Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή επίβλεψης σε συνταξιούχο


Recommended Posts

  • 2 years later...

http://www.emichanikos.gr/showthread.php?1822-%CE%91%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B2%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B2%CE%BB%CE%B5%CF%88%CE%B7%CF%82&p=18826&viewfull=1%CE%91%CE%BD%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%20#post18826

 

48. 1100203/845/0015/22.11.2006

ΘΕΜΑ: Παραστατικό καταβολής αμοιβής σε πρώην ελεύθερο επαγγελματία.

Σε απάντηση, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς μας, στην από 9.11.06 αίτησή σας, με την οποία μας γνωρίζετε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση?.. συνήψε σύμβαση με ελεύθερο επαγγελματία (μηχανολόγο μηχανικό) για τη σύνταξη μελέτης, ο οποίος στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να του έχει καταβληθεί οφειλόμενο ποσό από την εν λόγω παροχή υπηρεσίας που σας παρείχε πριν συνταξιοδοτηθεί και μας ρωτάτε τι παραστατικό θα εκδοθεί και από ποιον, προκειμένου να εισπράξει την οφειλόμενη αμοιβή του, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:


1. Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 13 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.), ο επιτηδευματίας ο ασκών ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του Ν. 2238/1994 «περί φορολογίας του εισοδήματος», όπως ισχύει, για κάθε επαγγελματική του είσπραξη εκδίδει σε κάθε περίπτωση απόδειξη παροχής υπηρεσιών.


2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 15 του ιδίου ως άνω νομοθετήματος ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας και τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΝΠ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λ.π.) για κάθε δαπάνη που αφορά την άσκηση της επιχείρησής του ή την εκτέλεση του σκοπού τους, αντίστοιχα, για την οποία ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην έκδοση στοιχείου του Κώδικα αυτού, εκδίδουν απόδειξη δαπάνης.

3. Με την παρ. 15.9. της ερμηνευτικής εγκυκλίου 3/1992 του π.δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) διευκρινίστηκε ότι απόδειξη δαπάνης εκδίδεται, ανάμεσα σε άλλες περιπτώσεις, και για αμοιβή που καταβάλλεται σε συνταξιούχο ελεύθερο επαγγελματία για υπηρεσία που είχε προσφέρει όταν ήταν επιτηδευματίας.

4. Ενόψει των προαναφερόμενων επειδή, όπως προκύπτει από την αίτησή σας, ο εν λόγω μηχανολόγος - μηχανικός έχει διακόψει τις εργασίες του και έχει συνταξιοδοτηθεί, δηλαδή δεν είναι πλέον επιτηδευματίας κατά τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. (θέμα πραγματικό), δεν έχει υποχρέωση να εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών για την είσπραξη των αμοιβών του για υπηρεσίες που παρείχε ως επιτηδευματίας (ελεύθερος επαγγελματίας) και επομένως για την καταβολή σε αυτόν αμοιβής τώρα για υπηρεσίες που παρείχε πριν τη διακοπή του επιτηδεύματός του, θα εκδοθεί από την υπηρεσία σας (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνης), η οποία είναι πρόσωπο της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ., απόδειξη δαπάνης σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κ.Β.Σ. Σημειώνεται δε ότι η υπηρεσία σας θα καταχωρήσει το φορολογικό στοιχείο αυτό στη συγκεντρωτική κατάσταση προμηθευτών της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. με τον κωδικό 1, δεδομένου ότι ο αντισυμβαλλόμενος δεν υποχρεούται σε υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων.

 

http://www.e-forologia.gr/lawbank/document.aspx?digest=770F702B383CB170.1D031AEA53&version=1989/07/05

γ) Καθιερώνεται η παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα που καταβάλλονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους αναδρομικά με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται για να φορολογηθούν. Με τις προϊσχύσασες διατάξεις η παρακράτηση γινόταν χωριστά για κάθε έτος που ανάγονταν, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε στο έτος αυτό.

Σημειώνεται ακόμα ότι όταν καταβάλλονται αναδρομικά ποσά αυτής της κατηγορίας και υπολογιστεί ο παρακρατούμενος φόρος με ουντελεστή 20%, στο τέλος του έτους οι φορείς ή επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση υποβολής οριστικής δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών δε θα διενεργήσουν εκκαθάριση φόρου με βάση την κλίμακα του άρθρου 9, αλλά θα δηλώσουν ό,τι παρακράτησαν, σύμφωνα και με το σκοπό της διάταξης.

