Μετάβαση στο περιεχόμενο

Hlios

Members
  • Περιεχόμενα

    13
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Hlios

  1. Καλησπέρα Μήπως μπορεί κάποιος συνάδελφος να μας εξηγήσει ποιες επιφάνειες των όψεων συμμετέχουν στον έλεγχο των ερκερ? Σε πλάγια όψη κτιρίου θέλω να κατασκευάσω εσσωτερικό εξώστη. Το συμπαγές μέρος του ισογέιου ορόφου έχει έκταση 20 μέτρα και ύψος 3 μέτρα και πρώτος όροφος έχει έκταση 10 μέτρα και ύψος 3 μέτρα . Ο υπολογισμός του εμβαδού της όψης είναι 20*3 + 10*3 = 60+30 = 90 τμ και ο έλεγχος έρκερ 20%*90 = 18 τμ ή 20*60= 120 τ.μ και ο έλεγχος της ερκερ 20%*120 = 24 τμ ? Ο ορισμός των όψεων κατα ΝΟΚ μιλά για επιφάνειες κτιρίου με προσωπο σε κοινόχρηστους χώρους ή ακάλυπτους. Και ο ορισμός του κτιρίου μιλά για χώρους και εγκαταστάσεις κατασκευής . Συνεπώς κατ' εμέ το κτίριο δεν έχει επιφάνειες μόνο απο κλειστούς χώρους αλλά και απο γενικότερα εγκαταστάσεις . και όταν μιλάμε για προσανατολισμένη όψη πχ νότια βόρεια κλπ δεν μιλάμε μόνο για τις συμπαγείς επιφάνειες αλλά για όλη την έκταση που καταλαμβάνει το κτίριο στον δεδομένο προσανατολισμό είτε αυτή είναι συμπαγής έιτε μη συμπαγής . Άρα εγώ κλίνω στο σενάριο 2 για τον έλεγχο έρκερ . Παρακαλώ κάθε άποψη έιναι αποδεκτή
  2. Καλημέρα Συνάδελφοι Σε ένα ισόγειο κατάστημα που μελετώ (εντός σχεδίου) υπαρχει υποκείμενος υπόγειος χώρος (σύμφωνα με την άδεια Βοηθητικής χρήσης) ο οποίος σύμφωνα με την οικοδομική άδεια αλλα και με τους τίτλους επικοινωνεί με εξωτερική σκάλα . Ο ιδιοκτήτης έχει κάνει αναβατόριο(αυθαιρετα) όπου επικοινωνούν οι δύο χώροι για να μπορεί να μεταφέρει τα προϊόντα του πιο εύκολα. Επιπρόσθετα τον υπόγειο χώρο τον έχει μετατρέψει σε χώρο κύριας χρήσης (εργαστήριο για το κατάστημά του) Η ερώτησή μου είναι η εξής : Το αρθρο 100 παρ 6 μιλάει για χρήση μειωτικού συντελεστη 0,30 σε λειτουργικά συνδεδεμένες ιδιοκτησίες . Σύμφωνα με την άδεια και σύμφωνα με τα συμβόλαια δεν φαίνονται σαν συνδεδεμένες αλλά σαν αυτοτελείς . Σύμφωνα με την πραγματικότητα οι δυο ιδιοκτησίες είναι λειτουργικά συνδεδεμένες. Πως να το προχωρήσω με μειωτικό 0,30 ή 0,50 ?
  3. Καλημέρα Συνάδελφοι Θα ήθελα την γνώμη σας . Σε εκτός σχεδίου εντός ζώνης οικισμού , άρτιο και οικοδομίσιμο κατα παρέκκλιση , απο ότι συμπεραίνω το πάμε σε κατηγορία άδειας 1 . (μιλάμε για κτοικία όχι για ειδικό κτίριο) , ποια είναι η πιο σωστή διαδικασία ? Προέγκριση και μετα αίτηση για άδεια δόμησης ? Κατευθείαν αίτηση για άδεια δόμησης ? Επίσης τα σχέδια που υποβάλλουμε και στις δύο περιπτώσεις τα θέλουν και σε pdf και dwg ?
