επίγεια δίκτυα οπτικών ινών. Υπάρχει πιθανότητα η SpaceX να κυκλοφορήσει το gigabit πιάτο αργότερα φέτος, αλλά αυτό εξαρτάται από το αν το όχημα Starship της εταιρείας θα μπορέσει να αναπτύξει επιτυχώς δορυφόρους Starlink τρίτης γενιάς V3.

      "Στην επόμενη γενιά, θα έχουμε μικρότερες δέσμες, μεγαλύτερη χωρητικότητα ανά δέσμη, χαμηλότερη καθυστέρηση", δήλωσε η Πρόεδρος της SpaceX, Gwynne Shotwell τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι οι ταχύτητες του Starlink θα φτάσουν έως και τα 2 gigabit.

      Η SpaceX ενδέχεται να διαθέσει το προϊόν gigabit στους εταιρικούς πελάτες πριν από τους καταναλωτές, ακολουθώντας το μοτίβο της να προσφέρει τις πιο ισχυρές υπηρεσίες της πρώτα σε επιχειρήσεις.

      Εν τω μεταξύ, το διαδικτυακό σεμινάριο της SpaceX ανέφερε επίσης την κυκλοφορία ενός ανανεωμένου επίπεδου πιάτου υψηλής απόδοσης Starlink για εταιρικούς πελάτες. Η εταιρεία έχει ήδη μειώσει την τιμή του υπάρχοντος επίπεδου πιάτου υψηλής απόδοσης από 2.499 δολάρια σε 1.499 δολάρια — ένδειξη ότι προσπαθεί να διαθέσει το εναπομείναν απόθεμα.

      Το άλλο αξιοσημείωτο νέο είναι ότι η SpaceX ετοιμάζει ένα ακόμη μοντέλο που θα ακολουθήσει το πιάτο Starlink Mini, το οποίο σήμερα κοστίζει 499 δολάρια στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ειδικοί σε θέματα δορυφόρων έχουν αναφέρει ότι αναμένουν πως οι πελάτες θα χρειαστούν ένα νέο πιάτο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ταχύτητες gigabit, καθώς το τρέχον hardware του Starlink δεν είναι κατασκευασμένο για να υποστηρίξει τις πρόσθετες ζώνες ραδιοσυχνοτήτων που απαιτούνται για τις ταχύτητες gigabit.

      Ωστόσο, οι προγραμματισμένες αναβαθμίσεις της SpaceX για το δίκτυο Starlink θα μπορούσαν να προσφέρουν βελτιώσεις ταχύτητας και στους χρήστες με υπάρχοντα πιάτα.

      "H Starlink ζητά επίσης από την FCC άδεια για χαλάρωση των ορίων ισχύος που ισχύουν για τις υπάρχουσες συνδέσεις ζώνης Ku και να επιτρέψει στους δορυφόρους να λειτουργούν σε χαμηλότερα ύψη και χαμηλότερες γωνίες ανύψωσης", δήλωσε ο αναλυτής της δορυφορικής βιομηχανίας Tim Farrar τον Οκτώβριο. "Έτσι, η απόδοση για τα υπάρχοντα πιάτα ζώνης Ku θα βελτιωθεί, και θα μπορούσε να είναι πιο εφικτή η συγκέντρωση πολλαπλών τερματικών και η επίτευξη ταχυτήτων λήψης gigabit με αυτόν τον τρόπο."
    18. Τεχνολογία

