Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή δαπάνης θέρμανσης τριών διαμερισμάτων (2 με ενδοδαπ. + 1 με συμβ. σώματα)


chrisfil

Recommended Posts

Καλησπέρα

Μένω σε μία πολυκατοικία με τρία διαμερίσματα όπου το ένα εξ αυτών έχει θερμαντικά σώματα ενώ τα άλλα δύο ενδοδαπέδια θέρμανση. Και τα τρία διαμερίσματα έχουν ξεχωριστούς ωρομετρητές για τις θερμάνσεις τους και για τα μπόιλέρ τους.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στον υπολογισμο της δαπάνης πετρελαίου μεταξύ ενδοδαπέδιας θέρμανσης και θερμαντικών σωμάτων? Εφαρμόζω τον τύπο υπολογισμού με ωρομετρητές για όλα τα διαμερίσματα?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εχεις σκεφτεί ότι δουλεύουν με διαφορετικές θερμοκρασίες ??

Πως θα βγάλεις άκρη μόνο με τους ωρομετρητές ??

Εχουν μπει στην εγκατάσταση οι απαιτούμενοι αυτοματισμοί για την σωστή λειτουργία των συστημάτων (δίοδος νερού διαφορετικής θερμοκρασίας) ??

Link to comment
Share on other sites

Οι δύο ενδοδαπέδιες λειτουργούν στους 35 - 40 C το οποίο επιτυγχάνεται με δύο τρίοδες βάνες ανάμιξης σε σειρά ( μία μηχανική για ασφάλεια ρυθμισμένη στους 40 C και μία ηλεκτρική η οποία και πραγματοποιεί την ανάμιξη επίσης στους 40). Όσον αφορά τα θερμαντικά σώματα της τρίτης κατοικίας λειτουργούν με δίκτυο απευθείας απο τον λέβητα με θερμοκρασία 80 - 90 C.

 

Όταν ανοίγουν οι ηλεκτροβάνες οποιασδήποτε κατοικίας οι ωρομετρητές γράφουν, αλλά το νερό που κυκλοφορεί στη μία είναι 90 C ενώ στις άλλες δύο 40 C.

Ερωτ. :

1. Υπάρχει κάποιος τύπος υπολογισμού της δαπάνης χωρίς τη χρήση θερμιδομέτρησης (Έστω και εμπειρικός)?

2. Αν μετρήσω τον κύκλο λειτουργίας του καυστήρα για τη θέρμανση του κάθε διαμερίσματος ξεχωριστά και στο τέλος βγάλω κάποια αναλογία λειτουργίας για το κάθε διαμέρισμα σε ίδιες κλιματολογικές συνθήκες είναι σωστό?(Σκεπτόμενος πάντα ότι ουσιαστικά οτι η λειτουργία του καυστήρα συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση πετρελαίου)?

Π.Χ. Σε 10 λεπτά λειτουργίας από τη στιγμή που ξεκίνησε μέχρι να ξαναδουλέψει ο καυστήρας, δούλεψε 3 λεπτά και σταμάτησε 7 λεπτά. Ο κυκλοφορητής δούλευε καθ' όλη τη διάρκεια των 10 λεπτών και ο ωρομετρητής έγραψε επίσης 10 λεπτά. Άρα σε καταγραφή 100 λεπτών του ωρομετρητή ο καυστήρας θα έχει δουλέψει συνολικά για το συγκεκριμένο διαμέρισμα 30 λεπτά. Με αυτό το σκεπτικό υπολογίζω τις ώρες λειτουργίας των άλλων δυο διαμερισμάτων και στο τέλος βγάζω τις αναλογίες χρεώσεων.

Link to comment
Share on other sites

chrisfill, η ερώτησή σου είναι θεωρητική άσκηση για δυνατούς λύτες. Αλλά όσο και αν το τράβηξα από δω, όσο και αν το τράβηξα από κει, δεν μπόρεσα να βρώ ούτε εμπειρικό, ούτε επιστημονικό, ούτε κανέναν άλλο τρόπο, που να κάνει έστω και κατά διάνοια μία κάπως δίκαιη μοιρασιά με την χρήση ωρομετρητών.

 

Η χρήση ωρομετρητών είναι ελληνική πατέντα και έχει προβλήματα στην εφαρμογή της ακόμη και όταν όλες οι ιδιοκτησίες έχουν το ίδιο σύστημα μετάδοσης θερμότητας μέσα στο σπίτι. Για εσάς, καλύτερα να κάνετε την μοιρασιά με τα τετραγωνικά (!!!) , αφού οι ωρομετρητές στην περίπτωσή σας εισάγουν μεγαλύτερο ποσοστό αβεβαιότητας σε σχέση με το να μην υπήρχαν καθόλου! Κάψτε το να ζεστασθείτε!

