Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας - μη επαρκής θέρμανση


lemouz75

Recommended Posts

 

 

Πάμε στην δεύτερη διαφορά. Μελέτη.

 

Υπάρχουν 3 ειδών,

 

1. Τόσο μπαίνει τόσο βγαίνει ... γνωστή και ως μελέτη μικροαστικού σεξ (καθότι διαθέτουμε και το βρετανικό χιούμορ)

2. Τόσο μπαίνει τόσο βγαίνει και μου αρέσει (θερμική άνεση)... γνωστή και ως μελέτη μεσοαστικού σεξ

3. Τόσο μπαίνει τόσο βγαίνει, μου αρέσει και δεν πληρώνω και πολύ ........γνωστή και ως μελέτη μεγαλοαστικού σεξ.

 

Ηθικό δίδαγμα. Τα λεφτά πάνε στα λεφτά ...........και στην θέρμανση. 

 

 

Για να ευθυμήσουμε και λίγο:

Στην γλώσσα του καφετζή, που αναφέρατε, αυτο λέγεται "πετάω την μπάλα στην εξέδρα"

Edited by mezzanine
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 149
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να επαναλάβω πως δεν ειμαι μηχανολόγος, αλλα μπορώ να καταλάβω και να σεβαστώ μια άποψη με επιχειρήματα. Δυστηχώς η απάντηση σας δεν με κάλυψε καθόλου γιατί εκτός απο τις ανακρίβειες στούς όρους (monobloc κτλπ) δεν μας εξηγήσατε τι γίνεται με τα νούμερα που δώσατε γιατί στα μάτια ενος απλού χρήστη (αλλο πόσο σε ενός μηχανολόγου) απλως δεν βγαίνουν!

 

Ας τα πάρουμε λοιπόν απο την αρχή:

 

Με μια σύντομη ματία σε Αμερικάνικα forums για heat pumps σε σπίτια βρήκα αρκετά αρθρα απο hvac engineers που αναφέρονται σε μεγάλες αντλίες και μιλάνε για 3 cycles per hour σε μη-inverter Α/Θ, σε αντλίες inverter δεν λένε κάτι διαφορετικό αν και εκ των πραγμάτων θα είναι λιγότερα. Μάλιστα στα περισσότερα controllers (κυρίως Honeywell) ορίζουν τα cycles per hour για να έχουν καλύτερο έλεγχο των μεταβολών ανάλογα με την αδράνεια του συστήματος. Ο ορος short-cycling που επιβαρύνει το κομπρεσσέρ αναφέρεται μόνο σε παραπάνω απο 6 κύκλους την ώρα (τα ψυγέια αν δεν κάνω λάθος το κρατάνε στους 4 κύκλους). Κάτω απο αυτές τις συνθήκες τα μηχανήματα δουλέυουν απο 10 εως 30 χρόνια, συνήθως λίγο πάνω απο 20 αν είναι καλα συντηρημένα. 

Εσεις πόσα start/stop θεωρείται πως είναι ανεκτά απο μια Α/Θ inverter ή μη;

 

Monobloc Α/Θ είχα την εντύπωση ότι είναι οι αντλίες που βγάζουν κατευθείαν παροχή ζεστού νερού (δηλαδη είναι ολα ενσωματωμένα σε μια μονάδα) και συνδέονται απευθείας στο δίκτυο θέρμανσης:

http://www.daikin.gr/news/archive/2010/den1040.jsp

 

Single stage και multi-stage είναι ουσιαστικά η διαχωρισμός μεταξύ του γνωστού μας μη-inverter και inverter. H single stage δουλεύει στο full ενω η multistage εχει επίπεδα, δεν ξερω αν φτάνουν τα 50 που λέτε εσείς αλλα εγω απο όσο γνωρίζω μπορούν να κατεβάσουν την απόδοση μέχρι το 30%, οπότε ακόμα και σε ένα υπο-διαστασιολογημένο σύστημα τις ζεστές μέρες αναπόφευκτα η αντλία τις καλές μέρες θα σταματάει. Οσον αφορά τα ανταλλακτικά, το κόστος και τους τεχνικούς απο οσο γνωρίζω τα μηχανήματα inverter είναι και αυτά που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα λόγω περισσότερων ηλεκτρονικών.