      Engineer

      Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση βρίσκονται η Εθνική Στρατηγική για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων – Internet of Things (ΙοΤ), καθώς και η Εθνική Στρατηγική για τα Μη-Επανδρωμένα Οχήματα (ΜΕΟ). Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στοχεύουν μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένων εθνικών στρατηγικών,  στη θέσπιση ενός σαφούς και συνεκτικού πλαισίου για την ασφαλή, υπεύθυνη και ρυθμιζόμενη ενσωμάτωσή των τεχνολογιών στην Ελλάδα, στην υποστήριξη της ανάπτυξης μιας ανταγωνιστικής και καινοτόμου βιομηχανίας ΙοΤ και ΜΕΟ, καθώς και στην μεγιστοποίηση των οφελών για την κοινωνία και την οικονομία.
      Ειδικότερα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) αποτελεί μία από τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες, προσφέροντας τη δυνατότητα διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών, συστημάτων και χρηστών. Η εξέλιξη του διαμορφώνει ένα μέλλον όπου η διαχείριση της πληροφορίας και η αλληλεπίδραση μεταξύ των συστημάτων γίνονται όλο και πιο «έξυπνες» και αυτοματοποιημένες επηρεάζοντας πολλούς τομείς, όπως τα «έξυπνα» κτίρια, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη διαχείριση φυσικών πόρων, τις μεταφορές, την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την άμυνα, την εθνική ασφάλεια, τη βιομηχανία, την ενέργεια, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη γεωργία, την υγεία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.
      Επιπλέον, οι τεχνολογίες των ΜΕΟ εξελίσσονται ραγδαία, με εφαρμογές σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Οι κύριοι τομείς αξιοποίησής τους περιλαμβάνουν την άμυνα, την εθνική ασφάλεια, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την ενέργεια, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.
      Τα έγγραφα της διαβούλευσης είναι διαθέσιμα είτε στο site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κατηγορία «Δημόσια Διαβούλευση», είτε απευθείας στο https://mindigital.gr/archives/7328 (Εθνική Στρατηγική ΙoT) και στο https://mindigital.gr/archives/7325 (Εθνική Στρατηγική ΜΕΟ). Αποτελούν συνοπτικά κείμενα που επικεντρώνονται στα πιο βασικά σημεία των προτεινόμενων στρατηγικών. 
      Οι δύο Εθνικές Στρατηγικές ακολουθούν μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές συνιστώσες:
      Κανονιστικό πλαίσιο: Ανάπτυξη και των βασικών πυλώνων ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού συνόλου κανονισμών και κατευθυντήριων γραμμών για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση  της τεχνολογίας. Έρευνα και ανάπτυξη: Ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής και εφαρμογών μέσω ερευνητικών επιχορηγήσεων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ανάπτυξη της βιομηχανίας: Προώθηση της ανάπτυξης της βιομηχανίας μέσω της στήριξης της ανάπτυξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της ενθάρρυνσης των επενδύσεων στον τομέα. Διεθνής συνεργασία: Συνεργασία με διεθνείς εταίρους και ενδιαφερόμενα μέρη για την προώθηση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας και για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης. Επισημαίνεται ότι η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως και τις 14 Απριλίου 2025 και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να αποστείλουν τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις και τα σχόλιά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] για την Εθνική Στρατηγική IoT και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] για την Εθνική Στρατηγική ΜΕΟ . Η δημόσια διαβούλευση αποσκοπεί στη συλλογή απόψεων και προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την επιστημονική κοινότητα, τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες, ώστε να συμβάλουν με τις παρατηρήσεις τους στη βελτίωση και οριστικοποίηση και των δύο Στρατηγικών.
    19. Τεχνολογία

