Μετάβαση στο περιεχόμενο

tromoskaifobos

Members
  • Περιεχόμενα

    29
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

tromoskaifobos's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Conversation Starter Rare
  • Helpful Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ναι,είναι προ του 2024 και μπορεί να νομιμοποιηθεί όπως γράφεται στο Άρθρο 125ΚΑ. Για την άδεια νομιμοποίησης μάλλον ακολουθούμε τη διαδικασία έκδοσης Οικ. Άδειας κατ.2 (με βεβαίωση όρων δόμησης). Ως προς τη διαδικασία, γνωρίζετε αν πρέπει να προηγηθεί η αίτηση στην ΥΔΟΜ για την έκδοση χρηματικού καταλόγου; Ευχαριστω πολύ.
  2. Καλησπέρα, προκειμένου για έκδοση άδειας νομιμοποίησης αυθαιρέτης επέκτασης κατασκευασμένης μετά το 2011, η οποία δεν έχει εντοπισθεί (δηλαδή περίπτωση "αυτοκαρφώματος") και η οποία γενικά πληροί τους όρους δόμησης και είχε τη δυνατότητα τα βγάλει ΟΑ, παρακαλώ, αν κάποιος γνωρίζει, για τα παρακάτω: - στο σύστημα e-adeies επιλέγουμε κατηγορία 2; - πρέπει να προηγηθεί η αίτηση στην ΥΔΟΜ για έκδοση χρηματικού καταλόγου πριν την εισαγωγή στο e-adeis για βεβ. ορων δόμησης;
  3. Αυτό το "β) δεν επιτρέπεται η επέκταση της χρήσης των κινήτρων διά της αναθεώρησης, εκτός αν η επέκταση δύναται να προσμετρηθεί στα πολεοδομικά μεγέθη, σύμφωνα με τις ισχύουσες, κατά τον χρόνο αναθεώρησης, διατάξεις, " με οδηγεί στη σκέψη ότι σε αυτές τις άδειες, που ναι μεν έχουν κάνει χρήση των "bonus" αλλά όχι εξάντλησή τους, δε μπορείς με αναθεώρηση να βάλεις ούτε ένα κυβικό στον όγκο. Συνεπώς, αντιλαμβάνομαι ότι καταργείται η έννοια της αναθεώρησης αυτών των αδειών λόγω αλλαγής πολεοδομικών μεγεθών [αύξηση], έστω και για μικρά μεγέθη, εφόσον θεωρείται επέκταση της χρήσης, όπως π.χ. στην πιο πάνω περίπτωσή το 5% του άρθρου 25 στο ΣΔ και κατ' επέκταση στο ΣΟ.
  4. Συνάδελφοι καλησπέρα. Διαβάζοντας το Ν.5197/2025, άρθρο 67 περίπτωση 2, δηλαδή περί αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί με χρήση των κινήτρων και προσαυξήσεων και έως την 11η Δεκεμβρίου 2024, έχουν εκκινήσει οι οικοδομικές εργασίες, αναγράφονται τα παρακάτω: α) δεν θίγεται η προ της αναθεώρησης χρήση κινήτρων και προσαυξήσεων, β) δεν επιτρέπεται η επέκταση της χρήσης των κινήτρων διά της αναθεώρησης, εκτός αν η επέκταση δύναται να προσμετρηθεί στα πολεοδομικά μεγέθη, σύμφωνα με τις ισχύουσες, κατά τον χρόνο αναθεώρησης, διατάξεις, και γ) εφαρμόζονται το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 1, περί μη καταβολής και επιστροφής φόρων, παραβόλων, εισφορών και κρατήσεων. Παρακαλώ για τη γνώμη σας, αν θεωρείται επέκταση χρήσης κινήτρων η προσθήκη επιφανείας στην περίπτωση τέτοιας οικοδομικής άδειας όπου δεν είχε γίνει εξάντληση του συντελεστή δόμησης και του συντελεστή όγκου όπως προκύπταν από τα κίνητρα και τις προσαυξήσεις . Ειδικότερα, με τα κίνητρα (μη προσμέτρηση παταριών, άρθρο 25 5%) είχαμε τα παρακάτω: - επιτρεπόμενη δόμηση 180τ.μ. -> πραγματοποιούμενη 150 (δεν προσμετράται ο εξώστης 70τ.μ.) - επιτρεπόμενος όγκος 900κ.μ. -> πραγματοποιούμενος 850κ.μ. Η ζητούμενη νέα επιφάνεια θα είναι 15τ.μ. και ο όγκος της 45κ.μ.
