Jump to content

archAD

Members
 • Content Count

  68
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Ουδέτερη

1 Follower

About archAD

 • Rank
  Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

696 profile views
 1. Καλησπέρα, Αδεια του 2008 χωρίς υποχρέωση ΚΕΝΑΚ , έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις κολώνες του δευτέρου ορόφου, λείπουν δηλαδή δοκάρια και πλάκα ορόφου. Οι παραπάνω εργασίες έχουν ολοκληρωθεί χρόνια τώρα και μετά από αλλαγές τράπεζες κλπ, φτάνει στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη πελάτη, προχωράμε αναγκαστικά σε αναθεώρηση για αλλαγή ιδιοκτήτη και μηχανικού, θα χρειαστεί να γίνει ΚΕΝΑΚ; Σε άλλη αντίστοιχη περίπτωση ο πελάτης ήθελε θερμοπρόσοψη κλπ οπότε κάναμε την μελέτη ούτως ή αλλιώς, αλλά εδώ ζορίζονται οικονομικά και θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει τέτοια επιλογή για να τους πω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο συνάδελφοι.
 2. Καλησπέρα, μπορεί να με παραπέμψει κάποιος στο τι επιτρέπεται να είναι μέσα στο δ και τι όχι; παράδειγμα θερμοπρόσοψη που δεν μετράει σε δόμηση και κάλυψη μπορεί να είναι αυτά τα 7εκατοστά της μέσα στο δ;
 3. Καλημέρα, σύμφωνα με τον ΝΟΚ αρθ.11 στον σ.δ. δεν προσμετράται: κβ. Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, κ.λπ.. και σύμφωνα με το αρθ. 12 παρ. 4 Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο: γ. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ζ΄, ιγ΄, ιθ΄, κ΄, κα΄, κβ΄, κε΄, κστ΄, κη΄, της παραγράφου 6 του άρθρου 11 Πέτρινη λοιπόν κατοικία με βάση και τα παραπάνω δεν προσμετραται σ.δ. σ.κ., αλλά μπορεί να έχει τον πέτρινο τοίχο της μία πλευράς του κτιρίου μέσα στην πλάγια απόσταση; χωρίς καθόλου από το εσωτερικό φυσικά να περνάει την γραμμή. σε κάθε περίπτωση μπορεί κάποιος να με παραπέμψει στο γιατί ναι μπορεί να κτιστεί ή στο γιατί όχι δεν μπορεί; επίσης, αντίστοιχα ισχύει και για το ιθ, για θερμομόνωση άνω των 6εκ; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
 4. Ναι αυτό το περί άγχους το δουλεύω ακόμα! κυρίως τις βραδινές ώρες.... Ευχαριστώ πολύ!
 5. ναι για αυτό ακριβώς ανησυχώ! θα πρέπει να ξανακάνω αναθεώρηση αφού λήξει σύμφωνα με αυτό που αναφέρεται παραπάνω; θα είναι αποδεκτό μετά από τόσα χρόνια παρατάσεων; συγγνώμη αλλά πραγματικά με έχουν μπερδέψει και οι παραγράφοι και η πολεοδομία. ( διάβασα σήμερα για πιθανή παράταση των αδειών δόμησης έως το 2022, ελπίζω να πραγματοποιηθεί )
 6. Σύμφωνα με το άρθρο 42 : Η οικοδομική άδεια αναθεωρείται, μετά τη λήξη της, για την παράταση της ισχύος της, εμείς μιλάμε για αναθεώρηση που έχει ήδη γίνει, χωρίς να έχει λήξει η άδεια, και θέλουμε παράταση ισχύς της αναθεώρησης, πράγμα που είναι διαφορετικό, όχι; γιατί στην ΥΔΟΜ αυτό μου είπαν, πως πρέπει να περατωθούν οι όψεις, βάση του ίδιου άρθρου αλλά παράγραφος 5γ, για αόριστο χρόνο.
 7. Καλημέρα, άδεια του 2008 έχει πάρει παράταση με βάση τις διατάξεις έως και τέλος του 2020. Ο παλιός ιδιοκτήτης είχε φτάσει έως τις κολώνες του δευτέρου ορόφου, κάνουμε αναθεώρηση και ο νέος ιδιοκτήτης μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τις εργασίες του για να ολοκληρώσει δοκάρια και πλάκα. ΑΝ δεν πάρουν ξανά παράταση οι άδειες λόγω covid, και ο νέος ιδιοκτήτης δεν προλάβει να ολοκληρώσει τις όψεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου, τότε τι γίνεται; ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
