Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδειοδότηση γεωτρήσεων


kchatzim

Recommended Posts

1.κανείς στο προηγούμενο?

2. επίσης να ρωτήσω, το να γίνει αίτηση για άδεια χρήσης τον Ιανουάριο, τι απαιτείται, κάποιες μελέτες? υπάρχει κάπου? και κανείς κανά εκτιμώμενο κόστος?

3. η αίτηση γράφει ότι αυτά που είναι χωρίς αστεράκι δεν είναι υποχρεωτικά (τουλάχιστον τώρα να συμπληρωθούν). Δηλαδή βάθος , ιπποδύναμη κλπ. Ισχύει? ή τα ζητάνε?

1. Μπορείς να βάλεις μια παλαιότερη ημερομηνία, ενδεικτική, στο περίπου για να είσαι καλυμμένος. π.χ. στο δικό σου παράδειγμα μπορείς να βάλεις έναρξη 2000+-2 έτη και έναρξη χρήσης από τον αιτούντα 2007. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, ούτε νομίζω να το ψάξουν πολύ, τα οριστικά στοιχεία θα είναι στην άδεια χρήσης. Τα στοιχεία του ΕΜΣΥ πλήν των συντεταγμένων και των ιδιοκτησιακών είναι προσωρινά και ενδεικτικά.

 

2. Για την άδεια χρήσης χρειάζεται κάποιο διάστημα, (παράδειγμα ότι χρειάζεται υποχρεωτικά ανάλυση νερού από πιστοποιημένο εργαστήριο που μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες - χωρίς την οποία δεν παίρνεις άδεια) δεν προλαβαίνεις τελευταία στιγμή (μπορεί κάποιος να σου υποσχεθεί να στο κάνει πολύ γρήγορα και πολύ φθηνά αλλά να ξέρεις ότι στο 95% αυτών των περιπτώσεων εσύ θα τρέχεις αργότερα και θα πληρώνεις extra χρήματα για δουλειά που δεν έκανε ο πρώτος). Επίσης μπορεί να χρειαστεί και ΜΠΕ (δύσκολο γιατί πλέον απαιτείται μόνο για πολύ μεγάλα έργα υδροληψίας και σε περιοχές προστατευόμενες)

 

3. Κάποια στοιχεία δεν είναι υποχρεωτικά αλλά οι κατά τόπους περιφέρειες τα ζητάνε υποχρεωτικά, ένα τηλέφωνο στην αρμόδια διεύθυνση Υδροικονομίας της αντιπεριφέρειας είναι χρήσιμο. Π.χ. στη Θεσσαλία ζητάνε υποχρεωτικά την αποληψιμότητα σε όγκο νερού αλλιώς τα στέλνουν πίσω στον δήμο. Προσοχή: στον δήμο μπορεί να σου κάνουνε κόλπα, να ζητάνε άλλα δικά τους ή εξουσιοδοτήσεις σε συμβολαιογράφους και παραμύθια. Αυτό γίνεται γιατί είτε είναι άσχετα άτομα με το αντικείμενο είτε γιατί δεν έχουν ιδέα περι τίνος πρόκειται και τα μπερδεύουν με τις άδειες χρήσης. Ο δήμος δεν μπορεί να σου απαιτήσει κάτι διαφορετικό από την Διεύθυνση Υδάτων γιατί δεν είναι αρμόδιος, απλά αναλαμβάνει την συλλογή των αιτήσεων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

3. Κάποια στοιχεία δεν είναι υποχρεωτικά αλλά οι κατά τόπους περιφέρειες τα ζητάνε υποχρεωτικά, ένα τηλέφωνο στην αρμόδια διεύθυνση Υδροικονομίας της αντιπεριφέρειας είναι χρήσιμο. Π.χ. στη Θεσσαλία ζητάνε υποχρεωτικά την αποληψιμότητα σε όγκο νερού αλλιώς τα στέλνουν πίσω στον δήμο.  

εννοείς ζητάνε την αποληψιμότητα τώρα στην αίτηση την αρχική που λήγει την Τρίτη? ή αργότερα στην αίτηση αδείας? Γιατί τώρα η αίτηση το έχει χωρίς αστερίσκο ( *)

2. έχει κανείς καμιά αίσθηση για εκ νέου παράταση?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Την αποληψιμότητα στο ΕΜΣΥ (στην άδεια αργότερα εννοείται ότι αυτά μπαίνουν αναλυτικά και με λεπτομέρειες) την ζητάνε, τουλάχιστον εδώ στην Θεσσαλία.

