Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διατομή καλωδίων 3Φ από μετρητή προς πίνακα


obiwanriley

Recommended Posts

Για 3x35 ασφάλεια χρειάζεσαι 5x10 καλώδιο στις συνήθεις περιπτώσεις ( για πολύ μεγάλες αποστάσεις λόγω πτώσης τάσης μπορεί να χρειάζεται και μεγαλύτερο-σπάνιο όμως)

 

Το θέμα είναι μήπως η μονοκατοικία είναι μεγάλη και με τίποτα πισίνες κήπους ασανσέρ κλπ και χρειάζεσαι 3x50 ασφάλεια οπότε εκεί απαιτείται 5x16 κατ' ελάχιστο....

 

 

Τι μέγιστο φορτίο έχεις υπολογίσει ότι θα έχεις στην κατοικία αυτή?

Link to comment
Share on other sites

Στις συνηθισμένες κατοικίες αυξημένων φορτίων συνήθως βάζουμε 5χ10 mm2 με ασφάλειες 3x35 στον πίνακα (τήξεως) ή 3χ32Α (μικροαυτόματος). Η διατομή αυτή συνήθως επαρκεί μια χαρά για τα τυπικά φορτία. Τώρα, όπως είπε και ο συνάδελφος παραπάνω, αν πρόκειτε για μονοκατοικία με πισίνες, σάουνες, ειδικές εγκαταστάσεις και γενικά για έπαυλη τότε το επανεξετάζουμε. Σε γενικές γραμμές το 5χ10mm2 είναι υπεραρκετό για κατοικίες.

Link to comment
Share on other sites

5x10 αφού το πιο μικρό νούμερο μετά είναι 5Χ6 δλδ 25Α ασφάλειες που είναι πολύ περιοριστικό (κατά την γνώμη μου).

 

Το 5Χ10 είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα κάνεις κόμβο.

 

Η παροχή από τον μετρητή θα πάει στον πίνακα του ισογείου και από τον πίνακα του ισογείου θα αναχωρήσει η παροχή του πίνακα του ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα κάνεις κόμβο.

 

Η παροχή από τον μετρητή θα πάει στον πίνακα του ισογείου και από τον πίνακα του ισογείου θα αναχωρήσει η παροχή του πίνακα του ορόφου.

 

όμως, εκεί έχω πρόβλημα, ο <<ηλεκτρολόγος>> που είχα πριν (μαλώσαμε, μεγάλη ιστορία με τις αποδείξεις) μου άφησε ένα 5*10 προς τον πίνακα του ισογείου μέσω ένα κούτι, και από το κούτι αυτό ένα ακόμα 5*10 προς τον πίνακα στον επάνω όροφο, δεν υπάρχει χώρο να περάσω άλλο 5*10 προς τον πίνακα του ισογείου.

 

τι πρέπει να κάνω?

 

281d9h5.jpg

 

το κουτί είναι πάνω στη σκάλα, ακόμα γεμάτο με σοβά

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να βάλεις ένα πινακάκι δίπλα από το μετρητή, που θα είναι ο γενικός πίνακας. Εκεί θα βάλεις διακόπτη + ασφάλειες.

 

Διαφορετικά θα μπορούσες να βάλεις έναν επίτοιχο πίνακα μπροστά στο κουτί, στη σκάλα, αλλά είναι ψηλά και μάλον ενοχλεί αισθητικά.

 

Το πρόβλημα είναι ότι δεν επιτρέπεται διακλάδωση στη γραμμή μετρητής-πίνακας. Δηλαδή πρέπει πρώτα να περνάς από ασφάλειες και μετά να γίνονται διακλαδώσεις.

 

Λίγο δύσκολα παλεύονται τα τρία 5x10 σε κουτί...