Τονίζεται ακόμα ότι οι φορείς ή επιχειρήσεις πρέπει να χορηγούν στους δικαιούχους των αναδρομικών αυτών βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων σύμφωνα με όσα ισχύουν για, την έκδοση και χορήγηση αυτής, ώστε ο δικαιούχος να υποβάλει με βάση τη βεβαίωση αυτή αρχική ή συμπληρωματική δήλωση στο έτος που ανάγονται και φορολογούνται τα αναδρομικά αυτά.

Όταν από επιχειρήσεις ή φορείς καταβάλλονται

 

 

http://www.eetemher.gr/bio/forologika[3].pdf

 

Η αµοιβή συνταξιούχου µηχανικού για την επίβλεψη µέχρι και το στάδιο κατασκευής του σκελετού εξοπλισµένου σκυροδέµατος και όχι την έκδοση οικοδοµικής άδειας (εφόσον για την αποπεράτωση της οικοδοµής απαιτείται νέα οικοδοµική άδεια την οποία θα εκδώσει άλλος εν ενεργεία µηχανικός), αποτελεί εισόδηµα από ελευθέρια επαγγέλµατα. Από την διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι σε προκαταβολή φόρου 4% ή 10% κατά περίπτωση υπόκεινται σύµφωνα µε την παρ. 4 του άρθρου 52 του ΚΦΕ οι αµοιβές των µηχανικών επί µελετών για τις οποίες προβλέπεται θεώρηση ή χορήγηση σχετικής άδειας. Για τις λοιπές περιπτώσεις εφαρµόζεται το άρθρο 58 του ΚΦΕ.

Εφόσον η συγκεκριµένη περίπτωση αφορά µόνο την επίβλεψη µέχρι και το στάδιο κατασκευής του σκελετού εξοπλισµένου σκυροδέµατος και όχι την έκδοση οικοδοµικής άδειας (εφόσον για την αποπεράτωση της οικοδοµικής απαιτείται νέα οικοδοµική άδεια την οποία θα εκδώσει άλλος εν ενεργεία µηχανικός) τότε δεν έχει εφαρµογή η παρ. 4 του άρθρου 52 του ΚΦΕ δηλαδή δεν υποχρεούται στην καταβολή προκαταβλητέου ποσού (σχετ. 1072505/1948/Α0012/13.9.2004 έγγραφο).

Το έκτακτο εισόδηµα ανάγεται στον χρόνο άσκησης του επαγγέλµατός του ως µηχανικός και κατά συνέπεια αποτελεί εισόδηµα από το επάγγελµά του ως µηχανικού (Ζ’ κατηγορίας) (σχετ. 1037823/706/Α0012/10.5.2001 έγγραφο).

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Tα παραπάνω ίσχυαν υπό το καθεστώς του Ν 2238/94 (για τη φορολογια εισοδήματος ) και του ΠΔ 186/92 ( για τα φορολογικα παραστατικά). Σήμερα κάνενας από τους δυο νόμους δεν ισχύει. Επομένως χρειάζεται μια επικαιροποίηση των παραπάνω , υπό το φως του Ν 4172/2013 (για την φορολογία εισοδήματος ) και του ΚΦΑΣ (για τα φορολογικά παραστατικά ).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

SOTHRIS

κατ' αρχάς να σε ευχαριστήσουμε για την κάθε παρέμβασή σου

η οποία μας βοηθάει να κατανοήσουμε τι ισχύει ή τι δεν ισχύει σχετικά με την εφορεία!!

 

κατά δεύτερον θα ήθελα να μας διευκρινήσεις τι εννοείς με το "χρειάζεται μια επικαιροποίηση των παραπάνω"

 

Εννοείς μήπως ότι 

οι παραπάνω διατάξεις που ανάρτησα και κάπως αποτελούν ένα μπούσουλα για ένα υπάλληλο της Υ.ΔΟΜ

και έναν ιδιώτη (που σήμερα ψάχνονται για να πατήσουν κάπου και να λύσουν τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης

ή και διορισμού επιβλέποντα μηχανικού)   θα πρέπει να αναφέρονται στις ισχύουσες σήμερα διατάξεις

ή μήπως εννοείς ότι επειδή σήμερα:

1.  δεν θεωρούνται (τρυπημένες αποδείξεις παροχής ή δαπανών)

2.  δεν προβλέπεται (από τον Φ.Κ) η αναδρομική φορολόγηση των εσόδων τους που απέκτησαν όταν ήταν ελευθ επαγγελματίες

αυτά τα 2 ή και 3

μπορούν   να δημιουργήσουν πρόβλημα στην πράξη και στην Δ.Ο.Υ και στον ιδιώτη και στην Υ.ΔΟΜ??