      GTnews

      Με στόχο την απόκτηση ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) υλοποιεί δύο πρωτοποριακά προγράμματα, τα Smart Readiness και Gigabit Voucher. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU και ενισχύουν τη δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υποδομών, την πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, καθώς και την «έξυπνη ετοιμότητα» των κτιρίων.
      Πρόγραμμα Smart Readiness
      Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα «Smart Readiness» επιχορηγεί την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών σε κτίρια, διευκολύνοντας την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση έξυπνων μετρητών κοινής ωφέλειας.
      Η επιχορήγηση υπολογίζεται με βάση τον αριθμό ορόφων και τις κατηγορίες εργασιών 
      Επιλέξιμες εργασίες        Μονάδα μέτρησης                                              Ποσό voucher
      A Κτήριο (υποχρεωτικά ένας Κεντρικός Κατανεμητής στο κτήριο)      200 €
      A Όροφος (εφόσον τοποθετηθεί Floor Box στον όροφο)                       140 €
      Β Διασύνδεση μετρητών κατανάλωσης ρεύματος                                 60 €
      Γ Διασύνδεση μετρητών φυσικού αερίου                                                60 €
      Δ Διασύνδεση λεβητοστασίου κεντρικής θέρμανσης                            60 €
      Ε Διασύνδεση μηχανοστασίου ανελκυστήρα                                         60 €
      Ε Διασύνδεση μηχανοστασίου ανελκυστήρα                                         60 €
      Αιτήσεις έκδοσης κουπονιών υποβάλλονται έως 30 Ιουνίου 2025, ενώ η εξαργύρωση ολοκληρώνεται έως 31 Οκτωβρίου 2025.
      Διευκρινίζεται ότι οι εργασίες του εγκαταστάτη δεν υποχρεώνουν τον Διαχειριστή ή τους ενοίκους να συνάψουν σύμβαση με συγκεκριμένο πάροχο.
      Γεωγραφική Κάλυψη
      Το πρόγραμμα καλύπτει κτίρια εντός περιοχών με υφιστάμενες ή προγραμματισμένες ευρυζωνικές υποδομές που υποστηρίζουν ταχύτητες 1 Gbps. Περιλαμβάνονται επίσης κτίρια σε απόσταση έως 1.000 μέτρα από αυτές τις περιοχές. Οι χάρτες κάλυψης ανανεώνονται διαρκώς από τους παρόχους, καθώς επεκτείνουν τα δίκτυά τους.
      Πρόγραμμα Gigabit Voucher
      Σε συνέχεια της εγκατάστασης κάθετης καλωδίωσης οπτικών ινών, το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» έρχεται να επιχορηγήσει το κόστος εγκατάστασης της οριζόντιας καλωδίωσης, τερματικού εξοπλισμού και ενεργοποίησης για ταχύτητες από 250 Mbps και άνω. Παρέχει κουπόνια αξίας 200 ευρώ, τα οποία καλύπτουν μέρος της σύνδεσης και τη μηνιαία συνδρομή για τους πρώτους 24 μήνες.
      Αιτήσεις υποβάλλονται έως 30 Σεπτεμβρίου 2025 για νοικοκυριά και 15 Σεπτεμβρίου 2025 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και των επιτηδευματιών).
      Η εξαργύρωση των κουπονιών λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2025.
      Συνδυαστική Αξία Προγραμμάτων και Οφέλη για τους Δικαιούχους
      Η συνδυαστική υλοποίηση των δύο προγραμμάτων επιταχύνει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το Smart Readiness αναβαθμίζει τα κτίρια με δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, μετατρέποντάς τα σε «έξυπνα». Στη συνέχεια, το Gigabit Voucher αξιοποιεί την υποδομή για συνδέσεις τουλάχιστον 250 Mbps, μειώνοντας το κόστος σύνδεσης και συνδρομής με κουπόνια 200 ευρώ.
      Τα δύο προγράμματα καλύπτουν συνδυαστικά τις εξής ανάγκες:
      • Βελτιωμένη Συνδεσιμότητα: Η εγκατάσταση οπτικών ινών μέσω του Smart Readiness δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές για τις υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων του Gigabit Voucher.
      • Οικονομική Ελάφρυνση: Το κόστος σύνδεσης και συνδρομής μειώνεται σημαντικά μέσω των κου- πονιών, καθιστώντας τις υπηρεσίες αυτές προσιτές σε περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις.
      • Εκσυγχρονισμός των υποδομών κοινής ωφέλειας: Υποστηρίζεται η εγκατάσταση υποδομών για τη διασύνδεση έξυπνων μετρητών (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) χωρίς επιπλέον εργασίες από τους διαχειριστές, καθώς και αισθητήρων για την ασφάλεια και την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου (π.χ. λεβητοστάσιο, ανελκυστήρας). Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες https://smartreadiness.gov.gr/ και https://gigabit-voucher.gov.gr/go-beyond/.
    20. Τεχνολογία

