Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παθητική πυροπροστασία σε χώρο συνάθροισης κοινού


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Το ερωτημά μου έχει να κάνει με την μελέτη παθητικής πυροπροστασίας σε χώρο συνάθροισης κοινού (Σ3, εστιατόριο) και είναι το εξής:

Πρώτον εάν απαιτείται οι τελικές έξοδοι να είναι πυράντοχες (στο συγκεκριμένο κτίριο που μελετάω τελική έξοδος είναι και η κεντρική είδοδος στο κτίριο).

Δεύτερον εάν στο υπόγειο επιτρέπεται οι πόρτες και έχουν δείκτη πυραντίστασης 60 λεπτών.

Στο υπόγειο εκτός από βοηθητικούς χώρους (αποθήκες) καθώς και το λεβητοστάσιο και την δεξαμενή καυσίμων, υπάρχει και υποσταθμός (πχ. χώρος γεννήτριας). Επίσης εάν και για τους χώρους αυτούς του υπογείου χρησιμοποιούμε το άρθρο 10.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ένα μικρό κατάστημα στο ισόγειο και ένας επίσης μικρός χώρος γραφείων στο υπόγειο.

Link to comment
Share on other sites

Από όσα ξέρω αν η τελική έξοδος οδηγεί απευθείας σε ύπαιθρο δεν απαιτείται να είναι πυράντοχη.

Οι χώροι του υπογείου που αναφέρεις είναι βοηθητικοί χώροι και μάλιστα επικίνδυνοι οπότε θα πρέπει να αποτελούν πυροδιαμέρισμα. Κατα την γνώμη μου τους εντάσεις ως βοηθητικούς του χώρου συνάθροισης και ακολουθείς το άρθρο 10 παράγρφος 3.3. Ο δείκτης πυραντίστασης στο υπόγειο μπορεί να μειωθεί στα 60 λεπτά μόνο αν το υπόγειο είναι κάτω από 150 τ.μ. (Άρθρο 10, Πίνακας ΣΤ2).

Link to comment
Share on other sites

Οι πόρτες προς την κοινόχρηστη έξοδο του κτιρίου, πρέπει να είναι πυράντοχες. Η είσοδος και το κλιμακοστάσιο είναι ξεχωριστό πυροδιαμέρισμα.

Link to comment
Share on other sites

1) Οι χώροι που θωρούνται ως επικίνδυνοι στο υπόγειο πρέπει να έχουν πυράντοχες πόρτες. Οι δείκτες πυραντίστασης αναφέρονται στο Άρθρο 10.

Όσο για χρήση γραφείων στο υπόγειο δεν επιτρέπεται, θα τα δείξεις ως αποθήκες.

 

2) Στο ισόγειο ο χώρος συνάθροισης κοινού πρέπει να έχει 2 τελικές εξόδους που οδηγούν στον εξωτερικό χώρο, ανοιγόμενες προς τα έξω πλάτους 1,10 m η κάθε μία και να μην υπάρχει άμεση λειτουργική εξάρτηση με το υπόλοιπο χώρο του κτιρίου. Στην περίπτωση που έχει λειτουργική εξάρτηση τότε η πόρτα πρέπει να είναι πυράντοχη.

Link to comment
Share on other sites

οι βοηθητικοί χώροι θα πάνε με βάση την κύρια χρήση του κτιρίου και το αντίστοιχο άρθρο εκτός αν έχουν λειτουργική εξάρτηση και εξυπηρετούν μόνο π.χ. το κατάστημα.

 

Τις τελικές εξόδους του κτιρίου συνήθως μας αφήνουν και τις δείχνουμε κανονικές χωρίς να απαιτείται να είναι πυράντοχες , τυπικά αν το δεις έχει να κάνει με την απαίτηση μη εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε γειτονικά κτίρια και έχει να κάνει με την απόσταση της πλευράς του κτιρίου σπό το γειτονικό. Ξαναλέω όμως ότι αυτό είναι κάπως τραβηγμένο να στο ζητήσουν.

 

Τέλος όσον αφορα το υπόγειο θες 90 λεπτά πυροδιαμέρισμα εκτός αν το υπόγειο σου είναι <150 τ.μ ή έχεις καταιονητήρες (λέμε τώρα...) που πας στο ελάχιστο των επικίνδυνων χώρων που είναι το 60.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Συνάδελφοι καλημέρα και καλή χρονιά

 

Εντιμετωπίζω ανάλογο πρόβλημα.

Σε τριόροφο κτίριο (συνολικής επιφάνειας ορόφου 450τ.μ. περίπου) έχω και απο έναν χώρο συνάθροισης κοινού σε κάθε όροφο, και έναν στο δώμα (σύνολο 4 χώροι, με θεωρητικό πληθυσμό πάνω απο 280 άτομα έκαστως)!

Στο υπόγειο υπάρχουν δύο μεγάλοι χώροι, ο ένας χρησιμοποιείται σαν αποθήκη (290 τ.μ. περίπου) και ο άλλος έχει διαμορφωθεί χωρίς διακριτά χωρίσματα τοιχοποιίας σε μαγειρείο, κουζίνα, ψυγεία, λινοθήκες, πλυντήρια, και αποθήκες τροφίμων. Πώς να αντιμετωπίσω τους χώρους αυτούς; Θέλω την άποψή σας.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα,

 

σε χώρο συνάθροισης κοινού (σνακ μπαρ) κάνω ενεργητική και βοηθάω ένα συνάδελφο με την παθητική. Μια ερώτηση:

 

σε κάτοψη παθητικής. σχεδιάζω την άμεση όδευση διαφυγής ή την πραγματική; ή και τις δύο;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.