 8. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, το είχα βρει το κείμενο απλά πάλι νιώθω πως υπάρχουν κάποια κενά σε αυτά που έχω καταλάβει και δεν με παίρνει για αλλες καθυστερήσεις απο την πολεοδομία. Ελπίζω πως δε θα βρεθει κάτι μπροστά μου.
 9. Καλημέρα συνάδελφοι, κάνω την πρώτη μου αναθεώρηση εντυπης άδειας του 2008, γίνεται ηλεκτρονικά με κατηγορία 3 και θα εκδοθεί με δική μου ευθύνη, έχουν αλλάξει τα πάντα, ο ιδιοκτήτης, όλοι οι μηχανικοί και το διάγραμμα κάλυψης. Έχω τις σχετικές παραιτήσεις τεχνικες εκθέσεις κλπ από παλαιό επιβλέποντα. Η οικοδομή από πριν την αγορά του πελάτη μου είχε φτάσει σε φέρον οργανισμό έως τις κολώνες του ορόφου, οπότε θέλουμε να ξεκινήσουμε εργασίες για πλάκα κρέμαση και λοιπά. Από την στιγμή που αύριο ολοκληρωθεί και εκδοθεί η αναθεώρηση, μπορούμε να ξεκινήσουμε κανονικά ή πρέπει να ενημερωθεί η πολεοδομία με κάποιον άλλο τρόπο και να εγκρίνει κάτι; επίσης θα χρειαστώ ελεγκτή δόμησης εφόσον ήδη έχουν πέσει τόσα στοιχεια; αλλά και αν δεν χρειαστώ τώρα, επειδή η άδεια είναι του 2008 στο κλείσιμο για ηλεκτροδότηση και τα σχετικά θα πρέπει να καλέσω ΕΔ για τελικό έλεγχο;
 10. Καλησπέρα συνάδελφοι, Έχω δει παλιότερα ερωτήματα, αλλά τίποτα που να γράφτηκε με σιγουριά, οπότε θα επιστρέψω μήπως κάποιος τώρα έχει κάτι πιο συγκεκριμένο να πει. Έχω ισόγεια κατοικία, με περιθώριο δόμησης 53,10τμ οπότε πάω να δημιουργήσω σοφίτα για να κερδίσω στον ιδιοκτήτη τα +50% τετραγωνικά. Η ερώτηση μου είναι, το κλιμακοστάσιο για την σοφίτα, έστω 6τμ, που προσμετράται; Α. στην δόμηση του ισογείου πλήρως; δηλαδή 47,10+6=53,10 και η σοφίτα καθαρό 26,55τμ χωρίς να ασχολούμαι με το κενό της σκάλας; Β. στα 26,55τμ της σοφίτας; οπότε σοφίτα 26,55-6=20,55τμ και στην αντίστοιχη περίπτωση ο χώρος που καταλαμβάνει η σκάλα στο ισόγειο αφαιρείται από την δόμηση του ισογείου; Γ. θεωρώ πως είναι κλιμακοστάσιο που εντάσσεται στα μη προσμετρόμενα 12τμ του σδ, οπότε κάνω κάτοψη 59,10τμ αφαιρώ τα 6τμ (λόγω των έως 12τμ), κι έχω κανονικά και 26,55τμ σοφίτα; Τέλος, σημειώνοντας πως στα στοιχεία του τι δεν προσμετράται στον σ.δ. γράφει: ιε. Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο των 1/2 του χώρου της υποκείμενης κάτοψης με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20 μ.. Δ. Άρα αν αφαιρεθεί από τα 53,10 κι εγω πάω να κάνω κάτοψη, 53,10+6=59,10 για να αφαιρεθούν από εκεί τα 6τμ ώστε να φτάσω στην αρχική μου αποδεκτή δόμηση 53,10τμ, τότε η σοφίτα μπορεί να είναι τελικά 59,10τμ/2 = 29,55τμ;; Ελπίζω να έγιναν κατανοητά τα παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ.
 11. Καλημέρα συνάδελφοι. Αν στην περιοχή που γίνεται το έργο δεν υπάρχει σχετική μονάδα που μπορεί να παραλάβει τα απόβλητα, οπότε το ΣΔΑ δεν έχει καμία πραγματική υπόσταση παρά του τυπικού της υπόθεσης, γνωρίζει κάποιος πως μπορεί αυτό να πείσει τον υπάλληλο της ΥΔΟΜ να σταματήσει να μου την ζητάει όταν ο ίδιος συμφωνεί μαζί μου αλλά δεν μπορεί να εξαιρέσει το έργο από την απαίτηση γιατί δεν το λέει πουθενά ξεκάθαρα ο νόμος. Δηλαδή αν υπάρχει κάπου σχετική ερώτηση-απάντηση ή διευκρίνηση της νομοθεσίας για τέτοιες περιπτώσεις. Ευχαριστώ.