      Engineer

      Ως η κύρια πηγή ενημέρωσης για τους νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύονται, πλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
      Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 42% των ατόμων ηλικίας 16-30 ετών προτιμά να ενημερώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, ενώ η τηλεόραση έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 39%.
      Η τάση αυτή διαφοροποιείται ανά ηλικιακή ομάδα. Οι νεότεροι συμμετέχοντες (16-18 ετών) βασίζονται ακόμη περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (45%), ενώ τα άτομα ηλικίας 25-30 ετών προτιμούν περισσότερο την τηλεόραση και τις διαδικτυακές πλατφόρμες ειδήσεων. Παράλληλα, οι νεότεροι τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο φίλους, οικογένεια και συναδέλφους για την ενημέρωσή τους (29% έναντι 23%).
      Η μετατόπιση της ενημέρωσης προς τις ψηφιακές πλατφόρμες φέρνει προκλήσεις για την αξιοπιστία των πληροφοριών. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, τόνισε: “Το τοπίο της ενημέρωσης αλλάζει ραγδαία”, προσθέτοντας πως τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι ίδιες οι πλατφόρμες, έχουν ευθύνη να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση.
      Παρά την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η τηλεόραση εξακολουθεί να αποτελεί βασική πηγή πληροφόρησης σε χώρες, όπως η Πορτογαλία (53%), η Ιταλία (52%), η Σλοβενία (45%) και η Γαλλία (43%). Οι ειδησεογραφικές διαδικτυακές πλατφόρμες και το ραδιόφωνο παραμένουν εναλλακτικές επιλογές, συγκεντρώνοντας 26% και 16% αντίστοιχα.
      Η κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο
      Στην Ελλάδα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν με 48%, ενώ ακολουθούν οι δημοσιογραφικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες (34%). Την τρίτη θέση μοιράζονται οι πλατφόρμες βίντεο και η τηλεόραση (31%).
      Στην Κύπρο, το 44% των νέων ενημερώνεται, κυρίως, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 31% προτιμά τις πλατφόρμες βίντεο και το 27% την τηλεόραση. Το ραδιόφωνο καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, μόλις 7% στην Ελλάδα και 8% στην Κύπρο.
      Ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Instagram (47%) και το TikTok (39%) είναι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ενημέρωσης για τους νέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το X (πρώην Twitter) χρησιμοποιείται από μόλις 21% των νέων.
      Στην Ελλάδα, το Instagram είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα ενημέρωσης (52%), ενώ το YouTube και το TikTok ακολουθούν με 41%. Στην Κύπρο, όμως, το Facebook διατηρεί την πρωτοκαθεδρία (52%), με το YouTube (43%) και το Instagram (31%) να ακολουθούν.
      Το X εμφανίζεται με ακόμη χαμηλότερη διείσδυση, μόλις 18% στην Ελλάδα και 20% στην Κύπρο.
      “Η μετατόπιση της ενημέρωσης προς τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί μια σαφή ένδειξη των αλλαγών στις συνήθειες κατανάλωσης ειδήσεων, γεγονός που εγείρει νέες προκλήσεις για την αξιοπιστία της πληροφόρησης και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης”, αναφέρει η Επιτροπή.
    21. Τεχνολογία

      GTnews

      Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ελλάδα για τα δίκτυα οπτικών ινών εντείνεται καθώς προχωρούν σε νέες επενδύσεις στο τομέα αυτό.
      Πιο συγκεκριμένα προχωρούν σε νέες επενδύσεις για Internet με υψηλές και υπερυψηλές ταχύτητες. Η τελευταία εξέλιξη είναι αυτή της United Fiber, θυγατρικής της United Group, στην οποία ανήκει και η Nova, η οποία ολοκλήρωσε τη σύναψη σύμβασης χρηματοδότησης 95 εκατ. ευρώ με την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα. Η σύμβαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η United Fiber θα αξιοποιήσει τους πόρους αυτούς για την υλοποίηση έργου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Η εταιρεία ως το τέλος του 2024 είχε εγκαταστήσει το δίκτυο Fiber to the Home σε 540.000 σπίτια και επιχειρήσεις.

      Από την άλλη πλευρά ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει πάνω από το 70% των γραμμών FTTH της χώρας και ο σχεδιασμός του ήταν να ξεπεράσει τα 1,7 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ είναι ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2027, με στόχο την ανάπτυξη του δικτύου πλήρους οπτικής ίνας (FTTH) αλλά και την επέκταση του δικτύου 5G σε όλη τη χώρα. Η επένδυση αποσκοπεί στη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής της Ελλάδας.
      Ακόμη η Vodafone Ελλάδας είχε υλοποιήσει ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2024 περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας (FTTH) και μακροπρόθεσμα παραμένει ο στόχος εγκατάστασης 850.000 γραμμών FTTH έως το 2028. Η εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών γίνεται από την κατά 100% θυγατρική της Vodafone Ελλάδος, Fiber2All, η οποία ιδρύθηκε το 2023 και έχει αποκλειστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη χονδρική πώληση της υποδομής οπτικών ινών της Vodafone. Τέλος η ΔΕΗ με τη θυγατρική της Fiber Grid προχωρά στην ανάπτυξη δικτύου FTTH έχοντας φτάσει σε πάνω από 500.000 σπίτια και επιχειρήσεις και υπάρχει πρόβλεψη ότι ως στο τέλος του 2025 θα έχει αναπτύξει δίκτυο FTTH σε 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.