 

Πάντως από πλευράς ΥΠΕΚΑ -ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα αυτό

ποτέ δεν πρόκειται  με κάποια εγκύκλιο να το λύσουν

 

Καλημέρα!!

Link to comment
Share on other sites

Προσθέτω και αυτό (με κάποια επικαιροποίηση- με κόκκινα γράμματα) του φίλο μου georg coco

http://www.michanikos.gr/topic/21661-%CE%91%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B2%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B2%CE%BB%CE%B5%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BF/?do=findComment&comment=436867

 

Έγγραφο 81104/12-6-2000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ
ΥΠOΥΡΓΕΙO ΠΕΧΩΔΕ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ O.Κ.Κ.
ΤΜΗΜΑ α
Ταχ/ Δ/νση Μεσογείων και Τρικάλων 36
Ταχ. Κώδικας 115 26
Πληροφορίες Β. Μούτσιος
Τηλέφωνο 6929.903-5/224

Αθήνα 12-6-2000
Αριθμ. Πρωτ. 81104 (ΣΧΕΤ. 82088/99)
Προς Αποδέκτες Πολεοδομικών Εγκυκλίων

 

Θέμα: «Θεώρηση οικοδ. αδείας για σύνδεση οικοδομής με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης». 

    Αναφορικά με την διαδικασία και τον τρόπο θεώρησης οικοδομικών αδειών για την σύνδεση οικοδομών με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης σύμφωνα με την παραγρ. 5 του άρθρου 7 του από 8-7-93 Π. Δ/τος (ΦΕΚ 795/Δ/13-7-93) σε περιπτώσεις που η συμμετοχή του επιβλέποντος μηχανικού καθίσταται δυσχερής ή αδύνατος, σας γνωρίζουμε τα εξής:
   
 1. Εφόσον έχουν περατωθεί οι οικοδομικές εργασίες ο δε επιβλέπων μηχανικός απεβίωσε ή κηρύχθηκε σε αφάνεια με δικαστική απόφαση (άρθρα 40-50 Α.Κ. και 785 επ. Κ. Πολ. Δ) είναι δυνατή η θεώρηση της αδείας κατόπιν διενέργειας αυτοψίας από την Πολεοδομική Υπηρεσία και υποβολής τεχνικής έκθεσης από οποιονδήποτε τρίτο μηχανικό.(αν δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες καλώς-αλλά αν υπάρχουν ήδη αυθαιρεσίες υπάρχει πρόβλημα και μάλλον πρώτα πρέπει να δηλωθεί από άλλον μηχανικό στον 4178)
   
 2. Σε κάθε άλλη περίπτωση (συνταξιοδότηση επιβλέποντος, διαμονή στο εξωτερικό κ.λπ. -υπάλληλος σήμερα ) επιβάλλεται αναθεώρηση της αδείας (σήμερα με τον 4030 και την κατάργηση της γραφειοκρατίας -λόγω μνημονίων- απαιτείται η υποβολή άδειας εγκ δόμησης και άδεια δόμησης-ενώ τότε 2000 - ήταν πολύ απλή διαδικασία) γι' αλλαγή επιβλέποντος μηχανικού(δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται Υ.Δ -φώτο-,Τ.Ε παλιού μηχανικού-ενώ το 2000 που γράφτηκε αυτά ήταν προαπαιτούμενα από το Π.Δ 1993)  προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση της διαδικασίας θεώρησης της αδείας.
   
 3. Τέλος για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις τόσο η καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής επίβλεψης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (μέσω Εθνικής Τραπέζης ή Τ.Ε.Ε.-αυτό καταργήθηκε ήδη) όσο και των αναλόγων φόρων (ΦΕΜ-αυτό λύνεται αν προβλέπονται από τον σημερινό Κ.Φ) και κρατήσεων (ΤΣΜΕΔΕ-και αυτό λύνεται γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα να κατατεθεί από μη μέλος-δηλ συνταξιούχο) που την βαρύνουν, είναι υποχρεωτική για την θεώρηση της οικο. αδείας, ο δε τρόπος απόδοσης αυτών δεν αποτελεί αντικείμενο των πολεοδομικών υπηρεσιών αλλά των υπόχρεων για την καταβολή αυτών (Μηχανικών και ιδιοκτητών) και των κατά περίπτωση αρμοδίων φορέων για την είσπραξή τους (Ε.Τ.Ε. αυτό καταργήθηκε ήδη - Τ.Ε.Ε. αυτό καταργήθηκε ήδη - Δ.O.Υ. Σωτήρη εδώ θέλουμε τα φώτα σου κ.λπ.).
O Γενικός Γραμματέας
Ηλίας Μπεριάτος

