Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λύσεις για έλεγχο σε επίπεδο panel


makisalonika

Recommended Posts

Μεταφορά μηνυμάτων από το θέμα Αντιστροφέας SolarEdge

miltos

 

Επειδει σχεδον σε ολεσ μου τις εγκαταστασεισ χρεισιμοποιουσα SE inverter διοτι οπως ξερουμε ολοι σχεδον στο 99% στα 10 kw εχουμε η "θα" εχουμε "χειμονα" σκιασεις. στην αρχη μου εκανε την δουλεια μου. επειδει ομως μου αρεσει να ψαχνω για νεες καινοτομεσ λυσεισ εχω δοκιμασει και πολουσ αλλουσ αντοιστοιχουσ κατασκευαστε και θα ηθελα να μοιραστω τις εντοιπωσεις,

 

Micro inverter ηταν καλοι μεχρη που οι μεγαλοι κατασκευαστε εριξαν τισ τιμεσ και τωρα δεν πολοι συμφερουν αν και καλη εχουν χαμιλο κοστος .

 

Enecsys - ειναι στην κατηγορια με τον SE αλλα εχει ενα καλο οτι δεν σε δεσμευει με τον inverter ! και η πραγματικεσ αποδόσεις δεν ξεπερνανε το 96% και παρα πολυ βαρος [ για σκεπή μιλάω ] . http://www.enecsys.com/

 

O Solaredge εχει ενα κακό! μαλον πολλα, αλλα το βασικο ειναι οτι οταν καποιος υπογραφει το χαρτι με την ΔΕΗ για 25 χρονια, θα πρεπει να γνωριζει η να τον ενημερωσει ο εγκαταστατης οτι τουλαχιστν στα 25 χρονια θα κανει 2 αλλαγες τον inverter αλλα θα πρεπει να παει και παλι με τον Solaredge διοτι εχει τα optimizer toy και πανε πακετο με τον μετατροπεα !

Ενα αλλο κακο κατι που εκαναν πριν λιγο [ αυτοι που εχουν ανοιξει ποτε του εναν SE θα γνωριζουν ] εχουν αφερεσει πολλα τμηματα ελεγχου του MPPT για να κατεβασουν το κοστος ωστε πλεων τον ελεγχο να το κανουν τα optimizers .! Τεραστιο λαθος ! θα μπορω να στειλω φώτο εντος ημερων για να δειτε για τι πράγμα μιλαω , τωρα τον ετοιμαζω για σουβλα διοτι δεν μου τον καλυπτουν σε εγγυηση !

 

Αυτο που δοκιμασα και συνεχιζω να δουλευω και τωρα και πλεων μετα απο ενα μηνα μπορω να πω την γνωμη μου ειναι το Tigo Maximizer, που εχει πολλα καλα και ενα κακο. Το καλο ειναι οτι μπορω επιτελουσ να επιλεξω εγω αλλα και ο πελατης μου τον μετατροπεα που θελει . Εχει τρομερο βαθμο αποδοσης και το βλεπεισ αμεσα χωρις να περιμενεις πως ; [ απλα κοιτασ τι γραφει η LCD του μετατροπεα AC και τι γραφει η μοναδα της Tigo DC] απλο και αμεσο ! Δεν χρειαζεται να βαλεισ σε ολοκληρη την εγκατασταση αλλα μονο στο string που θελεις η εχεισ προβλημα . και ειναι και πιστοποιημενο απο τους SMA,Fronius,Kaco ktl.. το κακο ειναι οτι ειναι το κοστος αλλα τα βγαζει τα λεφτα του ιδικα οταν εχεισ σκιασεις ! http://www.tigoenergy.gr/

 

 

Ελπίζω να φανουν χρήσιμα σε καποιουσ αυτα .!

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολύ γρήγορα μερικές παρατηρήσεις

 

Ο inverter se μπορεί να λείπουν πράγματα από μέσα αλλά είναι πιο οικονομικός από όλους τους inveter και δεν γίνεται σε ένα έργο να τον αλλάξεις τρεις φορές στα 25 χρόνια όταν έχει 12 χρόνια εγγύηση.