  4. Καληπέρα και καλή Χρονιά σε όλους Σε περίπτωση δουλείας με συμβολαιογραφική πράξη , επιτρέπεται κατασκευή περίραξης εκατεροθεν αυτης απο τον ιδιοκτήτη του γηπέδου που διατρέχει αυτή για λόγους ασφάλειας ή όχι? Ο ΝΟΚ απαγορεύει εσωτερικές περιοιχίσεις πλην των περιφραγμάτων ? Προκειται για εκτος σχεδιου εντος οικισμου κατα παρέκκληση άρτιο οικόπεδο
  5. Καλησπέρα Συνάδελφοι? Υπάρχει περίπτωση σε εκτός σχεδίου εντός οικισμού γήπεδο κάτω των 4000 τμ να γίνει τουριστικό κατάλυμα ? Δεν μιλάω για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που μελετούνται με όρους δόμησης κατοικίας . Μιλάω για όρους δόμησης ξενοδοχειακής μονάδας . Εμένα δεν μου προκύπτει κάπως αλλά παρακειμένως του γηπέδου που μελετάω βλέπω να ανεγείρεται τέτοια μονάδα και λέω μήπως υπάρχει κάποια διάταξη την οποία δεν έχω δει εγώ.
  6. Καλησπέρα Σε καινούρια άδεια που πρόκειται να εκδόσω , σε εκτός σχεδίου οικοδομή , θέλω να κατασκευάσω ένα υπόγειο παρκινγκ, δημιουργώ λοιπόν μια ράμπα από το επίπεδο του δρόμου με κλίση 20% η οποία καταλήγει σε ένα πλάτωμα παράλληλα με την όψη του κτιρίου διαστάσεων 10 μέτρων μήκους επί 6 μέτρα πλάτους. Από το πλάτωμα αυτό τα αυτοκίνητα τα στρίβουν 90 μοίρες για να εισέλθουν στις θέσεις στάθμευσης . Το πλάτος των 6 μέτρων μου προέκυψε από την υπουργική απόφαση 98728/722/93 ΦΕΚ 167/Δ/93 όπου σε στάθμευση υπό γωνία 90 μοίρες χρειάζεται χώρος 5,40 μέτρων πίσω από την θέση προφανώς για μπορεί το αυτοκίνητο να κάνει τις απαραίτητες μανούβρες. Συζητώντας το θέμα με ένα συνάδερφο που είπε να προσέξω αν το πλάτωμα αυτό συντελεί σε υπέρβαση καθ ύψος , καθώς το μέγιστο επιτρεπόμενο είναι 7,50 μέτρα και εγώ είμαι στα 8,50 από την διαμορφωμένη στο πλάτωμα στάθμη του εδάφους . Μήπως μπορεί κάποιος συνάδερφος να με καθοδηγήσει ?
  7. Συνεπώς η κατά παρέκκλιση αρτιότητα προκύπτει και από τα 2 διατάγματα , όροι δόμησης από το ΠΔ 290/77 και λοιπές πολεοδομικές διατάξεις όπως αποστάσεις κτιρίου απο το ΠΔ 270/85. Επίσης ισχύουν και οι γενικές διατάξεις του ΑΑΠ 180/14 Έχω δίκαιο ? Γιατί δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο αυτό που διαβάζω .
  8. Ευχαριστώ πολύ για την συνεισφορά σου . Επίσης μια ακόμα διευκρύνιση , το ΠΔ 24/5/85 υπερισχύει του ΠΔ 290/77 ? Η το αντίθετο ?
  9. Το συμβόλαιο είναι του 2014 και πρόκειται για αποδοχή κληρονομιάς του εγγονού από τον παππού . Το ΑΑΠ 180/14 περιλαμβανει το γήπεδο σε πρόταση επέκτασης του οικισμού, με χαρακτηρισμό χρήση αναψυχής , δευτερεύουσας κατοικίας. Εγώ ζητάω μια αποσαφήνιση καθώς το ΠΔ 290/77 αναφέρει "μέγιστη κάλυψη εν ισογείω 60 μ" ενώ το ΠΔ 85 αναφέρει "μέγιστη κάλυψη 10% της επιφάνειας του γηπέδου". Συνεπώς μιλάμε για κάλυψη που θα έχει το ισόγειο 60μ2 και συνολική κάλυψη των ορθών προβολών του κτιρίου 100μ2 ή Συνολική κάλυψη των ορθών προβολών του κτιρίου στο επίπεδο του ισογείου 60μ2 Επίσης κάποια συμβουλή για την τεκμηρίωση παλαιότητας ?