Link to comment
Share on other sites

Απαράδεκτη εγκατάσταση έτσι όπως την περιγράφεις. Αν κατάλαβα καλά στο κουτί διακλάδωσης βλέπεις δηλαδή 3 καλώδια (ομάδες) των 5x10mm? Ένα που έρχεται ρολόι, ένα που πάει πίνακα και ένα που έρχεται από πίνακα 1ου όροφου ? αν είναι έτσι ίσως αξίζει να δοκιμάσεις το εξής αν δεν σου αρέσουν οι λύσεις που ορθά πρότειναν οι προλαλήσαντες. Υποθέτω πως υπάρχουν μόνο τα κουτιά των πινάκων και όχι το ραγουλικό. Δες ποιός όροφος έχει τα πιο βαριά και περισσότερα φορτία και επέλεξέ τον ως κεντρικό πίνακα. Εν συνεχεία αν δεν σε χωράει να περάσεις άλλο ένα 5χ10μμ2 μήπως χωράει να περάσεις ένα 5χ6 mm2? Αν μπορείς να περάσεις ένα 5x6 mm2 από τον κεντρικό πίνακα εως το κουτί κάντω χωρίς να τα κόψεις για διακλαδωση. Από τη φωτο βλέπω ότι το κουτί είναι μάλλον 10χ10cm. Μετά ξήλωσε τα καλώδια (5χ10μμ2) που πάνε προς τον υποπίνακα και συνέχισε τα 5χ6 εως αυτόν. Δηλαδή θα χρειαστεί να καταφέρεις να περάσεις ένα 5x6mm2 από τον γενικό εως το κουτί. Μετά είναι εύκολα τα πράγματα. Προσοχή όμως εδώ. Πρέπει να εκτιμηθεί το φορτίο του υποπίνακα διότι αν αυτό απαιτεί καλώδιο 5x10mm2 τότε η λύση που προτείνω ΔΕΝ ισχύει (αλλά εκεί μάλλον τίθεται θέμα και για την κεντρική παροχή).

Εξ εμπειρίας και έχοντας δουλέψει σε οικοδομές συνήθως σε τυπικές μεζονέτες η κεντρική παροχή είναι 5χ10mm2 και οι παροχές προς τους υποπίνακες 5χ6mm2 αλλά αυτό δεν μπορούμε να το πούμε έτσι στον αέρα. Χρειάζεται μια στοιχειώδης μελέτη που εξαρτάται βασικά από το τι φορτία, τι ισχύ αυτά έχουν και πως αναμένεται να δουλέψουν (ετεροχρονισμοί κλπ).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Είναι άραγε πολύ το 5x10 mm2 καλώδιο σε μια σύγρονη κατοικία;

Για να ζορίσουμε την εγκατάσταση, ας υποθέσουμε ότι έχουμε βράδυ χειμερινής γιορτής και το παρακάτω σενάριο δεν αποκλείεται να συμβεί...

Μια σύγχρονη κουζίνα έχει ισχύ 10kW, άντε να βάλουμε και συντελεστή ετεροχρονισμού 0,6 (φούρνος, μεγάλο και μεσαίο μάτι) για να μας βγεί 6kW.

Πλυντήριο πιάτων: 3,2kW

Πλυντήριο ρούχων: 2,8kW

Ψυγείο: 90W

Τηλεόραση: 41W

Στερεοφωνικό: 30W

Υπολογιστής (P/C): 250W

Εκτυπωτής laser: 300W

Φώτα ανοιχτά σε κουζίνα, σαλόνι & τραπεζαρία (πολύφωτα με "ψείρες" αλογόνου) : 23+(5X50)+(5*50)=523W

Ένας τυπικός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ισχύ 4kW.

Δυο split των 9000 ΒΤU σε θέρμανση (μονοκατοικία): 2x1000=2kW

Σύνολο περίπου 19,2kW

Αν πιστεύετε ότι είναι υπερβολικό, σκεφτείτε ότι μπορεί να μπεί στεγνωτήρας μαλλιών, σίδερο ρούχων και να προστεθούν τουλάχιστον 2kW!

Επομένως θα πρέπει να βάλεις τριφασική παροχή Νο. 2 :24kVA με 5x10 mm2 (η αμέσως μικρότερη Νο. 1 δίνει ισχύ 17kVA με 5x6 mm2 που δεν καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις)

 

Άσχετο: Οι Γάλλοι τον διακόπτη που εμείς λέμε αλέ ρετούρ, τον λένε va et vient(...), δηλαδή χρησιμοποιούμε μια άκυρη ορολογία! (από εισητήριο τραίνου;)

και commutateur (=μεταγωγικός) είναι ο διακόπτης που κάνει μεταγωγή από ένα φορτίο σε ένα άλλο, δεν δίνει σε δύο φορτία ταυτόχρονα... τρέχα γύρευε!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.