Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΛΑΜΠΡΟΣ

Members
  • Περιεχόμενα

    24
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by ΛΑΜΠΡΟΣ

  1. ssouanis συμφωνώ ότι είναι μεγάλο λάθος και συνήθως οφείλεται στο ότι δεν τοποθετήθηκαν οι κατάλληλες αναμονές κατά την σκυροδέτηση της πλάκας.
  2. Το θέμα είναι πως αν το δηλώσεις τοίχωμα θα πρέπει να αποδείξεις ότι έχει λειτουργία καμπτικού προβόλου. Από την άλλη αφού σου δίνει την δυνατότητα ο κανονισμός να βρίσκεσαι στην πλευρά της ασφαλείας( και δεν έχεις αρχιτεκτονικό πρόβλημα) , γιατί να μην το πράξεις? Από την άλλη το πρόγραμμά σου θα το οπλίσει όπως το δηλώσεις.
  3. Το 2,20 είναι το καθαρό ελεύθερο ύψος. Σημειακά κάτω από δοκούς μπορεί να είναι 2,00μ. Εάν τα ανοίγματα των δοκών είναι μεγαλύτερα των 2,00μ μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις δοκούς 25/40.
  4. Εκτός και αν έχεις εσωτερική αποχέτευση οπότε διαμορφώνεις νέο δάπεδο
  5. Εάν οι οριζόντιες ρωγμές είναι στο στηθαίο τότε υπάρχουν δύο περιπτώσεις : α. η ρωγμή προέρχεται από αρμό εργασίας (ένωση στηθαίου -πλάκας) λόγω του διαφορετικού χρόνου σκυροδέτησης του στηθαίου και της πλάκας. β. η ρωγμή βρίσκεται στο σώμα του στηθαίου λόγω ελλιπούς όπλισης ή καθόλου όπλισης.
  6. Εξέτασες την περίπτωση δοκιδωτής πλάκας? Βεβαίως το 2,20μ είναι δεσμαυτικό και σ΄αυτή την περίπτωση.
  7. Κανονικά ο άνω οπλισμός του προβόλου πρέπει να αγκυρώνεται στην κάτω ίνα της πλάκας. Στο ''Π'' που σχηματίζεται ''τρέχει'' κατασκευαστικός οπλισμός 2Φ8 που πιάνει όλο το ''κούτελο''. Μ' αυτό τον τρόπο αποφεύγονται τέτοιου είδους ρηγματώσεις και σπάσιμο γωνιών.
  8. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ΕΑΚ2000, χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους, μπορούμε να θεωρούμε τοίχωμα για κτίρια μέχρι 4 ορόφους κάθε κατακόρυφο στοιχείο με μία διάσταση>=1,50μ και πάνω από 5 ορόφους ελάχιστη μεγάλη διάσταση τα 2,00μ. Ισχύουν βεβαίως και οι περιορισμοί του ΕΚΩΣ2000 18.5.1. Οι πολεοδομίες το θεωρούν δεδομένο. Έτσι π.χ. ένα υποστύλωμα διαστάσεων 1,00*0,25 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως τοίχωμα και θα οπλιστεί ως υποστύλωμα.
  9. Συμφωνώ με το Χάρη. Εάν έχεις προβόλους πάνω από 1,80μ περίπου, καλό είναι να βάλεις δύο δοκούς προβόλους για στήριξη της γωνίας. Πάντως σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμμένο τμήμα συνήθως δεν παρουσιάζει προβλήματα. Νομίζω ότι η χρήση ΄΄βεντάλιας ΄΄ για μικρά μήκη προβόλων λειτουργεί ικανοποιητικά και στη λογική των εσχάρων όπως προανέφερα.
  10. Και όμως στη διεπιφάνεια που σχηματίζεται μεταξύ δύο προβόλων αναπτύσσονται ροπές συστροφής. Φαντάσου την ελαστική γραμμή στη διεπιφάνεια, όταν πάρουμε κάποιο συγκεντρωμένο φορτίο στους προβόλους. Ο ένας πρόβολος δημιουργεί έμμεση στήριξη για τον άλλο. Εάν είχαμε μεμονωμένο πρόβολο δεν θα είχαμε ροπές συστροφής. Εντάξει Ilia oι εσχάρες θα έχουν διαστάσεις Lπροβόλου +0,30Lmin Εκεί αναφέρομαι ΕΚΩΣ 18.1.4.2. Έχεις δίκιο για τις διαστάσεις.
