Jump to content

JohnnyHoliday

Core Members
  • Posts

    726
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Posts posted by JohnnyHoliday

  1. 14 minutes ago, kan62 said:

    Τα γωνιακά σίδερα που σημειώνεις είναι παραδοσιακά στηρίγματα τέντας και υπήρχαν σε πολλά παραδοσιακά κτήρια της εποχής αυτής.

     

    Από την οθωμανική κιόλας εποχή, στους εξωστες των μιναρέδων (πιο πρόσφατη εμπειρία, στον μιναρέ του Ασλάν Πασά στα Ιωάννινα, στον οποίο είχα την δυνατότητα να ανέβω).

     

  2. 1 hour ago, GeorgeVasil said:

    εντός επιπέδου η ένταση που μπορεί να δημιουργήσει της χιαστι διατρητικές ρωγμές. 

    ΔιατΜητικές μάλλον εννοείς.

    Υπάρχει και η περίπτωση της εντός επιπέδου κάμψης (ρηγμάτωση σε άκρα κεφαλής και πόδα). Το αναφέρει άλλωστε και στο σχήμα (in plane moment, έκτος από in plane shear).

    • Upvote 1
  3. 1 hour ago, Τρελός Επιστήμων said:

    Όποιος διαφωνεί με αυτά που γράφω, μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του εδώ με επιχειρήματα, για να διορθωνόμαστε εάν σφάλλουμε.

    Συνήθως πας για μαλλί (να βοηθήσεις) και βγαίνεις κουρεμενος (κυκλοφορούν κάτι γραφικοι με δικαίωμα ψήφου, που απλώς δίνουν αρνητικές χωρίς αιτιολογία). Οπότε, μην προβληματίζεσαι, από τη στιγμή που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και απλώς..."ψηφίζουν" πατώντας κουμπιά στην ηλεκτρονική συσκευή τους.

    • Upvote 1
  4. Προσοχή : αρκετοί φορείς δεν έχουν πρόβλεψη για την αποζημίωση των μελών που συμμετέχουν σε τέτοιες επιτροπές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στο τέλος πρόβλημα (να εκδίδεται δηλαδή από το μέλος, ΔΠΥ προς τον φορέα και αυτός να μην έχει να το πληρώνει).
     

    (Το ΤΕΕ δηλώνει αναρμόδιο, σε γενικές γραμμές)

  5. 1 hour ago, GregDel said:

    Την ιδιότητα υποχρέωσης αρχικού πόθεν έσχες την αποκτάει κάποιος όταν γίνει ελεγκτής ή όταν δεχτεί να κάνει έλεγχο >1000μ2.

    Το 2ο μου φαίνεται το λογικό.

    Ίδια απορία είχα και εγώ ως μόνιμος δημόσιος υπάλληλος (ημερομηνία πρόσληψης στο δημόσιο ή ημερομηνία ορισμού μέλους σε επιτροπή διαγωνισμού δημοσίων έργων) και κανένας δεν ήξερε να μου την λύσει. Ούτε δηλαδή συνάδελφοι, ούτε και το ίδιο το helpdesk του ΠΟΘΕΝ.

    Εν τέλει και με βάση τα όσα έβγαζε και η νέα πλατφόρμα του Ν.5026, ισχύει τελικά το δεύτερο (ημερομηνία ορισμού μελών σε επιτροπή διαγωνισμού δημοσίων έργων). Εκεί εμφανιζόταν αυτόματα, ο πρώτος χρονικά ορισμός μου σε επιτροπή (σε τρεις έχω συμμετάσχει μέχρι στιγμής, όλοι άνω των >150.000€).

    Άλλωστε, ως ελεγκτής δόμησης μπορεί να σας έχει τύχει (λέμε τώρα, μια ακραία περίπτωση) να έχετε διενεργήσει ελέγχους μόνο σε κτίρια <1000τ.μ. Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει αυτομάτως να υποβάλετε και δήλωση ΠΟΘΕΝ.

  6. 7 hours ago, GregDel said:

    Ναι για αυτό το είπα και εγώ.

    Σωστά το λέτε τότε. Ισχύει η παράταση.

    Απλώς μπερδεύει λίγο ο επίσημος ιστότοπος του ΠΟΘΕΝ, ο οποίος μέχρι αυτή τη στιγμή δεν παρέχει τη συγκεκριμένη ενημέρωση. Όποτε έχω επικοινωνήσει γραπτά ή τηλεφωνικά μαζί τους, σε αυτόν με παραπέμπουν ως επίσημη πηγή πληροφόρησης.

