Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αερισμός σε κτίριο τριτογενή τομέα


zio7

Recommended Posts

Μίλτο, και βέβαια δεν έχεις το δικαίωμα να υποχρεώσεις σε αναθεώρηση τη ΜΕΑ. Αυτό όμως είναι λογική συνέπεια αν θέλεις να κάνεις την επιθεώρηση. Δεν μπορείς να ξαναυπολογίζεις θερμογέφυρες ή να βασιστείς σε μια ΜΕΑ που είναι εμφανώς αναξιόπιστη, όταν θα χρειάζεται να αντλήσεις στοιχεία απ' αυτήν. Οπότε λογικά, θα ζητήσεις ενημέρωση ή αναθεώρηση για να είσαι καλυμμένος. Αν τώρα δεν γίνει δεκτό το αίτημά σου, το πιο λογικό (και σοφό) θα είναι να την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια.

 

Εγώ προσωπικά αυτό θα έκανα από την αρχή. Αν έβρισκα κατάσταση που θα με έμπλεκε σε καυγάδες ή πονοκέφαλους, δεν θα την αναλάμβανα από την αρχή.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στο TEEKENAK_FAQ υπάρχει η παρακάτω απάντηση για τον μηχανικό αερισμό

 

«Ο μηχανικός αερισμός είναι υποχρεωτικός σε αρκετές κατηγορίες κτηρίων, λόγω των ειδικών συνθηκών. Στα πλαίσια της κοινοτικής οδηγίας για την «ενεργειακή απόδοση κτηρίων», καλό θα είναι να εφαρμόζεται μηχανικός αερισμός όπου υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις για νωπό αέρα σε έναν χώρο. Ο μηχανικός αερισμός στα μικρά κτήρια του τριτογενή τομέα (π.χ. καταστήματα) μπορεί να γίνει με την εφαρμογή ενός συστήματος εξαερισμού ή παροχής νωπού αέρα, με έναν εναλλάκτη θερμότητας. Αν δεν εφαρμόζεται μηχανικός αερισμός σε ένα κτήριο του τριτογενή τομέα, τότε το κτήριο κατά την εφαρμογή της μελέτης ενεργειακής απόδοσης θα μειονεκτεί σε σχέση με το κτήριο αναφοράς που έχει μηχανικό αερισμό με ανάκτηση θερμότητας. Στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 αναφέρεται ότι, όταν το κτήριο δεν διαθέτει σύστημα μηχανικού αερισμού τότε για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης, θεωρείται ότι διαθέτει σύστημα μηχανικού αερισμού όπως το κτήριο αναφοράς αλλά χωρίς ανάκτηση θερμότητας.»

 

Οπότε κάνουμε τον αερισμό σύμφωνα με προηγούμενες ΤΟΤΕΕ και με την εμπειρία του καθενός και για την ενεργειακή μελέτη προσθέτουμε ένα υποτιθέμενο σύστημα χωρίς ανακυκλοφορια και χωρίς εναλλακτη, αρκεί να βγαίνει το κτίριο κατηγορία Β.

 

Για το κτίριο που περιέγραψα τι προτείνετε για λύση? Και πόση παροχή αέρα ανά χώρο?

 

Ευχαριστώ πολύ για τις σωστές απαντήσεις σας και πιστεύω ότι βοήθησαν πολλούς συναδέλφους.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Τα internet-cafe σε ποιά κατηγορία ανήκουν????....

Αν θεωρηθούν στα καφενεία τότε έχουν 56,00 κμ / ωρα / τμ.....

Αν θεωρηθούν στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων τότε έχουν 22,50 κμ / ωρα / τμ.....

Αν θεωρηθούν στα καταστήματα τότε έχουν 3,08 κμ / ωρα / τμ.....

 

Κάθε άποψη καλοδεχούμενη....

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Όταν έχουμε τμήμα θέρμανσης και τμήμα ψύξης, μπορούμε να εισάγουμε τα στοιχεία αυτών των συστημάτων?