 

Εδω κάνετε πάλι λάθος γιατί στην Ελλάδα, επείδη η αγόρα είναι καινουργια, το μεγαλύτερο ποσοστό των Α/Θ είναι συγχρονες inverter. Το multi-stage που αναφέρεται έχει κάποιες ειδικές ρυθμίσεις πέρα απο την καμπύλη αντιστάθμισης και κάποιες άλλες παραμέτρους;

 

Τέλος είχα την εντύπωση πως η μη inverter Α/Θ είναι αυτές που χρειάζονται οπωσδήποτε δοχείο αδράνειας ή υδραυλικό διαχωρισμό. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε λίγο καλύτερα;

 

OK αφού διαβάζεις ξένες σελίδες

 

Manufacturers often use the terms "variable speed" or "multispeed" to refer to heat pumps with built-in inverter technology. Consumers should be aware that these terms are also used to describe the heat pump blower. While variable-speed blowers offer advantages of their own, they are unrelated to variable-speed compressors.

Experimental Analysis of a Variable Capacity Heat Pump System Foc.pdf

Link to comment
Share on other sites

OK αφού διαβάζεις ξένες σελίδες

 

Manufacturers often use the terms "variable speed" or "multispeed" to refer to heat pumps with built-in inverter technology. Consumers should be aware that these terms are also used to describe the heat pump blower. While variable-speed blowers offer advantages of their own, they are unrelated to variable-speed compressors.

 

 

Κύριε Ροδόπουλε το παραπάνω quote δεν ξέρω που το βρήκατε, φαίνεται να προέρχεται απο κάποιο άρθρο που αναφέρεται σε ducted air conditioner (καναλάτο) και τυχόν παρανόηση της μεταβαλλόμενης ταχύτητας ανεμιστήρα με το κομπρεσσερ. Το συνημμένο άρθρο, σχεδόν δεκαετίας, είναι μια έκθεση για την απόδοση και τις τυχόν απώλειες του κομπρεσσερ σε μηχανηματα inverter, επίσης αναφέρεται σε μηχανήματα που χρησιμοποιούν ψυκτικό υγρό R407C που αν δεν κάνω λάθος δουλεύει σε κομπρεσσέρ άλλων προδιαγραφών.

Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με την κουβέντα για τις καταναλώσεις, το short-cycling και την ζωή μιας σύγχρονης Α/Θ;

 

Οταν ακούς εναν πωλητή να σου πετάει μαγικά νούμερα για κατανάλωσεις Α/Θ είναι φυσιολογικό, γιατι αυτή είναι η δουλεία του. Σε ενα μηχανολογικό forum όμως αφήνει ασχημη εντύπωση οταν ενας μηχανολόγος δίνει τιμές κατανάλωσης που απλά δεν βγαίνουν ή κάνει σχόλια που δεν μπορεί να τεκμηριώσει.

Edited by mezzanine
Link to comment
Share on other sites

Εβαλα τις τιμές που μέτρησα. Απο εκεί και πέρα σου είπα για variable speed, για μονωμένα δοχεία που τροφοδοτούν την αντλία, κλπ. Δεν πουλάω καμία αντλία. Παίζω με την δική μου.

Link to comment
Share on other sites

Μέτρηση Θερμοροής με σένσορα και η μόνωση είναι αστέρι. Η εσωτερική θερμοκρασία αέρα κυμάνθηκε μεταξύ 20,6-21,8.

post-25466-0-90972200-1486479297_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βρίσκεις ένα σημείο μακρυά απο θερμογέφυρα και αλλαγή υλικών και τοποθετείς ένα θερμοροόμετρο. Στην προκείμενη gSkin απο την Green Teg. Σχεδόν δίπλα βάζεις ενα μετρητή θερμοκρασίας και υγρασίας αέρα Cambel Scientific CS215, περνάς και έναν μετρητή επιφανειακής θερμοκρασίας TRITEC Pt1000 και απο την έξω πλευρά Cambel Scientific - 10K3A1iA Thermistor. Τα στέλνεις όλα σε 16 bit data logger DAQ με 6 κανάλια programmable και τα βγάζει σε excel. Λαμβάνεις μετρήσεις για 72 ώρες και μετά θα πρέπει να εφαρμόσεις το ISO 9869 για να βγάλεις το U.