Edited by miltos
Διαγραφή τμήματος κειμένου που απαντά σε εκτός θέματος μήνυμα που διαγράφηκε
Link to comment
Share on other sites

Mmakisalonika, περιμένεις να πάρει κάποιος σοβαρά τις απόψεις με τόσα ορθογραφικά λάθη? Αδυνατώ να πιστέψω ότι Διπλ. Μηχανικός γράφει έτσι.

 

Οτι αφορα τις αλλαγες ενοουσα 2 μαζι με την πρωτη αγορα διοτι δεν στον δεινουν δωρεαν την πρωτη φορα αρα ακι στα 17 χρονια να χαλασει ακομα μια αλλαγη την εχεις σίγουρα! ασ δουλέψει πρωτα τα 9 τουλαχιστον διοτι ξεκινισαν καλα αλλα τωρα ....ανεφερα ποιο πανω.

 

Οτι αφορα το οικονομικός, ανετα να βρεισ και ton MOTECH που ειναι πολυ ποιο οικονομικοσ απο τον SE και ποιο ποιοτικός .

Edited by miltos
Διαγραφή τμήματος κειμένου που απαντά σε εκτός θέματος μήνυμα που διαγράφηκε
Link to comment
Share on other sites

Δύο αλλαγές σημαίνει ότι κάτι το αλλάξω δύο φορές. Αν και πλέον πιστεύω πως γράφεις για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία του πράγματος.

Edited by miltos
Διαγραφή τμήματος κειμένου που απαντά σε εκτός θέματος μήνυμα που διαγράφηκε
Link to comment
Share on other sites

deathlok

 

εχεις απολυτο δικαιο για τον εντυπωσιασμό ετσι ειμαι οταν δοκιμαζω κατι νεο. και πιστευω οτι αυτο ειναι το νοημα να μοιραστείς (δίνω-περνώ πληροφορια ). Οπως βλεπεις ειμαι νεος στο forum και δικαιολογιμενος εστο και λιγο.. διαβαζω απο χθες για προσαναλισμου τι κανει ο ενας και τι ο αλλος φυσικα τελικο πειραμα ειναι αυτος που πληρωνει , αν το αποτελεσμα ειναι καλο δηλαδη συνολικη αποδοση μιας εγκαταστασεις εμφανιζεται σκαναρισμενος και ο λογαριαμος της ΔΕΗ αν οχι απλα λεμε "δεν εχει τις ιδανικες συνθηκες". οποτε ναι ειναι εντυποσιασμος διοτι ειδα καλα αποτελεσματα και το ανεφερω. Το θεμα τον σκιασεων και προσανατολισμου στην ελλαδα ιδια ειναι πολυ εντονο και αυτος ειναι ο λογος που ο Kostal στην Ελλαδα πουλαει ! φυσικα οχι ο μονος . Πλεων σχεδον ολοι οι παραδοσιακοι σημερα string inverters θα πανε στην λυση της tigo η se η micro... κατι που εκανε και η sma kai powerone πριν απο 2 μηνες .

 

αυτα τα λιγα διοτι θα με μαλωσει ο miltos οτι ξεφευγω απο το θεμα .

 

τελικά ο SE exei 10 η 12 χρονια εγγύηση ? ειναι κανεις εδω που να εχει se και να δουλεύει πανω απο 3 χρονια ?

Link to comment
Share on other sites

H sma εχει βγαλει micro inverter αντιστοιχο της se optimizer kai tigo maximizer, αλλα ειναι κατευθείαν AC - > DC διλαδη δεν θα χρειαζεσαι κεντρικο inverter στην εγκατασταση αλλα ενα ξεχριστο σε καθε πανελ . καλο αλλα ακομα ποιο ανεβασμένο το κοστος και βαθμος αποδοσης πολυ χαμηλός στο 95% φυσικα μονο για οικιακες εγκαταστασεις(λογο κοστους) . Αντοιστοιχα η Powerone βγαζει οπως διαβασα μεχρι τελος του Q3 το δικο τους microinverter δεν ξερω περισσότερα [ το ειδα στην Ecotec ] πριν ενα μηνα και ειναι συμβατο με ολους τουσ inverter οπως και τα tigo . Το θεμα ειναι οτι ολοι προσπαθουν να πετύχουν καλητερο module level !