 12. Εξαιρετικά σημαντικό, παρακαλώ όποιος έχει σχετική εμπειρία να διαθέση λίγο χρόνο να βοηθήσει την κατάσταση! Δεδομένα: -Κτίσμα με ΟΑ του 1993, με αυθαιρεσίες κατα την κατασκευή δηλαδή πάλι το 1993. -Βγαίνει στην περιοχή το 1998 σχέδιο πόλης, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση. Κομμάτι του κτίσματος βρίσκεται σε δρόμο, υπάρχει κι ένας φούρνος σε πρασσιά. -Οι αυθαιρεσίες ρυθμίζονται με τον 4178/13 στην Κατηγορία 4 του σχετικού νόμου. Σήμερα 2019, πάμε για νέα ΟΑ για να κατασκευαστεί στην υπόλοιπη μερίδα νέο κτίσμα. Με τα πολλά (πααάρα πολλά) ο υπάλληλος που χρεώθηκε την άδεια καταλήγει σήμερα να μας λέει ότι η ρύθμιση δεν έπρεπε να γίνει σαν το κτίσμα και οι αυθαιρεσίες να έγιναν το 1993 αλλά μετά το 1998, να ρυθμίσουμε τις αυθαιρεσίες σαν να υπήρχε το σχέδιο πόλης! Όταν αντιτείνουμε εμείς σχετικά επιχειρήματα εκείνος επιμένει εκεί, σαν να μας λέει δηλαδή ότι το 1993 που αυθαιρέτησαν πρέπει να τους τιμωρήσουμε για το σχέδιο που βγήκε 5 χρόνια μετά. Ο ίδιος ο προυστάμενος του του προώθησε σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ που αναφέρει ότι "θεσπίζεται δυνατότητα υπαγωγής αυαθίρετων κατασκευών επί κοινόχρηστων χώρων στις ρυθμίσεις του 4178/13 χωρίς περαιτέρω να θίγεται το κύρος και η διαδικασία απαλλοτριώσεως, υπό δύο κρίσιμες προυποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά ητοί: 1. τη μη συντέλεση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης 2. την ύπαρξη εμπράγματων δικαιωμάτων πολιτών επι των ακινήτων που ρυμοτομούνται ως κοινόχρηστοι χώροι πόλης ή οικισμού και στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές." Τα δύο παραπάνω συντρέχουν στη δικη μας περίπτωση. Είναι ενα μπαλάκι που πετάει συνεχως από το ενα χερι στο αλλο, και τραβαμε απίστευτες καθυστερήσεις. Αν καταφέρουμε με παράδειγμα συγκεκριμένης ερώτησης απάντησης, ή σχετικής νομοθεσίας που να δείχνει ξεκάθαρα πως οι αυθαιρεσίες ρυθμίζονται με βάση το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ισχύει όταν αυτές συντελούνται ίσως καταφέρουμε να τελειώσουμε. Αν λέει ότι ακόμα κι αν μετά τις αυθαιρεσίες ας γίνει και σχέδιο πόλης, ή αλλαγές σε σχέδιο πόλεως, αλλά να βάζει μία βάση στο χρονικό πλαίσιο αυθαιρεσιών. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!! (Ελπίζω να το έβαλα σε σωστό θέμα)
 13. -Δεν υπήρχε περιθώριο δόμησης, οι αυθαιρεσίες είναι ρυθμισμένες για 30 χρόνια. -Με τον παλιό μηχανικό έχω μιλήσει, είναι μεγάλος αλλά ενεργός ακόμα, μου δήλωσε ότι δεν θα έχουμε κανένα ζήτημα κι ότι χρειαστώ θα μου τα ετοιμάσει. Το βλέπω προς τροποποίηση άδειας και μέσα σε αυτό θα εντάξω και τις πληροφορίες για την ρύθμιση, και να δω αν θα μου κολλήσει το ζήτημα και που. Φοβάμαι και να ρωτήσω ευθέως σε υπάλληλο της πολεοδομίας μην του έρθει καμία αναλαμπή να αρχίσει το γκρέμισμα. Αν υπάρξει καμία νέα σκέψη για το ζήτημα παρακαλώ μοιραστείτε την μαζί μου! Ευχαριστώ.
 14. Καλημέρα συνάδελφοι. Λοιπόν, έχω έναν πελάτη ο οποίος αγόρασε από πλειστηριασμό ένα ακίνητο κατοχής Εθνικής τράπεζας, ημιτελής διώροφη οικοδομή καθώς λείπει η πλάκα της στέγης. Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 2008 σύμφωνα με το ΠΔ 8-7-93 (ΦΕΚ 795Δ'/8-7-1993) οπότε, αν δεν κάνω λάθος, με τις παρατάσεις βρίσκεται ακόμα σε ισχύ. Η έως τώρα κατασκευή όμως έχει αυθαίρετη υπέρβαση δόμησης, την οποία αυθαιρεσία έχει ήδη ρυθμίσει η Τράπεζα πριν την αγοροπωλησία στον 4178/2013. Η διάταξη που θέλει ο πελάτης εσωτερικά έχει κάποιες διαφορές από τα σχέδια της αρχικής μελέτης της άδειας, ίσως και στον περιβάλλον χώρο να υπάρξουν αλλαγές. Με βάση όλα τα παραπάνω, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το διαχειριστώ χωρίς να έχουμε προβλήματα ούτε πρακτικά ούτε νομικά με τις αλλαγές; (ΥΓ: συγχωρέστε με για το νέο θέμα αλλά δεν ήξερα με σιγουριά που να το εντάξω, μπορεί να μετακινηθεί.)
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.