Ή φυσικά με θερμιδομετρητές.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο με θερμιδομέτρηση! Ούτε οι ωρομετρητές κάνουν σ' αυτή την περίπτωση και σε καμμία περίπτωση δεν κάνει η "μέθοδος" με τα τετραγωνικά! Τρεις κατοικίες ίδιων τετραγωνικών σε μία πολυκατοικία έχουν σαφώς διαφορετικές θερμικές απώλειες, άρα επιβαρύνουν διαφορετικά το κύκλωμα θέρμανσης. Είναι άδικο για τα ακραία διαμερίσματα. ...Και από την εμπειρία μου, όπως και κάθε άλλου μηχανολόγου φαντάζομαι, δεν υπάρχει περίπτωση... αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν οι ένοικοι την αδικία. Κανείς δεν θέλει να πληρώνει ούτε λεπτό του ευρώ παραπάνω για πετρέλαιο.

Link to comment
Share on other sites

σε καμμία περίπτωση δεν κάνει η "μέθοδος" με τα τετραγωνικά

 

Απλώς λέω ότι ανάμεσα στην λύση με τους ωρομετρητές και στην λύση με τα τετραγωνικά, είναι προτιμότερη η λύση με τα τετραγωνικά.

Σαφώς και δεν είναι δίκαιη η λύση με τα τετραγωνικά, αλλά είναι δικαιότερη και φθηνότερη, από την λύση με τους ωρομετρητές. Η δικαιότερη που είναι όμως και ακριβότερη στην υλοποίησή της, λύση είναι οι θερμιδομετρητές.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ καταρχήν με την εφαρμογή θερμιδομέτρησης σε αυτήν την περίπτωση.

 

Να ρωτήσω όμως κάτι άλλο τους υπόλοιπους συναδέλφους : Αν μετρηθεί πειραματικά η άνοδος της θερμοκρασίας στα διαμερίσματα στη μονάδα του χρόνου και βρεθεί ότι είναι ίδια γιατί δε μπορεί να εφαρμόσει τον πίνακα κατανομής?

 

Σκέφτομαι δηλ ο φίλος να κάνει το εξής : Από 15 βαθμούς θερμοκρασία και στα τρία διαμερίσματα με το σύστημα κλειστό να ανοίξει και τους τρεις θερμοστάτες και μετρήσει πόση ώρα χρειάζεται για να φτάσει στους 20 βαθμούς εσωτερική θερμοκρασία και στα τρία σπίτια.

 

Αν οι τρεις χρόνοι είναι κοντά ( δηλαδή σωστά διαστασιολογημένες και οι 3 εγκαταστάσεις ) να εφαρμόσει τον πίνακα ως έχει, αν οι τρεις χρόνοι εμφανίσουν μεγάλη απόκλιση προφανώς δεν θα έχει άλλη λύση από τη θερμιδομέτρηση...

 

Ακούω απόψεις

Link to comment
Share on other sites

Καλή ιδέα αλλά θα ήταν εφαρμόσιμη εάν τα τρία συστήματα θέρμανσης ήταν όμοια. Και τα τρία ενδοδαπέδιες, ή και τα τρία με συμβατικά σώματα.

Επειδή όμως αυτό δεν ισχύει, και επειδή ο τρόπος μετάδοσης θερμότητας, διαφέρει ριζικά στην ενδοδαπέδια, (θερμαίνεται το δάπεδο και μεταδίδει αυτό με μεγάλη αδράνεια, την θερμότητα στο χώρο) σε σχέση με την κλασσική (άμεση θέρμανση των σωμάτων και άμεση θέρμανση του χώρου), δεν βρίσκω την ιδέα εφαρμόσιμη.

Στα διαμερίσματα με κλασσική θέρμανση, η θερμοκρασία από τους 17 θα ανεβεί στους 20 σε ... π.χ. 2-3 ώρες. Στην ενδοδαπέδια θα κάνει ίσως και περισσότερο από 10 ώρες. Στην διάρκεια αυτών των ωρών οι εξωτερικές συνθήκες (ακτινοβολία, άνεμος, θερμοκρασία) θα έχουν μεταβλήθεί.

Επίσης η ακρίβεια των θερμομέτρων δωματίου είναι συζητήσιμη. Μπορεί να δείχνουν μέχρι και 1/10 του βαθμού, αλλά αμφιβάλλω αν έχουν ακρίβεια καλύτερη από 0,5 degC. Και η ευαισθησία τους στην ακτινοβολία των συμβατικών σωμάτων είναι σίγουρα διαφορετική σε σχέση με την θέρμανση του αέρα της ενδοδαπέδιας.

 

Θα ήταν ενδιαφέρουσα όμως μία δοκιμή...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.