  11. Η παραπάνω περίπτωση όπλισης μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί με οπλισμό, σε διάταξη εσχάρας πάνω- κάτω, στην γωνία που δημιουργείται από τους δύο προβόλους. Οι παραπάνω εσχάρες αγκυρώνονται σε βάθος 0,20xlmin όπου lmin η μικρότερη από τις διαστάσεις της πλάκας. Ο οπλισμός των εσχάρων είναι έναντι ανασηκώματος της γωνίας και είναι Asγωνίας=1/2 του κυρίου οπλισμού του ανοίγματος. Η λεγόμενη βεντάλια δεν είναι λάθος και εξυπηρετεί κατασκευαστικά. Η χρήση ΕΖ σάυτή την περίπτωση είναι λάθος και άσκοπη αφού δεν μπορούν να μεταφέρουν φορτία. Ηχρήση δοκίδων είναι μία εναλλακτική λύση.
  12. Εντάξει Άρη συμφωνώ. Εάν υπάρχει συνέχεια των πλακών,οι στρεπτικές καταπονήσεις εξουδετερώνονται.
  13. Πέρα των αγκυρώσεων που ανέφερα καλό είναι να εξεταστεί η δοκός στήριξης και έναντι στρέψης (πύκνωση οπλισμού παρειών και πύκνωση συνδετήρων). Όσο αφορά τον μπαζωμένο εξώστη πρέπει να προσέξουμε την υποδομή με πολύ καλή συμπήκνωση(κίνδυνος διαφορικών καθιζήσεων και εμφάνιση χαρακτηριστικού αρμού εργασίας στην ένωση.
  14. xenia, την αρχιτεκτονική του χώρου μόνο εσύ την γνωρίζεις. Από στατικής άποψης πρέπει να προσέξεις τις αγκυρώσεις του οπλισμού του πρόβόλου, μέσα στη δοκό.
  15. Πολλές φορές πολλά προγράμματα δεν υπολογίζουν τους συνδέσμους ακαμψίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κάποια διαφορά. Εάν έχεις τόσο μεγάλη διαφορά στα κιλά πρέπει να συνυπολογίσεις το μέγεθος του έργου και την υπεραντοχή σε διατομές.
  16. Ilias νομίζω ότι το έχω δει στον ΕΑΚ2000 αλλά δεν είμαι σίγουρος Μπορεί να ειπώθηκε σε κάποιο σεμινάριο. Σίγουρα είναι στον κανονισμό. Θα ψάξω και θα επανέλθω. Ιlia κοιταξε στον ΕΚΟΣ2000, σελ.253, 254 περι αμεταθετότητας πλαισίων - παρ.14.3.1 διορθώνω την παραπάνω δημοσίευση μου: Εάν το συνολικό μήκος τοιχωμάτων υπογείου είναι μεγαλύτερο από 80%του μήκους της περιμέτρου του κτιρίου( το υπόλοιπο είναι μήκος ανοιγμάτων) τότε το υπόγειο θεωρείται όροφος παγιωμένος δηλ. με πρακτικώς μηδενική σχετική μετατόπιση υπό οριζόντια φορτία. Ελπίζω να καλύπτεσαι από τα παραπάνω.
  17. Για να μην υπάρχει θεωρητική συμμετοχή του υπογείου στην παραλαβή σεισμικών φορτίων πρέπει ο λόγος της επιφάνειας των ανοιγμάτων προς την επιφάνεια της πλευράς να είναι μικρότερος του 20%. Διαφορετικά ισχύουν κανονικά ότι είπατε για κοντά υποστυλώματα κ.τ.λ
  18. Για να θεωρήσουμε ότι ενδεχόμενες πλαστικές αρθρώσεις θα εμφανιστούν στην οροφή υπογείου και όχι στην θεμελίωση, θα πρέπει ο λόγος της επιφάνειας των ανοιγμάτων κάθε πλευράς του υπογείου προς την συνολική επιφάνεια της πλευράς να είναι μικρότερος του 20%. Τότε θεωρούμε ότι η στάθμη του υπογείου είναι παγιωμένη, διαφορετικά, θα πρέπει να υπολογισθεί κανονικά και να υπολογίσουμε στη στατική μας επίλυση n+1 ορόφους.
  19. Συνάδελφοι Η ΣΔ που αναφέρεστε για το μετωπικό πλαίσιο είναι τελείως κατασκευαστική. Πάντως για μεταλλικά κτίρια να προτιμάται συνεχής πεδιλοδοκός έναντι κυρίως διαφορικών καθιζήσεων. Άλλωστε η δυσμενής φόρτιση για αυτά τα κτίρια δεν είναι ο σεισμός αλλά ο συνδυασμός ανέμου και χιονιού. Μεγαλύτερη σημασία έχει η διαμόρφωση της έδρασης του μεταλλικού υποστυλώματος μέσω μεταλλικών πλακών και αγκυρίων καθώς και ο σωστός εγκιβωτισμός στο υποστύλωμα οπλισμένου σκυροδέματος.