    • Thanks 1
  7. 36 minutes ago, GregDel said:

    Δεν πήρε και αυτή παράταση μέχρι 28/2;

    Δεν βλέπω προς το παρόν, κάτι εδώ
     

    Πού το ακούσατε/διαβάσατε; 
     

    ΥΓ Εδώ το βλέπω, πράγματι, όμως δεν διευκρινίζεται εάν αφορά και στις αρχικές ΔΠΚ.

  8. 2 hours ago, GregDel said:

    Να ρωτήσω και εγώ... 6/23 έγινα επιθεωρητής. Υππαρχει υποχρέωση αρχικής δήλωσης;

    Ναι, υπάρχει. Όσοι απέκτησαν ιδιότητα μεταξύ 2ου/23 έως και 9ου/2024, κάνουν αρχική ΔΠΚ. Έχεις προθεσμία μέχρι 31/12/2024.

    Την κάνεις και με την καινούρια πλατφόρμα εσύ (Ν.5926). Έχει ανοίξει κανονικά και για αρχικές δηλώσεις.

    • Thanks 1
  9. Αυτό του Werner, είναι για κλωτσές (χωρίς γιώτα). Η μετάφραση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το είχα πάρει το 2003-2004, από Κλειδάριθμο ή Παπασωτηρίου. Λίγα πράγματα πήρα από αυτό το βιβλίο.

    Του Κατσαραγάκη οκ, σταθερή αξία.

  10. @Pavlos33 Μια μικρή επισήμανση (το πήρα σαν δεδομένο, επειδή το έχω αναφέρει ήδη σε άλλη συζήτηση) : είμαι πια μισθωτος του Δημοσίου και όχι ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός. Για αυτό και ξεκίνησα το νήμα, ψάχνοντας να βρω ποιά λύση με συμφέρει περισσότερο.

    Την παραγωγή θα την χαρακτήριζα αρκετά καλή θα έλεγα (όχι κάτι τεράστιο) : φέτος π.χ. βγήκαν καθαρά (λάδι δηλαδή) 2200kg. 

  11. 2 hours ago, harris23 said:

    Καλησπέρα !

    μπορούμε να βρούμε σε κάποιο νόμο το υποτιθέμενο χρονικό περιθώριο απάντησης της εφορείας αρχαιοτήτων?

    Ευχαριστώ !

    Ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας έχει εφαρμογή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συνεπώς, η οποιαδήποτε υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στο οποιοδήποτε ερώτημα πολίτη που έχει έννομο ή μη, συμφέρον, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ("απαντήσει", ήτοι ενημερώσει για την εξέλιξη του ζητήματος και όχι απαραίτητα να "έχει διεκπεραιώσει"). Με μια αναζήτηση στο Google ως "κώδικας διοικητικής διαδικασίας δημόσιο", θα σας τον εμφανίσει.

    Το πώς ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά, νομίζω είναι ξεκάθαρο Με απλές κοινοποιήσεις (Εφορεία Αρχαιοτήτων ; Κοινοποίηση σε ΓΔΑΠΚ, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, Γραφείο Υπουργού και ούτω καθεξής...).

    • Like 1
  12. 2 hours ago, tetris said:

    Σε τραπέζι (γραφείο) έγιναν αλλά, κάτω από αυτό, γίνονταν άλλα...

    Τα γόνατα σε καθιστή στάση, συνήθως βρίσκονται κάτω από το τραπέζι.

  13. 3 hours ago, Pavlos33 said:

    Δηλαδή η επιδότηση που έστω ότι θα λάμβανε ο ένας εκ των τριών θα φορολογούνταν; Αναφέρομαι πάντοτε στο καθεστώς (που δικαιούσαι) για τον ΦΠΑ ως ειδικού καθεστώτος (μέχρι 5.000 Ε επιδότηση).

    Όχι βρε. Το έγραψα και παραπάνω

    9 hours ago, JohnnyHoliday said:

    Την επιδότηση θα μπορούσαμε να την μοιραστούμε πράγματι, το πρόβλημα όμως θα ήταν μετά με την φορολόγηση των λαδιών (φόρο εισοδήματος πληρώνεις σε κάθε περίπτωση)

    Η επιδότηση είναι αφορολόγητη, αυτό είναι ξεκάθαρο. Το πρόβλημα προκύπτει με το δικαίωμα το οποίο καλείσαι να πληρώσεις σε λάδι (άρα, πώληση προς το ελαιοτριβείο). Εφόσον λοιπόν πουλάς, αυτομάτως φορολογείσαι. Συνεπώς, οι άλλοι δύο, με το δικαίωμα προς το ελαιοτριβείο, του λαδιού που τους αντιστοιχεί, θα επιβάρυναν τον ΑΦΜ του δικαιούχου της επιδότησης με φορολογία, η οποία θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να προσδιοριστεί (κάθε χρόνο, για καθένα εκ των υπολοίπων δύο και για την κάθε παραγωγή).