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω παραπάνω ότι η συνολική απόδοση του SE είναι γύρω στο 95%. Αυτό σημαίνει περίπου 3% κάτω από τον SMA. Σε ένα σύστημα χωρίς σκιάσεις, πιστεύετε ότι ο SE θα "ρεφάρει" αυτό το -3%; Είναι σοβαρά τα επιχειρήματα που αναφέρουν στο site τους περί ελαχιστοποίησης απωλειών λόγω σκόνης, κακής προσαρμογής πλαισίων, γήρανσης κτλ; Γιατί θεωρητικά τουλάχιστον η εναπόθεση σκόνης ή η γήρανση θα είναι ομοιόμορφη.

 

Αν πάντως ισχύουν τα παραπάνω, και αν λάβουμε υπ'όψιν ότι σε μια στέγη που δεν διαθέτει μια ενιαία πλευρά για την τοποθέτηση όλων των panels, όλο και κάποιες σκιάσεις θα προκαλούνται τουλάχιστον κατά τις πρώτες πρωινές ή τις απογευματινές ώρες, η απόσβεση του επιπλέον κόστους για τον SE δείχνει πιθανή.

 

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πλεονεκτήματα διαχείρησης του συστήματος, που επίσης έχουν αναφερθεί παραπάνω.

 

Όσον αφορά στην πιθανή αντικατάσταση του Inverter μέσα στην 25-ετία (κανείς δεν μπορεί να ξέρει βέβαια ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα) δείχνει πιο οικονομικό να αντικαταστήσει κανείς το SE (χωρίς τα PO) παρά τον SMA.

 

Τονίζω ότι οι γνώσεις μου για το αντικείμενο των PV είναι ελάχιστες και τις παραπάνω σκέψεις τις κάνω μετά από όσα διάβασα σε αυτό το forum. Τις παραθέτω δε, μόνο ως αφορμή σχολιασμού από τους εμπειρότερους.

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω παραπάνω ότι η συνολική απόδοση του SE είναι γύρω στο 95%. Αυτό σημαίνει περίπου 3% κάτω από τον SMA. Σε ένα σύστημα χωρίς σκιάσεις, πιστεύετε ότι ο SE θα "ρεφάρει" αυτό το -3%; Είναι σοβαρά τα επιχειρήματα που αναφέρουν στο site τους περί ελαχιστοποίησης απωλειών λόγω σκόνης, κακής προσαρμογής πλαισίων, γήρανσης κτλ; Γιατί θεωρητικά τουλάχιστον η εναπόθεση σκόνης ή η γήρανση θα είναι ομοιόμορφη.

 

Τα νούμερα αυτα είναι φυσικα λιγο "αντικειμενικά" διότι η συνολική αποδοση οπως θα γνωριζεισ επιρεαζεται απο πολουσ αλλουσ παραγωντεσ [ για μετατροπέα μιλάω] - θερμοκρασια κτλ.

Επειδη προσπαθώ σε ολεσ τισ εγκαταστάσεις μου να εκμεταλλευτώ το μεγιστο σε Kw [δηλαδη οχι κατω απο 9.87kw σε 10αρακια] , μπορω να σου πω οτι αυτο που εχω δει αν μιλάμε με τα νουμερα που αναφερουν ειναι : μετατροπέας SE 95% + powerboxes 98 % συνολικεσ απώλειες : 7% συνολικα δηλαδή : 93% + αυτο που υπόσχεται 3% αρα εισαι στο στο 96 % [ φυσικά μιλάμε για ιδανικές συνθηκεσ] διαφορετικα σε ελαχίστη σκιαση ειναι περισσοτερα τα πλεονεκτήματα του αν και εδω θα ελεγα KOSTAL με 3 mpp και

 

αν εχεις πολυ σκίαση και θελεις τα βέλτιστα αποτελέσματα και να εκμεταλευτεισ το 10kw

 

προσωπική μου άποψη! που δουλευει ειναι SMA Trippower STP 10000TL + Tigo Energy Maximizers MM-ES 98,2%+99,5% το καλύτερο αποτέλεσμα σε νούμερα αλλά και στην πράξη .

Link to comment
Share on other sites

Γιατί υπολογίζετε Β.Α. 95% για τον τριφασικό solaredge και 98% για τα pboxes;

 

Εγώ βλέπω 97.5% για τον inverter και από πραγματικά test του photon 98.5% για τα pboxes άρα συνολικά περίπου 96%

 

Για όποιον ενδιαφέρεται: http://www.solaredge.com/articles/solaredge-photon-article-2011

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.