Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετο με πρόβλημα στατικής επάρκειας


Recommended Posts

γειά σας παιδιά,εχώ μια ανάλογη περίπτωση με θέμα στατικής επάρκειας

 

έχω ένα κτίσμα το οποίο θέλω να το τακτοποιήσω με τον ν.4014 (έχει υπέρβαση στην δόμηση πέραν της επιτρεπομένης),το κτίσμα όμως αυτό μετά από έλεγχο που έκανα μαζί με έναν συνάδελφο (μετά από κάλεσμα του ιδιοκτήτη ) παρατηρήσαμε ότι έχει σοβαρές βλάβες (ο τρίτος όροφος ο οποίος είναι προς τακτοποίηση κατασκευάστηκε με τοιχοποιία και επάνω σ'αυτον ''έπεσε'' πλακά πάχους 10-12 εκατοστών) όπως ριγματωσεις κ αποκόλληση κάποιων στοιχείων σε μερικά σημεία έδρασης , κυρίως στον 3ο όροφο αλλά κ σε κάποια στοιχεία του 2ου και θεωρούμε πως στατικά έχει σοβαρό πρόβλημα, μπορώ να προτείνω στον ιδιοκτήτη μια λύση με τακτοποίηση του αυθαιρέτου 3ου ορόφου και εν συνεχεία κατεδάφισης της πλακάς και μέρος της τοιχοποιίας με οικ. άδεια κ αφού μείνει ο σκελετός δηλαδή η τοιχοποιία μέσω εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετου να κατασκευάσει μια στέγη (ζευκτό)με στρώση ''πισσοκεραμιδιών'' με ελάχιστη κλίση και χωρίς να μεγαλώσει ο αρχικός όγκος του τακτοποιημένου κτίσματος ? έτσι ώστε να αποφορτιστεί η όλη κατασκευή, όπου μετά από στατική επίλυση είδαμε ότι δεν θα έχει πρόβλημα φορτίων με στεγή

Edited by peri t.
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε το πρόβλημα θεωρείς ότι είναι τα φορτία της πλάκας μόνο ή το γεγονός ότι οι τοιχοποιίες δεν φατνώνονται πουθενά από κολώνες και δοκάρια? Σε σχέση με τον ν. 4014 τι ευθύνες διαφαίνονται να αναλογούν και ποιές θα εμφανιστούν στο μέλλον από "επίδοξους" δικηγόρους κανείς δεν το γνωρίζει, αλλά όπως το περιγράφεις είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η "ζημιά" στον τρίτο όροφο.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Εννοώ πως είναι κυρίως λόγω φορτίων τις πλάκας αλλά και πως τα τούβλα δεν είναι τα κατάλληλα για φέρουσα τοιχοποιία, αρά θέλω να το αποφορτίσω όσο μπορώ, τώρα για ευθύνες συμφωνώ μαζί σου απόλυτα Αυτό που δεν ξέρω είναι αν μπορώ να προτείνω αυτές τις παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τον 4014 ώστε να τον καλύπτει ο νόμος και να μην έχει μετέπειτα θέμα αυθαιρεσίας .

Edited by peri t.
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δύο προβλήματα.

Η τακτοποίηση και η στατική επάρκεια.

 

Η τακτοποίηση μπορεί να προχωρήσει όπως υπαγορεύει ο νόμος 4014/11, απλά θα σε συμβούλευα να ετοιμάσεις ένα έγγραφο το οποίο να ενημερώνει τον ιδιοκτήτη για την ανεπάρκεια και τους κινδύνους. Επίσης στο ΔΔΤ να αναφέρεις τα προβλήματα (όχι λύσεις) και ότι το κτίριο απαιτεί επίλυση με EC2, EC8.3, KAN.EΠΕ, ΕΑΚ, ΕΚΩΣ κοκ. Τα 2 αυτά έγγραφα θα τα παραλάβει ο ιδιοκτήτης και θα τα υπογράψει με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ ή αστυνομία και θα στα παραδώσει. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι έχει ενημερωθεί για τους κινδύνους και την ευθύνη της τακτοποίησης.

 

Από εκεί και πέρα για τις παρεμβάσεις, προβλέπεται έκδοση άδειας για επισκευές και επεμβάσεις σε κτίρια που έχουν τακτοποιηθεί με 4014/11. Μία επίσκεψη στην οικία υπηρεσία δόμησης θα σε καθοδηγήσει με ποιον τρόπο μπορείς να προχωρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