 

Έστω ότι έχω ενα μηχάνημα με εναλλάκτη και ας πούμε ένα στοιχείο DX που θερμαίνει/ψύχει τον αέρα που προσάγεται στο κτίριο. Τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης και ψύξης είναι διαφορετικά (πχ λέβητας πετρελαίου και split units)

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως μπορείς, καταχωρώντας το κάθε σύστημα με την ισχύ και την απόδοσή του και με βαθμό κάλυψης ανά μονάδα βάση της θερμικής / ψυκτικής της ισχύος.

Στην ισχύ δικτύου και το βαθμό απόδοσης μπερδεύονται τα πράγματα όπου θα πρέπει να υπολογιστεί μια σταθμισμένη μεταφερόμενη ισχύς και βαθμός απόδοσης.

Το ίδιο και για τις τερματικές μονάδες. Στα βοηθητικά συστήματα, θα γίνει επιμερισμός(???) της ισχύος που καταναλώνουν βάση του ποσοστού συμμετοχής του κάθε συστήματος στη θέρμανση / ψύξη(???)

Link to comment
Share on other sites

Πάνο, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να ξέρεις τον βαθμό κάλυψης κάθε συστήματος, ενώ θα μπορούσε να το ξέρει το πρόγραμμα, καθώς μιλάμε για αερισμό.

 

Εκτός αν κάνεις δοκιμές και βρεις κατανάλωση για θέρμανση-ψύξη με και χωρίς αερισμό και από τη διαφορά βρεις τα φορτία αερισμού.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

όταν συναντάς έναν απλό μικρό ηλεκτρικό ανεμιστήρα (λίγο μεγαλύτερο από τα μπανάκια),σε ένα κατάστημα , σε μιά γωνια ψηλά χωρίς να έχεις κανένα στοιχείο, ώς τι τον βάζεις?

post-35149-0-78372600-1346944719_thumb.jpg

Edited by katrmp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν ψάξεις τα φυλλάδια των εταιριεών, θα δείς οτι αυτοί οι ανεμιστήρες, ανάλογα με τις διαστάσεις τους, έχουν παροχή 100-150 m3/h. Για ένα κατάστημα, αυτό πρέπει να είναι πολύ λιγότερο από τα 3 m3/h/m2. Αρα πας με το Κτίριο Αναφοράς κλπ.

Link to comment
Share on other sites

απλά θεωρώ αν τον αγνοήσεις θα πάς με κ.α και αν δεν έχεις και τίποτα άλλα συστ'ηματα θέρμανσης-ψύξης θα βάλεις και εκει κ.α και άρα διατάξεις αυτοματισμού=Γ. Αντίθετα αν δεν τον αγνοήσεις θα πάς πάλι κ.α αφού αυτός είναι πολύ μικρός αλλά για Διατάξεις αυτοματισμού θα σού χαλάσει το Γ και θα το κάνει Δ. Κάνω λάθος? ή μήπως πρέπει να αγνοηθεί τελείως ώς κάποιο σύστημα χωρίς κάποια σημασία?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Είναι ένας ανεμιστήρας εξαερισμού (απαγωγής) χωρίς ανάκτηση θερμότητας. Βρίσκεις την απορροφόμενη* ισχύ του (και την ειδική ηλεκτρική ισχύ του) και το ποσό της απαγωγής από αυτόν. Αν είναι μικρότερη από την υπολογιζόμενη βάση του πίνακα 2.3, τότε προσθέτεις κι ένα θεωρητικό σύστημα απαγωγής (χωρίς ανάκτηση και χωρίς ανακυκλοφορία) με τέτοια παροχή ώστε συνολικά να πετυχαίνεις την ελάχιστη υπολογιζόμενη.

Ανεμιστήρα προσαγωγής νωπού δεν έχεις από ότι φαίνεται. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να προστεθεί κι ένα θεωρητικό σύστημα για την προσαγωγή, το έχεις ήδη κάνει με το θεωρητικό σύστημα που έβαλες πριν. Η κατηγορία αυτοματισμών θα είναι Δ.

Αυτή είναι η γνώμη μου.

 

* Σχετικά με την απορροφόμενη ισχύ δες λίγο αυτό το post του zxgr.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.