  5. Όχι, δεν εφάπτεται στο όριο, όπου ορίζεται σαφώς ότι μπορεις να έχει τοιχοποιία. Ευχαριστώ πολύ.
  6. Ευχαριστώ πολύ για την αμεσότητα. Αυτό προκύπτει από ορισμό ή αναφέρεται κάπου στον κτιριοδομικό ή ΝΟΚ;
  7. Καλησπέρα συνάδελφοι, Παρακαλώ, τα φώτα σας. Σε νέο κτίριο κατοικίας εάν υπάρχει η δυνατότητα, στο χώρο της Pilotis πέραν του προβλέπόμενου κλειστού χώρου κοινόχρηστου κλιμακοστασίου, να κατασκευασθεί περιμετρική τοιχοποία μεταξύ δύο υποστυλωμάτων, χωρίς όμως αυτή να διαμορφώνει κλειστό χώρο. Επισυνάπτω απλό σκαρίφημα όπου το κλειστό κλιμακοστάσιο είναι εντός των κόκκινων τοιχοποιιών και ζητάμε να προσθέσουμε τις μπλε (λευκά τα υποστυλώματα). Ευχαριστώ πολύ.
  8. Συνέχεια... επειδή μέσω του συστήματος δε μπορώ να αγνοήσω την ημερομηνία λήξης και να συνεχίσω με την αναθεώρηση (βγάζει μήνυμα ότι η ΒΟΔ έχει λήξει), μιλώντας με το helpdesk του ΤΕΕ μου είπαν να επικοινωνήσω με την πολεοδομία αν μπορούν να μεταβάλλουν την ημερομηνία λήξης ή να ακυρώσουν και να απεμπλέξουν την εκδοθείσα ΒΟΔ ως συνέχεια της πρώτης εκδοθείσας ΟΑ και να βγάλουμε καινούρια ΒΟΔ. Οψόμεθα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι οι 3 μήνες που για άγνωστο σε εμένα λόγο δόθηκαν, είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έστω και για την διαδικασία αναθεώρησης ΟΑ.
  9. Καλησπέρα συνάδελφοι. Προκειμένου να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση ηλεκτρονικής οικ. άδειας, προχωρήσαμε στην έκδοση νέας βεβαίωσης όρων δόμησης. Σε αυτή από την ΥΔΟΜ τέθηκε ημερομηνία λήξης 3 μήνες μόλις μετά από την ημερομηνία έκδοσής της. Λόγω άλλων νέων εγκρίσεων που απαιτούνταν (π.χ. ΣΑ) προκειμένου να γίνει η αναθεώρηση καθυστερήσαμε και το χρονικό διάστημα ισχύως της ΒΟΔ έληξε. Για να προχωρήσουμε μέσω e-adeies στην αναθεώρηση πρέπει να κάνουμε πράξη σε συνέχεια προηγούμενης η οποία είναι η "ληγμένη" βεβαίωση όρων δόμησης, ενώ δε μπορούμε να ζητήσουμε νέα (δε δίνει τη δυνατότητα το σύστημα). Το ερώτημα είναι, πώς μπορούμε να κινηθούμε. Μήπως, εφόσον δεν ορίζεται κάπου διάρκεια για την ΒΟΔ, να αγνοήσουμε την ημερομηνία λήξης και να προχωρήσουμε κανονικά (το σύστημα πιθανόν μας αφήνει);
  10. Καλημέρα. Πρόκειται για άδεια νομιμοποίησης αυθαίρετης επέκτασης κατοικίας που έχει ανεγερθεί το 2019 (δηλ. μετα το 2011) το οποίο πληροί τους όρους δόμησης και πολεοδομικά μεγέθη. Το αυθαίρετο δεν έχει εντοπισθεί, αλλα ο ιδιοκτήτης θέλει να προχωρήσει στη νομιμοποίηση. 1. Η διαδικασία γίνεται εξολοκλήρου μέσω του eadeies; 2. Σε ποια φαση η πολεοδομία καταλογίζει το πρόστιμο ανεγερσης διατήρησης; Ευχαριστώ πολύ.