το 95 % των αυθαιρέτων δεν έχουν στατική επάρκεια και αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε σεισμική δόνηση άνω των 5 R μπορεί να πάθουν ανεπανόρθωτες ζημίες η και να καταστραφούν , τι σημαίνει όμως αυτό οτι δεν μπορεί να τακτοποιηθούν ;;;;; μέσα στις υποχρεώσεις της μελέτης είναι και η συμπλήρωση δελτίου δομικής τρωτότητας , κατόπιν ταχέως οπτικού Έλενου εκεί μέσα θα αναφέρεις τον τύπο της δόμησης τοιχοποιίας , σε τι κατάσταση βρίσκεται το ακίνητο , είναι υποχρέωση της πολιτείας να επεξεργαστεί τα στοιχειά αυτά να κατατάξει τα ακίνητα με κριτήριο την επικινδυνότητα τους και να προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την πιθανότητα ζημιών η και της επικινδυνότητας του ακίνητου , ο ταχύς οπτικός Έλενος δεν είναι στατική μελέτη η όποια απαιτεί πολλούς έλεγχους υλικών και πολύ χρήμα , ούτε είναι στις υποχρεώσεις του μηχανικού να κάνει προτάσεις ενισχύσεων, η σεισμική μηχανική εξελίσσεται ταχέως , στην Ιαπωνία γίνονται σεισμοί 6-7 R αλλά δεν ανοίγει μύτη διότι έχουν κάνει άτρωτα τα κτίρια τους , επίσης ότι θεωρείται σήμερα ασφαλές μπορεί να μην είναι μετά από 10-20 χρόνια να θεωρείται ανεπαρκές έλλειπες μη ασφαλές , να μην έχει στατική επάρκεια όπως και το αυθαίρετο εξαιτίας της εξέλιξης στον τομέα της αντισεισμικής τεχνολογίας αυτό δεν σημαίνει ότι φταίνε οι μηχανικοί .

Edited by loser
Link to comment
Share on other sites

σας ευχαριστώ παιδιά,θα το ψάξω, σίγουρα θα ενημερωθεί εγγράφως ο ιδιοκτήτης και θα πάω μες την βδομάδα για πληροφοριες από την ΥΠ.ΔΟΜ να δω και τι θα μου πουν αυτοι

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

πήγα σε τριώροφο (ισ+2) για έκδοση βεβαίωσης 4014 και αφού έλεγξα σχέδια, εμφανίστηκε -μεταξύ άλλων- το εξής πρόβλημα.

Ο τελευταίος όροφος είναι προσθήκη καθ' ύψος με αδεια του 02 και με ενίσχυση του ΦΟ του υπάρχοντος. Η ενίσχυση είναι εμφανές οτι ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Δίνω κανονικά βεβαίωση. Έτσι?

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν έχω απάντηση απλώς κάποιους προβληματισμούς.

Αν δεν είχες τσεκάρει την στατική μελέτη τότε θα έδινες την βεβαίωση με σιγουριά. Τώρα που γνωρίζεις ότι δεν τηρήθηκεη στατική μελέτη και ίσως η έλλειψη ενίσχυσης καθιστά την προσθήκη επικίνδυνη , μπορείς να την δώσεις με σιγουριά??

Μήπως θα ήταν σκόπιμο, να ξαναεκπονηθεί στατική μελέτη για να ελεγθεί η επικινδυνότητα ή όχι της οικοδομής??

Πάντως αν δώσεις βεβαίωση, ισως να ήταν καλό να γράψεις την σημείωση περί μη ενίσχυσης του Φ.Ο.

Link to comment
Share on other sites

Δίνω κανονικά βεβαίωση. Έτσι?

 

Ναι. Ακόμη κι αν είναι ετοιμόρροπο, η διαδικασία δεν αλλάζει. Το ΔΕΔΟΤΑ είναι και ενημέρωση προς τον ιδιοκτήτη για την κατάσταση της οικοδομής.

 

το 95 % των αυθαιρέτων δεν έχουν στατική επάρκεια και αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε σεισμική δόνηση άνω των 5 R μπορεί να πάθουν ανεπανόρθωτες ζημίες η και να καταστραφούν...

 

Το τι σημαίνει η μη συμμόρφωση με τους εκάστοτε κανονισμούς, το αν αυτό συνεπάγεται ανεπάρκεια στατική, και το τι θα γίνει με σεισμό Μ5 και άνω, είναι άλλης τάξεως θέμα.

Υποχρέωση του ιδιοκτήτη είναι να λάβει σοβαρά υπόψη την αξιολόγηση του ΔΕΔΟΤΑ και να ενεργήσει προς το ίδιον και κοινό συμφέρον.

Ούτε ο μηχανικός, ούτε η πολιτεία θα ασχοληθούν ποτέ περαιτέρω με το θέμα.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Και 'γω έτσι το βλέπω Αλέξη. Απλά ήθελα να ακούσω και γνώμες άλλων.

Οσο για την ενημέρωση του ιδιοκτήτη με το ΔΕΔΟΤΑ... αστο. Αυτός μου έλεγε ότι δεν ήξερε για την ενίσχυση.

Αστέριε σωστοί οι προβληματισμοί, άλλα για την σημείωση επιφυλάσσομαι.

Πάντως το καθήκον μου το έκανα. Έχω ενημερώσει τους ιδιοκτήτες για την στατική ανεπάρκεια, με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που σήμερα με πήραν τηλέφωνο για να με ρωτήσουν για την ενίσχυση. Από δω κ πέρα, αναλαμβάνει ο στατικός.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.