Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣτΕ..μειωση αντικειμενικων


Recommended Posts

τελεσίγραφο από ΣτΕ: Διορθώστε τις αντικειμενικές αξίες

 

Τελεσίγραφο στη Διοίκηση να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός 6 μηνών έστειλε με δύο αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τις υπ. αριθμ.1055/2014 και 4003/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας “διαπιστώνεται ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41.1 του νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας. Αναβάλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια”.

Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνέλθει εκ νέου προκειμένου να ελέγξει αν  το υπουργείο Οικονομικών έχει συμμορφωθεί ώστε να προχωρήσει στην έκδοση των οριστικών αποφάσεων. 
Όπως επισημαίνουν οι δικαστές,
θα έπρεπε να ακυρώσουν αναδρομικά την παράλειψη της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά έδωσαν περιθώριο 6 μηνών στη Διοίκηση,
καθώς στάθμισαν το συμφέρον των πολιτών και το έντονο δημόσιο συμφέρον,
που θα πλήξει αιφνιδιαστικά τα έσοδα του κράτους με την έκδοση μιας αρνητικής απόφασης για την Κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι: “συνιστάμενο στην αποφυγή αιφνίδιας διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, κρίνει ότι πρέπει, αντί αναδρομικής ακυρώσεως, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση να προβεί στην άνω οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια”.
Λένε μάλιστα ότι “κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ιδίως από το 2011, οι τιμές των ακινήτων της χώρας μειώνονται”, και επικαλούνται έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία σχετικά με την πτώση των τιμών των ακινήτων αναφέρει ότι το δ΄ τρίμηνο του 2012 έφθασε η υποχώρηση των τιμών στο 27,9% και το 2013 στο 33,4%: “...η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στην διάρκεια της κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση…η στρέβλωση η οποία προκαλείται από την ύπαρξη των αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνική υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω μη ορθολογική πλέον συμπίεση των αξιών”.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει στελέχη, φίλοι, αλλά και ο πρόεδρος της “Δράσης”, Θόδωρος Σκυλακάκης, ζητώντας την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Στην δεύτερη περίπτωση είχαν καταθέσει προσφυγή 13 πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, οι επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος που στηρίζεται στην ακίνητη περιουσία αλλά και η φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας) με αποτέλεσμα μόλις εφαρμοστούν να επιφέρουν τεράστιο δημοσιονομικό κενό. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ειδική επιτροπή επεξεργάζεται τις νέες τιμές και θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τις αλλαγές προς το τέλος του 2016, δηλαδή θα ισχύσουν από το 2017.
Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευτυχως που ο αρχηγος του Μπαλουρδου παντα τηρει τις αποφασεις της δικαιοσυνης... χρονικα... ποσοτικα.... ποιοτικα ... αν συμφερει...

Link to comment
Share on other sites

αυτό είναι σωστό μήνυμα αντιπαροχής για τα αναδρομικά..

..

δηλ. λέει το ΣτΕ η κυβέρνηση παρανομεί, δεν αίρει όμως την παρανομία (το ΣτΕ) ακυρώνοντας την σχετική νομοθεσία αλλά δίνει περιθώριο ένα εξάμηνο

έχουμε Νοέμβριο άρα ζήσε Μάη μου (αν βάλουμε και το χρόνο "κοινοποίησης" μπορεί να πάμε και στο Μάη του '16)

κατά συνέπεια το ΣτΕ δέχεται να καλύψει την παρανομία για ένα εξάμηνο ακόμα αλλά όχι παραπάνω

(θυμήθηκα τους "ήρωες" στα αστυνομικά έργα που λένε "μια τελευταία 'δουλειά' θα κάνω" και μετά θα αποχωρήσω από τη συμμορία)

έτσι για να μην πάθει σοκ (ψυχολογικό) η κυβέρνηση

μάλιστα,

ενδιαφέρον....

ανεξάρτητη δικαιοσύνη

..

τώρα το ότι η κυβέρνηση το ήξερε ότι παρανομεί (εξ ιδίων) δεν παίζει κανένα ρόλο (βλ. κατωτέρω**)

σάμπως η πρώτη ή η τελευταία φορά είναι

-έτσι κι αλλιώς η εξουσία πολλάκις χρησιμοποιεί τη φενάκη των νόμων για να καλύπτει τις δικές της ανομίες και είναι πάντα η πρώτη που τους παραβιάζει (τους νόμους)-

..

και για να φτάσουμε στο κατωτέρω** παραθέτω και το σχετικό κείμενο κυβερνητικού συνταγματολόγου

http://olympia.gr/2014/11/14/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CF%86%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80/#more-428179

 

ΥΓ για μένα πάντως το πρόβλημα δεν είναι "λάθος" οι αντικειμενικές αλλά ο ΕΝΦΙΑ καθεαυτός και συνολικά

Edited by imhotep
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μου κάνει εντύπωση που το βλέπετε έτσι απλά .

 

Το πρόβλημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι αντικειμενικές αξίες και προφανώς ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ γενικά να μειωθούν .

 

Το μόνο που πρέπει να αλλάξει είναι ο συντελεστής παλαιότητος και να φτάνει μέχρι το 70-80 % γιά τα πολύ παλιά ακίνητα και όχι να σταματάει στα 25 χρόνια παλαιότητας . 

 

Ακόμα να δείτε ότι το τυράκι είναι η μείωση κάποιων φόρων , αλλά η φάκα είναι οι πλειστηριασμοί , που θα ξεκινάνε από τα 2/3 των νέων αντικειμενικών και θα πάνε στο μισό και 1/3 στον τρίτο πλειστηριασμό .

 

Οσο γιά τον ΕΝΦΙΑ , αυτοί θέλουν να πάρουν 3,5 δισ και αν ήταν χαμηλότερες οι αντικειμενικές , θα είχαν ψηλότερους συντελεστές γιά να πάρουν τα ίδια λεφτά .

 

Οσο γιά την παρεούλα των γερόντων της Πανεπιστημίου , συνεχίζουν το ολισθηρό τους κατήφορο , ενάντια στα λαικά συμφέροντα και υπακούοντας τα κελεύσματα της εξουσίας , με αντίτιμο τον μισθουλάκο τους .

 

Ω καιροί , ω ήθη :sad:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστό κι αυτό

και σχετίζεται και με τους άλλους φόρους και τέλη επί των ακινήτων

αλλά και πάλι και με αυτή την προσαρμογή το ζήτημα της επαναφορολόγησης φορολογημένων περιουσιακών στοιχείων παραμένει ως αντισυνταγματική διάταξη

(γι αυτό λέω το πρόβλημα είναι ο ΕΝΦΙΑ συνολικά) 

όσο για τους πλειστηριασμούς πιστεύω ότι και χωρίς μείωση των αντικειμενικών μπορούν να μειώσουν άνετα την τιμή εκκίνησης για να μη γράψουν και παθητικό οι τράπεζες

μια μείωση αντικειμενικών θα οδηγούσε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα την μοιραζόντουσαν περισσότεροι μ..κες φορολογούμενοι

δεν ξέρω πως το σκέφτονται στα ανώτερα κλιμάκια... πάντως το έχουν το δίλημμα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός , εφ΄ όσον δεν υπάρχουν ανάλογοι φόροι περιουσίας στα άλλα περιουσιακά στοιχεία .

 

Αλλά είναι θέμα πολιτικής επιλογής . Εδώ όμως το παιχνίδι είναι στημένο γιά να ευνοηθούν οι πλειστηριασμοί .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.