  20. Καταρχήν ενισχύσεις τέτοιου τύπου είναι σύνθετες και δεν νοείται εκπόνηση μελέτης εάν δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να ενισχύσουμε δηλ. την πραγματική κατάσταση( αποκάλυψη υφιστάμενης θεμελίωσης - αποτύπωση υφιστάμενου φέροντος οργανισμού) Σε κάθε περίπτωση το απρόβλεπτο συμβαδίζει με το επάγγελμά μας αν και ο στόχος μας είναι το τιμόνι να βρίσκεται πάντα σε εμάς. Για να είσαι καλυμμένος πρέπει σε κάθε αλλαγή των εγκεκριμμένων σχεδίων να ζητάς την καταγραφή στο Ημερολόγιο του έργου με την υπογραφή του αρμοδίου και τροποποίηση της μελέτης. Επίσης από ότι κατάλαβα πρέπει να ερευνήσεις τις αρμοδιότητες του καθενός (Καθήκοντα- Υποχρεώσεις). Τα παραπάνω μπορείς να τα δεις από το Σ.Α.Υ του έργου Επίσης ότι αλλαγές γίνουν πρέπει να ενταχθούν και στο Φ.Α.Υ του έργου. Μην κρατάς το άγχος για τον εαυτό σου. Μίλησε με τον Συνάδελφο και είμαι σίγουρος ότι θα σε καταλάβει και θα σε βοηθήσει. Όλα αυτά είναι εμπειρείες
  21. Συναδελφε, το ιδιο θεμα αντιμετωπισα παλιοτερα και εγω (θεμελιωση 5-οροφης οικοδομης με υπογειο σε επαφη στο οριο με διοροφη οικοδομη χωρις υπογειο). Συμφωνα με την εμπειρια μου σου προτεινω τα παρακατω: 1. Ελεγχος εδαφους με γεωτεχνικη μελετη (εαν το κτιριο ειναι μεγαλο) ή μακροσκοπικα οσο αφορα κυριως την συνεκτικοτητα του. 2. Ερευνα του φεροντος οργανισμου του γειτονικου κτιριου (φερουσα τοιχοπιια , οπλισμενο σκυροδεμα, μικτη κ.τ.λ) 3 Σε περιπτωση χαλαρου εδαφους 3α. Τμηματικη εκσκαφη (ντουλαπια) 3β. Αντιστηριξη με τοιχωματα οπλισμενου σκυροδεματος- βημα προς βημα-θεμελιωμενα σε μεμονωμενα πεδιλα 3γ. Εκσκαφη της υπολοιπης θεμελιωσης 3δ. Μερικη κοιτοστρωση επι του οριου ή ενισχυμενη πεδιλοδοκος ή αντικατασταση των συνδετηριων δοκων με πλακα οπλισμενου σκυροδεματος συμφωνα με εακ 2000 4. Μ΄αυτο τον τροπο εγκιβωτιζεις την αντιστηριξη μεσα στον φεροντα οργανισμο σου 5. Εαν αναγκασθεις να αλλαξεις τοπικα την θεμελιωση σου κανονικα πρεπει να επιλυσεις ξανα τον φορεα σου γιατι θα γινει αναδιανομη των υπολογισμενων τασεων. 6. Μειονεκτημα: χρονος καθυστερησης 7. Πλεονεκτημα: λειτουργεις υπερ της ασφαλειας- κοιμασαι ησυχος εσυ- ο γειτονας - ο ιδιοκτητης με τους φιλικους μου χαιρετισμους! Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum. Ευχαριστώ.
  22. Συνάδελφε Εάν έπρεπε να αντιμετωπίσω την περίπτωση σου θα προσανατολιζόμουν στην τοπική επισκευή του κόμβου και όχι σε μαγαλύτερη ενίσχυση με μανδύα διότι κατά κάποιο τρόπο θα άλλαζε η ακαμψία του φορέα (αύξηση διατομής 1 υποστυλώματος και κανονικά θα χρειαζόταν νέα στατική επίλυση). Οσο αφορά την ενίσχυση θα έκανα τα παρακάτω: 1. τοπική αντιστήριξη 2. απομάκρυνση του σαθρού σκυροδέματος και καθαρισμός του οπλισμού 3. πλύσιμο της πρεριοχής 4. εφαρμογή ρητίνης συγκόλλησης παλαιού-νέου σκυροδέματος 5. εφαρμογή ταχύπηκτου επισκευαστικού τσιμεντοκονιάματος το οποίο θα αναμιχθεί με άμμο, αδρανή γωνιώδη μικρής κοκκομετρίας, κοινό τσιμέντο 6. το παραπάνω μίγμα το εφαρμόζουμε γρήγορα σύμφωνα με τις οδηγίες του επισκευαστικού τσιμεντοκονιάματος. 7. συνήθως και αν εφαρμοστεί σωστά, η επισκευασμένη περιοχή έχει μεγαλύτερη αντοχή από τον υπόλοιπο φέροντα οργανισμό. Τα κεφαλάια απαγορεύονται στις δημοσιέυσεις και τους τίτλους τους!!! Διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.