 

Τώρα για παράταση, κανείς δεν ξέρει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που βγάλανε προχθές δεν θα δοθεί καμία παράταση. Ρεαλιστικά, εγώ περιμένω μέχρι και αύριο, αλλιώς δύσκολα Δευτέρα η Τρίτη να ανακοινώσουν παράταση την τελευταία στιγμή (γιατί το επίσημο χάρτι θα πάει στους κατά τόπους δήμους την επομένη της ανακοίνωσης). Θα δούμε. Μπορεί να πούνε ότι η προθεσμία τελείωσε αλλά δέχονται αιτήσεις για άλλες ΧΧ ημέρες ακόμη.

Link to comment
Share on other sites

μετά 1.για την άδεια χρήσης απαιτείται υποχρεωτικά συμμετοχή από κάποια ειδικότητα μηχανικού (και ποιά) ? με κάποια συγκεκριμένα δικαιώματα?

2. μήπως γεωλόγος ?

Link to comment
Share on other sites

Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας​: χωρίς επιβολή προστίμων η εκπρόθεσμη εγγραφή μέχρι το τέλος του έτους

 

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2014

 
 
Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας: χωρίς επιβολή προστίμων η εκπρόθεσμη εγγραφή μέχρι το τέλος του έτους
 
 
Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Ταγαρά προωθείται ήδη Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία η εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για ένταξη σημείου υδροληψίας στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο μέχρι το τέλος του έτους.
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής αίτησης για ένταξη σημείου υδροληψίας στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) σύμφωνα με την ΚΥΑ 145893/2014 (ΦΕΚ Β’ 1212). Με την απόφαση που υπέγραψε ήδη ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς και προωθεί προς υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς, η εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο. Η αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μετέπειτα αδειοδότηση. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος έχει ήδη παραταθεί μέχρι την 30-01-2015.

 

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=3334&language=el-GR

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πάντως τι εννοεί?.

1.Οτι είναι απλά άλλη μία παράταση ή

2. το <<σύμφωνα με την οποία η εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για ένταξη σημείου υδροληψίας στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο μέχρι το τέλος του έτους.>>,

σημαίνει ότι είναι ναι μέν εκπρόθεσμη, αλλά μέχρι τέλους έτους δεν έχει πρόστιμο. Δηλαδή ίσως στην έγκριση αδειών παίξει κάποιο ρόλο η 30/9/2014 με την 30/12/2014?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

δεν νομιζω συναδελφε. μιλαμε για ανευθυνους ανθρωπους που μεχρι στιγμης σε παρομοιες καταστασεις δεν εχουν βαλει προστιματα.

Link to comment
Share on other sites

πάντως τι εννοεί?.

 

 

Παράταση είναι ουσιαστικά. Είτε έχεις ήδη εγγραφεί στο ΕΜΣΥ είτε το κάνεις μέχρι το τέλους του χρόνου δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στην μετέπειτα αδειοδότηση.

Link to comment
Share on other sites

Για τη διαδικασία αδειοδότησης πότε θα βγει η νέα ΚΥΑ; Από το Γενάρη περιμένουμε κι ακόμη τίποτα...

Σε αρκετές περιπτώσεις, η Διεύθυνση Υδάτων παροτρύνει τους αιτούντες να περιμένουν προκειμένου να "γλυτώσουν" το πρόστιμο που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ που έληξε στις 15/01/2014.

Εκτός κι αν προσπαθούν να μειώσουν τον όγκο της δουλειάς τους με έμμεσο τρόπο...

Link to comment
Share on other sites

στην τελευταια ανακοινωση αναφερει οτι θα βγει μεσα στον επομενο μηνα, επομενος ειναι ο Νοεμβριος . αρα βλεπουμε. πιστευω οτι καλο ειναι να περιμενουμε. ισως να ειναι πιο απλα τα πραγματα σε καποια σημεια πχ συμβολαια.

 

Όπως είχε προαναγγείλει εγκαίρως το ΥΠΕΚΑ, με πολλές σχετικές ανακοινώσεις κατά το τελευταίο έτος, προωθείται η αλλαγή της διαδικασίας αδειοδότησης μετά από μακρά συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα συναρμόδια Υπουργεία και εκτεταμένη διαβούλευση. Η ΚΥΑ «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης ή τροποποίησης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους», η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός του επόμενου μήνα, απλοποιεί και προτυποποιεί την αδειοδότηση για τη χρήση και τα έργα αξιοποίησης υδάτων, σε συνδυασμό με την καταγραφή όλων των σημείων υδροληψίας που ήδη διενεργείται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.