  11. Ωραία η τροπολογία. Με αναθεωρήσεις αδειών ΝΟΚ εν ισχύ τι γίνεται; Ειδικά στην περίπτωση που αυτές πρέπει να περάσουν και ΣΑ...
  12. Το τοπίο είναι κάπως θολό. Πέραν των νέων αδειών, στην αναμονή νέων διατάξεων λογικά μπαίνει και η περίπτωση της αναθεώρησης Ο.Α. για την οποία έχουν ξεκινήσει εργασίες (αποδεδειγμένα με ελεγκτη, ΕΦΚΑ, φωτο ή ότι τελοσπάντων αποφασισθεί ), έχει ολοκληρωθεί έως μία στάθμη ο Φ.Ο. με χρήση των "μπόνους", αλλά λόγω αλλαγής των μελετών και μεταβολή μεγεθών απαιτείται η επανέγκριση της αναθεώρησης από ΣΑ. Ή μήπως αυτές θα θεωρούνται στις οικοδομές που έχουν ξεκινήσει και πάνε με τους "παλιούς" πλεον όρους;
  13. Συνάδελφοι καλησπέρα. Όταν κάνουμε αναθεώρηση ηλεκτρονικής ΟΑ για μικρή αλλαγή αρχιτεκτονικών και αλλαγή στο καθαρό ύψος ενός ορόφου (άρα αλλάζει όγκος) απαιτείται να υποβάλλουμε όλες τις μελέτες ή ανεβάζουμε μόνο τα στοιχεία (σχέδια ) που τροποποιούνται (π.χ. το τοπογραφικό, ΣΔΑ, ΙΚΑ, Η/Μ δεν αλλάζουν); Ευχαριστώ
  14. Ευχαριστώ. Σε αυτή την περίπτωση η "κρίση της πολεοδομικής υπηρεσίας" για το αν "η δόμηση θα παρεμποδίσει ή θα δυσχεράνει με οποιονδήποτε τρόπο την τακτοποίηση" προκύπτει με τη βεβαιωση ορων δόμησης για εκδοση Ο.Α. ή απαιτείται πρωτόκολλο αδυνάτου τακτοποίησης ή με κάποιο άλλο τρόπο (π.χ. βεβαίωση οικοδομησιμοτητας);
  15. Το οικόπεδο που μελετώ είναι μη άρτιο. Ωστόσο, μπορεί να δομηθεί βάσει άρθρου 25. Για το ένα εκ των 3 όμορων, ισχύει το ίδιο, δηλαδή μη άρτιο βάσει εμβαδού αλλά δομείται με το άρθρο 25 και υπάρχει ήδη οικοδομή (θα ψάξω για την Ο.Α. αυτής). Και τα δύο οικόπεδα υπολοίπονται του εμβαδού αρτιότητας κατά <10%. Αν η πολεοδομία εκδόσει βεβαίωση όρων δόμησης, σημαίνει ότι έχει ελέγξει τη δυνατότητα τακτοποίησης; Σημειώνω ότι στο συμβόλαιο ιδιοκτησίας του όμορου (εν έτη 1998) γράφει ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με ΥΔ μηχανικού. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.