  10. Καλησπέρα Σε γήπεδο 1150 μ2 στην Άθυτο - Κασσανδρείας εκτος σχεδιου αρτιο και οικοδομησιμο κατα παρεκλιση βάσει του ΠΔ 290/77 έχω τις εξής απορίες Εμπίπτω στο αρθ. 4 παρ γ , έχω εμβαδό μεγαλύτερο των 750μ2 πρόσωπο μεγαλύτερο των 10 μέτρων και βάθος μεγαλύτερο των 15 μέτρων. Η ερώτηση είναι η εξής ¨: Η μέγιστη κάλυψή μου πρέπει να είναι 60 μ2 ή πάω με βάση κάποιο άλλο ΦΕΚ , όπως του 1985. Μέγιστη οφέλιμη επιφάνεια λέει τα 100μ2 , αυτό αναφέρεται στην δόμηση ή σε κάποιο άλλο μέγεθος ? . Για τον Σ.Ο πάω βάση του ΦΕΚ 1985? Σ.Ο 5,5 ? Υψόμετρο μετράω απο το διαμορφωμένο δρόμο ή απο την φυσική στάθμη του εδάφους Τελευταίο ερώτημα , βάσει του ΠΔ 290/1977 για να θεωρηθεί κατά παρέκκλιση άρτιο , θα πρέπει το γήπεδο να προϋφίσταται του 1962. Στην κοινότητα υπάρχουν κάποιοι χάρτες του 1938 όπου περιλαμβάνουν το γήπεδο με διαφορετικό σχήμα και έκταση και διαφορετικό(???) ιδιοκτήτη, υποθέτω ότι μετά μπορεί να έγινε αναδασμός, το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να το διεκδικήσει , μιας και το κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί . Τι προτείνετε για να μπορέσω να τεκμηριώσω παλαιότητα ? Στο συμβόλαιο αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης το έχει από χρησικτησία προ του 1935 από τον παππού του , αλλά όταν ρώτησα τον συμβολαιογράφο αν έχει στα χέρια του κάποιο παραχωρητήριο από το δήμο ή οτιδήποτε , μου είπε ότι δεν έχει κάποιο χαρτί και ότι όλα τα γήπεδα κάπως έτσι μεταβιβάζονται . Πρόκειται για κατοικία.
  11. Καλησπέρα Σε περίπτωση ιδιοκτησίας που υπάρχουν αρκετοί συνιδιοκτήτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν έχουν ορίσει πληρεξούσιο δικηγόρο , υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί δικηγόρος που με την σφραγίδα του να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών; Διότι απ'όσο γνωρίζω η ιδιότητα του δικηγόρου και μόνο ορίζει την ακεραιότητα των προθέσεων .