 

επειδή τον είχα τον logger δεν μπορώ να περάσω σύνδεση απο την αντιστάθμιση της NIBE διότι μου δίνει 32 bit labview driver. Κατάφερα όμως και σύνδεσα με τον μετρητή της κατανάλωσης. Experiment 1. Στην φάση 2 θα τα κάνω ολα wireless και θα τα πετάξω στο labview. Οι μετρήσεις είναι απο σπίτι γνωστού που μοιραζόμαστε την λόξα. Οκ έχει κάνει τρομερή μόνωση με εξωτερική + εσωτερική + διάκενο αέρα + ξηρά δόμηση. Διαβασμένο παιδί (λέμε τώρα είναι στα 62) και τρελαμένος με τα ηλεκτρονικά. 

 

Η διαδικασία είναι απλή. Ανοίγουμε το logger κάθε 1 λεπτό και καταγράφουμε τα αποτελέσματα. Η λογική είναι να βρεις το πραγματικό U. Θεωρητικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε patterns τα οποία θα τα ρίξουμε πίσω στην αντιστάθμιση, πρώτα ο θεός. Το θετικό είναι ότι με το διάγραμμα βλέπεις την αδράνεια και άρα την ποιότητα της μόνωσης, βλέπεις την θερμοροή, βλέπεις θερμική άνεση, κλπ.

 

Διάβασα την διπλωματική αναλυτικά. Πολύ καλή δουλειά. Το μόνο που δεν έκανε (λογικό) είναι να δει την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών (έκανε τις μετρήσεις καλοκαιρινούς μήνες). Θα μου πεις το U αλλάζει? αλλάζει βέβαια διότι στα πορώδη υλικά η θερμοροή επηρεάζεται από την εσωτερική υγρασία. Γράφουμε ένα άρθρο για τον Αρχιμήδη το οποίο θα τελειώσουμε σε κανένα μήνα.

 

Η νέα λόξα που μας έχει έρθει είναι να βάλουμε θερμοροόμετρο και απο έξω και να μετράμε ΔQ ώστε να έχουμε πραγματική αποτύπωση της θερμοχωρητικότητας.

 

Η διάταξη του φίλου μου που μετρήσαμε.  Το σπίτι θερμαίνεται με αντλία Daikin Altherma, συνδεδεμένη με ηλιακό GigaXS με δεξαμενή 200 λίτρων και fancoil FDL2-I. Το σπίτι είναι 211 τμ σε ένα επίπεδο. 

 

 

 

 

 

post-25466-0-49870300-1486542454_thumb.jpg

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Ιδιοκτησία 1. Μιλάμε για το ίδιο κτίριο απλά στο ισόγειο με μετρήσεις την ίδια περίοδο ακριβώς αλλά με διαφορετική διάταξη θερμομόνωσης που δείχνω στην εικόνα. Βάζω και την θερμοροή για να συγκρίνετε. Η διαφορά δεν εξηγείται απο το θεωρητικό U αλλά από την χρήση της θερμοχωρητικότητας, την παραγόμενη υγρομετρία, την θερμική αδράνεια, την διάταξη και τα υλικά. Το βάλε 10 πόντους XPS που μας τσαμπουνάει ο ΚΕΝΑΚ δεν είναι λύση αλλά ευχολόγιο. Συγκρίνετε επίσης το πόσο διαφορετικά αντιδρούν στις χαμηλές θερμοκρασίας οι 2 ιδιοκτησίες. Είναι αυτό που "δεν μου αρέσει" στην διπλωματική εργασία.

post-25466-0-50297200-1486562412_thumb.jpg

post-25466-0-79920100-1486562418_thumb.jpg

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Η θερμική ροή είναι μεγαλύτερη στη δεύτερη περίπτωση με την εξωτερική μόνωση. Έχουμε 10-13.5 W/m2, ενώ στην πρώτη περιπτωση, με τη μόνωση μέσα-εξω, έχουμε 4.5-8.2W/m2, με ίδια (σχεδόν) διακύμανση εξωτερικών θερμοκρασιών.

 

Ουσιαστικά δηλαδή βλέπουμε δύο τοιχοποιίες με ίδιο πάχος μόνωσης, αλλά διαφορετική θέση τοποθέτησης. Δηλαδή, διαφορά της θερμοροής οφείλεται στην διαφορετική θερμοχωρητικότητα και το υγροθερμικό φορτίο της κάθε τοιχοποίας;

Edited by akaliak
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.