    Πρακτικά δηλαδή, οι άλλοι δύο δεν φαίνονται πουθενά σε ό,τι αφορά καθεστώς αγρότη και Εφορία. Ένας την τρώει στο κεφάλι και καλείται να τα ζητήσει από τους άλλους δύο.

    ΥΓ μια συμπλήρωση ως προς αυτό (για να μην το ξεχάσω) :

    10 hours ago, Pavlos33 said:

    Η διαφορά του ποσοστού δικαιώματος είναι το θέμα, δηλαδή ότι πληρώνεις παραπάνω σε σχέση με ένα ιδιωτικό ελαιοτριβείο χωρίς κανένα λόγο

    Παλιότερα το ίδιο πίστευα και εγώ. Όμως, σε βάθος χρόνου είδα διάφορα (από πιο σύγχρονα μηχανήματα, έως έλλειψη μούργας που είχαμε στον συνεταιρισμό και άλλα τέτοια σχετικά), τα οποία με έκαναν να αναθεωρήσω τα +2% που δίνω στο ιδιωτικό. Να δίνεις δώρο τενεκέ και να σου λένε "καλό το λάδι σου, αλλά είχε δύο δάχτυλα μούργα στον πάτο", όπως και να 'χει, σε φέρνει σε δύσκολη θέση.

  14. Ναι, Τριφυλία έγινε. Σωστά θυμάσαι. Όμως, αφορούσε στα τσουβάλια στο χωράφι, που περίμεναν το λιοτρίβι να τα φορτώσει (του έκοψαν την περιφραξη και του τα σήκωσαν βράδυ). Η κλοπή δηλαδή, έγινε εκτός ελαιοτριβείου (δεν είχαν προλάβει καν, να ανέβουν τα τσουβάλια για σύνθλιψη). Εδώ έγινε χειρότερο : κραχ στον ίδιο τον συνεταιρισμό!

    Την επιδότηση θα μπορούσαμε να την μοιραστούμε πράγματι, το πρόβλημα όμως θα ήταν μετά με την φορολόγηση των λαδιών (φόρο εισοδήματος πληρώνεις σε κάθε περίπτωση). Για αυτό και δεν προχώρησε, γιατί θα γινόταν μπέρδεμα με τη φορολογική δήλωση αυτού που θα το επιβαρυνόταν.

  15. 5 minutes ago, tetris said:

    μην είσαι τόσο βέβαιος γιατί η απόφαση αναφέρεται σε εργασίες που έχουν ξεκινήσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία

    (νομίζω ότι γράφει "ΝΟΤ" εντός παρενθέσεως, ακριβώς για να υπονοήσει τον αυτοσαρκαστικό τόνο της διατύπωσής του)

  16. 9 hours ago, adadim said:

    Ναι αλλά από ότι γνωρίζω ο ρόλος του ΣΤΕ είναι γνωμοδοτικος. Δεν είναι υποχρεωμένο το κράτος να ακολουθήσει την άποψή του

    Όλα τα ανώτατα συμβούλια είναι κατά βάση γνωμοδοτικά. Ναι μεν γνωμοδοτούν και δεν αποφαίνονται, πλην όμως είναι τα καθ' ύλην υπεύθυνα για την εξέταση θεμάτων που καταλήγουν εκεί (αλλιώς δεν θα κατέληγαν εκεί...). Οπότε, σε μια αντίθετη περίπτωση που το κράτος αποφασιζε κάτι αντίθετο (ως πιο "ειδικό" σε κάτι που είχε ήδη ζητήσει τη γνώμη κάποιου  πιο "ειδικού";...), θα ήταν πρακτικά σαν να μην λαμβανε υπόψη τη γνωμοδότηση, άρα και τον λόγο ύπαρξής τους.