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε άδεια που ο επιβλέπων τα στατικά , συνταξιοδοτήθηκε ΜΕΤΑ την αποπεράτωση του Φ.Ο. και που η επίβλεψη έχει πληρωθεί με την έκδοση της αδείας , υπάρχει θέμα με την δήλωση του γιά την αποπεράτωση ? Εννοείται ότι γιά το κτίριο έχει γίνει 4178 γιά τις αυθαιρεσίες από τον επιβλέποντα τα αρχιτεκτονικά .

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε

Στο θέμα θεώρησης αδείας για ηλεκτρ/ση, 

υπεισέρχονται πολλοί αδιευκρίνιστοι (κατά το γράμμα των μέχρι τώρα εκδοθέντων εγκυκλίων και οδηγιών) παράμετροι

 

π.χ Στην περίπτωση που αναφέρεις

1. Πως αποδεικνύεται ότι  μέχρι την ολοκλήρωση του   Φ.Ο.,   επίβλεψε ο συνταξιούχος,

και μάλιστα σε χρόνο πριν την συνταξιοδότησή του- και ότι ο Φ.Ο δεν ολοκληρώθηκε αυθαίρετα??

2. Πως σήμερα-τώρα θα υπογράψει Υ.Δ  (ως μηχανικός-περί εφαρμογής της στατικής μελέτης) αφού δεν μπορεί να κάνει χρήση της σφραγίδας του??

3. Πως θα υπογράψει την Τ.Ε (περί εφαρμογής του περιγράμματος) απαιτούμενης ακόμη και σε περίπτωση που ζητήσεις αυτοψία Υ.ΔΟΜ, αν αυτό δεν εφαρμόστηκε ή και αν ακόμη εφαρμόστηκε

και με ποιά σφραγίδα

και κυρίως με ποιά ημερομηνία, όταν βάσει εγκυκλίου η ημερομηνία Τ.Ε δεν μπορεί να υπερβαίνει τον 1 μήνα 

-αν δεν κάνω λάθος - ή με πρόσφατη ημερομηνία??

Link to comment
Share on other sites

Γιά το 1 η απάντηση είναι στα τιμολόγια του μπετόν και των τούβλων που ακολούθησαν και αποδεικνύουν την χρονολογία .

 

Γιά το 2 είναι θέμα , αν και τελικά από την στιγμή που θα γίνει δήλωση του 4178 , προφανώς θα γίνει παραλαβή με αυτοψία και θα τελειώσει το θέμα .

 

ΤΕ γιά το περίγραμμα , υπογράφει ο έχων την γενική επίβλεψη , ο οποίος δεν έχει συνταξιοδοτηθεί .

 

Ουσιαστικά το 2 είναι το πρόβλημα , αν και γιά μένα , όπως συνεχίζουν οι ευθύνες σε κάποιον γιά ότι έχει υπογράψει πριν συνταξιοδοτηθεί , έτσι πρέπει να συνεχίζουν και τα δικαιώματα γιά τα συγκεκριμμένα θέματα .

 

Ειδικά εδώ που έχει καταβληθεί και η επίβλεψη και η οικοδομή δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω της κρίσης .

Link to comment
Share on other sites

Πήρα τηλέφωνο, πριν καιρό, στο ΤΕΕ θεσσ/νίκης

 

Εξαρχής μου είπε ό,τι 

 πριν ακόμη συνταξιοδοτηθώ, για όλους τους πελάτες μου που δεν ηλεκτρ/καν,

θα έπρεπε, να τους είχα δώσει την Τ.Ε  και τα λοιπά ΦΕΜ -ΤΣΜΕΔΕ-ΤΕΕ και να τους πω

ότι συνταξιοδοτούμαι (προκειμένου να αλλάξουν επιβλέποντα)

 

Όταν όμως της υπενθύμισα την εγκ σχετικά με το πρόσφατο της ημερομηνίας της

έμεινε άναυδη, χωρίς τελικά να μου προτείνει κάποια λύση!! 

(μου είπε απλώς ας κάνει τα στραβά η Υ.ΔΟΜ) 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.