  12. Charlie μήπως σε καλύπτει αυτό?: Το άρθρο 25 του Ν.1337/1983, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 παρ. 8 του Ν. 2052/92, αντικαθίσταται ως εξής: 1. Οικόπεδα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, που δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις αρτιότητας κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση της πε-ριοχής και που έχουν δημιουργηθεί πριν από την ισχύ του Ν. 651/77 (27-7-77) "περί καταργήσεως του Ν.Δ/τος 349/74 κ.λ.π." μπορεί κατ' εξαίρεση να οι-κοδομηθούν εφόσον: • Έχουν μια πλευρά τους τουλάχιστον 5 μ. σε κοινόχρηστο χώρο. • Μέσα σε αυτά, βάσει του ισχύοντος Σ.Δ. της περιοχής και μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικά ακάλυπτων χώρων, εγγράφεται κτίριο εμβαδού τουλάχιστον 50 τ.μ. και ελάχιστης πλευράς 5 μ. Αν δύο ή περισσότερα γειτονικά οικόπεδα της παραγράφου αυτής συνε-νωθούν, το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση εμπίπτει στις δια-τάξεις της παραγράφου αυτής. Το ίδιο ισχύει και για οικόπεδα που καθίστανται μη άρτια λόγω ρυμοτομίας, ανεξάρτητα από τον χρόνο ρυμοτόμησης τους. 2α. Ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων της παραγράφου 1 καθο-ρίζεται με βάσει το εμβαδόν της κατά παρέκκλιση αρτιότητας οικοπέδων ή του κανόνα όπου δεν ορίζεται παρέκκλιση, ως εξής: - Για οικόπεδα που υπολείπονται της παραπάνω αρτιότητας σε ποσοστό μέχρι 20%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 10%. - Για οικόπεδα που υπολείπονται μέχρι 40%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 20%. - Για οικόπεδα που υπολείπονται άνω του 40%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 30%. 2β. Η οικοδομική άδεια στα οικόπεδα της παραγράφου 1 χορηγείται μόνο ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, (Ε.Π.Α.Ε.) που μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των ορόφων ή στον όγκο και γενικά στη διαμόρφωση του κτιρίου σε περίπτωση που βλάπτεται εμφανώς το περιβάλλον. 2γ. Η δόμηση στα παραπάνω οικόπεδα γίνεται κατά τα λοιπά σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή. 3. Οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου μέσα στο χρόνο ισχύος τους, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται με τις προϊσχύουσες διατάξεις, εφόσον δεν αυξάνεται η επιφάνεια και ο όγκος του κτιρίου.
  13. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει... Όροι δόμησης – αρτιότητα οικοπέδων Για να δομηθεί ένα οικόπεδο θα πρέπει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις και όροι που ορίζονται από τις σχετικές πολεοδομικές διατάξεις. Οι όροι εγκρίνονται με την Π.Μ. της περιοχής και δημοσιεύονται σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Αποτελούν εργαλεία ελέγχου της δόμησης, σε συνδυασμό με γενικότερες διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού κανονισμού (ΓΟΚ) και της ανεξέλεγκτης κατάτμησης των οικοπέδων.Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν: 1. τις ελάχιστες τιμές για το μήκος προσώπου και εμβαδού, που πρέπει να έχουν τα οικόπεδα, για να είναι άρτια και οικοδομήσιμα «κατά κανόνα αρτιότητα» και αποτελούν τη δέσμευση νέας κατάτμησης οικοπέδου με μικρότερες τιμές. Συνήθως διατυπώνονται εξαιρέσεις από τον κανόνα, που ισχύουν με προϋποθέσεις «παρεκκλίσεις», ώστε να περιληφθούν πρότερες καταστάσεις δημιουργηθέντων οικοπέδων με μικρότερες τιμές. 2. Τον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης (ΣΔ) 3. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης. 4. τυχόν δέσμευση ύψους ορόφων ή αποδοχής κατά ΓΟΚ. 5. Τις διαστάσεις πρασιών και παρόδιων στοών, όπου προβλέπονται. Ειδικότερα οι στοές ορίζονται ως το πλάτος τους ανάλογα με το πλάτος της οδού. 6. Τυχόν άλλες δεσμεύσεις όπως α) εγγραφή ελάχιστης επιφάνειας κάτοψης κτιρίου στο οικοδομήσιμο τμήμα και ελάχιστης πλευράς β) απαγόρευση κατασκευής κτιρίων επί (PILOTIS). 7. Τα οικοδομικά συστήματα ή αλλιώς συστήματα δόμησης. Αυτά αποτελούσαν άλλοτε το βασικότερο ίσως όρο δόμησης. Στον ισχύοντα ΓΟΚ δεν υπάρχουν πια οικοδομικά συστήματα. Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές («κατά κανόνα» ή «παρέκκλιση») το οικόπεδο χαρακτηρίζεται ως άρτιο και οικοδομήσιμο.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.