  17. @Pavlos33 Οι ελιές είναι στη Μεσσηνία (περιοχή Γαργαλιάνων, για την ακρίβεια). Με τον συνεταιρισμό παθαμε τεράστιο χουνέρι πριν περίπου 8-10 χρόνια. Βαρεσε κανόνι και χάσαμε ό,τι φύλαξη υπήρχε μέσα (μιλάμε για κάποιους τόνους - όχι δεκάδες, αλλά σε κάθε περίπτωση τόνους -), με αποτέλεσμα αρκετοί εξ ημών, να μην θέλουμε ούτε απ' έξω να περάσουμε. Υποτίθεται ότι έγινε αναδιάρθρωση αλλά όπως μπορείς να φανταστείς και εσύ, ουδεμία πρόθεση και ζέση υπήρξε από πλευράς τους, για αναγνώριση της ζημιάς ("κάνε μια αίτηση να την εξετάσει το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού...").

    Το τυπικό γενικά είναι, να το περνάς στη δήλωση. Το γιατί δεν το γνωρίζω για να σου είμαι ειλικρινής, μπορώ όμως να το ρωτήσω και να (σε) ενημερώσω.

    ΥΓ Για το ειδικού καθεστώτος, στην περίπτωσή μου είναι αρκετά μπλεγμένο (το καθεστώς) : οι ελιές ανήκουν εξ αδιαθέτου σε τρία αδέρφια (έμενα και τα υπόλοιπα δύο δηλαδή), οπότε για το ζήτημα φερ' ειπείν μιας πιθανής επιδότησης, θα έπρεπε ο ένας εξ ημών, να λάβει την ιδιότητα και με εξουσιοδότηση από τους άλλους δύο, να κινήσει τις διαδικασίες στον ΟΣΔΕ (ένας λογαριασμός πρέπει να υπάρχει και ένας ΑΦΜ για το χωράφι με τις ελιές). Συνεπώς, θα επικρατούσε ένα μίνι χάος μετά, με την φορολογία αυτού του μοναδικού δηλωμενου ΑΦΜ και του τι θα έπρεπε να αποδοθεί σε αυτόν, από τους υπόλοιπους δύο. 

    ΥΓ2 Οι ελιές πράγματι (απαντώντας σε παλιότερο ερώτημα σου) είναι ποτιστικές, από νόμιμη γεώτρηση στη οποία έχουμε αγοράσει μερίδιο. Στη Μεσσηνία αρκετοί ποτιζουν.

  18. @Pavlos33 Ήθελα να ενημερώσω ότι όλα πήγαν μια χαρά. Πήγα εν τέλει υπό το καθεστώς του αφανούς αγρότη, εκδόθηκε απλή απόδειξη, πληρώνοντας δικαίωμα (12%) και τον αναλογούντα ΦΠΑ (6%), συν τενεκέδες (3€ έκαστος). Να σημειώσω ότι το χαρτί το κρατάμε απαραιτήτως, προκειμένου να προσκομιστούν τα στοιχεία στη φορολογική δήλωση.

  19. 1 hour ago, Casandra said:

    @Didonis ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!Υπάρχει κάπου κάποιο εγχειρίδιο ή βιβλιογραφία σχετική?

    Δεν χρειάζεται. Ρωτάς κάποιον συνάδελφο σου από κοντά. Λογικά θα έχεις κάποιον κύκλο, όπως όλοι μας.

  20. Ως μηχανικος θεωρώ δίκαιο αυτό που έγινε. Κάπου ήθελε ένα φρένο η κατάσταση. Οι επίμαχες διατάξεις είχαν εκφυλιστεί εντελώς.

    Ως ιδιώτης όμως, κλαίω, γιατί είχαμε καταβάλει ήδη προκαταβολή (η οποία προφανώς επιστρέφεται, γιατί είχαμε στήσει ένα πολύ καλό ιδιωτικό συμφωνητικό) και ο εργολαβος (συνάδελφος επίσης) είναι πολύ τίμιος (ήδη ήρθε σε επαφή μαζί μας, για την επιστροφή).

     

    • Like 1
    • Upvote 3
    • Downvote 2
  21. @Pavlos33 Ζητώ συγγνώμη, τώρα διάβασα την ανάρτησή σου (δεν υπήρχει tagging και ως εκ τούτου, δεν το έλεγξα). Σε ευχαριστώ πολύ. Στο μεσοδιάστημα, αυτά περίπου και εγώ, κατάφερα να βρω και να κατανοήσω.

    Σαφώς και με ενδιαφέρει το 1 (όντας μισθωτος τους Δημοσίου) και είναι και ένας λόγος παραπάνω που κόπτομαι (λόγω ιδιότητας). Δεν θέλω να μπλέξω σε περίεργες διαδικασίες με την Εφορία, αλλά γίνουν απολύτως νόμιμα όλα.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.